Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Myśląc o mieszkańcach mórz, mamy na myśli głównie ryby. Jednak morską toń zamieszkują także tysiące innych organizmów. Jedne osiągają dziesiątki metrów długości, inne są tak małe, że nie da się ich zobaczyć gołym okiem. Tymczasem w każdej kropli morskiej wody żyją ich setki.

R1QR5IYovmI6U
Morską toń zamieszkują ryby oraz tysiące innych organizmów. Mogą one mieć tak małe rozmiary, że nie można ich zobaczyć gołym okiem lub osiągać nawet dziesiątki metrów długości.
Źródło: PublicDomainPictures, Pixabay, domena publiczna.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • jaka jest rola wody;

  • jakie organizmy roślinne i zwierzęce żyją w wodzie;

  • jakie są strefy wód;

  • co to jest łańcuch pokarmowy.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz warunki panujące w toni morskiej.

  • Wykażesz rolę planktonu roślinnego i zwierzęcego w prawidłowym funkcjonowaniu łańcucha pokarmowego.

  • Omówisz cechy organizmów planktonicznych.

  • Wymienisz przykłady organizmów planktonicznych.

  • Ocenisz zagrożenia dla zwierząt toni morskiej ze strony nadmiernych połowów.

i6aHVr7aOx_d5e158

1. Warunki życia w toni morskiej

W wodach (m.in. morskich) wyróżnia się strefę przybrzeżnąstrefa przybrzeżnastrefę przybrzeżną i toń wodną. Zdecydowanie największa część mórz i oceanów leży w strefie toni wodnej, oddalonej od brzegów. Powoduje to, że warunki życia organizmów są całkowicie inne niż na lądzie czy w strefie przybrzeżnej. Również wraz z głębokością wyraźnie zmieniają się warunki życia organizmów. Zmniejsza się ilość światła, co utrudnia wzrost organizmów odżywiających się na drodze fotosyntezyfotosyntezafotosyntezy. Maleje też zawartość tlenu i obniża się temperatura wody. Woda jest słona, głębokość sięga 6000 m i panuje ogromne ciśnienie – w przybliżeniu zwiększenie głębokości zaledwie o 10 m powoduje wzrost ciśnienia o 1 atmosferę.

W toni wodnej nie występują rośliny wyższe, dlatego pierwszym ogniwem łańcucha pokarmowegołańcuch pokarmowyłańcucha pokarmowego w tym środowisku jest autotroficzny plankton roślinnyplankton roślinnyplankton roślinny. Mikroskopijne organizmy unoszą się w toni wodnej do głębokości, do której dociera jeszcze światło słoneczne. Nie mają zdolności samodzielnego ruchu. Plankton roślinny jest pożerany przez plankton zwierzęcyplankton zwierzęcyplankton zwierzęcy. Mikroskopijne zwierzęta planktonowe, należące m. in. do pierwotniaków, wrotków czy osłonic, zwykle mają niewielkie narządy ruchu, ale i tak nie są w stanie przeciwstawić się falowaniu lub prądom morskim. Oba rodzaje planktonu stają się pokarmem dla ryb, głowonogów i skorupiaków. Te z kolei są pożywieniem niektórych ptaków i ssaków. Ptaki poszukujące pożywienia w toni morskiej spędzają w powietrzu większość życia. Składają jaja na skalistych wyspach, gdzie nie ma drapieżników i pisklęta mogą zostać na długi czas bez opieki.

1
Ćwiczenie 1
R1dBWGLMpHq9i
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Wieloryby pomimo swojej nazwy nie są rybami. Należą do wielkich ssaków morskich – podobnie jak delfiny czy żyjące w Bałtyku morświny. Przodkowie współczesnych delfinów i wielorybów byli ssakami podobnymi nieco do wydr. O tym, że delfiny są ssakami, świadczy fakt, że oddychają płucami, a swoje młode rodzą i karmią mlekiem.

i6aHVr7aOx_d5e233

2. Znaczenie gospodarcze organizmów toni wodnej

Ludzie początkowo łowili zwierzęta wodne, stojąc na brzegu. Potem korzystali z niewielkich tratw i łodzi. W końcu nauczyli się konstruować statki pływające po morzach i oceanach, aby z toni wodnej pozyskiwać ogromne ilości ryb i innych organizmów.
Wzrastająca ciągle liczebność ludzi była zachętą do coraz skuteczniejszego odławiania ryb, głowonogów, skorupiaków i ssaków wodnych, a nawet roślin wodnych. Po pewnym czasie zwierząt morskich zostało tak niewiele, że nie były w stanie nadrobić strat powodowanych przez człowieka. Okazało się, że połowy są mniejsze niż dawniej, a złowione zwierzęta mają mniejsze rozmiary, bo nie zdążyły dorosnąć. Konieczne stały się ograniczenia połowów najchętniej zjadanych przez nas ryb. Ssaków morskich natomiast pozostało tak mało, że zagroziło im całkowite wyginięcie. Dzięki międzynarodowym porozumieniom ograniczono polowania na te zwierzęta.

Ciekawostka

Zwierzęta morskie, które nie są rybami ani ssakami, a są poławiane w celu zjedzenia ich przez ludzi, nazywane są (w tłumaczeniu na język polski) owocami morza. Należą do nich: ostrygi, omułki, ośmiornice, kalmary, krewetki, homary, a nawet niektóre ślimaki.

1
Ćwiczenie 2
RiFY5gzh81XsM
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Większość krajów na świecie dostrzega konieczność ograniczenia połowów. Jednak dla niektórych z nich, np. Islandii czy Japonii, rybołówstwo to podstawa wyżywienia mieszkańców. Rozwiązaniem mogą być hodowle ryb morskich w specjalnych farmach. Są one zakładane na pełnym morzu, a hodowane ryby żyją tam w specjalnych sieciach mocowanych do dna morskiego. Dzięki temu ludzie zyskują źródło pożywienia bez konieczności wyławiania ryb dziko żyjących.

i6aHVr7aOx_d5e290

Podsumowanie

  • W toni wodnej tylko plankton roślinny zapewnia produkcję substancji organicznych.

  • Plankton zwierzęcy żywi się planktonem roślinnym i staje się pożywieniem dla innych zwierząt.

  • Większość zwierząt żyjących w toni wodnej mórz i oceanów odżywia się planktonem.

  • Nadmierne połowy ryb i innych organizmów żyjących w toni morskiej spowodowały zmniejszenie ich liczebności i zagrożenie ich wyginięcia.

bg‑azure

Praca domowa

1
Ćwiczenie 3
RKOBY3v2RUAel
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iIm8NTNPXg_d5e420

Słownik

autotrofia
autotrofia

inaczej samożywność, sposób odżywiania się organizmów, polegający na samodzielnym przeprowadzaniu biosyntezy złożonych związków organicznych wykorzystując związki nieorganiczne węgla, wodę i energię chemiczną lub świetlna.

fotosynteza
fotosynteza

przemiana biochemiczna polegająca na produkcji związków organicznych z materii nieorganicznej. Proces ten zachodzi w obecności światła.

łańcuch pokarmowy
łańcuch pokarmowy

jest to przedstawienie organizmów w konkretnej kolejności wskazująca na daną sieć zależności pokarmowych. Każde ogniwo łańcucha, które poprzedza kolejną grupę jest pożywieniem następnej.

plankton roślinny
plankton roślinny

inaczej fitoplankton, unoszące się w toni wodnej organizmy autotroficzne odżywiające się związkami nieorganicznymi. Przedstawicielami tego rodzaju planktonu są zielenice, sinice, okrzemki czy też bruzdnice.

plankton zwierzęcy
plankton zwierzęcy

inaczej zooplankton, unoszące się w toni wodnej organizmy eukariotyczne odżywiające się związkami organicznymi. Przedstawicielami tego rodzaju planktonu są pierwotniaki, skorupiaki i wrotki.

strefa przybrzeżna
strefa przybrzeżna

strefa zbiorników wodnych znajdująca się bezpośredno przy brzegu, lądzie.

i6aHVr7aOx_d5e369

Zadania

Pokaż ćwiczenia:
11
Ćwiczenie 1
RqK1tXX7fxIIj
Uzupełnij poniższy tekst w taki sposób, aby przedstawiał prawdziwe informacje. W wodach wyróżnia się 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną i toń wodną. Zdecydowanie największa część mórz i oceanów leży w strefie 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną. Wraz z głębokością wyraźnie zmieniają się warunki życia organizmów: 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną, 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną zawartość tlenu i 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną się temperatura wody. Woda jest 1. słodka, 2. dennej, 3. obniża, 4. słona, 5. zwiększa, 6. toni wodnej, 7. zmniejsza, 8. strefę denną, 9. rośnie, 10. maleje, 11. podwyższa, 12. przybrzeżnej, 13. strefę przybrzeżną.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1S4CY8nItBWF11
Ćwiczenie 2
zadanie interaktywne
Źródło: Andrzej Boczarowski <Andrzej.boczarowski@up.wroc.pl >, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 3
RQ9lmhnTY2e26
Spośród wymienionych niżej informacji wybierze te, które charakteryzują plankton zwierzęcy: Możliwe odpowiedzi: 1. wykorzystują promienie świetlne, 2. mają niewielkie narządy ruchu, 3. nie potrafią przeciwstawić się prądom wody, 4. są pierwszym ogniwem łańcucha pokarmowego, 5. aktywnie poruszają się w wodzie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1H0zo21ijapE2
Ćwiczenie 4
Wskaż zwierzęta odżywiających się planktonem zwierzęcym w otwartej toni oceanów.
Źródło: 12019, JamesDeMers, JimmyDominico, PublicDomainImages, ralf82, sailormn34, Pixabay, domena publiczna.
R1DGNB0NtNjDT
Ćwiczenie 4
Wersja alternatywna ćwiczenia: Wskaż zwierzęta odżywiających się planktonem zwierzęcym w otwartej toni oceanów. Możliwe odpowiedzi: 1. Kałamarnice, 2. Rekin wielorybi, 3. Sum, 4. Aligator, 5. Delfin butlonosy, 6. Bóbr
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i6aHVr7aOx_d5e369
RJ8uDT02GM3ld3
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj przykłady planktonów do odpowiedniej grupy. Plankton zwierzęcy Możliwe odpowiedzi: 1. okrzemki, 2. skorupiaki, 3. osłonice, 4. zielenice, 5. sinice, 6. bruzdnice, 7. pierwotniaki, 8. wrotki Plankton roślinny Możliwe odpowiedzi: 1. okrzemki, 2. skorupiaki, 3. osłonice, 4. zielenice, 5. sinice, 6. bruzdnice, 7. pierwotniaki, 8. wrotki
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Notatnik

RaEQXZEbcU4x7
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.