Obszary nadmiaru i niedoboru wody na świecie
Obszary nadmiaru i niedoboru wody na świecie
Woda pokrywa niemal 75% powierzchni Ziemi, a objętość hydrosfery to 1,4 mld kmIndeks górny 33. Jednak woda słodka stanowi tylko niecałe 3% tej objętości. Nic więc dziwnego, że na wielu obszarach jej brakuje. W tym materiale zastanowimy się nad przyczynami zróżnicowania dostępności do wody oraz sposobami radzenia sobie z jej deficytem.
układ stref klimatycznych na Ziemi;
wygląd mapy fizycznej świata oraz jej treść;
obieg wody w przyrodzie;
w jakim stopniu życie i gospodarka człowieka zależą od zasobów wodnych.
wskażesz obszary niedoboru i nadmiaru wody na świecie;
wyjaśnisz przyczyny przestrzennego zróżnicowania dostępnej ilości wody;
opiszesz rozwiązania stosowane na obszarach deficytu wody.
1. Obszary niedoboru i nadwyżek wody na Ziemi
Woda słodka stanowi niecałe 3% hydrosfery. Zdecydowana jej większość występuje w postaci lodu oraz wód podziemnych. Jest zatem odległa od dużych skupisk ludzkich lub trudno dostępna i to dlatego ludzie korzystają głównie z tej części wody, która bierze czynny udział w obiegu (to zaledwie ok. 0,3% wody słodkiej). Ilość dostępnej wody zależy więc z jednej strony od ilości opadów, a z drugiej – od wielkości parowania i odpływu. Po zestawieniu tych wielkości uzyskujemy informacje o obszarach z nadwyżkami i niedoborami wody.
Tereny z niedoborem wody leżą w strefach zwrotnikowych i podzwrotnikowych, a także w obrębie klimatu podrównikowego suchego oraz wewnątrz kontynentów. Wynika to z niskich opadów lub opadów sezonowych przy wysokim parowaniu. Skąpa roślinność lub jej całkowity brak na tych terenach dodatkowo przyczyniają się do wzmożonego parowania wody z gleby.
Nadwyżki wody występują w równikowej strefie całorocznych intensywnych opadów. W strefach umiarkowanych i chłodnych niższa temperatura ogranicza parowanie, przez co nawet przy niższych opadach ilość wody jest wystarczająca. Dodatkowo odpowiednie ukształtowanie terenu ogranicza odpływ bez względu na klimat.
Niezależnie od położenia geograficznego na ilość wody wpływa budowa geologiczna – przepuszczalność skał i ich układ pozwalają części wód przemieszczać się pod powierzchnią ziemi. Dysproporcje te ulegają wzmocnieniu, ponieważ wskutek podnoszenia się średniej temperatury powietrza na Ziemi obszary suche otrzymują coraz mniej, a wilgotne coraz więcej opadów.
2. Woda i ludzie
Rosnąca liczba ludzi na świecie powoduje coraz większe zapotrzebowanie na wodę. Wykorzystuje się ją do celów higienicznych, w rolnictwie i podczas przygotowania żywności. Woda potrzebna jest również do produkcji przemysłowej i usług.
Potrzeby te nie zawsze są jednak zaspokajane. Szacunki mówią o ponad 2 mld ludzi (czyli o prawie 26% ludności świata w 2020 roku), którym wody brakuje z przyczyn naturalnych. Około 2,4 mld nie ma dostępu do wody z powodu niedostatecznych środków finansowych.
Poza wzrostem liczby ludności przyczyną deficytu wody jest globalny wzrost temperatury powietrza, a tym samym wzrost parowania. Skutkuje to zamianą naturalnej roślinności na pola uprawne.
Czasem niedostatek wody wpływa na błędne decyzje człowieka, np. budowa tam i zbiorników, z których w nadmiarze eksploatuje się wodę, powoduje zmniejszenie przepływu rzek poniżej konstrukcji. Poza tym parowanie z powierzchni zbiornika przyczynia się do dodatkowego ubytku wody dostępnej dla ludzi mieszkających w dalszym biegu rzeki. Bywa to powodem konfliktów, jak np. pomiędzy Kenią i Etiopią, gdzie budowa elektrowni wodnych na rzece Omo przez Etiopczyków spowodowała zmniejszenie dopływu wody do Jeziora Turkana. Natomiast w krajach wysoko rozwiniętych ludzie często trwonią wodę pochodzącą z zasobów podziemnych lub zbiorników retencyjnych. Czynią tak nawet w suchych regionach, gdzie bardzo duże ilości wody zużywane są w celach rekreacyjnych, np. do podlewania pól golfowych czy napełniania basenów ogrodowych.
Policz, ile wody zużywasz w ciągu jednej doby. Weź pod uwagę m.in. jedzenie, picie, mycie, korzystanie z toalety, pranie.
Problemem jest nie tylko brak wody. W krajach rozwijających się ok. 80% zachorowań związanych jest z jakością spożywanej wodą, która często pochodzi z bogatych w życie organiczne rzek i jezior. Jeśli nie ma możliwości jej uzdatnienia, to ludzie narażają się na choroby. Zanieczyszczone mogą być także wody w studniach pochodzące z niedostatecznie głębokich poziomów, do których przedostały się zanieczyszczenia z powierzchni. Także woda deszczowa, która zazwyczaj nie nadaje się do picia, traci swoją jakość, jeśli jest przechowywana zbyt długo lub w nieodpowiedni sposób – nie można jej wówczas wykorzystać nawet do prania.
Wody mogą być zanieczyszczone chemicznie spłukanymi z pól nawozami lub pestycydami. Źródłem zanieczyszczeń są również ścieki z gospodarstw domowych, zwłaszcza w gwałtownie rosnących miastach rozwijających się państw. Swój udział w zanieczyszczeniu wody mają także zakłady przemysłowe i środki transportu wodnego.
Rośliny i zwierzęta przez miliony lat przystosowały się do dostępnej ilości wody. Niektóre gatunki (np. karnegia olbrzymia wśród roślin i niesporczaki wśród zwierząt) mogą przetrwać kilka, a nawet kilkadziesiąt lat bez tego życiodajnego płynu. Człowiek bez dostępu do wody może przeżyć jedynie kilka dni.
3. Jak przeciwdziałać niedostatkowi wody?
Liczne przyczyny niedostatku wody powodują, że rozwiązanie tego problemu wymaga wielu działań. Jednym z nich jest zwiększenie retencji, czyli zdolności do gromadzenia zasobów wody. Jest to możliwe w każdej strefie klimatycznej. Dzięki budowie zbiorników retencyjnych można gromadzić w nich wodę opadową i używać wówczas, gdy będzie jej brakować. Wadą budowy wielkich tam są wspomniane już ogromne koszty finansowe, środowiskowe, a także polityczne. Łatwiejsza do zastosowania i często efektywniejsza jest mała retencja. Spływ wód można ograniczać budując małe tamy, pozwalając rzece płynąć w naturalnym korycie i meandrować oraz sadząc lasy.
Drugim sposobem możliwym do wprowadzenia w każdym klimacie są działania na rzecz ograniczania strat wody. Przykładami tego typu działań są zacienianie pól, czyli sadzenie mniejszych roślin w sąsiedztwie większych, co zmniejsza ich transpirację, bądź mulczowaniemulczowanie, czyli pokrywanie gleby materiałem zmniejszającym parowanie wody.
Deficyt wody można również zmniejszyć poprzez jej transfer z obszarów obfitych w wodę na tereny deficytowe. Jest to sposób znany od starożytności. Współczesnym i najprawdopodobniej największym tego typu projektem jest budowa systemu trzech kanałów w Chinach, które docelowo w 2050 r. prześlą na północ kraju 45 mld mIndeks górny 33 wody rocznie.
Kolejnym sposobem przeciwdziałania niedostatkowi wody jest nawadnianie. Najlepiej wybrać taki rodzaj nawadniania, który maksymalnie ograniczy straty wody, np. nawadnianie kropelkowe.
Woda może pochodzić z podziemnych warstw wodonośnych. Nie zawsze tworzą one niecki artezyjskie, dzięki którym woda samoczynnie wypływa na powierzchnię; najczęściej trzeba ją wypompować.
Jeżeli wody słodkiej jest za mało, a państwo ma dostęp do morza, może tę wodę odsalać. Jest to jednak proces bardzo energochłonny, dlatego w tej technologii przewodzą kraje wysoko rozwinięte ekonomicznie lub dysponujące sporymi środkami finansowymi ze sprzedaży ropy naftowej i gazu ziemnego.
Nazwa i państwo | Produkcja |
---|---|
Ras Al Khair, Arabia Saudyjska | 1 036 000 |
Taweelah, Zjednoczone Emiraty Arabskie | 909 200 |
Shuaiba 3, Arabia Saudyjska | 880 000 |
Jubail Water and Power Company (JWAP), Arabia Saudyjska | 800 000 |
Umm Al Quwain (UAQ), Zjednoczone Emiraty Arabskie | 682 900 |
Stacja DEWA M, Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie | 636 000 |
Sorek, Izrael | 624 000 |
Jubali 3A IWP, Arabia Saudyjska | 600 000 |
Fujairah 2, Zjednoczone Emiraty Arabskie | 591 000 |
Sorek 2, Izrael | 570 000 |
Indeks górny Źródło: aquatechtrade.com/news/desalination/worlds‑largest‑desalination‑plants/ Indeks górny koniecŹródło: aquatechtrade.com/news/desalination/worlds‑largest‑desalination‑plants/
W wyjątkowych sytuacjach wodę można także sprowadzić z zagranicy. W 2008 roku susza w Katalonii (północno‑zachodnia części Hiszpanii) stała się tak dotkliwa, że konieczny był import wody z Francji drogą morską. Rozmowy w sprawie stałego dostarczania wody prowadził także Izrael z Turcją – miała być ona dostarczana rurociągiem biegnącym na dnie Morza Śródziemnego. W 2010 roku z przyczyn politycznych projekt został jednak wstrzymany. Innym sposobem radzenia sobie z brakiem wody jest sprowadzanie gotowych produktów i zawartej w nich tzw. wody wirtualnejwody wirtualnej, czyli zużytej w procesie produkcji. Sprowadzając, a nie produkując tonę pszenicy, oszczędzamy około 1,3 mln litrów wody.
Produkt | Ilość wirtualnej wody (l) |
---|---|
Herbata (kubek 250 ml) | 30 |
Nawóz azotowy (1 kg) | 600 |
Ser (0,25 kg) | 1 250 |
Pszenica (1 kg) | 1 300 |
T‑shirt | 2 700 |
Telefon komórkowy | 3 000 |
Stek wołowy (30 dag) | 4 650 |
Czekolada (0,2 kg) | 4 800 |
Buty skórzane (para) | 8 000 |
Jeansy (para) | 10 855 |
Samochód osobowy | 450 000 |
Państwo | Import wirtualnej wody netto |
---|---|
Japonia | 1,168 |
Meksyk | 0,661 |
Włochy | 0,622 |
Niemcy | 0,602 |
Wielka Brytania | 0,578 |
Z powyższych przykładów wynika, że ograniczeniem zastosowania różnych rozwiązań ułatwiających dostęp do wody nie są warunki klimatyczne, lecz czynniki społeczno‑ekonomiczne.
Czy w twoim regionie występują problemy z wodą? Wyjaśnij, dlaczego taka sytuacja ma miejsce.
Dowiedz się, skąd pochodzi woda wykorzystywana w twoim domu. Zbierz informacje na temat jej jakości na początku procesu uzdatniania (jeśli nie jest uzdatniana, dowiedz się dlaczego i czy jest to wskazane).
Podsumowanie
Dostępne zasoby wody słodkiej to zaledwie 0,3% wody na Ziemi.
Obszary niedoboru wody to głównie regiony okołozwrotnikowe i wewnątrzkontynentalne.
Główny czynnik przyrodniczy wpływający na niedobór wody to opady mniejsze niż możliwości parowania.
Główne czynniki pozaprzyrodnicze wpływające na niedobór wody to wzrost liczby ludności i zwiększone zapotrzebowanie na produkty rolne, przemysłowe oraz cele konsumpcyjne i domowe.
Problem wody, zwłaszcza w państwach rozwijających się, wynika również z niskiej jakości wody zanieczyszczonej chemicznie i biologicznie.
Istnieją liczne sposoby radzenia sobie z deficytem wody. Większość z nich wymaga wiedzy, technologii i znaczących środków finansowych.
Słownik
pokrywanie gleby materiałem zmniejszającym parowanie wody z gleby, np. słomą, liśćmi
woda wykorzystana w procesie produkcji