Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Mówimy o niektórych substancjach, że bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Nie znaczy to jednak, że mieszają się z nią w nieograniczonym stosunku.

R17KcQXE0B0Xm
Hodowla kryształów CuSO4, hodowane kryształy to siarczan(<math aria‑label="sześć">VI) miedzi(<math aria‑label="dwa">II) – woda (<math aria‑label="stosunek jeden do pięciu">1/5).
Źródło: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • definicję roztworu właściwego;

  • sposób otrzymywania roztworu właściwego;

  • czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie.

Nauczysz się
  • rozróżniać pojęcia: roztworu nasyconego, roztworu nienasyconego oraz roztworu rozcieńczonego i roztworu stężonego,

  • opisywać zmiany rozpuszczalności ciał stałych i gazów w wodzie, w zależności od temperatury;

  • interpretować krzywe rozpuszczalności w celu określenia rozpuszczalności substancji.

iYPWMtogzW_d5e173

1. Czy w tej samej ilości wody rozpuszcza się taka sama ilość każdej substancji?

Czy wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie w tym samym stopniu?
Doświadczenie 1

Przeprowadź doświadczenie chemiczne, które będzie polegać na sprawdzeniu, czy w tej samej ilości wody rozpuszcza się taka sama ilość każdej substancji. Wybierz hipotezę, zweryfikuj ją, zapisz obserwacje i wnioski.

R1Ej8OscaTADs
Problem badawczy:. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj. Hipoteza 1: Hipoteza 2: Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2.). Co będzie potrzebne: ;. Instrukcja: 1.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1

Zapisz hipotezę, obserwację i wnioski z doświadczenia.

RDalHOVrnnb2T
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wykonano doświadczenie, w którym zbadano, czy wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie w tym samym stopniu.

Problem badawczy: Czy w określonej objętości (masie) wody można rozpuścić jednakową masę różnych substancji?

Hipoteza: W tej samej objętości (masie) wody rozpuszczają się niejednakowe masy różnych substancji.

Co było potrzebne:

  • cztery zlewki;

  • cztery bagietki;

  • cztery łyżeczki;

  • woda;

  • uwodniony siarczan(VI) miedzi(II) CuSO4·5 H2O;

  • chlorek sodu (sól kuchenna);

  • cukier spożywczy (sacharoza);

  • jodek potasu.

Uwaga!

Uwodniony siarczan(VI) miedzi(II) to sól, która w sieci krystalicznej zawiera cząsteczki wody. Nazywamy ją hydratem. Siarczan(VI) miedzi(II) tworzy hydrat o wzorze CuSO4·5H2O, co oznacza, że na każdy kation miedzi oraz anion siarczanowy(VI) w krysztale przypada pięć cząsteczek wody. Hydrat ten ma intensywne niebieskie zabarwienie, natomiast bezwodny CuSO4 jest biały. W dalszych etapach edukacji dowiesz się więcej na temat hydratów.

Przebieg doświadczenia:

1. Do czterech zlewek o jednakowej pojemności wlano taką samą objętość wody (20 cm3).

2. Do każdej z nich wsypano po 3 g następujących substancji:

  1. do zlewki 1. – uwodnionego siarczanu(VI) miedzi(II);

  2. do zlewki 2. – chlorku sodu;

  3. do zlewki 3. – cukru spożywczego;

  4. do zlewki 4. – jodku potasu.

3. Zawartość wszystkich zlewek mieszano w identyczny sposób za pomocą pręcików szklanych.

4. Obserwowano szybkość rozpuszczania poszczególnych substancji.

Hipoteza:

Postawiona hipoteza okazała się prawdziwa. W tej samej objętości (masie) wody rozpuszczają się niejednakowe masy różnych substancji.

Obserwacje:

Substancje ulegały rozpuszczeniu z różną szybkością. Po pewnym czasie chlorek sodu, cukier i jodek potasu uległy całkowitemu rozpuszczeniu. W zlewce z uwodnionym siarczanem(VI) miedzi(II) pozostały nierozpuszczone kryształy.

Wnioski:

Substancje charakteryzują się różną rozpuszczalnością w wodzie.

Polecenie 1
Rxpw4da4J74NG
Wskaż poprawną odpowiedź. Czy mieszanie roztworów mogło mieć wpływ na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie? Możliwe odpowiedzi: 1. Tak, 2. Nie
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iYPWMtogzW_d5e283

2. Czy ilość substancji rozpuszczanej zależy od temperatury rozpuszczalnika?

Wpływ temperatury na rozpuszczanie substancji stałej w wodzie na przykładzie azotanu(V) potasu
Doświadczenie 2

Przeprowadź doświadczenie chemiczne, które będzie polegać na sprawdzeniu, czy ilość substancji, jaka ulegnie rozpuszczeniu, zależy od temperatury rozpuszczalnika. Wybierz hipotezę, zweryfikuj ją, zapisz obserwacje i wnioski.

R19IQUTwG5Jp8
Problem badawczy:. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj. Hipoteza 1: Hipoteza 2: Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2.). Co będzie potrzebne: ;. Instrukcja: 1.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2

Zapisz hipotezę, obserwację i wnioski z doświadczenia.

Rub6JcqmQWAcK
Hipoteza: (Uzupełnij) Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zbadano wpływ temperatury na rozpuszczanie substancji stałej w wodzie na przykładzie azotanu(V) potasu.

Problem badawczy: Czy temperatura ma wpływ na ilość substancji stałej (azotanu(V) potasu), jaką można rozpuścić w określonej objętości wody?

Hipoteza: Im wyższa temperatura wody, tym więcej azotanu(V) potasu można w niej rozpuścić.

Co było potrzebne:

  • dwie zlewki;

  • dwie bagietki

  • łyżeczka;

  • palnik (czajnik);

  • płytka ceramiczna;

  • woda;

  • azotan(V) potasu.

Przebieg doświadczenia:

1. Do dwóch zlewek wlano po 10 cm3 wody różniącej się temperaturą (np. 2050°C).

2. Następnie do każdej zlewki wsypano po 5 g azotanu(V) potasu.

3. Zawartość obu zlewek mieszano w identyczny sposób za pomocą pręcików szklanych.

4. Obserwowano szybkość rozpuszczania poszczególnych substancji.

Hipoteza: Postawiona hipoteza okazała się prawdziwa. Im wyższa temperatura wody, tym więcej azotanu(V) potasu można w niej rozpuścić.

Obserwacje: Azotan(V) potasu nie rozpuścił się całkowicie w chłodnej wodzie, natomiast w ciepłej – rozpuścił się całkowicie.

Wnioski: Ilość substancji rozpuszczonej w wodzie zależy od temperatury i w przypadku azotanu(V) potasu rośnie wraz z jej wzrostem.

Polecenie 2
R1A1EEPEmPizg
Wskaż najpoprawniejszą odpowiedź. Na szybkość rozpuszczania substancji wpływ miało: Możliwe odpowiedzi: 1. wysoka temperatura wody i mieszanie, 2. wysoka temperatura wody, 3. niska temperatura wody, 4. niska temperatura wody i mieszanie
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wpływ temperatury na proces rozpuszczania gazów w wodzie – na przykładzie dwutlenku węgla
Doświadczenie 3

Przeprowadź doświadczenie chemiczne, które będzie polegać na sprawdzeniu, jaki wpływ na rozpuszczanie gazu (tlenku węgla(IV)) w wodzie ma temperatura. Wybierz hipotezę, zweryfikuj ją, zapisz obserwacje i wnioski.

R1IROvQ4R3nHS
Problem badawczy:. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj. Hipoteza 1: Hipoteza 2: Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2.). Co będzie potrzebne: ;. Instrukcja: 1.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 3

Zapisz hipotezę, obserwację i wnioski z doświadczenia.

RJoffgCwJulYf
Hipoteza: (Uzupełnij) Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeprowadzono doświadczenie, w którym zbadano jaki wpływ na rozpuszczanie gazu (tlenku węgla(IV)) w wodzie ma temperatura.

Problem badawczy: Jaki wpływ na rozpuszczanie gazu (tlenku węgla(IV)) w wodzie ma temperatura?

Hipoteza: Im wyższa temperatura wody, tym mniej gazu się w niej rozpuści (ilość gazu rozpuszczonego w wodzie maleje wraz ze wzrostem temperatury).

Co było potrzebne:

  • trzy zlewki;

  • woda gazowana schłodzona w lodówce;

  • woda wodociągowa schłodzona w lodówce;

  • woda wodociągowa o temperaturze pokojowej;

  • wodę wodociągowa o temperaturze 100°C (wrzątek).

Uwaga!

Pamiętaj o zachowaniu ostrożności, aby uniknąć oparzenia wrzątkiem.

Przebieg doświadczenia:

1. Do trzech zlewek o identycznej pojemności wlano jednakową objętość schłodzonej w lodówce wody gazowanej (kilkadziesiąt cm3).

2. Do każdej z nich dodano taką samą objętość wody wodociągowej o różnej temperaturze:

  1. do pierwszej zlewki – wodę schłodzoną w lodówce;

  2. do drugiej zlewki – wodę o temperaturze pokojowej;

  3. do trzeciej zlewki – wodę o temperaturze około 100°C (wrzątek).

3. Obserwowano pojawianie się pęcherzyków gazu w zlewkach oraz ich ilość.

Obserwacje:

W pierwszej zlewce nie pojawiły się pęcherzyki gazu. W drugiej i trzeciej zlewce pojawiły się pęcherzyki gazu, ale w zlewce trzeciej było ich znacznie więcej.

Hipoteza:

Postawiona hipoteza okazała się prawdziwa. Im wyższa temperatura wody, tym mniej gazu się w niej rozpuści (ilość gazu rozpuszczonego w wodzie maleje wraz ze wzrostem temperatury).

Wnioski:

Po dodaniu gorącej wody do wody mineralnej, wzrasta jej temperatura i wydzielają się z niej pęcherzyki gazu. Im wyższa była temperatura dodanej wody, tym więcej wydzielało się gazu. Wraz ze wzrostem temperatury maleje ilość gazu rozpuszczonego w wodzie.

R5JTMNxsNVE5u
Na stole laboratoryjnym znajdują się trzy zlewki o jednakowej objętości oraz butelka wody mineralnej. Do pierwszej wlewana jest schłodzona woda, do drugiej woda o temperaturze pokojowej, a do trzeciej woda gazowana. W zlewce drugiej i trzeciej wydzielają się pęcherzyki gazu. W trzeciej jest ich najwięcej.

Ilość substancji, która może ulec rozpuszczeniu w wodzie, zależy od temperatury. W przypadku gazów ilość ta maleje wraz ze wzrostem temperatury, natomiast dla ciał stałych wielkość ta na ogół rośnie.

iYPWMtogzW_d5e435

3. Roztwór nasycony i nienasycony

Jeśli w roztworze wodnym znajduje się maksymalna ilość substancji rozpuszczonej, a kolejna dodana porcja nie ulegnie już rozpuszczeniu, to mamy do czynienia z roztworem nasyconymroztwór nasyconyroztworem nasyconym. Każdy inny roztwór, który nie osiągnął stanu nasycenia, określa się mianem roztworu nienasyconegoroztwór nienasyconyroztworu nienasyconego.

Z uwagi na zależność między ilością substancji rozpuszczonej a jej temperaturą, roztwór, który jest nasycony w temperaturze niższej, nie będzie nim w temperaturze wyższej, w której najczęściej może rozpuścić się więcej substancji.

R1NO6tJy836JP
Wpływ temperatury na ilość substancji rozpuszczonej w wodzie
Źródło: Tomorrow Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Chemicy posługują się także określeniami roztworów odnoszącymi się do ilości rozpuszczonej w nich substancji. Wyróżniają na tej podstawie:

  • roztwór stężonyroztwór stężonyroztwór stężony, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest identyczna jak w roztworze nasyconym lub niewiele mniejsza;

  • roztwór rozcieńczonyroztwór rozcieńczonyroztwór rozcieńczony, czyli roztwór, który zawiera co najmniej kilkakrotnie mniej substancji niż roztwór stężony.

RUUL33RKR9UHv
Rodzaje roztworów
Źródło: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.

Każdy roztwór nasycony jest roztworem stężonym, ale nie każdy roztwór stężony jest nasyconym.
Każdy roztwór rozcieńczony jest jednocześnie nienasyconym, ale roztworem nienasyconym może być zarówno roztwór rozcieńczony, jak i stężony.

R7mzs0mVQQ52d
Zależności pomiędzy roztworami stężonym i rozcieńczonym oraz nasyconym i nienasyconym
Źródło: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.
Polecenie 4

Połącz w pary typy roztworów z ich charakterystyką.

R1PeUY7mqKPPT
Roztwór właściwy Możliwe odpowiedzi: 1. Roztwór, w którym możemy rozpuszczać kolejne porcje substancji w danej temperaturze., 2. Mieszanina jednorodna składająca się z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej., 3. Roztwór, w którym w określonych warunkach nie możemy rozpuścić już więcej substancji. Roztwór nasycony Możliwe odpowiedzi: 1. Roztwór, w którym możemy rozpuszczać kolejne porcje substancji w danej temperaturze., 2. Mieszanina jednorodna składająca się z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej., 3. Roztwór, w którym w określonych warunkach nie możemy rozpuścić już więcej substancji. Roztwór nienasycony Możliwe odpowiedzi: 1. Roztwór, w którym możemy rozpuszczać kolejne porcje substancji w danej temperaturze., 2. Mieszanina jednorodna składająca się z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej., 3. Roztwór, w którym w określonych warunkach nie możemy rozpuścić już więcej substancji.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iYPWMtogzW_d5e498

4. Rozpuszczalność

Niektóre substancje, jak na przykład propan-2-on (aceton), czy etanol mieszają się z wodą w nieograniczonej ilości. Jednak większość związków chemicznych wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w wodzie. Są substancje, które rozpuszczają się w niej tylko w niewielkim stopniu (np. w ilości 1,5·10-25 g w 100 g wody). Istnieją też dobrze rozpuszczalne substancje, których ilość w roztworze może przekraczać nawet czterokrotnie masę wody.

Miarą zdolności substancji do rozpuszczania się w wodzie jest rozpuszczalnośćrozpuszczalnośćrozpuszczalność. Określa ona maksymalną ilość substancji, jaka może rozpuścić się w ustalonej masie lub objętości rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. W tablicach fizycznych i chemicznych rozpuszczalność jest najczęściej wyrażana jako liczba gramów substancji, którą można rozpuścić w 100 g wody w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Dane te zostały wyznaczone doświadczalnie.

1
Rozpuszczalność różnych substancji stałych w gramach na 100 g wody w zależności od temperatury

Temperatura
°C

Chlorek sodu
(sól kamienna)

Cukier
(sacharoza)

SiarczanVI miedziII

AzotanV potasu

AzotanV sodu

Jodek potasu

Octan sodu

Chlorek potasu

0

35,7

179

14,3

13,3

73

127,5

36,0

27,6

10

35,8

17,4

20,9

80

136

31,0

20

36,0

204

20,7

31,6

88

144

46,6

34,0

30

36,3

25,0

45,8

96

152

37,0

40

36,6

238

28,5

63,9

104

160

66,4

40,0

50

37,0

33,3

85,5

114

168

42,6

60

37,3

288

40,0

110,0

124

176

139,8

45,5

70

37,8

47,1

138

184

48,1

80

38,4

363

55

169

148

192

153,2

51,1

90

39,0

64,2

202

200

54,0

100

39,8

488

75,4

246

180

208

169,5

56,7

Źródło: na podstawie W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2003

Rozpuszczalność przykładowych substancji gazowych w gramach na 100 g wody w zależności od temperatury

Temperatura
°C

Dwutlenek węgla

Tlen

Azot

Wodór

0

0,335

0,006948

0,00294

0,0001982

10

0,232

0,005370

0,00231

0,0001740

20

0,169

0,004339

0,00189

0,0001603

30

0,126

0,003508

0,00162

0,0001474

40

0,097

0,003081

0,00139

0,0001384

50

0,076

0,002657

0,00121

0,0001287

60

0,058

0,002274

0,00105

0,0001178

70

0,001857

0,0001021

80

0,001381

0,00066

0,0000790

90

0,000787

0,0000461

100

0,0000

0,0000

0,0000000

Źródło: na podstawie W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2003

Polecenie 5

Narysuj wykres zależności rozpuszczalności substancji gazowych w wodzie od temperatury. W tym celu skorzystaj z powyższej tabeli.

R1daHMnIaEM4Q
Wykres narysuj w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RGb7MY8PRfNgo
Wybierz poprawne dokończenie poniższego zdania.

Rozpuszczalność tlenu w 100 g wody w temperaturze 30°C wynosi: Możliwe odpowiedzi: 1. 0,126., 2. 0,003508., 3. 0,097., 4. 0,0001384.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 6

Na podstawie danych zawartych w tabelach, opisz zależność rozpuszczalności ciał stałych i gazów od temperatury, uzupełniając poniższe zdania.

R1Cde3POW83dc
Wraz ze spadkiem temperatury rozpuszczalność ciał stałych w wodzie 1. rośnie, 2. rośnie lub maleje, 3. maleje.
Wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów w wodzie 1. rośnie, 2. rośnie lub maleje, 3. maleje.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iYPWMtogzW_d5e546

5. Krzywe rozpuszczalności

Na podstawie danych liczbowych przedstawiających zależność rozpuszczalności substancji od temperatury, sporządza się wykres nazywany krzywą rozpuszczalnościkrzywa rozpuszczalnościkrzywą rozpuszczalności.

RpvCEz6BFxs6k
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych:temperatura (°C): 0°Cazotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)2. zestaw danych:temperatura (°C): 10°Cazotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)3. zestaw danych:temperatura (°C): 20°Cazotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)4. zestaw danych:temperatura (°C): 30°Cazotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)5. zestaw danych:temperatura (°C): 40°Cazotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)6. zestaw danych:temperatura (°C): 50°Cazotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)7. zestaw danych:temperatura (°C): 60°Cazotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)8. zestaw danych:temperatura (°C): 70°Cazotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)9. zestaw danych:temperatura (°C): 80°Cazotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)10. zestaw danych:temperatura (°C): 90°Cazotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)11. zestaw danych:temperatura (°C): 100°Cazotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Krzywa rozpuszczalności wybranych związków nieorganicznych
Źródło: opracowano na podstawie Witold Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2008, s. 198-200, dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotan(V) potasu (linia czerwona):

  • 0°C13,3

  • 10°C20,9

  • 20°C31,6

  • 30°C45,8

  • 40°C63,9

  • 50°C85,5

  • 60°C110

  • 70°C138

  • 80°C169

  • 90°C202

  • 100°C246

jodek potasu (linia jasnozielona):

  • 0°C127,5

  • 10°C136

  • 20°C144

  • 30°C152

  • 40°C160

  • 50°C170

  • 60°C176

  • 70°C184

  • 80°C192

  • 90°C202

  • 100°C246

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia pomarańczowa):

  • 0°C35,7

  • 10°C35,8

  • 20°C36

  • 30°C36,3

  • 40°C36,6

  • 50°C37

  • 60°C37,3

  • 70°C37,8

  • 80°C38,4

  • 90°C39

  • 100°C39,8

chlorek potasu (linia niebieska):

  • 0°C27,6

  • 10°C31

  • 20°C34

  • 30°C37

  • 40°C40

  • 50°C42,6

  • 60°C45,5

  • 70°C48,3

  • 80°C51,1

  • 90°C54

  • 100°C65,7

azotan(V) sodu (linia fioletowa):

  • 0°C73

  • 10°C80

  • 20°C88

  • 30°C96

  • 40°C104

  • 50°C – 114

  • 60°C124

  • 70°C134

  • 80°C148

  • 90°C161

  • 100°C180

RDkLejPboQdBn
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych:temperatura (°C): 0°Coctan sodu: 36.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 179; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 2.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)2. zestaw danych:temperatura (°C): 20°Coctan sodu: 46.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 204; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 5.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)3. zestaw danych:temperatura (°C): 40°Coctan sodu: 65; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 238; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 9.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)4. zestaw danych:temperatura (°C): 60°Coctan sodu: 139; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 288; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 16.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)5. zestaw danych:temperatura (°C): 80°Coctan sodu: 153; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 363; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 26.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)6. zestaw danych:temperatura (°C): 100°Coctan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 488; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 41.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Krzywa rozpuszczalności wybranych związków organicznych
Źródło: opracowano na podstawie Witold Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2008, s. 198-200, dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

octan sodu (linia pomarańczowa):

  • 0°C – 36,2

  • 20°C46,4

  • 40°C65

  • 60°C139

  • 80°C – 153

  • 100°C – 170

sacharoza (cukier) (linia żółtopomarańczowa):

  • 0°C179

  • 20°C204

  • 40°C238

  • 60°C288

  • 80°C363

  • 100°C488

szczawian amonu (linia żółtozielona):

  • 0°C2,7

  • 20°C5,2

  • 40°C9,5

  • 60°C16,2

  • 80°C26,5

  • 100°C41,7

Krzywa rozpuszczalności pozwala określić, jak zmienia się rozpuszczalność danej substancji w zależności od temperatury. Dostarcza również informacji o tym, czy jest to zmiana znaczna czy niewielka. Z wykresu odczytuje się maksymalną ilość substancji, jaką można rozpuścić w 100 g wody w określonej temperaturze.

Polecenie 7

W temperaturze równej 90°C rozpuszczalność jodku potasu wynosi 200 g, co można zapisać jako R=200 g/100 g). Co oznacza ten zapis? Wybierz prawidłową odpowiedź.

R11Pc2S6ZrxUE
Możliwe odpowiedzi: 1. W temperaturze równej 90°C minimalnie można rozpuścić 200 g jodku potasu w 100 g wody., 2. W temperaturze równej 90°C maksymalnie można rozpuścić 200 g jodku potasu w 100 g roztworu, 3. W temperaturze równej 90°C maksymalnie można rozpuścić 200 g jodku potasu w 100 g wody., 4. W temperaturze równej 90°C można rozpuścić więcej niż 200 g jodku potasu w 100 g wody.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Oczyszczanie substancji – krystalizacja
Otrzymywane w laboratorium związki chemiczne zazwyczaj nie są czyste i zawierają niewielkie ilości innych substancji, nazywanych zanieczyszczeniami. Aby otrzymać czysty produkt, jako metodę oczyszczania stosuje się m.in. krystalizację. Polega ona na tym, że w odpowiednio dobranym rozpuszczalniku, w temperaturze jego wrzenia, rozpuszcza się zanieczyszczoną substancję, otrzymując tym samym jej nasycony roztwór.

Następnie mieszaninę sączy się na gorąco i pozostawia w spokoju przez pewien czas. W trakcie powolnego ochładzania mieszaniny, substancja wydziela się z roztworu w postaci kryształów, a zanieczyszczenia pozostają w roztworze.

Warunkiem koniecznym do przeprowadzenia krystalizacji jest dobranie takiego rozpuszczalnika, w którym dana substancja będzie się łatwo rozpuszczała się w wysokich temperaturach, a już w niższych – słabo. Ponadto ów rozpuszczalnik – niezależnie od temperatury – będzie bardzo dobrze rozpuszczał zanieczyszczenia.

RnMhXLB5Pnv1z
Krystalizacja
Podczas krystalizacji substancja wydziela się powoli z roztworu
Źródło: epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
iYPWMtogzW_d5e600

Podsumowanie

  • W takiej samej objętości wody rozpuszczają się różne ilości rozmaitych substancji.

  • Ilość substancji stałej, rozpuszczonej w wodzie, zależy od temperatury i najczęściej rośnie wraz z jej wzrostem.

  • Wraz ze wzrostem temperatury maleje ilość rozpuszczonego w wodzie gazu.

  • Roztwór, który w danej temperaturze zawiera maksymalną ilość substancji rozpuszczonej, a kolejna dodana porcja substancji nie ulega rozpuszczeniu, nazywamy roztworem nasyconym.

  • Roztwór, który w danej temperaturze nie zawiera maks. ilości substancji rozpuszczonej i w którym możliwe jest rozpuszczenie dodatkowej porcji substancji, to roztwór nienasycony.

  • Roztwór rozcieńczony zawiera co najmniej kilkakrotnie mniej substancji niż roztwór stężony.

  • W roztworze stężonym ilość substancji rozpuszczonej jest taka sama jak w roztworze nasyconym lub niewiele mniejsza.

  • Maksymalna ilość substancji, jaka może rozpuścić się w ustalonej masie lub objętości rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem, nazywa się rozpuszczalnością. Może być wyrażana jako liczba gramów substancji, jaką można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem.

  • Wykres przedstawiający zależność rozpuszczalności danej substancji od temperatury nazywa się krzywą rozpuszczalności.

Praca domowa
Polecenie 8.1

Przygotuj nasycony roztwór cukru w wodzie w wybranej temperaturze.

Polecenie 8.2

Oblicz, jaką masę ma roztwór nasycony chlorku sodu w temperaturze 100°C, który powstał przez rozpuszczenie odpowiedniej ilości substancji w 100 g wody.

RzyJopPtXqjeb
Odpowiedź: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iYPWMtogzW_d5e680

Słownik

krzywa rozpuszczalności
krzywa rozpuszczalności

wykres przedstawiający zależność rozpuszczalności danej substancji od temperatury

rozpuszczalność
rozpuszczalność

określa maks. ilość substancji, jaka może rozpuścić się w 100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem

roztwór nasycony
roztwór nasycony

roztwór, który w danej temperaturze zawiera maks. ilość substancji rozpuszczonej, a dodana kolejna do niej porcja nie ulega rozpuszczeniu

roztwór nienasycony
roztwór nienasycony

roztwór, który w danej temperaturze nie zawiera maks. ilości substancji rozpuszczonej i w którym można rozpuścić dodatkową jej porcję

roztwór rozcieńczony
roztwór rozcieńczony

roztwór, który zawiera co najmniej kilkakrotnie mniej substancji rozpuszczonej niż roztwór stężony

roztwór stężony
roztwór stężony

roztwór, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest taka sama jak w roztworze nasyconym lub niewiele mniejsza

iYPWMtogzW_d5e936

Ćwiczenia

Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RbHcC8It3cDXl1
Uzupełnij luki w tekście. Wybierz właściwe określenia spośród podanych. Rozpuszczalność to ilość 1. temperatury, 2. rozpuszczalnika, 3. rozpuszczalności, 4. rozpuszczalnika, 5. substancji rozpuszczonej, 6. roztworu, 7. objętości roztworu, 8. masy substancji rozpuszczonej, 9. substancji rozpuszczonej, 10. masy substancji rozpuszczonej, 11. roztworu, 12. masy rozpuszczalnika, 13. masy rozpuszczalnika, znajdującej/ego się w 100 g 1. temperatury, 2. rozpuszczalnika, 3. rozpuszczalności, 4. rozpuszczalnika, 5. substancji rozpuszczonej, 6. roztworu, 7. objętości roztworu, 8. masy substancji rozpuszczonej, 9. substancji rozpuszczonej, 10. masy substancji rozpuszczonej, 11. roztworu, 12. masy rozpuszczalnika, 13. masy rozpuszczalnika. Krzywa rozpuszczalności przedstawia zależność 1. temperatury, 2. rozpuszczalnika, 3. rozpuszczalności, 4. rozpuszczalnika, 5. substancji rozpuszczonej, 6. roztworu, 7. objętości roztworu, 8. masy substancji rozpuszczonej, 9. substancji rozpuszczonej, 10. masy substancji rozpuszczonej, 11. roztworu, 12. masy rozpuszczalnika, 13. masy rozpuszczalnika od 1. temperatury, 2. rozpuszczalnika, 3. rozpuszczalności, 4. rozpuszczalnika, 5. substancji rozpuszczonej, 6. roztworu, 7. objętości roztworu, 8. masy substancji rozpuszczonej, 9. substancji rozpuszczonej, 10. masy substancji rozpuszczonej, 11. roztworu, 12. masy rozpuszczalnika, 13. masy rozpuszczalnika.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2

Na podstawie wykresu rozpuszczalności, uszereguj substancje wg rozpuszczalności (rosnąco) w temperaturze 60°C.

R1MOODQYf7LNV
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych:temperatura (°C): 0°Cazotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)2. zestaw danych:temperatura (°C): 10°Cazotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)3. zestaw danych:temperatura (°C): 20°Cazotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)4. zestaw danych:temperatura (°C): 30°Cazotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)5. zestaw danych:temperatura (°C): 40°Cazotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)6. zestaw danych:temperatura (°C): 50°Cazotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)7. zestaw danych:temperatura (°C): 60°Cazotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)8. zestaw danych:temperatura (°C): 70°Cazotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)9. zestaw danych:temperatura (°C): 80°Cazotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)10. zestaw danych:temperatura (°C): 90°Cazotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)11. zestaw danych:temperatura (°C): 100°Cazotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Źródło: opracowano na podstawie Witold Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2008, s. 198-200, dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotan(V) potasu (linia czerwona):

  • 0°C13,3

  • 10°C20,9

  • 20°C31,6

  • 30°C45,8

  • 40°C63,9

  • 50°C85,5

  • 60°C110

  • 70°C138

  • 80°C169

  • 90°C202

  • 100°C246

jodek potasu (linia jasnozielona):

  • 0°C127,5

  • 10°C136

  • 20°C144

  • 30°C152

  • 40°C160

  • 50°C170

  • 60°C176

  • 70°C184

  • 80°C192

  • 90°C202

  • 100°C246

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia pomarańczowa):

  • 0°C35,7

  • 10°C35,8

  • 20°C36

  • 30°C36,3

  • 40°C36,6

  • 50°C37

  • 60°C37,3

  • 70°C37,8

  • 80°C38,4

  • 90°C39

  • 100°C39,8

chlorek potasu (linia niebieska):

  • 0°C27,6

  • 10°C31

  • 20°C34

  • 30°C37

  • 40°C40

  • 50°C42,6

  • 60°C45,5

  • 70°C48,3

  • 80°C51,1

  • 90°C54

  • 100°C65,7

azotan(V) sodu (linia fioletowa):

  • 0°C73

  • 10°C80

  • 20°C88

  • 30°C96

  • 40°C104

  • 50°C – 114

  • 60°C124

  • 70°C134

  • 80°C148

  • 90°C161

  • 100°C180

R1823m4R1Z33I
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych:temperatura (°C): 0°Coctan sodu: 36.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 179; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 2.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)2. zestaw danych:temperatura (°C): 20°Coctan sodu: 46.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 204; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 5.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)3. zestaw danych:temperatura (°C): 40°Coctan sodu: 65; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 238; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 9.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)4. zestaw danych:temperatura (°C): 60°Coctan sodu: 139; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 288; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 16.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)5. zestaw danych:temperatura (°C): 80°Coctan sodu: 153; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 363; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 26.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)6. zestaw danych:temperatura (°C): 100°Coctan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)sacharoza (cukier): 488; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)szczawian amonu: 41.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Źródło: opracowano na podstawie Witold Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2008, s. 198-200, dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

octan sodu (linia pomarańczowa):

  • 0°C – 36,2

  • 20°C46,4

  • 40°C65

  • 60°C139

  • 80°C – 153

  • 100°C – 170

sacharoza (cukier) (linia żółtopomarańczowa):

  • 0°C179

  • 20°C204

  • 40°C238

  • 60°C288

  • 80°C363

  • 100°C488

szczawian amonu (linia żółtozielona):

  • 0°C2,7

  • 20°C5,2

  • 40°C9,5

  • 60°C16,2

  • 80°C26,5

  • 100°C41,7

RYcTo1XAaTJOj
Ćwiczenie 3
Elementy do uszeregowania: 1. azotan(V) sodu, 2. azotan(V) potasu, 3. octan sodu, 4. chlorek potasu, 5. cukier (sacharoza), 6. szczawian amonu, 7. chlorek sodu, 8. jodek potasu
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4
R1XtO6RWY4bhu1
Łączenie par. Oceń, czy podane zdania są prawdziwe, czy fałszywe.. Wszystkie substancje w tej samej temperaturze mają jednakową rozpuszczalność.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Każdy roztwór nienasycony jest roztworem rozcieńczonym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozdrobnienie substancji, użytej do sporządzenia roztworu nasyconego, ma wpływ na jej rozpuszczalność. W 100 g wody rozpuści się więcej substancji rozdrobnionej niż nierozdrobnionej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozpuszczalność gazów rośnie wraz z obniżaniem temperatury.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Każdy roztwór nasycony jest roztworem stężonym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Nie wszystkie substancje tworzą roztwory nasycone.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozpuszczalność zależy od mieszania substancji podczas sporządzania roztworu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
RzNIhYKtAsArN1
Określ rozpuszczalność poniższych substancji w wodzie o temperaturze 80°C. Przyporządkuj ich nazwy do poszczególnych kategorii, w zależności od maks. ilości substancji, jaką można rozpuścić w 100 g wody. rozpuszczalność od 10 do 40 g /100 g wody Możliwe odpowiedzi: 1. siarczan(VI) miedzi(II), 2. chlorek sodu, 3. azotan(V) potasu, 4. cukier (sacharoza), 5. jodek potasu, 6. chlorek potasu, 7. azotan(V) sodu, 8. octan sodu rozpuszczalność od 41 do 100 g /100 g wody Możliwe odpowiedzi: 1. siarczan(VI) miedzi(II), 2. chlorek sodu, 3. azotan(V) potasu, 4. cukier (sacharoza), 5. jodek potasu, 6. chlorek potasu, 7. azotan(V) sodu, 8. octan sodu rozpuszczalność powyżej 100 g /100 g wody Możliwe odpowiedzi: 1. siarczan(VI) miedzi(II), 2. chlorek sodu, 3. azotan(V) potasu, 4. cukier (sacharoza), 5. jodek potasu, 6. chlorek potasu, 7. azotan(V) sodu, 8. octan sodu
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6
R1SUlNC8ZCOuX1
Łączenie par. Rozpuszczalność pewnej substancji maleje wraz ze wzrostem temperatury. Na podstawie tej informacji oceń, czy podane zdania są prawdziwe, czy fałszywe.. Roztwór, który w temperaturze 10°C jest roztworem nasyconym, po ogrzaniu do temperatury 50°C stanie się roztworem nienasyconym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podczas schładzania roztworu nasyconego, wydzieli się z niego rozpuszczona substancja.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Aby z roztworu nasyconego o temperaturze 20°C otrzymać roztwór nasycony o temperaturze 70°C, konieczne będzie dodanie substancji po ogrzaniu roztworu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W 100 g rozpuści się więcej substancji, jeśli woda będzie miała wyższą temperaturę.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Roztwór, który w temperaturze 60°C jest roztworem nasyconym, w temperaturze niższej stanie się roztworem nienasyconym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 7

Proces krystalizacji jest jedną z metod oczyszczania substancji. Polega na rozpuszczeniu zanieczyszczonej substancji w odpowiednio dobranym rozpuszczalniku, w wysokiej temperaturze. Podczas stygnięcia, oczyszczana substancja wydziela się z roztworu, a zanieczyszczenia pozostają w rozpuszczalniku.

Na podstawie powyższych informacji, oceń, które zdania dotyczące rozpuszczalnika zawierają informacje prawdziwe, a które fałszywe.

R1OWCDLEbJuJl
Łączenie par. . Dobrze rozpuszcza substancję oczyszczaną zarówno na gorąco, jak i w temperaturze niższej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dobrze rozpuszcza zanieczyszczenia w każdej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dobrze rozpuszcza substancję oczyszczaną w wysokiej temperaturze, słabo zaś w temperaturze niższej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 8

Proces krystalizacji jest jedną z metod oczyszczania substancji. Polega na rozpuszczeniu w wysokiej temperaturze zanieczyszczonej substancji w odpowiednio dobranym rozpuszczalniku. Podczas stygnięcia, oczyszczana substancja wydziela się z roztworu, a zanieczyszczenia pozostają w rozpuszczalniku.

Na podstawie powyższych informacji, oceń, które zdania dotyczące substancji oczyszczanej zawierają informacje prawdziwe, a które fałszywe.

R1S7lajF50mGX
Łączenie par. . Dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalniku w każdej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalniku na gorąco, a słabo – w niższej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Jej rozpuszczalność w rozpuszczalniku maleje wraz z obniżaniem temperatury.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Jej rozpuszczalność jest zbliżona do rozpuszczalności zanieczyszczeń.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 9

Przeprowadzono doświadczenie, które pozwaliło sprawdzić, czy woda wodociągowa zawiera rozpuszczony gaz. W tym celu do dwóch naczyń wlano właśnie tę wodę. Jedno naczynie zaczęto podgrzewać, a drugie włożono do miski wypełnionej lodem.

Wybierz i zaznacz obserwacje i wnioski, które mogły zostać zapisane podczas przeprowadzania doświadczenia chemicznego.

RI6gXwZTKuVON
Obserwacje: Możliwe odpowiedzi: 1. Podczas ogrzewania wody wodociągowej intensywnie zaczął wydzielać się gaz., 2. Podczas ogrzewania wody wodociągowej nie zaobserwowano zmian., 3. Podczas schładzania wody wodociągowej intensywnie zaczął wydzielać się gaz.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R64fDM3ApBBkq
Wnioski: Możliwe odpowiedzi: 1. Rozpuszczalność gazów wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, dlatego podczas ogrzewania wody nie zaobserwowano żadnych zmian., 2. Rozpuszczalność gazów wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, dlatego podczas ogrzewania wody zaczął się intensywnie wydzielać gaz., 3. Rozpuszczalność gazów maleje wraz ze wzrostem temperatury, dlatego podczas ogrzewania wody, zaczął się intensywnie wydzielać gaz., 4. Rozpuszczalność gazów wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, dlatego podczas chłodzenia wody zaczął się intensywnie wydzielać gaz.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RQwfRczXnAurq3
Ćwiczenie 10
Możliwe odpowiedzi: 1. g/dm3, 2. g/cm3, 3. mg/1000 cm3 water, 4. g/100 g water, 5. mg/cm3 , 6. g/100  dm3 water
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RqKfUPO0wQUXB3
Ćwiczenie 11
What will happen to a hot saturated solution of copper(II) sulfate as the temperature decreases? Choose the correct answer. Możliwe odpowiedzi: 1. The solvent will evaporate., 2. Crystals will form., 3. It will turn colourless.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.

Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy ósmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.

Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Mac edukacja 2020.

bg‑gray3

Notatnik

RyxL8loGrytOc
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.