Zróżnicowanie rozmieszczenia chowu zwierząt gospodarskich na świecie
Hodowla zwierząt przynosi nam wiele korzyści. W odróżnieniu od roślin uprawnych na ich rozmieszczenie wpływają również czynniki społeczne i kulturowe. W tym module zwrócimy na nie szczególną uwagę, nie tracąc z oczu zalet i wad chowu i hodowli.
jakie zwierzęta zaliczane są do zwierząt hodowlanych,
czym jest piramida pokarmowa,
czynniki kulturowe i naturalne mogące wpływać na przestrzenne rozmieszczenie hodowli.
Opiszesz różnicę pomiędzy chowem a hodowlą.
Wyjaśnisz, w jaki sposób cechy środowiska wpływają na chów zwierząt.
Scharakteryzujesz uwarunkowania kulturowe chowu zwierząt.
Wskażesz rozmieszczenie głównych zwierząt hodowlanych na świecie.
1. Chów a hodowla
W codziennym życiu terminy „chów” i „hodowla” używane są zamiennie, ale omawiając zagadnienia chowu i hodowli w geografii ekonomicznej, powinno się je odróżniać. Chów to stworzenie zwierzętom optymalnych warunków do życia i rozmnażania. Trzyma się je w pomieszczeniach lub na dworze, karmi, dba o czystość i bezpieczeństwo, by mieć z nich różnego rodzaju dobra, jak np. mleko, jaja czy wełnę. Z kolei hodowla to wysiłki nakierowane na uzyskanie pożądanych cech zwierzęcia, np. dużej masy, jej szybkiego przyrostu, szczególnej gęstości wełny czy dużej mleczności. Hodowla nie jest możliwa bez odpowiedniego chowu.
Ludzie udomowili kilkadziesiąt gatunków zwierząt, rozwijając ich pożądane cechy, np.: większą ilość mięsa, mleka, bardziej gęstą sierść itp. Niektóre gatunki są hodowane ze względu na szczególnie rozwinięte zmysły, np. psy, ale także dla przyjemności lub sportu, np. gołębie pocztowe czy sokoły. Pewne gatunki łączą kilka pożytecznych cech.
Gołębie ozdobne są wynikiem chowu czy hodowli? Uzasadnij odpowiedź.
W jaki sposób chowane jest bydło przedstawione na powyższej ilustracji? Uzasadnij odpowiedź.
2. Chów bydła
Chów bydła dostarcza nam mleko i jego liczne przetwory, a także mięso i skórę. Z kości, chrząstek, resztek skóry, ścięgien, rogów i kopyt uzyskujemy żelatynę.
Na świecie chowa się ok. 1 mld sztuk bydła na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Wymagane są odpowiednie warunki klimatyczne – to umiarkowana lub wysoka temperatura i dostateczna ilość wody. Przy wysokiej temperaturze powietrza zwierzęta wypijają nawet 100 litrów wody dziennie. Należy także pamiętać, że bydło odżywia się mało kalorycznymi roślinami, które także należy podlewać. Potrzebne są więc duże zasoby roślin pastewnych uprawianych na dość rozległych terenach.
W Afryce ograniczeniem obszarów chowu bydła na terenach wilgotnych jest występowanie muchy tse‑tse, która przenosi pasożyty wywołujące śpiączkę.
Państwa z największym pogłowiem przedstawia poniższa tabela.
Państwo | Wielkość pogłowia (mln) |
---|---|
Indie | 305 |
Brazylia | 252 |
Chiny | 95 |
Stany Zjednoczone Ameryki | 93 |
Argentyna | 53 |
Australia | 23 |
Rosja | 17 |
Meksyk | 17 |
Urugwaj | 12 |
Państwem o największym pogłowiu bydła są Indie, co może wydawać się paradoksem, jako że dominującą religią jest tam hinduizm. Wiara w reinkarnację i wcielanie się duszy w coraz wyższe w hierarchii byty wyklucza zabijanie zwierząt, w przeciwnym razie przerwana zostałaby sansara, czyli wędrówka duszy i oddalenie zjednoczenia się z absolutem. Bydło w Indiach daje sporo pożytków. Mleko jest źródłem zwierzęcego białka, wysuszone odchody służą jako paliwo, a zwierzęta zjadające odpadki oczyszczają z nich wsie i miasta. Ponadto korzysta się z ich siły, a po śmierci – ze skór.
Pozostałe kraje traktują bydło przede wszystkim jako źródło mięsa i mleka. W krajach wysoko rozwiniętych wykorzystuje się rasy mięsne i mleczne. Pierwsze pasą się na pastwiskach i po osiągnięciu pożądanej wielkości są przewożone do rzeźni. Jest to przykład rolnictwa ekstensywnego. Drugie po ocieleniu trzyma się w oborach, ponieważ wymagają regularnego dojenia. Inwestycje w maszyny, pasze, opiekę weterynaryjną wskazują na gospodarowanie w sposób intensywny.
Farmy mleczne są typowe dla obszarów gęsto zaludnionych ze względu na duży rynek zbytu na produkty mleczne i małą trwałość mleka, które musi być szybko przetworzone.
3. Chów trzody chlewnej
Trzodą chlewną określa się zwierzęta wszystkożerne, a więc łatwe w utrzymaniu. Jeśli jednak chcemy uzyskać z chowu mięso wysokiej jakości, musimy zapewnić zwierzętom wartościową paszę. Niemal miliard sztuk trzody chlewnej na świecie chowa się prawie wyłącznie ze względu na mięso i tłuszcz. Skóra, szczecina i kości są produktami ubocznymi.
Ciąża lochy trwa niecałe 4 miesiące, może więc się ona prosić dwa razy w roku. Jednak 10 prosiąt w miocie nie jest dla hodowców dużą liczbą. W krajach wysoko rozwiniętych locha rodzi średnio od 15 do 17 prosiąt. Prosięta szybko przybierają na wadze – w wieku 6 miesięcy mogą osiągnąć 100 kg.
Skorzystaj z dowolnego źródła informacji i wyjaśnij, jaka jest różnica między warchlakiem a tucznikiem.
Państwo | Wielkość pogłowia (mln) |
---|---|
Chiny | 406 |
Stany Zjednoczone Ameryki | 77 |
Brazylia | 37 |
Niemcy | 28 |
Hiszpania | 25 |
Francja | 14 |
Kanada | 14 |
Meksyk | 11 |
Korea Południowa | 11 |
Japonia | 9 |
Około połowy światowego pogłowia trzody chlewnej znajduje się w Chinach. Wynika to z wielkiego zapotrzebowania na żywność, łatwej hodowli i możliwości trzymania zwierząt w chlewach. W Chinach nie ma także żadnych ograniczeń kulturowych.
Z podobnych powodów ponad 180 mln sztuk trzody chlewnej chowanych jest w Europie. Europejskie dziedzictwo kulturowe obu Ameryk powoduje, że jest tam ok. 160 mln sztuk trzody chlewnej. Jednocześnie na całą Afrykę przypadają 33 mln. Przyczyn stosunkowo niewielkiego pogłowia trzody na kontynencie afrykańskim i Bliskim Wschodzie jest kilka:
świnie mają słabo rozwiniętą termoregulację, dlatego przed wysoką temperaturą chronią się w wodzie lub dużo częściej w błocie, a na znacznych obszarach Afryki deficyt wody występuje okresowo;
wieprzowina zawiera więcej tłuszczu niż wołowina, przez co łatwo się psuje. To najprawdopodobniej praprzyczyna zakazu jedzenia wieprzowiny przez wyznawców judaizmu i później islamu. Zatrucie zepsutym mięsem skutkowało biegunką i odwodnieniem, co na terenach gorących i suchych było bardzo niebezpieczne dla życia;
ponieważ dużą część północnej i wschodniej Afryki oraz południowo‑zachodnią Azję zamieszkują muzułmanie, trzody chlewnej tam nie ma.
4. Chów owiec i kóz
Częściową alternatywą dla chowu bydła i trzody chlewnej są owce i kozy. Jako zwierzęta mniejsze potrzebują one mniej paszy. Co więcej, zadowalają się paszą niskiej jakości. Swobodnie poruszają się po trudnym terenie, łatwo tolerują suszę i wysokie temperatury. Można z nich uzyskać wełnę, mleko oraz mięso.
Światowe stado owiec wynosi poniżej 1,1 mld sztuk, a kóz – poniżej 1 mld. Głównych hodowców przedstawia tabela poniżej.
Państwo | Wielkość pogłowia owiec (mln) | Państwo | Wielkość pogłowia kóz (mln) |
---|---|---|---|
Chiny | 161 | Chiny | 137 |
Australia | 72 | Indie | 125 |
Indie | 63 | Pakistan | 55 |
Nigeria | 42 | Nigeria | 52 |
Sudan (przed podziałem) | 40 | Bangladesz | 52 |
Iran | 40 | Sudan (przed podziałem) | 43 |
Wielka Brytania | 34 | Etiopia | 21 |
Etiopia | 31 | Mongolia | 15 |
Turcja | 30 | Indonezja | 14 |
Czad | 30 | Kenia | 14 |
Skorzystaj z dowolnego źródła informacji i wymień kontynenty, na których chowa się najwięcej kóz i owiec.
Spośród 14 państw, których nazwy widnieją w tabeli, tylko 3 należą do wysoko rozwiniętych. Z jednej strony dowodzi to łatwości chowu, z drugiej zaś jego niskiej opłacalności. Nie wolno jednak zapomnieć o uwarunkowaniach środowiskowych związanych z chowem kóz i owiec: górach i wyżynach, suchym i zimnym albo suchym i gorącym klimacie, w których te zwierzęta świetnie sobie radzą.
Wielka Brytania, Nowa Zelandia, a przede wszystkim Australia to wielcy hodowcy owiec na wełnę. Popyt na baraninę ogranicza się głównie do rynków lokalnych. Dlatego światowy handel wołowiną i wieprzowiną to ok. 7‑8 mln ton, a baraniną ok. 0,75 mln t, czyli 10 razy mniej.
5. Chów innych zwierząt
Konie są chowane i hodowane głównie na trawiastych obszarach (stepach, preriach, pampach) Azji Środkowej oraz obu Ameryk. Największe pogłowie tych zwierząt występuje w: Stanach Zjednoczonych, Chinach, Meksyku, Brazylii i Argentynie. Kiedyś chowane głównie jako środek transportu i tzw. „siła pociągowa” wykorzystywana w rolnictwie, a także dla mięsa, mleka, skóry i włosia, obecnie konie coraz częściej hodowane są dla potrzeb rekreacyjnych i sportowych w specjalistycznych stadninach. Postępująca mechanizacja prac polowych powoduje stały spadek znaczenia koni w rolnictwie.
Innym zwierzęciem wykorzystywanym jako środek transportu (najczęściej jako zwierzę juczne, trochę rzadziej jako pociągowe czy wierzchowe) jest osioł. Ceniony jest on głównie ze względu na małe wymagania pokarmowe, odporność na brak wody i wysoką temperaturę. Z osłów pozyskuje się mięso (salami), mleko i skóry. Podobnie jak w przypadku koni, ich pogłowie systematycznie spada, a główne obszary hodowli to północna część Afryki (Etiopia, Egipt), południowe tereny Azji (Chiny, Pakistan), a także południowa część Ameryki Północnej (Meksyk).
Oprócz zwierząt chowanych i hodowanych dość powszechnie na świecie, niektóre gatunki są typowe tylko dla mniejszych obszarów. Na terenach suchych będą to wielbłądy: dromaderydromadery w Afryce i Azji Południowo‑Zachodniej oraz baktrianybaktriany w Azji Środkowej.
W Andach zwierzęciem wykorzystywanym podobnie jak wielbłądy jest lama, a na dalekiej północy jest to renifer. W wielu krajach hoduje się muły – krzyżówki osła i konia.
Warto pamiętać, że chowa się i hoduje nie tylko duże ssaki. Procesy te obejmują również m.in. małe ssaki futerkowe, ptaki, gady, a nawet bezkręgowce. O ile do chowu i hodowli pszczół jesteśmy przyzwyczajeni, to chów owadów jadalnych jest dla nas nadal bardzo egzotyczny. Liczne gatunki są jednak od dawna wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, a coraz częściej też w europejskiej.
Podsumowanie
Hodowla oznacza pracę nad rozwojem pożądanych cech zwierzęcia, a chów – stworzenie mu korzystnych warunków do życia.
Chów bydła mięsnego wymaga dużych przestrzeni na pastwiskach i wody; nosi nazwę chowu ekstensywnego. Bydło mleczne jest natomiast najczęściej chowane w specjalnych oborach – to chów intensywny.
W Indiach hinduiści nie jedzą mięsa, ale korzystają z obecności największego pogłowia bydła na świecie.
Około połowa trzody chlewnej na świecie żyje w Chinach.
Trzodę chlewną najczęściej chowa się intensywnie.
Ograniczeniem rozmieszczenia trzody chlewnej na świecie są względy religijne – muzułmanie i żydzi nie jedzą wieprzowiny.
W trudnych warunkach środowiskowych (wysoka temperatura, trudny dostęp do wody) dobrze sprawdza się chów owiec i kóz.
Wybierz dwa państwa z różnych kontynentów. Zbierz dane dotyczące chowanych tam zwierząt i omów podobieństwa i różnice występujące pomiędzy nimi.
Słownik
wielbłąd dwugarbny, udomowiony w środkowej Azji, hodowany od Krymu i Azji Mniejszej po Pakistan i Chiny
wielbłąd jednogarbny, wykorzystywany jako zwierzę domowe na Saharze od Senegalu i Mauretanii przez Kenię i Somalię, Bliski Wschód, Iran po północno‑zachodnie Indie
Ćwiczenia
Połącz cechy chowu z typem bydła.
najczęściej trzymane na pastwiskach, krowy i byki, stała opieka weterynaryjna, tylko krowy, starannie dobrane pasze, najczęściej trzymane w oborach, stanowisko ograniczające poruszanie się, swobodne przemieszczanie się, zjadają wybrane przez siebie rośliny, przebywanie przez większą część roku pod gołym niebem, kontrolowana temperatura i wilgotność, najczęściej tylko dozór weterynaryjny
bydło mleczne | |
---|---|
bydło mięsne |
Połącz nazwę zwierzęcia hodowlanego z nazwą regionu, w którym występuje.
Półwysep Arabski, Andy, Pustynia Gobi, Półwysep Skandynawski, Półwysep Indyjski
renifer | |
dromader | |
lama | |
baktrian | |
bawół błotny |