Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Hodowla zwierząt przynosi nam wiele korzyści. W odróżnieniu od roślin uprawnych na ich rozmieszczenie wpływają również czynniki społeczne i kulturowe. W tym module zwrócimy na nie szczególną uwagę, nie tracąc z oczu zalet i wad chowu i hodowli.

RaN6vBrxnr1Y9
Hodowla koni krwi arabskiej w Polsce
Źródło: Wawa65, CC BY-SA 4.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72497920, licencja: CC BY-SA 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • jakie zwierzęta zaliczane są do zwierząt hodowlanych,

  • czym jest piramida pokarmowa,

  • czynniki kulturowe i naturalne mogące wpływać na przestrzenne rozmieszczenie hodowli.

Twoje cele
  • Opiszesz różnicę pomiędzy chowem a hodowlą.

  • Wyjaśnisz, w jaki sposób cechy środowiska wpływają na chów zwierząt.

  • Scharakteryzujesz uwarunkowania kulturowe chowu zwierząt.

  • Wskażesz rozmieszczenie głównych zwierząt hodowlanych na świecie.

itWv4uiS89_d5e154

1. Chów a hodowla

W codziennym życiu terminy „chów” i „hodowla” używane są zamiennie, ale omawiając zagadnienia chowu i hodowli w geografii ekonomicznej, powinno się je odróżniać. Chów to stworzenie zwierzętom optymalnych warunków do życia i rozmnażania. Trzyma się je w pomieszczeniach lub na dworze, karmi, dba o czystość i bezpieczeństwo, by mieć z nich różnego rodzaju dobra, jak np. mleko, jaja czy wełnę. Z kolei hodowla to wysiłki nakierowane na uzyskanie pożądanych cech zwierzęcia, np. dużej masy, jej szybkiego przyrostu, szczególnej gęstości wełny czy dużej mleczności. Hodowla nie jest możliwa bez odpowiedniego chowu.

Ludzie udomowili kilkadziesiąt gatunków zwierząt, rozwijając ich pożądane cechy, np.: większą ilość mięsa, mleka, bardziej gęstą sierść itp. Niektóre gatunki są hodowane ze względu na szczególnie rozwinięte zmysły, np. psy, ale także dla przyjemności lub sportu, np. gołębie pocztowe czy sokoły. Pewne gatunki łączą kilka pożytecznych cech.

1
Polecenie 1

Gołębie ozdobne są wynikiem chowu czy hodowli? Uzasadnij odpowiedź.

R9c2CdwIgcvNR
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RiVoMi5YDvjSJ
Bydło szkockie
Źródło: Francis C. Franklin / CC-BY-SA-3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31768159, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2

W jaki sposób chowane jest bydło przedstawione na powyższej ilustracji? Uzasadnij odpowiedź.

R9c2CdwIgcvNR
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
itWv4uiS89_d5e206

2. Chów bydła

Chów bydła dostarcza nam mleko i jego liczne przetwory, a także mięso i skórę. Z kości, chrząstek, resztek skóry, ścięgien, rogów i kopyt uzyskujemy żelatynę.

Na świecie chowa się ok. 1 mld sztuk bydła na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Wymagane są odpowiednie warunki klimatyczne – to umiarkowana lub wysoka temperatura i dostateczna ilość wody. Przy wysokiej temperaturze powietrza zwierzęta wypijają nawet 100 litrów wody dziennie. Należy także pamiętać, że bydło odżywia się mało kalorycznymi roślinami, które także należy podlewać. Potrzebne są więc duże zasoby roślin pastewnych uprawianych na dość rozległych terenach.

W Afryce ograniczeniem obszarów chowu bydła na terenach wilgotnych jest występowanie muchy tse‑tse, która przenosi pasożyty wywołujące śpiączkę.

R1M3gojM3JTQO1
Świat – rozmieszczenie chowu bydła w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.

Państwa z największym pogłowiem przedstawia poniższa tabela.

Państwa z największą liczbą sztuk bydła na świecie w 2021 roku wg FAO

Państwo

Wielkość pogłowia (mln)

Indie

305

Brazylia

252

Chiny

95

Stany Zjednoczone Ameryki

93

Argentyna

53

Australia

23

Rosja

17

Meksyk

17

Urugwaj

12

Państwem o największym pogłowiu bydła są Indie, co może wydawać się paradoksem, jako że dominującą religią jest tam hinduizm. Wiara w reinkarnację i wcielanie się duszy w coraz wyższe w hierarchii byty wyklucza zabijanie zwierząt, w przeciwnym razie przerwana zostałaby sansara, czyli wędrówka duszy i oddalenie zjednoczenia się z absolutem. Bydło w Indiach daje sporo pożytków. Mleko jest źródłem zwierzęcego białka, wysuszone odchody służą jako paliwo, a zwierzęta zjadające odpadki oczyszczają z nich wsie i miasta. Ponadto korzysta się z ich siły, a po śmierci – ze skór.

RDuAsNslb3Wxb
Krowy udekorowane na Diwali – święto światła
Źródło: Grace from Seattle, USA - Happy Diwali, CC BY 2.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3265766, licencja: CC BY-SA 3.0.

Pozostałe kraje traktują bydło przede wszystkim jako źródło mięsa i mleka. W krajach wysoko rozwiniętych wykorzystuje się rasy mięsne i mleczne. Pierwsze pasą się na pastwiskach i po osiągnięciu pożądanej wielkości są przewożone do rzeźni. Jest to przykład rolnictwa ekstensywnego. Drugie po ocieleniu trzyma się w oborach, ponieważ wymagają regularnego dojenia. Inwestycje w maszyny, pasze, opiekę weterynaryjną wskazują na gospodarowanie w sposób intensywny.

Farmy mleczne są typowe dla obszarów gęsto zaludnionych ze względu na duży rynek zbytu na produkty mleczne i małą trwałość mleka, które musi być szybko przetworzone.

itWv4uiS89_d5e269

3. Chów trzody chlewnej

Trzodą chlewną określa się zwierzęta wszystkożerne, a więc łatwe w utrzymaniu. Jeśli jednak chcemy uzyskać z chowu mięso wysokiej jakości, musimy zapewnić zwierzętom wartościową paszę. Niemal miliard sztuk trzody chlewnej na świecie chowa się prawie wyłącznie ze względu na mięso i tłuszcz. Skóra, szczecina i kości są produktami ubocznymi.

Ciekawostka

Ciąża lochy trwa niecałe 4 miesiące, może więc się ona prosić dwa razy w roku. Jednak 10 prosiąt w miocie nie jest dla hodowców dużą liczbą. W krajach wysoko rozwiniętych locha rodzi średnio od 15 do 17 prosiąt. Prosięta szybko przybierają na wadze – w wieku 6 miesięcy mogą osiągnąć 100 kg.

Rqt8QNgi8lCTC
Locha z prosiętami
Źródło: SPBer, CC BY-SA 3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3526937, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 3

Skorzystaj z dowolnego źródła informacji i wyjaśnij, jaka jest różnica między warchlakiem a tucznikiem.

R9c2CdwIgcvNR
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RMEL6WNamBDht1
Świat – rozmieszczenie chowu trzody chlewnej w 2020 roku.
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.
Państwa z największym pogłowiem trzody chlewnej na świecie w 2021 roku wg FAO

Państwo

Wielkość pogłowia (mln)

Chiny

406

Stany Zjednoczone Ameryki

77

Brazylia

37

Niemcy

28

Hiszpania

25

Francja

14

Kanada

14

Meksyk

11

Korea Południowa

11

Japonia

9

Około połowy światowego pogłowia trzody chlewnej znajduje się w Chinach. Wynika to z wielkiego zapotrzebowania na żywność, łatwej hodowli i możliwości trzymania zwierząt w chlewach. W Chinach nie ma także żadnych ograniczeń kulturowych.

Z podobnych powodów ponad 180 mln sztuk trzody chlewnej chowanych jest w Europie. Europejskie dziedzictwo kulturowe obu Ameryk powoduje, że jest tam ok. 160 mln sztuk trzody chlewnej. Jednocześnie na całą Afrykę przypadają 33 mln. Przyczyn stosunkowo niewielkiego pogłowia trzody na kontynencie afrykańskim i Bliskim Wschodzie jest kilka:

  • świnie mają słabo rozwiniętą termoregulację, dlatego przed wysoką temperaturą chronią się w wodzie lub dużo częściej w błocie, a na znacznych obszarach Afryki deficyt wody występuje okresowo;

  • wieprzowina zawiera więcej tłuszczu niż wołowina, przez co łatwo się psuje. To najprawdopodobniej praprzyczyna zakazu jedzenia wieprzowiny przez wyznawców judaizmu i później islamu. Zatrucie zepsutym mięsem skutkowało biegunką i odwodnieniem, co na terenach gorących i suchych było bardzo niebezpieczne dla życia;

  • ponieważ dużą część północnej i wschodniej Afryki oraz południowo‑zachodnią Azję zamieszkują muzułmanie, trzody chlewnej tam nie ma.

itWv4uiS89_d5e331

4. Chów owiec i kóz

Częściową alternatywą dla chowu bydła i trzody chlewnej są owcekozy. Jako zwierzęta mniejsze potrzebują one mniej paszy. Co więcej, zadowalają się paszą niskiej jakości. Swobodnie poruszają się po trudnym terenie, łatwo tolerują suszę i wysokie temperatury. Można z nich uzyskać wełnę, mleko oraz mięso.

Światowe stado owiec wynosi poniżej 1,1 mld sztuk, a kóz – poniżej 1 mld. Głównych hodowców przedstawia tabela poniżej.

Państwa z największą liczbą owiec i kóz na świecie w 2021 roku wg FAO

Państwo

Wielkość pogłowia owiec (mln)

Państwo

Wielkość pogłowia kóz (mln)

Chiny

161

Chiny

137

Australia

72

Indie

125

Indie

63

Pakistan

55

Nigeria

42

Nigeria

52

Sudan (przed podziałem)

40

Bangladesz

52

Iran

40

Sudan (przed podziałem)

43

Wielka Brytania

34

Etiopia

21

Etiopia

31

Mongolia

15

Turcja

30

Indonezja

14

Czad

30

Kenia

14

RSO26OuWKJCc31
Świat – najwięksi hodowcy kóz i owiec w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 4

Skorzystaj z dowolnego źródła informacji i wymień kontynenty, na których chowa się najwięcej kóz i owiec.

R9c2CdwIgcvNR
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Spośród 14 państw, których nazwy widnieją w tabeli, tylko 3 należą do wysoko rozwiniętych. Z jednej strony dowodzi to łatwości chowu, z drugiej zaś jego niskiej opłacalności. Nie wolno jednak zapomnieć o uwarunkowaniach środowiskowych związanych z chowem kóz i owiec: górach i wyżynach, suchym i zimnym albo suchym i gorącym klimacie, w których te zwierzęta świetnie sobie radzą.

Wielka Brytania, Nowa Zelandia, a przede wszystkim Australia to wielcy hodowcy owiec na wełnę. Popyt na baraninę ogranicza się głównie do rynków lokalnych. Dlatego światowy handel wołowiną i wieprzowiną to ok. 7‑8 mln ton, a baraniną ok. 0,75 mln t, czyli 10 razy mniej.

itWv4uiS89_d5e389

5. Chów innych zwierząt

Konie są chowane i hodowane głównie na trawiastych obszarach (stepach, preriach, pampach) Azji Środkowej oraz obu Ameryk. Największe pogłowie tych zwierząt występuje w: Stanach Zjednoczonych, Chinach, Meksyku, Brazylii i Argentynie. Kiedyś chowane głównie jako środek transportu i tzw. „siła pociągowa” wykorzystywana w rolnictwie, a także dla mięsa, mleka, skóry i włosia, obecnie konie coraz częściej hodowane są dla potrzeb rekreacyjnych i sportowych w specjalistycznych stadninach. Postępująca mechanizacja prac polowych powoduje stały spadek znaczenia koni w rolnictwie.

Innym zwierzęciem wykorzystywanym jako środek transportu (najczęściej jako zwierzę juczne, trochę rzadziej jako pociągowe czy wierzchowe) jest osioł. Ceniony jest on głównie ze względu na małe wymagania pokarmowe, odporność na brak wody i wysoką temperaturę. Z osłów pozyskuje się mięso (salami), mleko i skóry. Podobnie jak w przypadku koni, ich pogłowie systematycznie spada, a główne obszary hodowli to północna część Afryki (Etiopia, Egipt), południowe tereny Azji (Chiny, Pakistan), a także południowa część Ameryki Północnej (Meksyk).

Oprócz zwierząt chowanych i hodowanych dość powszechnie na świecie, niektóre gatunki są typowe tylko dla mniejszych obszarów. Na terenach suchych będą to wielbłądy: dromaderydromaderdromadery w Afryce i Azji Południowo‑Zachodniej oraz baktrianybaktrianbaktriany w Azji Środkowej.

W Andach zwierzęciem wykorzystywanym podobnie jak wielbłądy jest lama, a na dalekiej północy jest to renifer. W wielu krajach hoduje się muły – krzyżówki osła i konia.

Warto pamiętać, że chowa się i hoduje nie tylko duże ssaki. Procesy te obejmują również m.in. małe ssaki futerkowe, ptaki, gady, a nawet bezkręgowce. O ile do chowu i hodowli pszczół jesteśmy przyzwyczajeni, to chów owadów jadalnych jest dla nas nadal bardzo egzotyczny. Liczne gatunki są jednak od dawna wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, a coraz częściej też w europejskiej.

itWv4uiS89_d5e459

Podsumowanie

  • Hodowla oznacza pracę nad rozwojem pożądanych cech zwierzęcia, a chów – stworzenie mu korzystnych warunków do życia.

  • Chów bydła mięsnego wymaga dużych przestrzeni na pastwiskach i wody; nosi nazwę chowu ekstensywnego. Bydło mleczne jest natomiast najczęściej chowane w specjalnych oborach – to chów intensywny.

  • W Indiach hinduiści nie jedzą mięsa, ale korzystają z obecności największego pogłowia bydła na świecie.

  • Około połowa trzody chlewnej na świecie żyje w Chinach.

  • Trzodę chlewną najczęściej chowa się intensywnie.

  • Ograniczeniem rozmieszczenia trzody chlewnej na świecie są względy religijne – muzułmanie i żydzi nie jedzą wieprzowiny.

  • W trudnych warunkach środowiskowych (wysoka temperatura, trudny dostęp do wody) dobrze sprawdza się chów owiec i kóz.

Praca domowa

Wybierz dwa państwa z różnych kontynentów. Zbierz dane dotyczące chowanych tam zwierząt i omów podobieństwa i różnice występujące pomiędzy nimi.

RifByH79Q32k5
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź#15537cwhite

Słownik

baktrian
baktrian

wielbłąd dwugarbny, udomowiony w środkowej Azji, hodowany od Krymu i Azji Mniejszej po Pakistan i Chiny

dromader
dromader

wielbłąd jednogarbny, wykorzystywany jako zwierzę domowe na Saharze od Senegalu i Mauretanii przez Kenię i Somalię, Bliski Wschód, Iran po północno‑zachodnie Indie

itWv4uiS89_d5e571

Ćwiczenia

2
Ćwiczenie 1
R1WLPcg5CIruh
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 2
RcfcE9H4zgbpc
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 3
R1A1oK5h4r1QA
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 4
R1BZ3bFpekBAT
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 5
R8n63ukagC16E
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.