Rośliny lecznicze i trujące
Pierwsze historyczne wzmianki o używaniu ziół jako leków pochodzą sprzed 4000 lat! Jednak już dużo wcześniej ludzie używali niektórych roślin jako lekarstw na rozmaite choroby. Nawet dzisiaj, gdy wiele chorób leczymy wyprodukowanymi w laboratoriach lekami, zioła nadal służą nam do przygotowywania leczniczych naparów i pomagają na mnóstwo dolegliwości.
co to jest choroba i jak można ją leczyć,
jaki wpływ na organizm ma nieprawidłowa dieta.
Rozpoznasz wybrane zioła lecznicze.
Odróżnisz rośliny trujące.
Przedstawisz postępowanie w przypadku zatrucia roślinami.
1. Czym są zioła?
Wchodząc do apteki lub drogerii, nie sposób nie zauważyć, że wiele ze sprzedawanych tam produktów zostało wyprodukowanych z rozmaitych ziółziół. Poczynając od najprostszych, jak ziołowe herbatki, a kończąc na niektórych odżywkach do włosów. Zioła mimo upływu wieków nadal są dla nas skutecznym i naturalnym sposobem na poprawę zdrowia i urody.
Najprostszym sposobem wykorzystania leczniczych ziół jest wykonanie z nich naparunaparu. Używa się do tego ziół suszonych, które zalewa się gorącą wodą i parzy kilka minut pod przykryciem. Należy pamiętać, że ziół podobnie jak herbaty nie wolno pić w nadmiarze – wystarczą zwykle jeden lub dwa kubki dziennie.
Lecznicze są nie tylko rośliny zielne, ale również niektóre warzywa. Czosnek i cebula zawierają naturalne antybiotyki pomagające w walce z przeziębieniem. W niektórych rejonach popularną metodą leczenia przeziębienia jest picie syropu z cebuli.
2. Rośliny trujące
Nie wszystkie rośliny są lecznicze. Wiele nie zawiera żadnych substancji leczniczych, a niektóre są nawet trujące. Czasami już sam ich sok może podrażnić skórę, uważaj więc, zbierając dzikie rośliny! Bardzo niebezpieczne są również rośliny o trujących owocach - chociaż wyglądają apetycznie, nie wolno ich jeść!
Objawy zatrucia roślinami obejmują najczęściej:
biegunkę;
wymioty;
osłabienia;
ból brzucha;
ból głowy;
zaburzenia widzenia;
zaburzenia świadomości.
W przypadku zatrucia rośliną konieczna jest konsultacja z lekarzem. Niezwykle ważne jest, aby zidentyfikować trującą roślinę (gdzie rosła, jak wyglądały kwiaty, nasiona i liście) oraz określić, ile czasu upłynęło od spożycia rośliny bądź kontaktu z nią.
Jeżeli doszło do ugryzienia lub żucia trującej rośliny, należy ją wypluć, a jamę ustną przepłukać zimną wodą. Jeżeli doszło do kontaktu ze skórą lub oczami, skórę należy przemyć wodą z mydłem, a oczy obficie płukać wodą przez kilkanaście minut.
Podsumowanie
Napary ziołowe są doskonałym środkiem na wiele dolegliwości.
Napary ziołowe mogą wywoływać skutki uboczne, należy więc zachować pewne środki ostrożności podczas ich przyjmowania.
Wiele dziko rosnących roślin jest trujących – należy zachować ostrożność podczas ich zbierania.
W przypadku zatrucia roślinami trującymi należy natychmiast wywołać wymioty i zgłosić się do szpitala.
Słownik
dolegliwości błony śluzowej przełyku, spowodowane powtarzającymi się epizodami zarzucania treści żołądkowej do przełyku
zjawisko występujące okresowo u kobiet (i samic niektórych małp człekoształtnych), polegające na wydalaniu z dróg rodnych krwi, śluzu oraz fragmentów złuszczonej błony śluzowej macicy i pochwy
płyn uzyskany przez zalanie suszonych ziół gorącą wodą
odczucie pieczenia lub piekącego bólu w żołądku lub przełyku
rośliny o zastosowaniu leczniczym lub przyprawowym
Zadania
Podane poniżej nazwy roślin przypisz do kategorii roślin leczniczych lub trujących.
cebula, rumianek, czosnek, bieluń dziędzierzawa, dziurawiec, glistnik jaskółcze ziele, koper włoski, melisa, cis, krwawnik, pokrzywa, mięta
rośliny lecznicze | |
---|---|
rośliny trujące |