Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Co łączy sałatkę owocową i powietrze? Są to mieszaniny. Zdarza się, że bardzo nam zależy, aby rozdzielić zmieszane składniki. Co zrobić, gdy przez pomyłkę do pojemnika z solą dosypiemy ryż?

R12snSb6PYsvN
Mieszaniny są złożone z dwóch lub większej liczby substancji
Źródło: United Soybean Board, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • z czego składają się substancje,

  • od czego zależą charakterystyczne właściwości substancji.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest mieszanina.

  • Odróżnisz substancję złożoną od mieszaniny.

  • Wskażesz różnice między mieszaniną jednorodną a mieszaniną niejednorodną.

  • Przedstawisz sposoby rozdzielania mieszanin jednorodnych i mieszanin niejednorodnych.

ic45YvEp4a_d5e214

1. Czym są mieszaniny?

W przyrodzie bardzo rzadko można spotkać pojedyncze substancje. Częściej mamy do czynienia z ich mieszaninami. MieszaninamieszaninaMieszanina powstaje, gdy zmieszamy ze sobą co najmniej dwie różne substancje.

Mieszaniny mogą zostać utworzone z substancji stałych, cieczy lub gazów. Cząsteczki wchodzące w skład mieszanin nie zmieniają swoich właściwości. Natomiast utworzona przez nie mieszanina może różnić się właściwościami od swoich składników. Jeśli na przykład zmieszamy sól kuchenną i wodę, to otrzymamy mieszaninę, która ma niższą temperaturę topnienia niż czysta woda, ale właściwości składników tej mieszaniny pozostają takie same.

Porównanie substancji prostej, substancji złożonej i mieszaniny

Cecha

Substancja prosta

Substancja złożona

Mieszanina

Składniki

jeden pierwiastek

jeden związek chemiczny

dwa (lub więcej) pierwiastki lub związki chemiczne

Określenie właściwości

takie same, jak pierwiastka, który ją tworzy

takie, jak związku chemicznego, ale inne niż pierwiastków tworzących ten związek

możliwość określenia właściwości poszczególnych składników

Rozdzielanie składników

niemożliwa do rozłożenia na substancje prostsze

możliwość rozdzielenia wyłącznie na drodze reakcji chemicznych (zmieniających właściwości substancji)

możliwość rozdzielenia na składniki metodami fizycznymi (np. zmiana temperatury)

Przykłady

tlen, wodór, rtęć, złoto

woda, kwarc, dwutlenek węgla, sól kuchenna

herbata, napój owocowy, koktajl mleczny, powietrze, mgła, piana

RxDG8yQENBova1
Podział materii ze względu na skład. Na rysunkach przedstawiono modelowe ułożenie cząsteczek
Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY-SA 3.0.
ic45YvEp4a_1432632906883_0

2. Rodzaje mieszanin

Czasami, gdy zmieszamy ze sobą dwie substancje, np. wodę i piasek, potrafimy rozróżnić składniki mieszaniny tzw. ,,gołym okiem”. Mamy wtedy do czynienia z mieszaniną niejednorodnąmieszanina niejednorodnamieszaniną niejednorodną. Widzimy, że piasek powoli opada na dno. Inaczej jest w przypadku zmieszania soli kuchennej z wodą. Sól rozpuszcza się w wodzie i otrzymujemy przejrzystą ciecz. Jeżeli nie jesteśmy w stanie rozróżnić składników mieszaniny, to jest to mieszanina jednorodnamieszanina jednorodnamieszanina jednorodna.

Jak powstają mieszaniny?
Obserwacja 1

Sporządzenie mieszanin jednorodnych i mieszanin niejednorodnych.

Co będzie potrzebne
  • woda,

  • sól kuchenna,

  • piasek,

  • pokruszona kreda,

  • 3 łyżeczki,

  • 3 szklanki.

Instrukcja
  1. Każdą ze szklanek napełnij do połowy wodą.

  2. Do jednej szklanki nasyp pół łyżeczki piasku i dobrze wymieszaj składniki.

  3. Do drugiej szklanki nasyp pół łyżeczki soli kuchennej. Dobrze wymieszaj składniki.

  4. Do trzeciej szklanki nasyp pół łyżeczki pokruszonej kredy. Dobrze wymieszaj składniki.

  5. Na podstawie obserwacji wskaż, która z powstałych mieszanin jest jednorodna, a która niejednorodna.

Podsumowanie

W wykonanym doświadczeniu otrzymuje się mieszaniny, które różnią się od siebie. Piasek zmącił wodę i powoli opadł na dno. Cząstki kredy unoszą się w wodzie. Natomiast sól kuchenna rozpuściła się w wodzie i nie widzimy jej. Zatem piasek z wodą oraz kreda z wodą tworzą mieszaniny niejednorodne, zaś sól kuchenna z wodą – mieszaninę jednorodną.

ic45YvEp4a_d5e325

3. Rozdzielanie mieszanin

Składniki wielu mieszanin można rozdzielić. Metodę rozdziału dobiera się na podstawie właściwości składników oraz rodzaju mieszanin. Wyróżnia się metody mechaniczne, fizyczne oraz chemiczne. 

Metoda mechaniczna polega na oddzielaniu składników ręcznie lub za pomocą narzędzi. Rozdzielanie mechanicznerozdzielanie mechaniczneRozdzielanie mechaniczne możemy stosować do niejednorodnych mieszanin substancji stałych.

Metoda mechaniczna wykorzystuje różnice:

  • w wyglądzie (np. sortowanie ręczne, przy użyciu sita – kawałki porcelany i piasek).  Proces polega na przykład na wyjmowaniu za pomocą pęsety dużych kawałków substancji albo przesiewaniu mieszaniny przez sito;

  • we właściwościach magnetycznych (przy użyciu magnesu – siarka i żelazo);

  • w rozpuszczalności (np. w wodzie – kreda i sól; woda i olej).

Jeśli jeden ze składników mieszaniny jest ciekły, wówczas można zastosować filtracjęfiltracjafiltrację (sączenie). Polega ona na przesączeniu mieszaniny niejednorodnej przez odpowiedni filtr. Na filtrze pozostaje substancja stała, a ciecz spływa do umieszczonego pod filtrem naczynia. Krystalizacja również ma zastosowanie do rozdzielania mieszanin jednorodnych – polega na wytrąceniu z roztworu przesyconego substancji stałej na skutek obniżenia temperatury.

Trudniej jest oddzielić składniki mieszaniny jednorodnej. Jedną z metod, którą można zastosować dla mieszaniny jednorodnej substancji stałej i cieczy, jest odparowanie. Polega ono na ogrzewaniu mieszaniny, w wyniku czego ciecz, np. woda, zamienia się w parę, a w naczyniu pozostaje substancja stała (w ten sposób uzyskuje się m.in. sól ze słonej wody).

Rozdzielanie mieszanin
Obserwacja 2

Doświadczenie: Rozdzielanie składników mieszanin.
Problem badawczy: Jak rozdzielić mieszaninę wody, piasku i kamyków oraz wody i kredy?
Hipoteza: Mieszaniny można rozdzielić za pomocą bibuły filtracyjnej.

Co będzie potrzebne
  • woda,

  • piasek,

  • kilka niewielkich kamyków,

  • sitko,

  • kreda,

  • łyżeczka,

  • talerz,

  • 4 szklanki,

  • 2 lejki,

  • bibuła filtracyjna.

Instrukcja
  1. Dwie szklanki napełnij do połowy wodą.

  2. Do pierwszej szklanki wsyp płaską łyżeczkę piasku i kilka kamyków, po czym wymieszaj zawartość szklanki.

  3. Do drugiej szklanki nasyp pół łyżeczki pokruszonej kredy. Wymieszaj zawartość.

  4. Odczekaj kilka minut. Przygotuj filtry. W tym celu wytnij z bibuły 2 kółka i złóż je w ten sposób, by otrzymać 1/4 części koła. Filtry umieść w lejkach, zaś lejki – w pustych szklankach.

  5. Przelej przez jeden filtr mieszaninę wody, piasku i kamyków, a przez drugi – mieszaninę wody i kredy.

  6. Składniki pierwszej mieszaniny, które osadziły się na filtrze, rozłóż na bibule i pozostaw na kilka godzin do wyschnięcia.

  7. Osuszone składniki przesiej przez sitko. Pod sitkiem ustaw talerz.

Podsumowanie

Do wydzielenia drobnych substancji stałych (piasku, sproszkowanej kredy), tworzących mieszaniny z cieczą, służy m.in. filtracja. Większe elementy (kamyki) można z takich mieszanin wyodrębnić na przykład za pomocą sita.

R1MySRlmB6eZN
Film prezentuje przykłady mieszanin i metody ich rozdzielania. Lektor omawia wykonywane czynności.
Ciekawostka

Podobną do odparowania metodą rozdzielania mieszanin jest krystalizacja. W jej wyniku drobiny substancji stałej wytrącają się z mieszaniny i tworzą kryształy, czyli ciała stałe o regularnej budowie.

R16BwIOSdVGzj
Film prezentuje krystalizację jako metodę rozdzielania mieszaniny jednorodnej.

Inne metody rozdzielania mieszanin to:

Destylacja – jest metodą rozdzielania ciekłych mieszanin. Polega na wykorzystaniu różnic w temperaturach wrzenia poszczególnych składników.
Sedymentacja – pozwala na rozdzielenie ciał stałych od cieczy. Pod wpływem różnicy gęstości cięższe cząstki ciała stałego opadają na dno zbiornika.
Desaturacja – jest procesem pozwalającym na oddzielenie gazu od cieczy. Zachodzi, gdy z roztworu pod wpływem zmiany temperatury wydziela się gaz. Dekantacja – polega na zlewaniu cieczy znad osadu, który pod wpływem sił grawitacji opadł na dno.

ic45YvEp4a_d5e440

4. Więcej, a jednak mniej

Zdarza się, że substancje po zmieszaniu zajmują mniej miejsca niż każda z nich oddzielnie. Dzieje się tak, gdyż drobiny różnych substancji mają inną wielkość. Jeśli się je zmiesza, to mniejsze drobiny wypełniają miejsca między większymi.

Objętość mieszaniny
Obserwacja 3

Doświadczenie: Zbadanie, jak układają się drobiny w mieszaninie.
Problem badawczy: Jak układają się drobiny w mieszaninie?
Hipoteza: Wszystkie drobiny układają się w ten sam sposób.

Co będzie potrzebne
  • 2 szklanki,

  • flamaster,

  • ziarna fasoli,

  • nasiona maku,

  • linijka.

Instrukcja
  1. Jedną ze szklanek napełnij do 1/3 wysokości fasolą, a drugą makiem do tej samej wysokości.

  2. Zaznacz flamastrem na każdej ze szklanek poziom, do którego zostały napełnione. Zmierz wysokość od dna szklanki do namalowanej linii.

  3. Przesyp mak do szklanki z fasolą i wstrząśnij szklanką.

  4. Zaznacz flamastrem poziom, do którego sięgnęła mieszanina maku i fasoli. Zmierz linijką odległość od dna do namalowanej linii. Czy odległość ta jest sumą odległości, do jakiej sięgał mak i fasola? Przyjrzyj się powstałej mieszaninie. Co obserwujesz?

Podsumowanie

Jeśli po wstrząśnięciu mieszanina ma mniejszą objętość, niż łączna objętość składników, to znaczy, że nasiona maku znalazły się między ziarnami fasoli.

ic45YvEp4a_d5e526

Podsumowanie

  • Mieszaniny powstają przez połączenie dwóch lub więcej substancji.

  • Mieszaniny dzielimy na jednorodne i niejednorodne.

  • Składników mieszanin jednorodnych nie można odróżnić gołym okiem ani przez lupę, zaś w mieszaninach niejednorodnych możemy wyróżnić poszczególne składniki.

  • W zależności od właściwości składników tworzących mieszaninę, do ich rozdzielenia stosować można wiele różnych metod, np. w przypadku mieszanin jednorodnych: destylację, filtrację, krystalizację; niejednorodnych: sączenie, zastosowanie rozdzielacza, sedymentację i dekantację, magnes, sito.

Praca domowa

1
Polecenie 1

Zaproponuj dwa różne sposoby rozdzielenia mieszaniny cukru i maku. Zastanów się, jakimi właściwościami różnią się składniki i które z tych właściwości można wykorzystać, aby je rozdzielić. Sprawdź w praktyce, która z proponowanych przez ciebie metod jest lepsza i zajmuje mniej czasu.

ic45YvEp4a_d5e655

Słownik

mieszanina
mieszanina

 układ złożony przynajmniej z dwóch różnych substancji 

mieszanina jednorodna
mieszanina jednorodna

mieszanina, której składników nie można rozróżnić, np. powietrze, sok

mieszanina niejednorodna
mieszanina niejednorodna

mieszanina, w której gołym okiem lub za pomocą prostych urządzeń powiększających (np. lupy) można rozróżnić przynajmniej jeden składnik, np. mieszanina piasku i wody

filtracja
filtracja

proces przepuszczania mieszaniny niejednorodnej (ciecz + ciało stałe) przez filtr; na filtrze pozostaje ciało stałe, a ciecz spływa do naczynia

rozdzielanie mechaniczne
rozdzielanie mechaniczne

rozdzielenie składników mieszanin niejednorodnych za pomocą narzędzi (sita, magnesu itp.)

ic45YvEp4a_d5e759

Zadania

1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
R7AkwKmJaWobt1
Spośród podanych stwierdzeń zaznacz to, które jest prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. W skład mieszaniny jednorodnej wchodzą substancje widoczne gołym okiem., 2. W skład mieszaniny niejednorodnej wchodzą substancje widoczne gołym okiem., 3. W skład każdej mieszaniny wchodzą tylko dwie substancje., 4. W skład mieszaniny nie mogą wchodzić więcej niż dwie substancje.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 2
R1YryVHwNNOjZ1
Pogrupuj, poprzez przeciągnięcie na odpowiednie pola, przykłady mieszanin jednorodnych i niejednorodnych. Mieszaniny jednorodne. Możliwe odpowiedzi: 1. lody bakaliowe, 2. woda i pieprz, 3. galaretka, 4. sól i woda, 5. mleko, 6. makaron z twarogiem, 7. powietrze, 8. zupa jarzynowa, 9. herbata, 10. pieprz i sól. Mieszaniny niejednorodne. Możliwe odpowiedzi: 1. lody bakaliowe, 2. woda i pieprz, 3. galaretka, 4. sól i woda, 5. mleko, 6. makaron z twarogiem, 7. powietrze, 8. zupa jarzynowa, 9. herbata, 10. pieprz i sól.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 3
RR7KtewATxpeF1
Przyporządkuj mieszaninom odpowiedni dla nich sposób rozdzielania. Odparowanie wody. Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanina ryżu i soli, 2. mieszanina wody i soli kuchennej, 3. mieszanina kredy i wody. Przesiewanie. Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanina ryżu i soli, 2. mieszanina wody i soli kuchennej, 3. mieszanina kredy i wody. Filtrowanie. Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanina ryżu i soli, 2. mieszanina wody i soli kuchennej, 3. mieszanina kredy i wody.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Notatnik

R10cDBrMCgDbI
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.