Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Grzyby nie zaliczają się do roślin, lecz stanowią odrębne królestwo. Są to organizmy cudzożywne, czyli takie, które odżywiają się, pobierając składniki odżywcze ze środowiska zewnętrznego lub pasożytując kosztem innych organizmów. Grzyby pełnią bardzo ważne funkcje w przyrodzie. Są również wykorzystywane przez człowieka, np. w piekarnictwie do wyrobu ciast drożdżowych.

RIcuV3DP2awnn
Owocniki czernidłaka gromadnego wyrastają bardzo licznie, tworząc gęste kobierce. Grzyby tego gatunku żyją w martwym drewnie próchniejących pni
Źródło: Sandip Katel, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • co oznaczają pojęcia samożywności i cudzożywności;

  • komórkową budowę organizmów.

Twoje cele
  • Omówisz miejsca występowania grzybów.

  • Wyjaśnisz, na jakiej podstawie dany organizm jest klasyfikowany do królestwa grzybów.

  • Wykażesz, na czym polega różnorodność budowy grzybów.

  • Przedstawisz sposoby odżywiania i oddychania grzybów.

  • Omówisz znaczenie grzybów w przyrodzie i dla człowieka.

  • Wskażesz najważniejsze zasady grzybobrania.

  • Wyjaśnisz, na czym polega symbioza między strzępkami grzybów i komórkami glonów lub sinic.

iaLlF5b4LU_d5e181

1. Miejsca występowania grzybów

Grzyby zasiedlają wiele środowisk na Ziemi. Najpowszechniej występują na lądzie, w miejscach wilgotnych i ciepłych. Są wszędzie tam, gdzie znajdują się składniki odżywcze, które umożliwiają ich wzrost. W lasach są składnikiem ściółki, rosną na powalonych pniach i korze żywych drzew. Czasem pokrywają białymi lub brązowymi plamami liście roślin. Spotyka się je na skałach, murach, a także na ścianach zawilgoconych budynków. Niektóre infekują inne organizmy i pasożytują na nich, wywołując choroby. Nieliczne przystosowały się do życia w wodzie.

ZarodnikizarodnikZarodniki grzybów unoszą się w powietrzu, są składnikiem kurzu, osiadają na wszystkich powierzchniach. Wilgoć, obecność pokarmu (składników odżywczych) oraz odpowiednia temperatura (5–40 °C) to warunki, w których zarodniki kiełkują.

1
Ćwiczenie 1
R1Dje0Sje6Hap
Latem i jesienią można wybrać się do lasu na grzyby. Opisz warunki atmosferyczne, które sprzyjają ich masowemu pojawianiu się właśnie o tych porach roku. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

2. Budowa grzybów

Grzybami o najprostszej budowie są jednokomórkowe drożdże. Jednak większość grzybów to organizmy wielokomórkowe, o ciele zbudowanym z cienkich, nitkowatych strzępekstrzępkistrzępek tworzących grzybnięgrzybniagrzybnię. Luźno ułożone, rozgałęzione strzępki przerastają podłoże gęstą siecią, która np. w przypadku opieńki może zajmować powierzchnię kilku kmIndeks górny 2 i ważyć kilka ton.

W ścianie komórkowej grzybów występuje chityna – substancja budująca również pancerze owadów.

Ważne!

Grzyby to organizmy cudzożywne zaliczane do plechowców – organizmów niemających tkanek ani organów.

R1SuAn3h6iPsy
Animacja pod tytułem "Budowa grzyba kapeluszowego".

Grzyby określane mianem kapeluszowych, np. pieczarka, borowik i muchomor, tworzą owocnikiowocnikowocniki, zbudowane z gęsto splecionych i zbitych strzępek. Owocnik najczęściej składa się z trzonu i osadzonego na nim kapelusza. Może przybierać różne kształty i barwy. Powstają w nim zarodniki, za pomocą których grzyby się rozmnażają i rozsiewają. Grzyby pleśniowe, takie jak pleśniak, pędzlak i kropidlak, charakteryzują się luźną, niewytwarzającą owocników grzybnią.

Galeria ilustracji i zdjęć grzybni z zarodnikami

1
Obserwacja 1

Problem badawczy: Jaką funkcję pełnią blaszki grzybów?

R13oiZ94PiwP7
Hipoteza 1: Treść, Hipoteza 2: Treść
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • młode i dojrzałe owocniki pieczarek

  • papierowa tacka

  • lupa

Instrukcja
  1. Obejrzyj dojrzały owocnik pieczarki. Wyróżnij trzon, kapelusz, blaszki i pierścień.

  2. Wykorzystując lupę, zaobserwuj blaszki.

  3. Porównaj barwę oraz wygląd powierzchni blaszek dojrzałego i młodego owocnika.

  4. Zaobserwuj osłonę spodniej części kapelusza młodej pieczarki i jej pozostałość u dojrzałej.

  5. Kapelusz dojrzałej pieczarki połóż na tacce blaszkami w dół i zostaw na kilka dni w ciepłym miejscu.

  6. Po kilku dniach unieś kapelusz i zaobserwuj, co się pod nim znajduje.

R11VNlx6VuoEy
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
RSvxHZP8ugrty
Na kapeluszach grzybów często można spotkać małe, pozbawione muszli ślimaki, które wyjadają miąższ grzyba. Ustal, czy należy je uznać jedynie za pasożyty niszczące te organizmy, czy pełnią one w stosunku do grzybów także pożyteczną funkcję. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Owocniki niektórych grzybów rosną w regularnych pierścieniach nazywanych czarcimi kręgami. W dawnych czasach przypisywano im czarodziejską moc, wierząc, że tańczą w nich czarownice. Dziś wiemy, że okręgi te to wynik promienistego rozrastania się grzybni, na której obrzeżach wyrastają owocniki. W taki sposób rośnie wiele gatunków muchomorów, kurek czy purchawek.

R1XvCcTkMBygX
Owocniki grzybów tworzące tzw. czarci krąg
Źródło: Sporulator, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Czasznica olbrzymia to grzyb, który wytwarza okazałe owocniki o masie do 20 kg. Kulisty owocnik wypełniony jest zarodnikami. Gdy dojrzeje, na jego szczycie tworzy się otwór, a czasza gwałtownie opada, uwalniając miliony zarodników. Grzyb ten żyje powszechnie na łąkach, pastwiskach, w parkach i ogrodach na żyznych glebach.

RaryB2DW4Ojdz
Czasznica olbrzymia
Źródło: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

3. Czynności życiowe grzybów

Grzyby są organizmami cudzożywnymi. Większość z nich to saprobionty, odżywiające się martwą materią, która pochodzi ze spróchniałych pni drzew, opadłych liści, szczątków zwierząt lub produktów żywnościowych. Grzyby rozkładają pokarm, wydzielając do środowiska substancje trawiące – enzymy. Powstałe dzięki temu proste związki wchłaniają do wnętrza komórek. Taki sposób pozyskiwania substancji pokarmowych to trawienie pozakomórkowe.

Grzyby pasożytnicze rozwijają się kosztem innych organizmów. Strzępki pasożyta wrastają do ciała żywiciela i bezpośrednio z jego komórek pobierają substancje odżywcze.

Pobrany pokarm grzyby wykorzystują do uwalniania energii w procesie oddychania komórkowego. Większość grzybów oddycha tlenowo, tylko niektóre, np. drożdże, w warunkach beztlenowych przeprowadzają proces fermentacji alkoholowej, podczas której z sacharozy powstaje etanol i dwutlenek węgla.

1
Obserwacja 2

Problem badawczy: Jak temperatura wpływa na proces fermentacji?

RtzqRXAhCwLWs
Hipoteza 1 das, Hipoteza 2 das
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • 2 kostki świeżych drożdży piekarniczych

  • przegotowana i wystudzona woda

  • cukier

  • 2 półlitrowe plastikowe butelki

  • 2 balony

  • łyżka stołowa

  • szklanka

  • lodówka

Instrukcja
  1. Do każdej z butelek włóż po 1 kostce rozdrobnionych drożdży piekarniczych, wlej po szklance wody i wsyp po 4 łyżki cukru.

  2. Zakręć butelki i wstrząśnij nimi tak, aby rozpuścić wszystkie składniki.

  3. Odkręć butelki i naciągnij na ich szyjkę balon.

  4. Jedną z butelek wstaw do lodówki o temperaturze 4 °C, drugą pozostaw w temperaturze pokojowej – ok. 22 °C.

  5. Po 4 godzinach sprawdź obydwie butelki.

R4kGxwgk8h0ab
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
Rh4Stv37eDmzo
Wymień inne niż drożdże organizmy, które prowadzą proces fermentacji. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Dla zainteresowanych

Grzyby rozmnażają się w różny sposób.

Większość grzybów wytwarza tysiące zarodników, które rozsiewane przez wiatr docierają do odległych miejsc, co pozwala tym organizmom zasiedlić nowe rejony.

U jednokomórkowych drożdży podczas pączkowania organizm rodzicielski wytwarza uwypuklenie ściany komórkowej, które stopniowo się powiększa i odłącza, tworząc nową komórkę.

Grzyby wielokomórkowe (np. pleśniak lub maślak) rozprzestrzeniają się dzięki fragmentacji grzybni. Strzępki oderwane od grzybni macierzystej i przenoszone przez ludzi lub zwierzęta dają początek nowym grzybniom.

Ciekawostka

Od wysiania zarodników do wykształcenia się owocników mija niekiedy kilka, a nawet kilkanaście lat. Z tego powodu hodowcy pieczarek rozmnażają te grzyby przez podział – fragmentację grzybni. Najbardziej odpowiednim podłożem do uprawy pieczarek jest sfermentowany i zawierający dużo słomy obornik koński.

R1aLMcMgcRE1x
Pieczarki to grzyby, które dość łatwo się uprawia. Potrzebują one do życia wody i martwej materii, np. końskiego nawozu
Źródło: I. G. Safonov (IGSafonov), Mushroom Observer, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
iaLlF5b4LU_d5e479

4. Znaczenie grzybów

Grzyby pełnią bardzo ważną funkcję w przyrodzie. Jako saprobionty, podobnie jak bakterie, oczyszczają środowisko z odchodów zwierząt i szczątków organizmów. Dzięki temu wzbogacają glebę w składniki mineralne pochodzące z rozkładu tych pozostałości. Składniki te są później pobierane przez rośliny i wbudowywane w ich organy. Grzyby przyczyniają się w ten sposób do tworzenia gleby i zapewniają obieg materiiobieg materii w przyrodzieobieg materii w przyrodzie.

R1Zadq2u8TXRZ
Grzyby i inne mikroorganizmy glebowe rozkładają szczątki organizmów na składniki przyswajalne dla roślin
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Drożdże prowadzą proces fermentacji, dlatego znajdują szerokie zastosowanie w  przemyśle spożywczym i gospodarstwach domowych. Wykorzystuje się je do wypieku ciast i chleba oraz do produkcji wina i piwa. Z kolei sery pleśniowe wytwarza się przy udziale specjalnie wybranych grzybów pleśniowych.

przemyśle farmaceutycznym grzyby służą do wytwarzania antybiotyków – substancji o właściwościach bakteriobójczych. Pierwszy antybiotyk – penicylinę – otrzymano z grzybni pędzlaka. Jej odkrywcą był szkocki lekarz Alexander FlemingAlexander FlemingAlexander Fleming.

Grzyby pasożytnicze powodują uciążliwe choroby roślin. Przyczyniają się do obniżenia plonów oraz osłabienia drzew. Grzyby pasożytujące na zwierzętach (także ludziach) wywołują choroby nazywane grzybicamigrzybicagrzybicami. Do zarażenia grzybicą stóp może dojść np. na basenie lub w ogólnodostępnych łazienkach, które nie są odpowiednio często odkażane. Dlatego zalecane jest używanie w takich miejscach obuwia ochronnego.

Galeria zdjęć pasożytniczych gatunków grzybów

Ciekawostka

Buławinka czerwona to grzyb pasożytniczy, który atakuje kwiaty zbóż i innych traw. W zarażonych kłosach powstaje sporysz, mający formę czarnych, długich, twardych wałeczków zawierających silnie trujące substancje. W dawnych czasach zanieczyszczenie mąki przeznaczonej do wypieku chleba domieszką sporyszu powodowało pojawianie się objawów choroby nazywanej ogniem Świętego Antoniego. Po zjedzeniu zatrutego chleba występowały halucynacje, przykurcze kończyn, utrata wzroku, niekiedy śmierć. Obecnie, dzięki programom ochrony roślin i oczyszczaniu materiału siewnego, sporysz spotyka się rzadko.

1
Ćwiczenie 4
R7aJH3QVmgIpn
Wyjaśnij, co powoduje musowanie płynu. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Grzyby pleśniowe są częstą przyczyną niszczenia skór, wełny czy bawełny oraz np. książek, jeśli przechowuje się je w nieodpowiednich warunkach. Powodują także psucie się żywności. Pleśnie wydzielają trujące substancje, które po spożyciu mogą wywołać raka wątroby.

Ważne!

Produkty spożywcze, na których pojawiły się grzyby pleśniowe, nie nadają się do spożycia. Zebranie pleśni z dżemu lub odkrojenie kawałka zapleśniałego chleba nie czyni ich jadalnymi. Pozostała, pozornie nienaruszona część zawiera szkodliwe substancje wydzielone przez grzyby. Dlatego spleśniałą żywność należy bezwzględnie wyrzucić.

Od wieków owocniki grzybów znajdują zastosowanie w kuchni. Chityna zawarta w ścianach komórkowych grzybów sprawia, że są one ciężkostrawne, jednak ich walory smakowe i odżywcze (aminokwasy, witaminy A, BIndeks dolny 1, BIndeks dolny 2, PP) decydują o tym, że stanowią popularny składnik potraw. Jadalne grzyby są zbierane w lasach (borowiki, maślaki, koźlarze, kurki) lub hodowane na skalę przemysłową (pieczarki, boczniaki). Polska dostarcza aż 25 % pieczarek i grzybów leśnych na rynek Unii Europejskiej.

Galeria grzybów jadalnych występujących w Polsce

Niektóre grzyby leśne bywają przyczyną zatruć pokarmowych. Ich toksyny nieodwracalnie uszkadzają komórki wątroby, często prowadząc do śmierci. Jednym z najgroźniejszych grzybów jest muchomor sromotnikowy, mylony z czubajką kanią lub pieczarką leśną.

R15GBjNVxljIP1
Śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy i grzyby, z którymi jest mylony
Źródło: Dariusz Adryan, J.E.Lange (Wikimedia Commons), Albin Schmalfuß (Wikimedia Commons), Jerzy Opioła (Wikimedia Commons), licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria grzybów trujących występujących w Polsce

Ważne!

Zasady zbierania grzybów:

  • Grzyby można zbierać tylko poza obszarami chronionymi.

  • Nie należy pozyskiwać grzybów z miejsc położonych w pobliżu dróg i na obszarach zanieczyszczonych.

  • Należy zbierać wyłącznie grzyby dobrze znane.

  • Najbezpieczniej zbierać grzyby z rurkami pod kapeluszem, gdyż nie ma wśród nich gatunków śmiertelnie trujących.

  • Owocniki o pełnym i twardym trzonie wykręca się z podłoża, a pozostałe odcina przy samej ziemi.

  • Miejsce po grzybie należy przykryć ściółką i lekko ucisnąć, co zapobiega wysuszeniu odkrytej grzybni.

  • Nie należy zbierać owocników zbyt młodych, słabo wykształconych, które są trudne do rozpoznania.

  • Nie należy zbierać grzybów starych, zwiędniętych, ponieważ zawierają one zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia.

  • Grzyby niejadalne i trujące są pokarmem zwierząt, dlatego nie należy ich niszczyć.

  • Do przechowywania grzybów służą przewiewne kosze. Nie należy wkładać ich do plastikowych toreb ani wiader.

Poszczególne gatunki grzybów występują wspólnie z określonymi gatunkami roślin. To dlatego borowiki spotyka się pod dębami, maślaki pod modrzewiami, koźlarze wśród brzóz, a rydze pod świerkami. Są to tzw. gatunki mikoryzowemikoryzamikoryzowe, które żyją w symbiozie z korzeniami określonych drzew. Ich strzępki oplatają korzenie i korzystają z substancji pokarmowych wytworzonych przez rośliny. Dla drzew grzyby są źródłem wody, soli mineralnych oraz niektórych witamin.

Ciekawostka

W latach 1972–1973 w katedrze wawelskiej prowadzono prace archeologiczne mające na celu zbadanie miejsca pochówku króla Kazimierza Jagiellończyka. W ciągu 10 lat po ich zakończeniu zmarło aż 15 osób biorących udział w badaniach. Przyczyną zgonów były zawały serca, udary mózgu i nowotwory. Wydarzeniom tym towarzyszyły pogłoski o klątwie, która miała chronić grobowiec monarchy. Po latach okazało się, że za śmierć członków ekipy badawczej odpowiada śmiertelnie trujący grzyb kropidlak żółty, który produkuje aflatoksyny (produkty przemiany materii). Prawdopodobnie był on też przyczyną śmierci króla, a zarodniki grzybów, które przetrwały od średniowiecza, zainfekowały uczestników badania.

5. Porosty jako przykład symbiozy grzyba z glonem

Porosty występują na całej Ziemi. Spotykane są zarówno za kołem podbiegunowym, jak i na wypalonych słońcem pustyniach i stepach. Rosną także na szczytach wysokich gór. Jako organizmy pionierskieorganizmy pionierskieorganizmy pionierskie mogą się osiedlać na terenach pozbawionych roślin. Można je znaleźć na skałach i kamieniach, korze drzew i glebie, na dachach, tynkach i metalowych elementach budynków. Porosty przybierają różne formy i kształty. Różnorodność ta zależy od ich środowiska życia i miejsca występowania.

Ważne!

Porosty to organizmy zbudowane ze strzępek grzyba oraz komórek glonów, zaliczane do plechowców. Do glonów zaliczane są organizmy samożywne należące do różnych królestw – roślin, protistów i bakterii. Obecnie odchodzi się od używania pojęcia glonów, jednak w tym materiale posłużono się nim, żeby nazwać zbiorczo symbionty grzybów wchodzące w skład porostów.

1
Obserwacja 3

Problem badawczy: Jakie kształty mają plechy porostów?

RgV8N5KLXoV8W
Hipoteza 1 Plechy porostów zawsze są okrągłe., Hipoteza 2 Plechy porostów mają różne kształty.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • okazy porostów o różnych kształtach plechy

  • lupa

Instrukcja
  1. Podczas pobytu w parku lub lesie zaobserwuj plechy porostów. Zwróć uwagę na ich kształt.

R1NzmT348iCLn
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1MHvuBETO0kI
Formy plech porostów
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Plecha porostu jest zbudowana z pojedynczych komórek glonów lub sinic oplecionych strzępkami grzyba. Strzępki tworzą zbitą strukturę zewnętrzną, nieprzepuszczalną dla wody i odporną na mróz. Ponadto wytwarzają chwytniki przytrzymujące porost w podłożu. We wnętrzu plechy występuje luźna warstwa komórek glonów.

RuBw7W4BhnDv6
Budowa porostu
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Grzyby oraz glony lub sinice wchodzące w skład porostu współpracują ze sobą. Funkcją grzyba jest ochrona delikatnych glonów przed czynnikami środowiska i dostarczenie wody oraz soli mineralnych. Z kolei glony i sinice jako organizmy samożywne odżywiają porost, wytwarzając cukry w procesie fotosyntezy. Taka ścisła zależność między organizmami nazywana jest symbiozą. Sprawia ona, że porosty są organizmami całkowicie samowystarczalnymi i mogą zasiedlać tereny pozbawione życia, na których panują surowe warunki. Do przetrwania potrzebują jedynie światła, dwutlenku węgla, wody i soli mineralnych.

Porosty rozmnażają się bezpłciowo przez przypadkowy podział plechy oraz przez urwistki. Urwistki to niewielkie fragmenty porostu zawierające komórki glonów i strzępki grzyba, które rozprzestrzeniają się unoszone z wiatrem. Gdy spadną na odpowiednie podłoże, rozrastają się, tworząc nową plechę.

Ciekawostka

Porosty to organizmy długowieczne. Wiek pospolitych w Polsce porostów naziemnych i nadrzewnych oceniany jest na kilka, kilkanaście lat. Te najbardziej długowieczne żyją ok. 50–100 lat, a naskalne porosty skorupiaste – nawet 4,5 tys. lat. Porosty rosną bardzo powoli. Tempo ich przyrostu zależy od gatunku oraz warunków panujących w środowisku i waha się od ułamka milimetra do kilku milimetrów na rok. Plechy porostów spotykanych w lasach tropikalnych osiągają długość do 2 m.

Dla zainteresowanych

Znaczenie porostów

Porosty zasiedlają skrajnie nieurodzajne podłoża, nawet nagie kamienie. Wydzielają do środowiska tzw. kwasy porostowe, które powodują kruszenie skał. Obumarłe plechy wzbogacają żwir i piasek, użyźniając je. W ten sposób porosty uczestniczą w tworzeniu gleby. Dzięki nim i innym organizmom pionierskim powstają siedliska dla roślin. O odporności porostów na niekorzystne warunki środowiska świadczy to, że są głównym składnikiem flory na dalekiej północy. Stanowią tam podstawowy pokarm reniferów i piżmowołów.

R1ZXcAXKau1SQ
Porosty na skałach w górach
Źródło: Tomi Knuutila, Flickr, licencja: CC BY-SA 3.0.

Porosty nie potrafią wydalać wchłoniętych związków toksycznych, dlatego substancje te powodują obumieranie ich plech. Najbardziej wrażliwe na skażenia powietrza są gatunki porostów krzaczkowatych i listkowatych, które najszybciej zamierają. Ta cecha porostów sprawia, że występowanie konkretnych gatunków porostów może pełnić funkcję wskaźników czystości, przez co wykorzystuje się je do oceny stopnia zanieczyszczenia powietrza.  Porównując występowanie gatunków na danym terenie ze skalą porostową, można ustalić stopień skażenia środowiska związkami siarki.

Galeria przedstawia skalę porostową

Porosty wykorzystywane są do produkcji leków: nalewki oraz sproszkowane plechy płucnicy islandzkiej i granicznika płucnika od wieków stosowano w leczeniu kataru, kaszlu i gruźlicy. Z niektórych gatunków wytwarza się barwniki używane w badaniach chemicznych. Potrawy z porostów są cenionymi przysmakami np. w Japonii. Do dziś w wielu rejonach Laponii do mąki, z której wypieka się chleb, dodaje się zmielone plechy płucnicy islandzkiej.

1
Ćwiczenie 5
R1Jo8YsVqGN7I
Podczas spaceru odszukaj porosty na korze drzew. Wykonaj ich fotografie i rozpoznaj formy. Korzystając ze skali porostowej, określ stan zanieczyszczenia powietrza. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Ponieważ plecha porostów przyrasta w stałym, powolnym tempie, na podstawie jej wielkości można ocenić, jak dawno te pionierskie organizmy zasiedliły daną powierzchnię. Dzięki pomiarom wielkości plechy można też oszacować tempo cofania się lodowców, gdyż porosty szybko pojawiają się na odsłoniętych spod lodu skałach. W ten sposób uzyskuje się wiarygodne informacje na temat zmian klimatycznych w ostatnich wiekach. Metodę tę wykorzystuje się również do ustalenia daty wzniesienia obiektów budowlanych. Tak określono np. czas powstania słynnych posągów na Wyspie Wielkanocnej.

iaLlF5b4LU_d5e839

Podsumowanie

  • Grzyby występują przede wszystkim na lądzie, w miejscach wilgotnych, ciepłych i zacienionych.

  • Grzyby to organizmy, których ciało – nazywane grzybnią – jest zbudowane z nitkowatych strzępek.

  • Grzyby charakteryzują się znaczną różnorodnością budowy, mogą być organizmami jednokomórkowymi, jak i wieokomórkowymi.

  • Wszystkie grzyby są cudzożywne. Większość oddycha tlenowo, choć niektóre gatunki przeprowadzają fermentację alkoholową.

  • Grzyby mają ogromne znaczenie w przyrodzie jako saprobionty, a przez człowieka wykorzystywane są w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

  • Podczas grzybobrania najlepiej zrezygnować ze zbierania grzybów blaszkowych, wśród których znajdują się gatunki śmiertelnie trujące. Zaleca się zbieranie jedynie grzybów rurkowych.

  • Porosty to organizmy symbiotyczne tworzone przez strzępki grzybów oraz glony lub sinice. Zaliczane są do królestwa grzybów.

Praca domowa

11
Ćwiczenie 1
R9LnD1OagaMH5
Opisz na przykładzie pieczarki przystosowania grzybów do pobierania pokarmu i rozsiewania zarodników. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
ROBY84NrNmosA
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iaLlF5b4LU_d5e988

Słownik

Alexander Fleming1955.03.11Londyn, Anglia1881.06.08Lochfield, Szkocja
RCl5FTHZ3VDhf
Alexander Fleming
Źródło: b.a., Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Alexander Fleming

Był szkockim bakteriologiem i lekarzem. W 1922 r. odkrył pierwszy antybiotyk: zabójczą dla bakterii penicylinę. To odkrycie zrewolucjonizowało leczenie chorób zakaźnych – penicylina i inne antybiotyki uratowały życie milionom ludzi, w tym wielu żołnierzom rannym podczas II wojny światowej. W 1945 r. Alexander Fleming, wraz z Howardem Floreyem (wym. Hołardem Florejem) i Ernstem Chainem (wym. Ernstem Czajnem), za swe odkrycia otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny.

grzybica
grzybica

choroba wywoływana przez grzyby pasożytnicze

grzybnia
grzybnia

splot nitkowatych strzępek tworzących plechę grzyba

mikoryza
mikoryza

związek pomiędzy grzybami i korzeniami drzew przynoszący korzyść obu organizmom

obieg materii w przyrodzie
obieg materii w przyrodzie

stały przepływ związków chemicznych pomiędzy środowiskiem, roślinami i organizmami cudzożywnymi

organizmy pionierskie
organizmy pionierskie

grupa organizmów o małych wymaganiach środowiskowych, odpornych na niekorzystne czynniki środowiska; należą do nich głównie porosty i mchy; organizmy te jako pierwsze zasiedlają nowe środowiska

owocnik
owocnik

zbita część grzybni, na której powstają zarodniki; składa się zwykle z trzonu i kapelusza

strzępki
strzępki

jedno- i wielokomórkowe nitki budujące ciało grzyba

zarodnik
zarodnik

komórka służąca do bezpłciowego rozmnażania się niektórych roślin, protistów i grzybów

Zadania

1
Pokaż ćwiczenia:
11
Ćwiczenie 1
R1Esm0cpjsccB
Do podanych definicji dopasuj poprawne pojęcia: grzybica - 1. zbita część grzybni, na której powstają zarodniki; składa się zwykle z trzonu i kapelusza, 2. choroba wywoływana przez grzyby pasożytnicze, 3. splot nitkowatych strzępek tworzących plechę grzyba
mikoryza - 1. zbita część grzybni, na której powstają zarodniki; składa się zwykle z trzonu i kapelusza, 2. choroba wywoływana przez grzyby pasożytnicze, 3. splot nitkowatych strzępek tworzących plechę grzyba
grzybnia - 1. zbita część grzybni, na której powstają zarodniki; składa się zwykle z trzonu i kapelusza, 2. choroba wywoływana przez grzyby pasożytnicze, 3. splot nitkowatych strzępek tworzących plechę grzyba
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
RkRPRWJCBmJ0t
Rozpoznaj grzyby i przyporządkuj do nich właściwe nazwy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1AgvLgVRCxMG
Ćwiczenie 2
Rozpoznaj grzyby po opisie owocnika i przyporządkuj do nich właściwe nazwy. element 1 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy element 2 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy element 3 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy element 4 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy element 5 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy element 5 lewy Możliwe odpowiedzi: 1. czubajka kania, 2. kurka, 3. muchomor czerwony, 4. opieńka, 5. borowik, 6. muchomor sromotnikowy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 3
RYnDgl35LqQLB
Pień drzewa porośnięty trzema rodzajami organizmów
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Rh4qvak3CHvLa
Rozpoznaj na ilustracji porosty i zaznacz odpowiadającą im cyfrę. Możliwe odpowiedzi: 1. 2, 2. 1, 3. 3
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4
R1R1vOx6aOaQ5
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
R17VRbNIqLHcp
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Notatnik

RkJwo36dxesAW
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Alexander Fleming1955.03.11Londyn, Anglia1881.06.08Lochfield, Szkocja
RCl5FTHZ3VDhf
Alexander Fleming
Źródło: b.a., Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Alexander Fleming

Był szkockim bakteriologiem i lekarzem. W 1922 r. odkrył pierwszy antybiotyk: zabójczą dla bakterii penicylinę. To odkrycie zrewolucjonizowało leczenie chorób zakaźnych – penicylina i inne antybiotyki uratowały życie milionom ludzi, w tym wielu żołnierzom rannym podczas II wojny światowej. W 1945 r. Alexander Fleming, wraz z Howardem Floreyem (wym. Hołardem Florejem) i Ernstem Chainem (wym. Ernstem Czajnem), za swe odkrycia otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny.