Właściwości substancji
Szkoła podstawowa
Chemia
właściwości substancji substancja doświadczenie (badanie właściwości substancji) właściwości właściwości fizyczne właściwości chemiczne złoto żelazo stany skupienia materii temperatura topnienia sól kuchenna zmiany stanu skupienia kruchość kowalność rozpuszczalność miedź cukier mąka temperatura wrzenia właściwości chemiczne substancji właściwości fizyczne substancji
Udostępnij
Materiał zawiera starter, w którym znajduje się odwołanie do wcześniejszej wiedzy ucznia związanej z danym tematem, oraz cele sformułowane w języku ucznia.
Lekcja składa się z następujących sekcji:
- tekstu głównego, zawierającego segmenty
- „Czy słowo „substancja” ma zawsze takie samo znaczenie?”;
- „Jakie właściwości nazywamy fizycznymi?”;
- „Jakie właściwości nazywamy chemicznymi?”;
- podsumowania;
- słownika;
- ćwiczeń.
Ponadto materiał obejmuje 19 ilustracji (fotografii, obrazów, rysunków), pięć filmów, 15 poleceń w ramach tekstu głównego, porządkujących na bieżąco informacje, oraz 10 ćwiczeń interaktywnych sprawdzających zdobyte wiadomości.
Słownik pojęć posiada wyjaśnienia terminów „kowalność”, „kruchość”, „rozpuszczalność”, „substancja”, „temperatura topnienia”, „temperatura wrzenia”, „właściwości chemiczne substancji” oraz „właściwości fizyczne substancji”.
Aktualizacja tekstu: Daria Kiszkowiak
Opracowanie i multimedia: Tomorrow Sp. z o.o., GroMar Sp. z o.o.