11. Czym różni się rolnictwo Danii od rolnictwa Węgier?
W różnych państwach istnieją inne warunki do rozwoju rolnictwa. Czy potrafisz stwierdzić, dlaczego w jednych krajach uprawia się banany, pomarańcze, palmy kokosowe, a w innych – żyto, ziemniaki lub hoduje się tylko zwierzęta? Albo dlaczego w jednym kraju w przeliczeniu na tę samą powierzchnię gruntów rolnych uzyskuje się mniejszą ilość zbóż niż w innym? Niniejszy temat koncentruje się na wyszukaniu podobieństw i różnic w rolnictwie dwóch krajów europejskich – Danii i Węgier.

Jednym z duńskich spożywczych produktów eksportowych jest niebieski ser pleśniowy. A czy potrafisz wymienić przynajmniej jeden spożywczy produkt eksportowy Węgier?
Porównasz czynniki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech.
Wskażesz podobieństwa i różnice w produkcji rolniczej Danii i Węgier.
Wykażesz, w którym z tych krajów (w Danii czy na Węgrzech) rolnictwo jest wydajniejsze.
Czym się zajmuje rolnictwo
Rolnictwo to jedna z najstarszych i podstawowych dziedzin gospodarki, której głównym celem jest wytwarzanie żywności – produktów roślinnych i zwierzęcych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia (np. mięso, warzywa, owoce) lub do przetwarzania w zakładach przemysłu spożywczego (np. mleko do produkcji serów, masła itp.). Rolnictwo wytwarza również surowce przemysłowe służące zaspokojeniu nieżywnościowych potrzeb człowieka (włókna roślinne i zwierzęce, skóry, używki itp.).
Czynniki warunkujące rozwój rolnictwa
Istnieje wiele czynników wpływających na rozwój rolnictwa. Należą do nich czynniki przyrodnicze, czyli możliwości lub bariery stwarzane przez środowisko przyrodnicze, oraz czynniki pozaprzyrodnicze wynikające z działalności człowieka.
Warunki rozwoju rolnictwa‑grafika interaktywna
Rolnictwo w Europie
Warunki rozwoju rolnictwa w Europie
W Europie panują na ogół korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa. Uprawie roślin sprzyjają przewaga nizin oraz umiarkowany klimat. Tereny o tych cechach obejmują szeroki pas ciągnący się od wybrzeży Atlantyku po Ural. Niekorzystnymi warunkami klimatycznymi odznaczają się obszary położone w północnej części kontynentu, gdzie klimat jest zimny i występuje wieloletnia zmarzlina, tereny wysokogórskie o dużym nachyleniu stoków i także zimnym klimacie oraz obszary leżące w południowej części kontynentu o bardzo małych opadach (np. Nizina Nadkaspijska). Do obszarów o najbardziej korzystnych warunkach przyrodniczych dla rozwoju rolnictwa należą m.in.: Nizina Węgierska, Nizina Wołoska, Wyżyna Nadwołżańska, Nizina Padańska, Rów Rodanu, Nizina Francuska, Wyżyna Bawarska, Wyżyna Czesko‑Morawska i niemal cała Ukraina.
Działalność rolnicza jest prowadzona na obszarze użytków rolnych, czyli terenów wykorzystywanych pod uprawę roślin lub hodowlę zwierząt.
Użytki rolne dzielą się na:
grunty orne – ziemia przeznaczona pod uprawę roślin jednosezonowych, np. zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku, kapusty, marchwi i innych warzyw,
uprawy trwałe – obszary zajęte pod uprawę roślin wieloletnich, np. sady z drzewami owocowymi (jabłoniami, gruszami, śliwami i in.) czy plantacje krzewów owocowych (winorośli, malin, truskawek, porzeczek);
łąki i pastwiska, czyli użytki zielone trwale porośnięte głównie trawami, które stanowią paszępaszę dla zwierząt hodowlanych.

Formy rolniczego użytkowania ziemi – galeria zdjęć
W Europie największy udział z użytkach rolnych mają grunty orne –59,3% oraz łąki i pastwiska – 37,4%. Uprawy trwałe, w tym sady i plantacje zajmują 3,3% użytków rolnych. Grunty orne są rozmieszczone mniej więcej równomierne, natomiast łąki i pastwiska większy udział mają na północy Europy, gdzie stanowią ponad 50% użytków rolnych, a uprawy trwałe na południu – są to głównie plantacje winorośli, drzew oliwnych, migdałowców i drzew cytrusowych.

Udział gruntów ornych w powierzchni wybranych* krajów Europy w 2020 roku (w %)
Kraj | Powierzchnia użytków rolnych w mln ha | Udział użytków rolnych w % powierzchni kraju |
Wielka Brytania | 17,4 | 71,3 |
Ukraina | 41,3 | 71,3 |
Dania | 2,6 | 65,5 |
Irlandia | 4,5 | 65,5 |
Polska | 18,7 | 59,8 |
Rumunia | 13,4 | 59,1 |
Holandia | 1,8 | 53,9 |
Węgry | 5,3 | 53,7 |
Hiszpania | 26,2 | 52,3 |
Francja | 28,7 | 52,1 |
Niemcy | 16,6 | 47,5 |
Litwa | 2,9 | 47,0 |
Bułgaria | 5,0 | 46,5 |
Czechy | 3,5 | 45,6 |
Grecja | 6,1 | 45,5 |
Belgia | 1,4 | 45,1 |
Włochy | 12,4 | 44,0 |
Portugalia | 3,6 | 42,3 |
Białoruś | 8,5 | 40,8 |
Indeks górny *w tabeli uwzględniono kraje, w których udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej przekracza 40%. Indeks górny koniec*w tabeli uwzględniono kraje, w których udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej przekracza 40%.
Indeks górny Źródła: Rocznik statystyki międzynarodowej 2022, GUS Indeks górny koniecŹródła: Rocznik statystyki międzynarodowej 2022, GUSIndeks górny [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html],
Rocznik statystyczny rolnictwa 2022, GUS
[https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html; licencja CC BY‑SA 3.0], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html]. Indeks górny koniec [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html],
Rocznik statystyczny rolnictwa 2022, GUS
[https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html; licencja CC BY‑SA 3.0], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html].
Mimo na ogół korzystnych warunków przyrodniczych, poziom rozwoju rolnictwa jest znacznie zróżnicowany w poszczególnych częściach Europy. Wpływają na to głównie czynniki pozaprzyrodnicze, zwłaszcza poziom rozwoju gospodarczego państw, z którym związany jest poziom produkcji rolnej, w tym m.in. możliwość stosowania odmian roślin o wysokich plonach czy nowoczesnych metod uprawy ziemi i chowu zwierząt. Rozwojowi rolnictwa sprzyja także prowadzona przez część krajów należących do Unii Europejskiej wspólna polityka rolna, z którą związana jest możliwość dopłat bezpośrednich do działalności rolniczej.
Najlepiej rozwinięte jest rolnictwo w Europie Zachodniej. Gospodarka rolna ma tam charakter intensywny – przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plonyplony. Niższy poziom rozwoju gospodarczego występujący w krajach Europy Wschodniej i Południowo‑Wschodniej uniemożliwia zwiększanie nakładów na rolnictwo. W związku z tym ich gospodarka rolna jest mniej wydajna.
W Europie udział zatrudnionych w sektorze rolniczym w zatrudnieniu ogółem zmienia się bardzo wyraźnie w poszczególnych częściach kontynentu. Ma to bezpośredni związek z poziomem rozwoju i intensyfikacji rolnictwa.
W krajach Europy Zachodniej i Północnej, ludność rolnicza stanowi na ogół kilka procent ogółu zatrudnionych – w Europie Zachodniej 1,8%, a w Północnej 3,4%. Odmienne warunki występują we wschodniej i południowej części Europy, gdzie z rolnictwa utrzymuje się ponad 10% społeczeństwa.
W Europie średnia wielkość gospodarstwa rolnego wynosi 40,3 ha. Największą powierzchnię mają gospodarstwa w zachodniej i północnej części kontynentu, w których prowadzona jest intensywna, często wyspecjalizowana gospodarka rolna – przekracza ona 60 ha. Z kolei we wschodniej i południowej części Europy dominują gospodarstwa o małej powierzchni wynoszącej ok. 10 ha. Wyjątkiem od tej zasady są Ukraina, Czechy, Rosja, Białoruś i Słowacja, w których średnia powierzchnia gospodarstw przekracza 100 ha. Jest to spowodowane czynnikami historycznymi. Po II wojnie światowej w krajach tych likwidowano bowiem prywatną własność ziemi i zmuszano do łączeniu gruntów należących do poszczególnych rolników w ramach spółdzielni. Duża powierzchnia gospodarstw jest pozostałością po tym okresie.
Warunki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech
Dania
Dania leży w Europie Północnej pomiędzy Morzem Północnym a Morzem Bałtyckim, w środkowej i północnej części Półwyspu Jutlandzkiego oraz na ponad 400 wyspach, z których tylko część jest zamieszkanych. Od południa graniczy z Niemcami, a przez cieśninę Sund sąsiaduje ze Szwecją. Jest członkiem Unii Europejskiej. Powierzchnia kraju wynosi 43,1 tys. km², a liczba ludności 5,87 mln (2022).

Dania jest krajem nizinnym. Występują tam piaszczyste równiny oraz wzgórza zbudowane z glin.
Dania leży w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, morskiego. Zimy są łagodne, a lata niezbyt gorące i wilgotne. Średnia temperatura powietrza w zimie waha się od 0°C do –1°C, w lecie 15–17°C. Roczna suma opadów wynosi od ok. 600 mm na wschodzie do ok. 800 mm na południowym zachodzie. Przeważają wiatry z kierunków zachodnich.

W zachodniej części kraju dominują wykształcone na piaskach gleby bielicowe o małej żyzności. We wschodniej części występują nieco bardziej żyzne i urodzajne gleby brunatne.
Obszary użytkowane rolniczo zajmują ponad 65% powierzchni kraju, natomiast lasy jedynie ok. 12%. Naturalna roślinność zachowana jest tylko w obszarach chronionych, głównie rezerwatach przyrody.
Węgry
Węgry to państwo położone w środkowej części Europy, na Nizinie Węgierskiej między Alpami, Karpatami i Górami Dynarskimi, bez dostępu do morza. Powierzchnia kraju wynosi 93 tys. km², a zamieszkuje go 9,73 mln mieszkańców (2022).

Węgry są krajem nizinnym. Około 60% powierzchni kraju zajmują niziny. Na wschód od Dunaju rozciąga się płaska Wielka Nizina Węgierska pokryta w znacznej części grubą warstwą lessów, na których wykształciły się bardzo żyzne czarnoziemy.
Na większości obszaru Węgier panuje klimat umiarkowany ciepły przejściowy. Średnia temperatura powietrza w zimie waha się od 0°C na południowym zachodzie do -3, -4°C na wschodzie. Latem temperatura powietrza wynosi od 20°C na zachodzie do 25°C na południu. Średnia roczna suma opadów na nizinach wynosi przeciętnie 500–600 mm. Tylko w środkowej części Wielkiej Niziny Węgierskiej spada poniżej 500 mm.

Obszary użytkowane rolniczo zajmują ok. 54% powierzchni kraju, natomiast lasy ok. 18%. W przeszłości ich powierzchnia była znacznie większa, jednak zostały wycięte. Na ich miejscu rozprzestrzeniły się trawiaste stepy (zw. pusztąpusztą) użytkowane obecnie jako grunty orne i pastwiska.
Rolnictwo Danii i Węgier
Warunki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze
Dania i Węgry charakteryzują się zróżnicowanymi przyrodniczymi i pozaprzyrodniczymi warunkami rozwoju rolnictwa. W obu krajach występuje co prawda sprzyjające rozwojowi rolnictwa równinne ukształtowanie terenu, jednak pozostałe cechy środowiska przyrodniczego sprawiają, że kraje te jednak w istotny sposób różnią się od siebie.
Dania leży w korzystnej dla uprawy rolniczej strefie klimatu umiarkowanego ciepłego morskiego, co sprawia, że panują tam łagodne zimy oraz wilgotne i stosunkowo ciepłe lata. Na Węgrzech, pozbawionych dostępu do morza, położonych w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego przejściowego o cechach kontynentalnych, klimat jest cieplejszy, ale bardziej suchy – niedobór opadów, zwłaszcza w nizinnej części kraju, stwarza ciągłe zagrożenie suszą. Tereny uprawne wymagają więc nawadniania, do czego wykorzystywane są m.in. wody rzek, głównie Dunaju i jego dopływu – Cisy.
Największe różnice dotyczą jednak rodzaju. W Danii przeważają gleby piaszczyste o małej żyzności (głównie gleby bielicowe, płowe), co w znacznym stopniu utrudnia uprawę bardziej wymagających roślin, np. pszenicy. Gleby te charakteryzują się małą przydatnością rolniczą, w większości są nieurodzajne i wymagają stosowania intensywnych zabiegów agrotechnicznychzabiegów agrotechnicznych i agrochemicznychagrochemicznych oraz melioracjimelioracji poprawiających ich właściwości.
Natomiast na Węgrzech oprócz średnio żyznych gleb brunatnych występują także bardzo żyzne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe czarnoziemy.
Dania i Węgry najsilniej różnią się jednak pod względem pozaprzyrodniczych warunków rozwoju rolnictwa.
W Danii występują bardzo korzystne pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa. Kraj jest zamożny, od bardzo wielu lat korzysta także ze wsparcia finansowego Unii Europejskiej (Dania należy do Unii od 1973 roku a Węgry od 2004 roku). Produkcja rolna jest wysoko zmechanizowana, co oznacza, że większość prac polowych wykonuje się z użyciem nowoczesnego sprzętu (ciągniki, kombajny itp.), co powoduje, że zatrudnienie w rolnictwie jest niewielkie (ok. 2% ogółu zatrudnionych). Duże nakłady finansowe na rolnictwo i bardzo dobry poziom wykształcenia rolników pozwalają na stosowanie nowoczesnych metod uprawy wspomagających rozwój roślin nawet w niesprzyjających warunkach glebowych. W kraju przeważają duże gospodarstwa – ich średnia powierzchnia wynosi ponad 70 ha. Większość stanowią gospodarstwa rodzinne. Należą one do największych w Unii Europejskiej, co przyczynia się do rozwoju rolnictwa o dużej produkcji i wydajności. Z tego powodu duńskie rolnictwo jest jednym z najefektywniejszych w Unii Europejskiej i przeznacza znaczną większość swojej produkcji na eksporteksport do innych krajów.
Na Węgrzech warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa są uwarunkowane panującymi w przeszłości czynnikami polityczno‑gospodarczymi. Przeprowadzone po II wojnie światowej zmiany w rolnictwie sprawiły, że aż do lat 90. XX wieku gospodarstwa rolne były własnością państwa. Z reguły nie wdrażano w nich nowoczesnych rozwiązań, wskutek czego rolnictwo nie rozwijało się, a praca ludzi była mało wydajna. Dopiero pod koniec ubiegłego wieku przeprowadzono prywatyzację gruntów rolnych, co pozwoliło na unowocześnienie metod uprawy, zwiększenie wydajności rolnictwa i polepszanie jakości produktów. Do poprawy stanu rolnictwa przyczyniło się także wstąpienie w 2004 roku Węgier do Unii Europejskiej, co dało możliwość objęcia kraju unijnym systemem wsparcia i korzystania z programów pomocowych. Jednak niższy niż w Danii poziom rozwoju gospodarczego kraju nie pozwala na intensywny rozwój tego sektora gospodarki i osiągnięcie poziomu charakterystycznego dla krajów Europy Zachodniej (w tym Danii). Dziś na Węgrzech dominuje rolnictwo tradycyjne i rodzinne. Gospodarstwa rolne są mniejsze niż w Danii – ich średnia wielkość wynosi zaledwie kilkanaście hektarów. Znacznie niższy jest także poziom mechanizacji prac polowych, co sprawia, że w tym sektorze pracuje ponad 4% ogółu zatrudnionych, a więc znacznie więcej niż w Danii. Wszystkie te czynniki sprawiają, że rolnictwo węgierskie jest mniej wydajne i znacznie większą część produkcji przeznacza się na rynek wewnętrzny.
Wybrane wskaźniki ilustrujące przyrodnicze i pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa na obszarze Danii i Węgier
Wskaźnik | Dania | Węgry |
Powierzchnia równin | Ok. 60% | Ok. 60% |
Średnia temperatura powietrza w lecie | 15–17°C | 20‑25°C |
Średnie opady | 600‑800 mm | 400‑600 mm |
Okres wegetacyjny | Od połowy kwietnia do końca października | Od początku kwietnia do początku listopada |
Gleby | Mało i średnio żyzne | Żyzne |
Powierzchnia użytków rolnych | 2618 tys. ha (65,4% powierzchni kraju) | 5044 tys. ha (55,3% powierzchni kraju) |
PKB | 64,9 tys. USD/mieszkańca | 16,9 tys. USD/mieszkańca |
Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego | 72,6 ha | 12 ha |
Średnie zużycie nawozów sztucznych (NPK – w kg/ha użytków rolnych) | 131,1 kg/ha użytków rolnych | 156,1 kg/ha |
Liczba ciągników | 3,2 ciągnika/ha użytków rolnych | 0,2 ciągnika/ha użytków rolnych |
Zatrudnienie w rolnictwie | 59,6 tys. (2% ogółu zatrudnionych) | 207,5 tys. (4,4% ogółu zatrudnionych) |
Indeks górny Źródło: Faostat [www.fao.org/faostat/]; licencja: CC BY‑SA 3.0. Indeks górny koniecŹródło: Faostat [www.fao.org/faostat/]; licencja: CC BY‑SA 3.0.
Powierzchnia i struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech
Dania i Węgry na tle innych krajów europejskich charakteryzują się znaczną powierzchnią przeznaczoną pod uprawę rolniczą. Powierzchnia ta jest niemal dwukrotnie większa na Węgrzech niż w Danii, ale to właśnie Dania charakteryzuje się większym udziałem użytków rolnych.
W Danii użytki rolne zajmują aż 65,5% powierzchni kraju, co stanowi jeden z najwyższych wyników w skali europejskiej (wyższy jest na Ukrainie, i Wielkiej Brytanii.) Na Węgrzech użytki rolne mają nieco mniejszy udział w powierzchni kraju – 53,7%, co jednak także sytuuje je w czołówce państw europejskich.

Dania i Węgry różnią się także sposobem wykorzystania terenów rolniczych. Co prawda w obu krajach w powierzchni użytków rolnych zdecydowanie dominują grunty orne przeznaczone pod uprawę zbóż czy roślin okopowych (np. ziemniaki, buraki cukrowe), jednak ich udział w Danii jest większy niż na Węgrzech, gdzie z kolei wzrasta udział łąk i pastwisk oraz upraw trwałych, sadów i plantacji.
Struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech – galeria
Rolnictwo Danii
W Danii uprawa roślin i chów zwierząt jest prowadzony na obszarze całego kraju z wyłączeniem strefy wybrzeża, która na ogół nie jest wykorzystywana rolniczo. Dominujące znaczenie ma produkcja zbóż, która jest niewspółmiernie duża w stosunku do małej żyzności gleb. Różnorodne zabiegi, np. nawożenie, pozwalają jednak na uzyskiwanie bardzo wysokich plonów. Spośród zbóż najwięcej produkuje się pszenicy i jęczmienia. Dużą część produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt. Z kolei uprawa warzyw i owoców nie odgrywa zbyt dużej roli w rolnictwie Danii. Koncentruje się ona na ogół w sąsiedztwie dużych miast. Uprawia się głównie marchew i rzepę, cebulę, kapustę, jabłka, sałatę, cykorię, ogórki i pomidory a z owoców jabłka, gruszki i truskawki. Prowadzona jest także uprawa roślin oleistych, głównie rzepaku i rzepiku.
W rolnictwie Danii od produkcji roślinnej znacznie ważniejsza jest produkcja zwierzęca – chów bydła mlecznego (krów), trzody chlewnej (świń) i drobiu prowadzony jest na obszarze całego kraju. Pogłowie bydła wynosiło w 2021 roku ok. 1,5 mln sztuk, a trzody chlewnej ponad 13,2 mln sztuk. Dania jest jednym z wiodących producentów wieprzowiny i krowiego mleka. W Danii prowadzi się chów wyselekcjonowanych ras zwierząt oraz stosuje się pasze wysokiej jakości. Dzięki temu produkcja mleka, mięsa wieprzowego i drobiowego jest w Danii bardzo wydajna.
Rolnictwo w Danii – mapa interaktywna
Wskaż poprawne zakończenie zdania.
Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji w Danii, w kolejności od największej do najmniejszej.
Wskaż, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.


Rolnictwo w Danii – galeria zdjęć
Rolnictwo Danii wytwarza znaczną nadwyżkę żywności, trzykrotnie przewyższającą potrzeby kraju. Około 60% produkcji rolnej sprzedaje się za granicę, czyli eksportuje. Dania jest światową potęgą w produkcji i eksporcie mleka, mięsa, masła i serów. Największy udział w eksporcie miało mięso (zwłaszcza wieprzowina) i przetwory mięsne. Do specjałów eksportowych tego kraju należą m.in. masło i sery oraz pasztet z gęsich wątróbek.
Rolnictwo Węgier
Rolnictwo Węgier jest silniej ukierunkowane na produkcję roślinną niż duńskie. Sprzyjają temu warunki przyrodnicze, zwłaszcza klimatyczno‑glebowe. W takich warunkach znacznie łatwiejsza jest uprawa zbóż, głównie pszenicy i kukurydzy, niż przemysłowy chówchów zwierząt. Roślinnemu kierunkowi produkcji sprzyjają także bardziej tradycyjne formy gospodarowania oraz mniejsza powierzchnia gospodarstw rolnych. Dominujące znaczenie, podobnie jak w Danii, ma produkcja zbóż, której sprzyja występowanie żyznych gleb. Mimo dobrych warunków glebowych plony zbóż są jednak nieco niższe niż w Danii. Spośród zbóż najwięcej produkuje się kukurydzy i pszenicy. Na Węgrzech w niewielkich ilościach uprawia się także ryż, który z powodu warunków klimatycznych nie jest uprawiany w Danii.
Rolnictwo Węgier – mapa interaktywna
Na podstawie danych zawartych w mapie interaktywnej wypisz 3 zboża, których na Węgrzech wyprodukowano najwięcej.
Wskaż nazwę owoców, których wyprodukowano na Węgrzech najwięcej w 2020 roku.
Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji na Węgrzech, w kolejności od największej do najmniejszej.
Węgierskie rolnictwo jest także silniej niż duńskie ukierunkowane na produkcję owocowo‑warzywną. Dużą powierzchnię zajmują sady, winnice oraz uprawy warzyw, głównie pomidorów i papryki. Korzystne warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają także uprawie buraków cukrowych i słoneczników. Natomiast chów zwierząt, przede wszystkim bydła i trzody chlewnej oraz produkcja mleka i mięsa, ma mniejsze znaczenie.


Podobnie jak Dania, Węgry eksportują znaczną część swojej produkcji rolnej. Największy udział w eksporcie miały zboża oraz mięso i przetwory mięsne.
Rolnictwo na Węgrzech – galeria zdjęć
Wydajność rolnictwa w Danii i na Węgrzech
Wydajność rolnictwa mierzona jest najczęściej:
w przypadku produkcji roślinnej: wielkością plonów, np. zbóż,
w przypadku produkcji zwierzęcej: uzyskiem mięsa od jednej sztuki zwierzęcia (np. trzody chlewnej, bydła) i udojem mleka od jednej sztuki zwierzęcia (np. krowy).
Im większa wartość powyższych wskaźników, tym większa wydajność (intensywność) rolnictwa. Dużą wydajność można osiągnąć dzięki stosowaniu: odmian roślin o wysokich plonach, odpowiednich metod pracy, mechanizacji, nawozów, melioracjimelioracji wodnych, wysokiej jakości pasz czy wyselekcjonowanych ras zwierząt. Na wykresach możesz zobaczyć przykładowe wskaźniki wydajności rolnictwa w wybranych krajach Europy, w tym w Danii i na Węgrzech.
Plon to ilość płodów rolnych uzyskana z jednostki powierzchni danej uprawy wyrażana w decytonach (dt) na hektar.
Wydajność rolnictwa – galeria diagramów
Dane przedstawione na wykresach wskazują, że rolnictwo Danii jest znacznie bardziej wydajne niż węgierskie. Wpływa na to prowadzona w Danii intensywna gospodarka rolna. Przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plony. Niższy poziom rozwoju rolnictwa węgierskiego i niedobór środków na jego rozwój i intensyfikację produkcji roślinnej sprawia, że gospodarka rolna ma na Węgrzech mniejszą wydajność.
Podsumowanie
W Danii warunki rozwoju rolnictwa są korzystne. Rolnictwo ma charakter intensywny. Uprawia się tam głównie zboża. Duże znaczenie ma również hodowla bydła i trzody chlewnej, produkcja mięsa, mleka i ich przetworów.
Rolnictwo Węgier nie jest tak dobrze rozwinięte jak w Danii m.in. ze względu na niedawne wprowadzenie prywatnej własności gospodarstw rolnych, mniejsze nakłady na rolnictwo i związany z tym niższy stopień mechanizacji i chemizacji. Na Węgrzech uprawia się głównie zboża, a także buraki cukrowe, słoneczniki i winorośl.
Słownik
utrzymywanie zwierząt gospodarskich w celu pozyskania mleka, mięsa, włosia itd.; chów może być hodowlą, kiedy zwierzęta w gospodarstwie rolnym rozmnażają się, uzyskuje się krzyżówki, nowe rasy itd.
sprzedaż towarów za granicę
zabiegi mające na celu polepszenie żyzności gleby, polegające głównie na osuszaniu i nawadnianiu gruntów
pokarm dla zwierząt
zbiory przeliczone przez jednostkę powierzchni, wyrażone najczęściej w dt/ha; podawanie wielkości plonów umożliwia porównanie wydajności rolnictwa w krajach o różnej powierzchni
system produkcji rolniczej ukierunkowany na maksymalną wielkość plonów oraz zysk osiągane w warunkach dużego nakładu pracy lub środków finansowych; charakteryzuje je powszechne zastosowanie wysoko wydajnych maszyn, technik uprawy i hodowli, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin
Ćwiczenia
Zaznacz, którego kraju dotyczą podane określenia.
Przyporządkuj informacje dotyczące rolnictwa do Danii lub Węgier.
Wyjaśnij, dlaczego kukurydzę i winorośl uprawia się na większą skalę na Węgrzech, a nie w Danii.
https://pixabay.com/pl/photos/s%C5%82onecznik‑pole‑charakter‑lato‑4415997/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pregermination_maize_2014_05_15_10_38_33_7932.jpg
https://pxhere.com/pl/photo/596068
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Citrus#/media/File:Agrumes_Citrons_Cl_J_Weber02_(23379729280).jpg
Zaznacz, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Przeanalizuj wykresy ilustrujące wybrane cechy rolnictwa Danii i Węgier. Oceń, w którym kraju rolnictwo jest bardziej wydajne. Odpowiedź uzasadnij.
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli oraz własnej wiedzy, oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
Kraj | Zbiory kukurydzy [tys. t] | Plony kukurydzy [dt/ha] | Pogłowie bydła [tys. szt.] | Pogłowie trzody chlewnej [tys. szt.] |
Dania | 35,5 | 84,5 | 1540 | 12 781 |
Węgry | 7930,6 | 89,4 | 870 | 2870 |
Uzupełnij tekst, zaznaczając właściwe określenia.















