Czym są aminokwasy?
Związki organiczne, takie jak na przykład aminokwasy czy białka, zawierają atomy azotu w swoim składzie. Podstawowymi budulcami białek, są aminokwasy – związki organiczne, które zawierają grupę aminową i grupę charakterystyczną dla kwasów karboksylowych .

Aminokwasem o najprostszej strukturze jest glicyna.

Inna nazwa glicyny to kwas aminooctowy.
Jakie właściwości ma glicyna?

Ze względu na obecność dwóch grup funkcyjnych – aminowej o charakterze zasadowym i karboksylowej o charakterze kwasowym – cząsteczki aminokwasów mogą łączyć się poprzez wiązanie peptydowe. Jak łączą się ze sobą dwie cząsteczki glicyny?

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RQ6sl6tmOk2u0
Animacja ukazuje, w jaki sposób dwie cząsteczki glicyny mogą łączyć się ze sobą. W wyniku tej reakcji powstaje dipeptyd, w którym występuje wiązanie peptydowe.
Dipeptyd może przyłączyć kolejną cząsteczkę aminokwasu; otrzymamy wówczas tripeptyd. Tripeptyd może przyłączać kolejne cząsteczki aminokwasów. W ten sposób tworzą się polipeptydy, czyli związki powstające w wyniku łączenia się wielu cząsteczek aminokwasów.
Istnieje wiele związków należących do grupy aminokwasów. Jednak aminokwasów tworzących białka jest około dwadzieścia. Dzielimy je na dwie grupy:
endogenne – aminokwasy wytwarzane przez organizm;
egzogenne – aminokwasy, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu.
Do endogennych aminokwasów zaliczamy m.in. alaninę.

Aminokwasy te występują w substancji potowo‑tłuszczowej, wytwarzanej przez gruczoły skóry właściwej i tkankę podskórną, która pokrywa linie papilarne. Substancja ta powoduje pozostawianie odcisków palców na różnych podłożach, co wykorzystuje się w technikach śledczych, np. w celu ustalenia sprawcy przestępstwa. Naukę, która zajmuje się m.in. badaniem śladów linii papilarnych, nazywamy daktyloskopią.

Aminokwasy są budulcami białek. Ponad aminokwasów buduje m.in. mięśnie, tkanki w organizmie człowieka. Nadmiar białek jest równie szkodliwy dla człowieka, co ich niedobór. Niekontrolowane przez lekarza spożywanie aminokwasów jako suplementów diety może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.
Podsumowanie
Aminokwasy to związki organiczne, które zawierają dwie grupy funkcyjne: aminową o właściwościach zasadowych i karboksylową o właściwościach kwasowych.
Aminokwasy wykazują odczyn obojętny.
Do najprostszych aminokwasów białkowych należą glicyna i alanina.
Aminokwasy mają zdolność łączenia się za pomocą wiązań peptydowych; tworzą w ten sposób polipeptydy budujące białka.
Słownik
związki organiczne, których cząsteczki zawierają grupę aminową i grupę karboksylową
aminokwas o wzorze ; jest krystaliczną, stałą substancją; dobrze rozpuszcza się w wodzie