Polecenie 1

Wykonaj poniższe ćwiczenia i zweryfikuj swoją wiedzę. Jeżeli odpowiedzi na któreś pytania stanowią dla Ciebie problem, wróć do właściwego materiału i przeanalizuj ponownie jego treść.

Pokaż ćwiczenia:
R11PfAc75BeJF1
Ćwiczenie 1
Wybierz poprawne dokończenie poniższego zdania.

Substancje, które pełnią głównie funkcję budulcową w organizmie człowieka, to: Możliwe odpowiedzi: 1. tłuszcze., 2. białka., 3. cukry., 4. witaminy.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RMkkhae84kBnM1
Ćwiczenie 2
Wybierz poprawne dokończenie poniższego zdania.

Główne pierwiastki wchodzące w skład białek to: Możliwe odpowiedzi: 1. węgiel, wodór, tlen., 2. węgiel, wodór, tlen i azot., 3. węgiel, wodór, tlen i siarka., 4. węgiel, wodór, tlen i fosfor.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R12Ee6mVgVpUD1
Ćwiczenie 3
Glukoza i fruktoza to cukry proste o wzorze sumarycznym C6H12O6. Wybierz poprawną odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza i fruktoza mają różną budowę cząsteczek; glukoza nie rozpuszcza się w wodzie przeciwieństwie do fruktozy; obydwa cukry mają słodki smak, 2. glukoza i fruktoza mają taką samą budowę cząsteczek; cukry te dobrze rozpuszczają się w wodzie; fruktoza nie ma słodkiego smaku w przeciwieństwie do glukozy, 3. glukoza i fruktoza mają taką samą budowę cząsteczek; cukry te dobrze rozpuszczają się w wodzie; obydwa cukry mają słodki smak, 4. glukoza i fruktoza mają różną budowę cząsteczek; cukry te dobrze rozpuszczają się w wodzie; obydwa cukry mają słodki smak
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4

W laboratorium uczniowie badali właściwości białek. Wykonali następujące czynności:

Uczeń 1. Do białka jaja kurzego dodał roztworu chlorku potasu.

Uczeń 2. Ogrzewał probówkę, w której znajdowało się białko jaja kurzego.

Uczeń 3. Do roztworu białka jaja kurzego dodał wody i wymieszał.

Uczeń 4. Na białko jaja kurzego podziałał etanolem.

Uczeń 5. Do roztworu białka jaja kurzego dodał kwasu solnego.

R142u5LYFcMEY
Zaznacz, którzy uczniowie przeprowadzili proces denaturacji białka. Możliwe odpowiedzi: 1. 1, 2, 3, 4, 2. 2, 3, 5, 3. 2, 4, 5, 4. 1, 3, 4, 5
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RAlPb7UdsXt6K2
Ćwiczenie 5
Wybierz poprawne dokończenie poniższego zdania.

Tłuszcze to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w którym pełnią głównie funkcje energetyczną. Mogą być pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Pod względem chemicznym tłuszcze to: Możliwe odpowiedzi: 1. estry glicerolu i kwasów karboksylowych., 2. estry glikolu i kwasów tłuszczowych., 3. estry glicerolu i kwasów tłuszczowych., 4. estry alkoholi jednowodorotlenowych i wyższych kwasów karboksylowych.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rl5cPFReDAQ8I2
Ćwiczenie 6
Łączenie par. Zaznacz właściwe komórki tabeli tak, aby powstało poprawne stwierdzenie.

Tristearynian glicerolu można otrzymać w warunkach laboratoryjnych w reakcji estryfikacji. Tłuszcz ten należy do:. związków nasyconych, gdyż. Możliwe odpowiedzi: II część zdania, III część zdania. związków nienasyconych, gdyż. Możliwe odpowiedzi: II część zdania, III część zdania
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RGCYwdYWMsmw42
Ćwiczenie 7
Łączenie par. Wybierz spośród podanych sformułowań tak, aby uzyskać poprawne zdanie.

Skrobia jest:. cukrem prostym, gdyż. Możliwe odpowiedzi: II część zdania, III część zdania. cukrem złożonym, gdyż. Możliwe odpowiedzi: II część zdania, III część zdania
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RREIYZACwCiJH2
Ćwiczenie 8
Uzupełnij tekst. Wstaw w puste miejsca odpowiednie wyrażenia. Cukier puder to głównie sacharoza, a mąka ziemniaczana to skrobia pozyskiwana z ziemniaków. W laboratorium chemicznym uczeń chce odróżnić cukier puder od mąki ziemniaczanej. W tym celu powinien 1. mąka ziemniaczana rozpuści się w nafcie, a cukier puder nie, 2. rozpuścić obydwie substancje w wodzie, 3. rozpuścić obydwie substancje w nafcie, 4. cukier puder rozpuści się w wodzie, a mąka ziemniaczana z wodą tworzy zawiesinę, ponieważ 1. mąka ziemniaczana rozpuści się w nafcie, a cukier puder nie, 2. rozpuścić obydwie substancje w wodzie, 3. rozpuścić obydwie substancje w nafcie, 4. cukier puder rozpuści się w wodzie, a mąka ziemniaczana z wodą tworzy zawiesinę.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
REKNiixqcDrGA2
Ćwiczenie 9
Łączenie par. Substancje takie jak białka, tłuszcze i cukry są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz PRAWDA, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub FAŁSZ, jeśli jest fałszywe.. Człowiek powinien spożywać jak największą ilość tłuszczów zwierzęcych, gdyż są zdrowsze od tłuszczów roślinnych i dostarczają więcej energii.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Głównym źródłem białek są: ryby, nabiał, mięso i rośliny strączkowe.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Sacharoza to cukier, którym słodzimy herbatę. Pozyskuje się ją z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1ReKKYneAvzf3
Ćwiczenie 10
Reakcje charakterystyczne to reakcje pozwalające zidentyfikować daną substancję lub grupę związków. Przyporządkuj nazwy reakcji charakterystycznych do związków, które w tych reakcjach można wykryć. Dopasuj również odpowiedni odczynnik i oczekiwany efekt reakcji.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Czy uważasz, że dobrze znasz zagadnienia dotyczące substancji chemicznych o znaczeniu biologicznym? Sprawdź swoją wiedzę podczas gry w quiz. Gra składa się z trzech poziomów trudności, aby przejść do następnego najpierw musisz zaliczyć poprzedni. Powodzenia!

51280Gratulacje! Udało Ci się pomyślnie ukończyć poziom testu. Twój poziom wiedzy z zakresu substancji chemicznych o znaczeniu biologicznym jest zadowalający.Niestety, nie udało Ci się pomyślnie ukończyć testu. Musisz jeszcze poćwiczyć.1
Test

Liczba pytań:
5
Limit czasu:
12 min
Twój ostatni wynik:
-

Czego się nauczyłaś/nauczyłeś?

R12aXNLrHUnFx
(Uzupełnij).
RqezBnvSQSRZa
(Uzupełnij).
RYPkhltx6jA5Q
(Uzupełnij).
R17uWfOpxTWUf
(Uzupełnij).
bg‑gold

Notatnik

R17TY7A3VUjRk
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.