W Afryce, mimo ogromnej powierzchni dostępnej pod rolnictwo, warunki do jego rozwoju nie są idealne. Na większości obszarów jest albo zbyt sucho, albo opady są zbyt intensywne, co utrudnia uprawy. Dodatkowo choroby tropikalne zwierząt stanowią poważne zagrożenie. W rezultacie, chociaż rolnictwo jest kluczowym sektorem gospodarki i zapewnia zatrudnienie dla wielu ludzi, region nadal boryka się z problemami głodu i niedożywienia, co wskazuje na to, że rolnictwo nie zaspokaja podstawowych potrzeb żywnościowych mieszkańców.

RpjPLL6cbIYSe
Plantacja herbaty w Rwandzie
Źródło: dostępny w internecie: flickr.com, licencja: CC BY-SA 1.0.
Twoje cele
  • Scharakteryzujesz cechy rolnictwa żarowo‑odłogowego i plantacyjnego.

  • Wskażesz na mapie Afryki i świata rejony występowania rolnictwa żarowo‑odłogowego i plantacyjnego.

  • Określisz pozytywne i negatywne skutki rolnictwa żarowo‑odłogowego i plantacyjnego dla środowiska przyrodniczego, społeczeństwa i gospodarki Afryki.

Człowiek uprawia ziemię różnymi metodami. Ich dobór zależy od warunków środowiska przyrodniczego, przeznaczenia produkcji czy poziomu rozwoju cywilizacyjnego.

Rolnictwo pierwotne, do którego należą m.in. rolnictwo żarowo‑odłogowe i pasterstwo koczownicze (nomadyzm), jest prowadzone na wybranych obszarach Afryki oraz Azji Południowej. Charakteryzuje się małą opłacalnością i znikomą towarowością. Większość prac wykonywana jest ręcznie z użyciem prymitywnych narzędzi. Jego charakterystyczną cechą jest ciągła zmiana miejsca uprawy roślin lub wypasu zwierząt. Ten typ rolnictwa uzależniony jest więc od lokalnych warunków geograficznych i pór roku. Występuje głównie w Afryce, najbardziej znanym obszarem z tej formy chowu zwierząt jest Sahel.

Rolnictwo tradycyjne jest charakterystyczne dla obszarów o wyższym rozwoju cywilizacyjnym. Jego towarowośćtowarowość rolnictwatowarowość jest nadal niewielka, ale wyższa niż w rolnictwie pierwotnym. Charakteryzuje się przede wszystkim dużymi nakładami pracy ludzkiej z niewielkim użyciem maszyn i nawozów. Typowym obszarem występowania tego typu rolnictwa jest Azja Południowa i Południowo‑Wschodnia, natomiast w Afryce występuje on w nieznacznym stopniu (głównie we wschodniej części kontynentu).

Rolnictwo rynkowe występuje w najlepiej rozwiniętych państwach świata. Jego cechą jest duża intensywność pracy przy użyciu maszyn lub dużych nakładów pracy ręcznej i bardzo wysoki stopień towarowości. Z reguły w tym typie rolnictwa inwestuje się duże nakłady finansowe w poprawę efektywności produkcji, zwłaszcza z przeznaczeniem na maszyny, środki ochrony roślin, nawozy oraz zabiegi melioracji i irygacji. Należące do niego rolnictwo uprzemysłowione występuje przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii oraz w Afryce Południowej, zaś rolnictwo plantacyjne w Afryce Subsaharyjskiej i Ameryce Południowej. Rolnictwo plantacyjne zaliczane jest do rolnictwa rynkowego.

Rolnictwo żarowo‑odłogowe

Rolnictwo żarowo‑odłogowe to jeden z najstarszych, prymitywnych systemów uprawy roli. Wywodzi się on z kopieniactwa i stosowany jest na terenach zalesionych, czasem też trawiastych. Polega na wycinaniu lasów i spalaniu pozostałości pni, gałęzi i liści na powierzchni gleby. Uzyskany popiół użyźnia glebę, wzbogaca ją w składniki mineralne i pozwala przez pewien czas uzyskiwać dość duże plony, np. zbóż czy roślin okopowych. Przynosi to jednak krótkotrwały efekt. Gdy rośliny rosną, pobierają składniki odżywcze, które przedostały się do gleby z popiołu. W pierwszym sezonie wegetacyjnym rośliny uprawne mają pełny dostęp do wszystkich składników odżywczych, ale w kolejnych sezonach wegetacyjnych zapas tych składników się zmniejsza, ponieważ są one wypłukiwane przez deszcze. Po kilku latach, gdy gleba jałowieje, a plony są coraz niższe, rolnicy porzucają teren dotychczasowej uprawy, wypalając kolejny fragment lasu i zakładając na jego miejscu nowe pola. Natomiast dotychczas użytkowany teren pozostawiają odłogiem, który powoli zaczyna zarastać pojedynczymi krzewami i drzewami.

Najbardziej zacofany jest system leśno‑odłogowy, w którym wypaleniu podlegają przypadkowe fragmenty lasu, pozyskane grunty są użytkowane przez krótki okres (około 3 lat), a potem przez około 20 lat odłogowane. W tym systemie nie używa się nawozów, a do uprawy ziemi stosuje głównie prymitywne metody i narzędzia – np. zwykły kij służy do robienia otworów w glebie, w których następnie umieszcza się nasiona, kij kopieniaczy lub motyka używane są do sadzenia lub usuwania chwastów. W systemie zaroślowo‑odłogowym okres użytkowania pól jest dłuższy (około 10 lat), odłogowania krótszy (zwykle 6–15 lat), wykorzystuje się także bardziej zaawansowane narzędzia i niekiedy stosuje nawożenie. W ten sposób uprawia się np. zboża. Natomiast w rolnictwie odłogowo‑ornym na wypalanym fragmencie gruntu (lasu lub terenu trawiastego) stosuje się zarówno proste narzędzia ręczne (motyka i łopata), jak i dające lepsze rezultaty, bardziej rozwinięte narzędzia wykorzystujące siłę mięśni zwierząt, np. radło, sochę i pług.

Powierzchnia terenów, na których stosuje się rolnictwo żarowo‑odłogowe, w ostatnich kilkudziesięciu latach sukcesywnie się zmniejsza. Szacuje się, że w ten sposób gospodaruje nadal około 500 milionów rolników na terenach o powierzchni około 2,9 miliarda hektarów, głównie w Afryce Subsaharyjskiej, w Ameryce Południowej czy w Azji Południowo‑Wschodniej. System ten charakteryzuje się wspólnym posiadaniem i gospodarowaniem ziemią za pomocą wymienionych powyżej prostych metod. Główną jego cechą jest niska produktywność – nakłady pracy w stosunku do powierzchni uprawianych gruntów są małe. Niewielkie są także plony, praktycznie w całości przeznaczane na potrzeby własne. Każdy rolnik ma na celu wyhodowanie wystarczającej ilości plonów, zapewniających członkom jego rodziny nie tylko żywność, lekarstwa i ewentualnie włókno i paliwo, ale także paszę dla kilku zwierząt, które dostarczają wszystkich ważnych produktów nabiałowych, takich jak mleko i jaja. To forma rolnictwa na własne potrzeby, która jest zasadniczo niekomercyjna.

R18RIUKsBkSgp1
Regiony świata, w których w latach 1960–1970 występowało rolnictwo żarowo‑odłogowe
Źródło: dostępny w internecie: na podstawie https://www.researchgate.net/figure/Comparison-of-the-Butler-map-13-showing-the-status-in-the-1960s-to-1970s-with-our_fig4_319603099, licencja: CC BY-SA 3.0.
R97ob2vK8flDj1
Regiony świata, w których w latach 2010–2020 występowało rolnictwo żarowo‑odłogowe
Źródło: dostępny w internecie: na podstawie: https://www.researchgate.net/figure/Comparison-of-the-Butler-map-13-showing-the-status-in-the-1960s-to-1970s-with-our_fig4_319603099, licencja: CC BY-SA 3.0.

Pozytywną cechą tego typu rolnictwa jest (z punktu widzenia rolnika) możliwość szybkiego pozyskania nowego terenu pod uprawę oraz poprawa żyzności glebyżyzność glebyżyzności gleby wskutek dostarczenia jej składników odżywczych z popiołów pochodzących z wypalonego lasu. Trzeba także pamiętać, że w regionach, w których występuje ten sposób uprawy ziemi, istnieją gleby o małej żyzności i zasobności w składniki pokarmowe, a poziom rozwoju rolnictwa (zwłaszcza zabiegów agrotechnicznych i agrochemicznych) jest stosunkowo niski. Długotrwała i ciągła uprawa tego samego pola, bez zaawansowanych technik ochrony gleby i stosowania nawozów, byłaby więc niezwykle szkodliwa dla żyzności gleby.

Rolnictwo żarowo‑odłogowe – galeria zdjęć
Pożary lasów w Afryce Środkowej i Wschodniej – galeria zdjęć

Do negatywnych skutków rolnictwa żarowo‑odłogowego należy natomiast zaliczyć m.in. szybkie wyjałowienie gleby wskutek nadmiernej eksploatacji i pozbawienie jej trwałej pokrywy roślinnej, co zwiększa zagrożenie erozją wietrzną i wodną oraz towarzyszącymi jej osuwiskami. Z kolei zniszczenie ekosystemu leśnego, pełniącego szereg ważnych funkcji, w tym będącego przestrzenią życiową dla dzikich gatunków zwierząt i roślin, wpływa na niszczenie ich siedlisk oraz wywołuje obniżenie różnorodności biologicznej i lesistości. Poza tym regeneracja zarówno lasu, jak i gleby trwa długi czas, kilka, czasem kilkanaście lat. Wtedy obszar ten nie pełni ani funkcji ekologicznych, ani gospodarczych. W czasie wypalania lasów do atmosfery uwalniają się także dwutlenek węgla i inne gazy, których obecność w powietrzu jest jedną z przyczyn występowania efektu cieplarnianego i związanych z nim zmian klimatu. Ta forma rolnictwa jest silnie powiązana z wylesianiem wilgotnych lasów równikowych, np. w Amazonii, oraz suchych lasów podrównikowych graniczących z sawannami w Afryce, w przypadku których wypalanie następuje podczas pory suchej. Szacuje się jednak, że wypalanie lasów stosowane na niewielką powierzchniowo skalę przez plemiona zamieszkujące np. Afrykę Zachodnią czy wspomnianą Amazonię ma stosunkowo mały wpływ na zmiany klimatyczne w porównaniu z trwałym wypalaniem lasów pod wielkoobszarowe plantacje.

Rolnictwo plantacyjne

Przeciwieństwem rolnictwa żarowo‑odłogowego jest nowoczesne, intensywne, wysokotowarowe rolnictwo plantacyjne. Plantacje znajdują się głównie w biedniejszych krajach Afryki Subsaharyjskiej, Ameryki Południowej i Azji Południowej. Jednym z głównych powodów tego zjawiska są niskie koszty zakupu ziemi, którą po wyeksploatowaniu można porzucić i nabyć nowe grunty, oraz względnie tania siła robocza.

R1Bln41IM4Cky1
Mapa świata wraz z oznaczeniami przy pomocy różnych kolorów typów występującego rolnictwa. Po prawej stronie legenda. 
Kolorem różowym oznaczono rolnictwo pierwotne – kopieniactwo, żarowo‑odłogowe, odłogowo‑rolne. Występuję w centralnej części Afryki i w Afryce Subsaharyjskiej, zajmuje niespełna połowę powierzchni kontynentu. Poza Afryką występuje na Nizinie Amazonki i w Indonezji.
Rolnictwo rynkowe – bez plantacyjnego – oznaczono kolorem fioletowym. W Afryce występuje na północno zachodnim wybrzeżu oraz na terenie RPA i w części Namibii i Zimbabwe. Poza Afryką w niemal całej Europie (do południowych krańców Skandynawii), Azji zachodniej aż do północno‑zachodniej części Mongolii na wschodzie i północnych obszarów Iraku i Iranu, na większości terenu Australii (z wyłączeniem centralnej i północnej części, gdzie występują pustynie), w Argentynie i południowo‑wschodniej części Brazylii (nie licząc linii wybrzeża) oraz z Meksyku aż do pogranicza USA i Kanady.
Rolnictwo plantacyjne oznaczone na czerwono w Afryce występuje głównie w centralnej części, w postaci stosunkowo małych obszarów, granicząc z rolnictwem pierwotnym. Występuje również w Ameryce Środkowej, wschodnim wybrzeżu Ameryki Południowej, Sri Lance i południowo wschodnich Indiach, w zachodniej Indonezji i w północno wschodniej Australii. 
Rolnictwo pierwotne – nomadyzm i pasterstwo koczownicze – oznaczone na zielono w Afryce występuje w północnej części kontynentu oraz na terenie półwyspu Somalijskiego, a także w Botswanie, południowo zachodnim Madagaskarze. Poza Afryką występuje również w Chinach (część centralna, zachodnia i północna), Mongolii, południowym Iranie, na pograniczu Pakistanu i Afganistanu oraz wzdłuż większości wybrzeża Półwyspu Arabskiego i w północno wschodniej części Skandynawii oraz w północno zachodniej Alasce.
Intensywne rolnictwo tradycyjne oznaczone na żółto w Afryce występuje na niewielkich obszarach we wschodniej Kenii, północnej części Madagaskaru i kilku innych miejscach o dość małej powierzchni na południe od Sahary i między Ugandą, Kenią i Tanzanią. Poza Afryką występuje w Indiach, Azji południowo‑wschodniej, wschodnich Chinach, Korei Południowej i Japonii, a także w północno zachodniej części Ameryki Południowej wzdłuż wybrzeża.
Brak rolnictwa na obszarach pustynnych, wokół linii (i powyżej) koła podbiegunowego i w wysokich górach.
Typy rolnictwa na świecie i regiony ich występowania
Źródło: dostępny w internecie: opracowanie własne na podstawie sciencescene.com, licencja: CC BY-SA 3.0.

Plantacja to duży obszar uprawy jednego gatunku rośliny. W ten sposób uprawia się np. bawełnę, kakao, trzcinę cukrową, kauczukowiec, herbatę, kawę, tytoń, kukurydzę, soję, palmę kokosową i olejową (olejowiec gwinejski), banany i in. Wieloletnia uprawa jednej rośliny na danym terenie nazywana jest monokulturą rolną. Rolnictwo plantacyjne może być zarówno wysokotowarowe (plantacje położone np. Ameryce Południowej), jak i oparte na pracy ludzkich rąk przy mniejszym użyciu nawozów i środków ochrony roślin, co jest charakterystyczne dla biedniejszych regionów Afryki i Azji.

W XXI wieku rolnictwem plantacyjnym zajmują się przede wszystkim doskonale prosperujące firmy przemysłowe (korporacje), wyspecjalizowane w produkcji jednego rodzaju roślin. Wysokie plony i zbiory są osiągane wskutek stosowania dużych nakładów finansowych przeznaczanych np. na nawozy i środki ochrony roślin, służące wzbogacaniu gleby w składniki pokarmowe. Za prowadzeniem uprawy plantacyjnej przemawiają m.in. wysoka produktywność, przeznaczenie niemal całej produkcji na sprzedaż i związane z tym wysokie zyski z eksportu towarów (głównie do Europy i Ameryki Północnej), a także możliwość rozwoju innych działów gospodarki – np. przetwórstwa rolniczego i transportu. Z kolei wadą rolnictwa plantacyjnego są dość wysokie koszty uprawy. Stosowanie drogich nawozów oraz wyspecjalizowanych maszyn wymaga dużych inwestycji ze strony właścicieli plantacji, które nie zawsze przynoszą oczekiwane dochody.

Rolnictwo plantacyjne, mimo dużej produkcji konkretnego gatunku roślin, nie przyczynia się znacząco do poprawy jakości żywności mieszkańców danego regionu i nie wpływa w istotny sposób na ograniczenie niedożywienia oraz głodu występującego np. w wielu państwach afrykańskich. Większość produkcji jest bowiem przeznaczona na eksport i trafia na rynki zagraniczne.

Rolnictwo plantacyjne, mimo że z ekonomicznego punktu widzenia jest niezwykle opłacalne, to niestety często przyczynia się do pogorszenia stanu środowiska naturalnego. Uprawa monokulturowa powoduje bowiem wyjałowienie gleby z części składników pokarmowych pobieranych nieustannie przez ten sam gatunek roślin uprawnych, co wymusza stosowanie intensywnego nawożenia i zwalczania szkodników za pomocą środków ochrony roślin. To z kolei powoduje zanieczyszczenie gleb i wód gruntowych azotanami, fosforanami i innymi chemicznymi substancjami nawozowymi.

Jednak najważniejszym czynnikiem, który decyduje o uciążliwości plantacji dla środowiska przyrodniczego, jest jej lokalizacja. W bardzo wielu przypadkach plantacje powstają na miejscu wyciętych, często także wypalonych, lasów równikowych i podrównikowych. Przynosi to ogromne szkody dla tych najbardziej różnorodnych pod względem biologicznym ekosystemów świata, bowiem uprawa monokulturowa narusza równowagę ekologiczną środowiska i powoduje zmniejszenie różnorodności biologicznej. Przykładowo, uprawiane na plantacjach nierodzime odmiany lub gatunki roślin mogą okazać się gatunkami inwazyjnymi i wyprzeć gatunki rodzime. Także zwierzęta mogą nie być przystosowane do wykorzystania uprawianych roślin (np. jako pokarm) i w efekcie następuje ich częściowe lub całkowite wyginięcie. Wszystko to powoduje zmniejszenie różnorodności biologicznej nie tylko na obszarze plantacji, ale także na terenach ją otaczających. Z kolei wycinka lasów pod nowe plantacje stwarza zagrożenie dla siedlisk oraz wielu gatunków zwierząt, roślin i owadów, które tracą swoją przestrzeń życiową, w tym tereny do żerowania.

To negatywne oddziaływanie można złagodzić, prowadząc uprawę mozaikową, polegającą na pozostawieniu wewnątrz plantacji fragmentów rodzimych lasów i zachowaniu łączących je korytarzy ekologicznych. W niektórych państwach podobne środki są wymagane przez regulacje rządowe.

Porównanie cech ekosystemu wilgotnego lasu równikowego i założonej na jego miejscu plantacji palm.

Rt6l2hdvxpbzQ1
Porównanie lasu pierwotnego i plantacji palm
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wycinanie wilgotnych lasów równikowych w celu przeznaczenia uzyskanych gruntów pod plantacje powoduje zmniejszenie produkcji tlenu, ogranicza parowanie i tym samym wpływa na obniżenie wilgotności powietrza i wielkości opadów, wzmagając zjawisko suszy nawet w znacznej odległości od obszarów wylesionych. Prognozuje się, że wylesienie którejkolwiek z trzech głównych stref lasów tropikalnych na świecie (kotlina Kongo, południowo‑wschodnia Azja, Amazonia) może nawet doprowadzić do suszy w głównych obszarach rolniczych świata – Chin, Indii i Stanów Zjednoczonych. Z kolei wypalanie powoduje emisję dwutlenku węgla, który wraz z innymi gazami cieplarnianymi sprzyja występowaniu efektu cieplarnianego i związanego z nim globalnego ocieplenia. Szacuje się, że wycinanie i wypalanie lasów tropikalnych jest odpowiedzialne za ok. 10‑15% światowej emisji gazów cieplarnianych. W wyniku tych działań rocznie do atmosfery wprowadzane jest 1,5 miliarda ton węgla, akumulowanego dotychczas w tkankach roślin. Na przykład w Azji Południowo‑Wschodniej wypalanie lasów pod uprawę palmy olejowej jest głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza przez dym, gazy i pyły.

Jeżeli jednak plantacja zostanie założona na opuszczonych gruntach rolnych, nieużytkach lub gruntach silnie zdegradowanych, może to wywołać pozytywne skutki dla środowiska przyrodniczego, powoduje bowiem zwiększenie zarówno liczby siedlisk, jak i liczby zamieszkujących je gatunków roślin i zwierząt, a więc wpływa na wzrost różnorodności biologicznej. Obszar plantacji może także stać się korytarzem ekologicznym dla dzikich zwierząt i działać jako bufor ograniczający zagrożenia dla rodzimych lasów.

Rolnictwo plantacyjne w Rwandzie i Ghanie – galeria zdjęć

Rolnictwo w Afryce Subsaharyjskiej (z wyłączeniem Afryki Południowej)

Afryka SubsaharyjskaAfryka SubsaharyjskaAfryka Subsaharyjska to nazwa stosowana dla określenia części Afryki położonej na południe od Sahary. Obejmuje ona Afrykę Zachodnią, Afrykę Środkową, Afrykę Wschodnią (w tym Półwysep Somalijski zwany Rogiem Afryki) oraz formalnie Afrykę Południową. Często jednak z zasięgu Afryki Subsaharyjskiej wyklucza się Afrykę Południową ze względu na wyższy od pozostałych regionów poziom rozwoju gospodarczego i społecznego, a także odmienny typ rolnictwa.

Na obszarze Afryki Subsaharyjskiej (ograniczonej do zachodniej, środkowej i wschodniej części kontynentu) występują zróżnicowane warunki przyrodnicze. Obszar ten znajduje się w strefach klimatu podrównikowego suchego i półsuchego oraz klimatu równikowego ekstremalnie wilgotnego i bardzo gorącego. Warunki klimatyczne sprawiają, że wegetacja trwa tu przez cały rok (oprócz terenów górskich), co sprzyja rozwojowi rolnictwa. Tylko w obszarach suchych problemem mogą być nieregularne opady. Niekorzystne dla rolnictwa są natomiast tereny występowania ciężkich gleb oraz obszary położone na pograniczu sawanny i pustyni, które stają się przydatne rolniczo dopiero po sztucznym nawadnianiu, na co państwa regionu nie mają środków. Istotnym problemem rolnictwa jest także zmienność warunków klimatycznych, a przede wszystkim susze powodujące klęski głodu.

Ponad 70% mieszkańców Afryki Subsaharyjskiej pracuje w rolnictwie, a w niektórych krajach (np. w Somalii, Etiopii) udział ten wynosi ponad 90%. Powoduje to, że rolnictwo indywidualne jest silnie rozdrobnione i samozaopatrzeniowe – daje plony pokrywające jedynie podstawowe potrzeby rolników. Dodatkowo słabe uprzemysłowienie w połączeniu z biedą powodują bardzo niski stopień mechanizacji rolnictwa, co sprawia, że plony są niskie, dochody z gospodarstwa ledwo wystarczają na przeżycie, a w konsekwencji udział ludności niedożywionej na tym obszarze wynosi ok. 32%.

Jeszcze w XX wieku w Afryce Subsaharyjskiej stosowano głównie żarowo‑odłogowy system uprawy. Dziś coraz bardziej istotną rolę w uprawach stanowią rośliny przemysłowe, które są przeznaczane na eksport, stanowiący oprócz turystyki kluczowe źródło dochodów.

Rolnictwo żarowo‑odłogowe i plantacyjne w Afryce - prezentacja multimedialna 1
1,1

W strukturze gospodarki Afryki Subsaharyjskiej przeważa rolnictwo, dlatego zdecydowana większość zajmuje się tym działem gospodarki.

R18pxo2j1D3KJ
Film nawiązujący do treści materiału

W Afryce Subsaharyjskiej uprawa ziemi jest zróżnicowana, jednak przeważają tam dwie formy: rolnictwo żarowo‑odłogowe i plantacyjne.

R1YCjAxyK342n
Film nawiązujący do treści materiału

System rolnictwa żarowo‑odłogowego polega na wycince drzew i krzewów z niewielkiej powierzchni ziemi, następnie na wypalaniu roślinności w celu użyźnienia gleby oraz na posadzeniu docelowego rodzaju roślin, które są uprawiane przez dwa, trzy lata. Po tym czasie Ziemia zostaje pozostawiona odłogiem w celu poprawy jej żyzności.

RdZTIaTQea36C
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

System żarowo‑odłogowy wymaga dużej powierzchni ziemi, a jego dostępność maleje z roku na rok, ze względu na coraz większe zapotrzebowanie na żywność, co spowodowane jest wzrostem ludności.

R50p1gbnHmCyJ
Film nawiązujący do treści materiału

Zróżnicowanie przyrodnicze determinuje rodzaj roślin uprawianych w Afryce Subsaharyjskiej. Ze względu na brak środków, rolnictwo w Afryce jest bardzo pracochłonne.

R1IuKpvMjPG49
Film nawiązujący do treści materiału

Za plantacje uważa się wielkopowierzchniowe uprawy jednej lub dwóch rodzajów roślin.

RcBZFxyexRaIf
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

Plantacje w Afryce zaczęły rozwijać się w czasach kolonialnych.

R11ZvsEmyljxL
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

W Afryce, ze względu na wysokie koszty funkcjonowania plantacji i podobną produktywność plantacji do indywidualnych gospodarstw coraz częściej odchodzi się od systemu wielkopowierzchniowego upraw.

R30vH7Mv4jX6f
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

W Afryce nadal występują uprawy plantacyjne, należące do wielkich korporacji narodowych.

RO5vY1hT5582X
Film nawiązujący do treści materiału

W Afryce obserwuje się od jakiegoś czasu przejście z systemu plantacyjnego na rzecz drobnych, różnorodnych upraw.

RwcmP4JBS7Jqa
Film nawiązujący do treści materiału
Głośność lektora
Głośność muzyki

Indeks górny żródło: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY SA‑3.0 Indeks górny koniec

1
11
Polecenie 1

Na podstawie prezentacji wskaż, na której fotografii przedstawiono rolnictwo żarowo‑odłogowe, uzasadnij swój wybór.

RnILBBJckXst8
Źródło: dostępny w internecie: fotografia po prawej – wikiwand.com; fotografia po lewej – flickr.com, licencja: CC BY-SA 1.0.
RH0k3CDmgroAK
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Korzystając z dostępnych źródeł wiedzy, opisz rolnictwo żarowo‑odłogowe.

R16CDVKFVGA8K
1
1
Polecenie 2

Na podstawie prezentacji stwórz mapę myśli, w której zawarte będą pozytywne i negatywne skutki rolnictwa żarowo‑odłogowego i plantacyjnego dla środowiska przyrodniczego, społeczeństwa i gospodarki.

R17iIc29I8tra1
Mapa myśli. W centralnej części pole z napisem. Rolnictwo żarowo odłogowe. Odchodzą od niego dwa kolejne pola, a od każdego z nich odchodzą trzy kolejne. Pole pierwsze: pozytywne skutki – odchodzą od niego pola: środowisko przyrodnicze, gospodarka, społeczeństwo. Pole drugie: negatywne skutki – odchodzą od niego pola: środowisko przyrodnicze, gospodarka, społeczeństwo.
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

Podsumowanie

  • Rolnictwo żarowo‑odłogowe należy do rolnictwa prymitywnego i służy zaspokojeniu potrzeb własnych rolników.

  • Wysokotowarowe rolnictwo plantacyjne polega na wielkoobszarowej, monokulturowej uprawie wybranych roślin, np. kawy, herbaty, bawełny, kakaowca, tytoniu i in.

  • Przeznaczanie niemal całej produkcji plantacji na sprzedaż (eksport) nie poprawia stanu wyżywienia miejscowej ludności.

  • Rolnictwo żarowo‑odłogowe i plantacyjne powoduje wyjałowienie gleb ze składników pokarmowych i obniżenie różnorodności biologicznej.

Słownik

Afryka Subsaharyjska
Afryka Subsaharyjska

nazwa stosowana dla określenia części Afryki położonej na południe od Sahary; obejmuje Afrykę Zachodnią, Afrykę Środkową, Afrykę Wschodnią (w tym Półwysep Somalijski zwany Rogiem Afryki) oraz Afrykę Południową

towarowość rolnictwa
towarowość rolnictwa

procentowy stosunek ilości produkcji sprzedanej gospodarstwa rolnego do ilości jego całkowitej produkcji

żyzność gleby
żyzność gleby

zdolność gleby do zaspokajania żywieniowych potrzeb roślin, to znaczy do przekazywania roślinom składników pokarmowych, wody, powietrza glebowego, ciepła itp.

Ćwiczenia

Ćwiczenie 1

Zaznacz właściwą odpowiedź.

Na czym polega rolnictwo żarowo‑odłogowe?

R1XhIsyLT0ea9
Możliwe odpowiedzi: 1. na corocznym wypalaniu pozostałości roślin po zbiorach., 2. na pozostawianiu gleby przez pewien okres (np. rok) bez uprawy, i w tym czasie poddawaniu jej intensywnym zabiegom użyźniania., 3. na wypalaniu fragmentów lasu w celu uzyskania gruntów pod uprawę., 4. na rozsypywaniu na glebę rozżarzonych skał w celu jej użyźnienia.
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 2

Zaznacz właściwą odpowiedź.

Na czym polega wielkoobszarowe, monokulturowe rolnictwo plantacyjne?

RnWgmaOCFIXyU
Możliwe odpowiedzi: 1. na wieloletniej uprawie różnego rodzaju roślin., 2. na wieloletniej uprawie różnego rodzaju roślin., 3. na corocznej zmianie uprawianego gatunku roślin., 4. na corocznej zmianie obszaru uprawy.
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 3

Zaznacz, czy podane stwierdzenie dotyczące rolnictwa w Afryce jest prawdziwe, czy fałszywe.

RJGNH0UnTLuOc
Łączenie par. . W Afryce występują tylko dwa systemy rolnicze – żarowo-odłogowy i plantacyjny.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wypalanie lasów równikowych w celu pozyskania gruntów pod plantacje wpływa na zmiany klimatu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W ostatnich kilkudziesięciu latach w Afryce zwiększa się powierzchnia gruntów uprawianych metodą żarowo-odłogową.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rolnictwo plantacyjne w Afryce nie wpływa znacząco na poprawę zaopatrzenia w żywność miejscowej ludności.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Pierwsze plantacje zaczęły powstawać w Afryce na początku XXI wieku.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 4

Zaznacz właściwą odpowiedź.

W Afryce przeważają gospodarstwa:

R15yVidRvvM3b
Możliwe odpowiedzi: 1. plantacyjne, wielkoobszarowe, zarządzane przez międzynarodowe korporacje., 2. plantacyjne, wielkoobszarowe, zarządzane przez lokalnych właścicieli ziemskich., 3. rodzinne, o małej powierzchni produkujące na użytek własny rolników., 4. rodzinne, wielkoobszarowe o dużej specjalizacji produkcji.
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 5

Dopasuj podane określenia odpowiednio do rolnictwa żarowo‑odłogowego lub plantacyjnego.

R1NYRchJDoH6p
Rolnictwo żarowo-odłogowe Możliwe odpowiedzi: 1. Rodzinne gospodarstwa, 2. Użyźnianie gleby nawozami, 3. Jeden rodzaj uprawy, 4. Małoobszarowe, 5. Użyźnianie gleby popiołem, 6. Prymitywne, 7. Różnorodne uprawy, 8. Naturalna regeneracja gleby, 9. Wielkoobszarowe, 10. Rynkowe, 11. Korporacje, 12. Stała eksploatacja gleby Rolnictwo plantacyjne Możliwe odpowiedzi: 1. Rodzinne gospodarstwa, 2. Użyźnianie gleby nawozami, 3. Jeden rodzaj uprawy, 4. Małoobszarowe, 5. Użyźnianie gleby popiołem, 6. Prymitywne, 7. Różnorodne uprawy, 8. Naturalna regeneracja gleby, 9. Wielkoobszarowe, 10. Rynkowe, 11. Korporacje, 12. Stała eksploatacja gleby
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 6

Uzupełnij tekst.

RdS9dbXmaqAMz
Rolnictwo żarowo-1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona należy do 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona form uprawy ziemi. Wypala się las by pozyskać grunty pod 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona, która może trwać jedynie 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona lat. Gdy gleba jest już 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona pozostawia się ją 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona i wypala nową część lasu. Natomiast wyspecjalizowane, 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona rolnictwo 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona polega na 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona uprawie na danym obszarze roślin 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona gatunku. Ważną cechą plantacji w 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona jest przeznaczenie większości zbiorów na 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona, co nie poprawia stanu wyżywienia 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona ludności. Często plantacje należą do międzynarodowych 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona nastawionych na 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona. Na polach, na których mogłyby rosnąć rośliny 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona, uprawia się np. gatunki 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona. W Afryce przeważają 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona rodzinne gospodarstwa. Pochodzi z nich aż 1. 80, 2. kilka, 3. uprawę, 4. zysk, 5. Afryce, 6. miejscowej, 7. eksport, 8. odłogowe, 9. monokulturowe, 10. małe, 11. przemysłowe, 12. odłogiem, 13. jednego, 14. żywieniowe, 15. wieloletniej, 16. plantacyjne, 17. koncernów, 18. prymitywnych, 19. wyjałowiona% wszystkich upraw .
Źródło: dostępny w internecie: Gromar sp. z o. o., licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 7

Wymień po dwa pozytywne i negatywne skutki rolnictwa żarowo‑odłogowego i plantacyjnego.

rolnictwo żarowo odłogowe

rolnictwo plantacyjne

pozytywne skutki

RCEs2zuimlgPV
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
ROSnM7mJtmiYY
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

negatywne skutki

R1SdTQZ9ddRVY
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rxoaj1aciAHxH
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 8

Wymień procesy związane z rolnictwem żarowo‑odłogowym w kolejności ich występowania.

R103dwW3zBorq
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Notatnik

Rpk34VpDXyiDF
(Uzupełnij).