Najważniejsze zwierzęta hodowlane w Polsce to trzoda chlewna, bydło i drób. Mniejsze znaczenie mają owce, kozy, konie czy zwierzęta futerkowe. Hoduje się również ryby, pszczoły, jedwabniki i in. Zwierzęta dostarczają przede wszystkim mięsa, a ponadto mleka, jaj, tłuszczu, kości, skór, pierza, wełny, miodu i innych dóbr.

R1WpN5fiSBiej
Hodowla trzody chlewnej
Źródło: PlatypeanArchcow (http://commons.wikimedia.org), dostępny w internecie: wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
Twoje cele
  • charakteryzujesz chów bydła, trzody chlewnej i drobiu w Polsce;

  • podasz przykłady innych zwierząt hodowlanych i korzyści wynikających z ich chowu;

  • scharakteryzujesz chów zwierząt we własnym regionie.

Warto wiedzieć

Według definicji hodowlahodowlahodowla to zapewnienie zwierzętom na terenie zamkniętym możliwości rozmnażania się oraz rozwoju od postaci zarodkowej do dorosłego osobnika. Natomiast chówchówchów to trzymanie zwierząt i czerpanie korzyści z dóbr od nich uzyskiwanych. Chów może być hodowlą, kiedy zwierzęta w gospodarstwie rolnym rozmnażają się. W języku potocznym przyjęło się używać terminu hodowla zwierząt bez względu na cel ich trzymania.

ivUTYjxnsy_d5e244

Bydło

Bydło domowe pochodzi od żyjącego dziko w dawnych czasach tura Dorosłe bydło dostarcza dobrego i w związku z tym dosyć drogiego mięsa zwanego wołowiną. Jeszcze bardziej ceniona jest cielęcina, czyli mięso z młodego bydła. Dorosłe krowy mleczne dają mleko, które może być spożywane w postaci nieprzetworzonej lub służyć do produkcji wielu różnych artykułów spożywczych – serów, masła, śmietany, jogurtów, kefirów i in.

Skóry bydlęcecielęce wykorzystywane są w przemyśle skórzanym. Odchody zwierząt stanowią nawóz naturalny.

Do niedawna pogłowiepogłowiepogłowie bydła w Polsce systematycznie spadało. Był to efekt przejścia na gospodarkę rynkową, która przez 20 lat weryfikowała u nas wielkość hodowli. Obecnie łączne pogłowie bydła w Polsce stopniowo rośnie i przekroczyło poziom 6 mln sztuk. Przed 1989 rokiem było go jednak prawie dwukrotnie więcej. Wzrost liczebność stad bydła można powiązać ze zniesieniem w 2015 roku tzw. „kwot mlecznych”, które narzucała Unia Europejska w celu regulowania rynku mleka.

R1FuBo93OHR1k
Pogłowie bydła w Polsce w latach 1990–2020
Źródło: GUS, licencja: CC BY-SA 3.0.

Bydło żywi się głównie trawą, a ponadto sianem i innymi paszami roślinnymi (zielonkami, kiszonkami, otrębami zbożowymi itp.). Rozmieszczenie stad hodowlanych w Polsce dosyć ściśle wiąże się z występowaniem łąk i pastwisk. Dlatego największe pogłowie bydła mamy na pograniczu Podlasia i Mazowsza.

Chów bydła w Polsce w 2020 r. – galeria map

Duże zagęszczenie bydła występuje też na południu Wielkopolski za sprawą działających tam wielu wysokotowarowych gospodarstw hodowlanych. Zajmują się one m.in. produkcją mleka i osiągają jedne z najlepszych wyników w kraju – przeciętna krowa z województwa wielkopolskiego daje około 6 tys. litrów mleka rocznie. To dużo jak na Polskę, jednak do europejskiej czołówki sporo nam jeszcze brakuje (np. w Danii czy Szwecji średni udój wynosi ponad 8 tys. litrów).

Ogólna produkcja mleka w Polsce od kilku lat utrzymywała się na mniej więcej stałym poziomie, co wynikało z limitów nakładanych przez Unię Europejską. Jednak po uwolnieniu „kwot mlecznych” nastąpił wzrost tej produkcji.

Produkcja mleka krowiego w województwach (źródło danych: Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2021)

Województwa

2002 r.

2010 r.

2014 r.

2020 r.

2002 r.

2010 r.

2014 r.

2020 r.

udział
w %

na 1 ha
użytków rolnych

średni roczny udój od 1 krowy

miliony litrów

litry

P O L S K A

11 526,9

11 921,1

12 607,3

14 399,9

100,0

981

6 635

dolnośląskie

243,5

172,2

201,5

194,6

1,4

217

7 881

kujawsko‑pomorskie

678,2

868,6

900,7

1 084,8

7,5

1031

7 812

lubelskie

1 055,8

742,4

745,3

774,2

5,4

564

6 545

lubuskie

137,1

108,4

105,7

101,3

0,7

241

6 856

łódzkie

1 101,6

963,6

1 047,2

1 109,5

7,7

1 137

6 284

małopolskie

648,5

353,0

358,3

285,1

2,0

519

3 748

mazowieckie

2 051,0

2 772,9

2 737,8

3 087,4

21,4

1 574

6 267

opolskie

320,1

290,2

274,8

314,7

2,2

609

8 070

podkarpackie

579,9

271,9

230,0

152,9

1,1

272

4 418

podlaskie

1 339,3

1 969,4

2 365,8

2 867

19,9

2 680

6 695

pomorskie

345,5

286,2

358,3

372,7

2,6

489

6 599

śląskie

321,4

228,5

239,9

288,8

2,0

746

6 597

świętokrzyskie

446,7

366,1

246,4

222

1,5

450

4 728

warmińsko‑mazurskie

747,7

922,3

977,2

1 070,6

7,4

1 053

6 381

wielkopolskie

1 294,1

1 431,1

1 644,1

2 274,7

15,8

1 291

7 950

zachodniopomorskie

216,5

174,3

174,5

199,7

1,4

224

7 921

Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniec

1
Polecenie 1

Korzystając z danych w tabeli powyżej, porównaj produkcję mleka krowiego w trzech przodujących pod tym względem województwach. Weź pod uwagę produkcję całkowitą, a także wydajność tej produkcji z 1 ha użytków rolnych oraz średni udój od jednej krowy.

RS5qIZbf4zX4n
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2

Korzystając z tabeli poniżeji zawartej w poleceniu oraz mapy powyżej, scharakteryzuj chów bydła w swoim województwie.

Pogłowie bydła w województwach

Województwa

2002 r.

2010 r.

2014 r.

2020 r.

tysiące sztuk

sztuki na 100 ha użytków rolnych

P O L S K A

5532,7

5742,1

5 920,4

6 278,9

20

dolnośląskie

141,3

109,1

107,0

104,2

5

kujawsko‑pomorskie

415,4

465,5

503,8

506,8

28

lubelskie

439,2

387,0

362,7

379,5

15

lubuskie

73,2

69,8

79,7

86,9

6

łódzkie

450,2

453,7

464,4

468,3

26

małopolskie

287,3

196,6

169,5

176,8

12

mazowieckie

912,6

1058,0

1 146,1

1 143,1

32

opolskie

136,1

122,6

114,6

129

14

podkarpackie

199,7

113,8

94,9

68,4

4

podlaskie

688,4

878,9

947,9

1023,8

51

pomorskie

201,2

195,3

201,3

217

12

śląskie

149,3

127,5

118,8

127

10

świętokrzyskie

203,7

181,1

159,1

154,9

13

warmińsko‑mazurskie

391,9

435,0

457,8

489

20

wielkopolskie

720,6

843,9

889,3

1087,5

36

zachodniopomorskie

122,6

104,3

103,6

115,6

5

Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniec

R1RsvMf9n6wU4
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
ivUTYjxnsy_d5e313

Trzoda chlewna

Trzoda chlewna to hodowlana nazwa świni domowej pochodzącej od dzika.  Większość zwierząt to młode tuczniki (świnie karmione intensywnie, przeznaczone do uboju) chowane dla popularnego mięsa – wieprzowiny.

Trzoda chlewna jest ponadto głównym dostarczycielem tłuszczu zwierzęcego w postaci słoniny i sadła. Cenne są też świńskie skóry wykorzystywane m.in. do produkcji butów czy toreb. Z świńskiego włosia, zwanego szczeciną, wyrabia się m.in. szczotki i pędzle.

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce systematycznie spada. Jest to wynik m.in. malejącego zapotrzebowania na wieprzowinę. Obecnie, ze względu na cenę, najwięcej w strukturze produkcji mięsa jest drobiu.

RBZZC53lsxfTE1
Zmiany struktury produkcji mięsa w Polsce
Źródło: GUS, domena publiczna.

Dużą część polskiej produkcji zwierzęcej przeznacza się na rynki wschodnioeuropejskie, jednak często jej dostawa jest blokowana przez państwa ( często politycznych powodów). Wywołuje to straty u polskich rolników, którzy niejednokrotnie muszą ograniczać, a nawet likwidować hodowlę. To także przyczynia się do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

RsN5ATI4AmH5d
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce w latach 1990–2020
Źródło: GUS, domena publiczna.

Świnie domowe są zwierzętami „wszystkożernymi”, które szybko przybierają na wadze. Łatwo się też rozmnażają. Z tych powodów chów trzody chlewnej był u nas kiedyś bardzo rozpowszechniony. Każde, nawet najmniejsze gospodarstwo rolne miało przynajmniej jedną sztukę trzody chlewnej.

Współczesny chów trzody chlewnej prowadzi się głównie w dużych gospodarstwach wysokotowarowych. Potwierdza to poniższa mapa Polski, która jest zbieżna z mapą towarowości produkcji rolnej. Najbardziej intensywny chów świń ma miejsce w Wielkopolsce oraz na Kujawach, Pomorzu i Opolszczyźnie.

Chów trzody chlewnej w Polsce w 2020 r. – galeria map
1
Polecenie 3

Korzystając z mapy powyżej i danych w tabeli, scharakteryzuj chów trzody chlewnej w swoim województwie.

Pogłowie trzody chlewnej w województwach

Województwa

2002 r.

2010 r.

2014 r.

2020 r.

tysiące sztuk

sztuki na 100 ha użytków rolnych

P O L S K A

18 628,9

15 244,4

11 186,0

11 727,4

38

dolnośląskie

556,0

300,7

162,9

173,2

9

kujawsko‑pomorskie

2 224,2

1 789,5

1 297,0

1 142,7

64

lubelskie

1354,9

997,0

568,5

480,5

19

lubuskie

287,7

164,1

154,9

105,9

8

łódzkie

1382,4

1 308,2

970,9

1 196,8

66

małopolskie

542,5

356,7

179,5

148,9

10

mazowieckie

1 992,1

1 438,0

941,3

1 315,7

37

opolskie

734,9

601,2

424,9

331,9

35

podkarpackie

388,4

296,3

178,4

141,2

8

podlaskie

922,3

552,8

335,8

364,6

18

pomorskie

1 042,8

845,1

734,5

844,3

46

śląskie

426,5

348,8

242,2

205,2

17

świętokrzyskie

483,9

381,9

228,9

192,5

16

warmińsko‑mazurskie

861,0

670,1

504,9

577,0

24

wielkopolskie

4 805,5

4 813,3

3 959,7

4 271,6

143

zachodniopomorskie

623,7

380,7

301,8

235,5

10

Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniec

R5InYTZG1V8Eg
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Warto wiedzieć

Do niedawna Polska zaliczała się do ścisłej światowej czołówki w chowie trzody chlewnej, np. w 2002 roku zajmowaliśmy 7. miejsce. Jednak zmniejszające się pogłowie spowodowało spadek naszego kraju na 13. miejsce w 2013 r. Od lat zdecydowanym liderem są Chiny, na które przypada blisko połowa całego światowego pogłowia trzody chlewnej (475 mln z 977 mln sztuk).

ivUTYjxnsy_d5e404

Drób

Drób to różnego rodzaju ptactwo udomowione – przede wszystkim kury, kaczki, gęsiindyki, a ponadto strusie, bażanty, perliczki, przepiórki czy też gołębie. Ptaki te są w zasadzie jedynymi dostarczycielami jaj dla człowieka. Stale i na coraz większą skalę rozpowszechnia się mięso drobiowe, zwłaszcza kurze, ze względu na niską cenę, dobry smak oraz łatwość i szybkość przyrządzania.

Kaczki i gęsi dostarczają również pierzapuchu, z których wyrabia się m.in. poduszki, kołdry, śpiwory, kurtki. Ptasie odchody wykorzystuje się na nawóz naturalny.

Ciekawostka

W dawnych czasach poranne pianie kogutów służyło mieszkańcom wsi za budzik.

R5AP9ZRFTXNBU
Film pod tytułem "Geografia. Pianie koguta”

chowie drobiu w Polsce zdecydowanie dominują kury, które stanowią ponad 90% całego pogłowia. Blisko 40% z nich to kury nioski hodowane w celu znoszenia jaj. Pozostała część to w zdecydowanej większości tzw. brojlery przeznaczane na mięso.

Coraz większą popularność w Polsce zdobywa mięso z indyków. Jest ono bardziej wartościowe od kurzego i tylko nieco droższe. Natomiast mięso z kaczekgęsi wciąż nie zyskuje uznania, głównie ze względu na wysokie ceny, dlatego większość jego produkcji jest wysyłana na rynki europejskie. Także mięso kurze i indycze jest przez nas eksportowane za granicę w dużych ilościach. Polska zajmuje 3. miejsce w Europie w chowie gęsi i 5. w chowie indyków.

R1YqRUgcROhu31
Struktura pogłowia drobiu w Polsce w 2020 roku
Źródło: GUS, domena publiczna.

Chów kur prowadzony jest głównie w wielkich fermach drobiu, a ponadto w małych gospodarstwach indywidualnych. Kury, podobnie jak świnie, są „wszystkożerne” i dzięki temu ich chów jest w miarę łatwy. Bardzo lubią ziarna zbóż, ale na wsiach można zobaczyć, jak kury całymi dniami chodzą po przydomowych podwórkach, wydziobując drobne części roślin i zwierzęta (owady i inne bezkręgowce).

ivUTYjxnsy_d5e509

Inne zwierzęta hodowlane w Polsce

Spośród innych zwierząt hodowlanych w Polsce dawniej najbardziej liczne były owce. Uzyskuje się z nich mleko, wełnę, skóry, a także wartościowe mięso – baraninę (mięso z dorosłego osobnika) czy jagnięcinę (mięso z młodego osobnika). Owce wypasane były głównie na górskich pastwiskach. Jednak chów ten załamał się ze względu na małą opłacalność. Ceny ww. produktów owczych są znacznie wyższe niż np. mleka krowiego czy mięsa wieprzowego. Poza tym w Polsce nie ma tradycji jedzenia baraniny.

Podobnie jest w przypadku chowu kóz. Z ich mleka wytwarza się m.in. smakowite kozie sery, które jednak są kilkakrotnie droższe od serów z mleka krowiego.

Niektóre gatunki kóz i niemal wszystkie gatunki owiec pokryte są sierścią, którą co pewien czas trzeba strzyc i dzięki temu uzyskuje się cenną wełnę do wytwarzania wysokiej jakości wyrobów włókienniczych.

Chów owiec w Polsce w 2020 r. – galeria map

Duże znaczenie hodowlane w rolnictwie dawniej miały też konie. Wykorzystywane były głównie jako siła pociągowa i środek transportu. Z koni uzyskuje się także mięso, które jednak w Polsce prawie w ogóle nie jest spożywane (konina jest popularna m.in. we Włoszech i Francji). Mimo to nasza hodowla koni ma swoją uznaną międzynarodową renomę. To dlatego, że zwierzęta te wykorzystuje się obecnie przede wszystkim do celów rekreacyjnych i sportowych. Szlachetne konie arabskie z dużych stadnin w Janowie Podlaskim, Michałowie (świętokrzyskie) czy Mosznej (Opolszczyzna) są obiektem zainteresowania hodowców z całego świata.

R1ahSMBFFiDiz
Konie hodowane do celów rekreacyjnych
Młode konie hodowane w stadninie w Jaroszówce na Dolnym Śląsku
Źródło: Taw (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.

W Polsce od dawna chowa się też zwierzęta futerkowe: króliki, lisy, norki, jenoty, szynszyle, gronostaje, nutrie, wydry, sobole, fretki, tchórzofretki i in. Jak wskazuje nazwa, dostarczają one głównie futer i skór, a rzadziej mięsa (wyjątkiem są króliki chowane przede wszystkim dla mięsa).

Pszczelarstwo zajmuje się wytwarzaniem różnych rodzajów miodu, a także wosku i innych produktów pszczelich. Pszczoły mieszkają w ulach, które są zgrupowane w pasieki.

ivUTYjxnsy_d5e593

Podsumowanie

  • Trzy podstawowe grupy zwierząt hodowlanych w Polsce to bydło, trzoda chlewna i drób.

  • Bydło chowane/hodowane jest głównie na łąkach i pastwiskach Podlasia oraz północnego Mazowsza, a także w wysokotowarowych gospodarstwach rolnych w Wielkopolsce.

  • Trzodę chlewną trzyma się dziś niemal wyłącznie w dużych gospodarstwach wysokotowarowych, których najwięcej jest w Wielkopolsce, na Kujawach i Opolszczyźnie.

  • Chów drobiu jest rozpowszechniony w całym kraju, a najbardziej rozwinięty na południu i w centrum.

  • Spośród drobiu w Polsce zdecydowanie najwięcej chowa się kur.

  • Zwierzęta hodowlane dostarczają przede wszystkim mięsa, a ponadto: mleka, jaj, tłuszczu, skór, futer, pierza, kości.

  • W Polsce najwięcej produkuje się mięsa drobiowego, choć jeszcze kilka lat temu prym wiodła wieprzowina.

  • Hodowla owiec, kóz i koni ma u nas mniejsze znaczenie. W Polsce do celów użytkowych hoduje się też zwierzęta futerkowe i pszczoły.

ivUTYjxnsy_d5e677

Słownik

chów
chów

trzymanie zwierząt na terenie (w pomieszczeniu) zamkniętym i czerpanie korzyści z dóbr od nich uzyskiwanych

hodowla
hodowla

zapewnienie zwierzętom na terenie (w pomieszczeniu) zamkniętym możliwości rozmnażania się i rozwoju od postaci zarodkowej do dorosłego osobnika

pogłowie
pogłowie

ogólna liczba zwierząt jednego gatunku, które występują na określonym obszarze; w rolnictwie istotna jest też liczba zwierząt przypadająca na 100 hektarów użytków rolnych, która informuje o zagęszczeniu zwierząt i intensywności wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej

ivUTYjxnsy_d5e754

Ćwiczenia

Ćwiczenie 1
RlxNSq8i0hSH9
Zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 2
RxkdhV0ZZL5fa
Zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 3
ReNburewHnque
Zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 4
RsZaT4eH9XhyK
Zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Notatnik

Rpk34VpDXyiDF
(Uzupełnij).