Sacharoza, czyli cukier spożywczy, to znana od wielu lat substancja wzbudzająca sporo dyskusji. „Cukier krzepi” było jednym z najsłynniejszych haseł przedwojennej Polski, związanych z propagandą polityczną, nie zaś z wiedzą z zakresu dietetyki. W obecnych czasach mówi się o cukrze spożywczym „biała śmierć” ze względu na to, że nadmierne jego spożywanie prowadzi do rozwoju wielu groźnych chorób, takich jak na przykład cukrzyca i otyłość, zwiększających ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów. Bez wątpienia jednak jest to substancja, która towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Jaka jest budowa sacharozy i jakie są jej właściwości?

Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • definicję cukrów;

  • sposób klasyfikacji cukrów;

  • właściwości cukrów prostych.

Nauczysz się
  • omawiać budowę cząsteczki sacharozy;

  • opisywać właściwości oraz zastosowanie sacharozy;

  • zapisywać równanie reakcji hydrolizy sacharozy.

SacharozasacharozaSacharoza należy do grupy cukrów złożonychcukry złożonecukrów złożonych, czyli takich, które ulegając rozkładowi, dają cukry prostecukry prostecukry proste. Sacharoza, o wzorze sumarycznym C12H22O11, jest zbudowana z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Sacharoza jest zatem dwucukrem.

RBxJKtkcKWPSj
Cząsteczka sacharozy składa się z cząsteczek dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1

Poniżej przedstawiono model 3D cząsteczki sacharozy. Przeanalizuj jej budowę, obracając cząsteczkę za pomocą myszy, a następnie wykonaj ćwiczenia.

R1cts4yomBTwJ1
Interaktywny model trzy de cząsteczki sacharozy. Atomy węgla ukazano jako czarne kulki, atomy tlenu, jako czerwone kulki, a atomy wodoru – jako białe kulki. Wzór cząsteczki sacharozy zbudowany jest z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy połączonych ze sobą. Cząsteczka glukozy ma kształt sześciokąta, w jego pięciu rogach znajdują się atomy węgla C, a w jednym — atom tlenu O. Od trzech atomów węgla odchodzą po dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa O H. Od jednego atomu węgla, znajdującego się na lewo od atomu tlenu odchodzi jedno wiązanie pojedyncze do grupy C H indeks dolny, dwa, koniec indeksu dolnego, O H. Od jednego atomu węgla, znajdującego się na prawo od atomu tlenu odchodzi jedno wiązanie pojedyncze do atomu tlenu, który łączy się z atomem węgla w cząsteczce fruktozy. Od tego samego atomu węgla w cząsteczce fruktozy odchodzi jeszcze jedno wiązanie pojedyncze do grupy C H indeks dolny, dwa, koniec indeksu dolnego, O H. Wzór cząsteczki fruktozy ma kształt pięciokąta. W jego czterech rogach znajdują się atomy węgla C, a w jednym — atom tlenu O. Od dwóch atomów węgla odchodzą po dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa O H. Od ostatniego atomu węgla, znajdującego się na lewo od atomu tlenu odchodzą dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa C H indeks dolny, dwa, koniec indeksu dolnego, O H.
Model 3D cząsteczki sacharozy.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Interaktywny model 3D cząsteczki sacharozy. Atomy węgla ukazano jako czarne kulki, atomy tlenu, jako czerwone kulki, a atomy wodoru – jako białe kulki. Wzór cząsteczki sacharozy zbudowany jest z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy połączonych ze sobą. Cząsteczka glukozy ma kształt sześciokąta, w jego pięciu rogach znajdują się atomy węgla C, a w jednym — atom tlenu O. Od trzech atomów węgla odchodzą po dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa OH. Od jednego atomu węgla, znajdującego się na lewo od atomu tlenu odchodzi jedno wiązanie pojedyncze do grupy CH2OH. Od jednego atomu węgla, znajdującego się na prawo od atomu tlenu odchodzi jedno wiązanie pojedyncze do atomu tlenu, który łączy się z atomem węgla w cząsteczce fruktozy. Od tego samego atomu węgla w cząsteczce fruktozy odchodzi jeszcze jedno wiązanie pojedyncze do grupy CH2OH. Wzór cząsteczki fruktozy ma kształt pięciokąta. W jego czterech rogach znajdują się atomy węgla C, a w jednym — atom tlenu O. Od dwóch atomów węgla odchodzą po dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa OH. Od ostatniego atomu węgla, znajdującego się na lewo od atomu tlenu odchodzą dwa wiązania pojedyncze, przy jednym z nich znajduje się jeden atom wodoru H, a przy drugim — grupa CH2OH.

Polecenie 1
RqsRvWkfJ5BfX
Zaznacz, który z poniższych wzorów sumarycznych jest prawidłowy dla cząsteczki sacharozy. Możliwe odpowiedzi: 1. C6H12O6, 2. C6H11O22, 3. C2H12O11, 4. C12H11O22, 5. C12H22O11
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2
RLOv6l0yHdfYX
Przeanalizuj model 3D cząsteczki sacharozy i podaj liczbę atomów tlenu zawartych w cyklicznych układach atomów (pierścieniach). Liczba atomów tlenu zawarta w pierścieniach wynosi: 1. 3, 2. 2, 3. 11, 4. 6, 5. 22.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3
R11UuYzNk3qhM
Czy cząsteczka sacharozy ma budowę płaską, czy przestrzenną? Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. Cząsteczka sacharozy ma budowę płaską., 2. Cząsteczka sacharozy ma budowę przestrzenną.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

1. Jakie właściwości fizyczne i chemiczne wykazuje sacharoza?

Jeżeli w Twoim domu znajduje się cukier spożywczy, to zbadaj jego właściwości fizyczne i chemiczne. W jaki sposób opiszesz wygląd sacharozy? Jaki ma smak i zapach? Czy sacharoza rozpuszcza się w zimnej wodzie? Co się stanie, kiedy umieścimy sacharozę na rozgrzanej patelni?

RlwFh5E01kJMG
Sacharoza, czyli cukier spożywczy
Źródło: 422737, dostępny w internecie: pixabay.com , domena publiczna.

Sacharoza jest białym ciałem stałym tworzącym kryształy. Jest to substancja bezwonna, wykazująca słodki smak. Bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno w zimnej, jak i w gorącej wodzie. Pod wpływem temperatury sacharoza ulega stopieniu, zmieniając barwę na brunatną.

Sacharoza, jako cukier złożony, ulega rozkładowi na cukry proste. Ponieważ cząsteczka sacharozy zbudowana jest z cząsteczek glukozy i fruktozy, to podczas rozkładu otrzymuje się właśnie te dwa cukrycukrycukry. Reakcja rozkładu sacharozy na cukry proste nosi nazwę reakcji hydrolizy. Zachodzi ona w środowisku kwasowym (np. pod wpływem kwasu chlorowodorowego), a jej równanie przedstawia się następująco:

C12H22O11sacharoza+H2OHClC6H12O6glukoza+C6H12O6fruktoza

Reakcja hydrolizy sacharozyhydroliza sacharozyhydrolizy sacharozy zachodzi również pod wpływem enzymów. W organizmie człowieka proces ten zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie enzym – amylaza ślinowa, rozkłada sacharozę na glukozę i fruktozę. Proces ten zapisujemy w postaci następującego równania reakcji:

C12H22O11sacharoza+H2Oamylaza ślinowaC6H12O6glukoza+C6H12O6fruktoza
1
Polecenie 4

Z tekstu opisującego właściwości sacharozy wybierz te, które stanowią właściwości fizyczne oraz chemiczne.

R1W5urxKx52N3
Właściwości fizyczne sacharozy: (Uzupełnij). Właściwości chemiczne sacharozy: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

2. Skąd pozyskiwana jest sacharoza i jakie jest jej zastosowanie?

Sacharozę przede wszystkim otrzymuje się z łodyg trzciny cukrowej i korzeni buraków cukrowych. Największym producentem cukru na świecie jest obecnie Brazylia. W Polsce natomiast występuje kilkanaście cukrowni, najwięcej w województwie wielkopolskim, gdzie sacharozę pozyskuje się z korzeni buraków cukrowych.

Sacharoza znalazła zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym oraz cukiernictwie. Na szeroką skalę wykorzystuje się ją w produkcji soków, syropów i napojów.

Ciekawostka

Czy wiesz, że w 2021 r. został wprowadzony tak zwany podatek cukrowy? Jest to opłata od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia. Ma on na celu zachęcić do produkcji oraz zakupu zdrowych produktów spożywczych, niezawierających dodatku cukru.

R1OUnYJX3puxR
Podatek cukrowy w Polsce obowiązuje od 1 stycznia 2021 r. i ma na celu zmniejszenie popytu na niezdrową żywność poprzez zwiększenie cen tych produktów.
Źródło: marsjo, dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Słownik

cukry
cukry

związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu

cukry proste
cukry proste

cukry o najprostszej budowie, zawierające w swoich cząsteczkach od 3 do 8 atomów węgla. W ich budowie znajduje się jedna grupa karbnonylowa: aldehydowa (-CHO) lub ketonowa (C=O).

cukry złożone
cukry złożone

cukry składające się z dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych, połączonych wiązaniami glikozydowymi.

hydroliza sacharozy
hydroliza sacharozy

reakcja sacharozy z wodą, zachodząca pod wpływem enzymów (między innymi amylazy ślinowej) i kwasu chlorowodorowego oraz prowadząca do rozkładu sacharozy na glukozę i fruktozę

sacharoza
sacharoza

cukier złożony należący do grupy dwucukrów, o wzorze C12H22O11; biała substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszcza się w wodzie

Ćwiczenia

Pokaż ćwiczenia:
RBDTTHMFI450w1
Ćwiczenie 1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 2

Poniżej przedstawiono schemat pewnego doświadczenia chemicznego.

R1ZpK4OpARBv3
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeprowadzono doświadczenie polegające na umieszczeniu nad palnikiem łyżeczki z sacharozą.

Zapisz, jakie obserwacje towarzyszą temu doświadczeniu.

R1h9ZhpcWJJC1
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 3

Poniższe zdjęcie przedstawia pewne źródło pozyskiwania sacharozy.

ReYlnxFqOIRTP
Źródło: Biswarup Ganguly, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 3.0.

Podaj, jakie źródło pozyskiwania cukru spożywczego przedstawione jest na zdjęciu.

R17zuCcBILxVy
Odpowiedź: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 3

Zapisz, z jakich dwóch roślin pozyskuje się sacharozę.

RPFHofiweb1NZ
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rg0x5wm6fK3e32
Ćwiczenie 4
Z dwóch ton buraków cukrowych uzyskano 450 kg sacharozy. Jaki procent buraków stanowiła sacharoza? Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 45%, 2. 12,5%, 3. 90%, 4. 22,5%
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R7peEZpG4Rlcs2
Ćwiczenie 5
Wskaż równanie reakcji opisujące proces hydrolizy sacharozy pod wpływem kwasu chlorowodorowego. Możliwe odpowiedzi: 1. C12H22O11sacharoza + H2H2SO4 C6H12O6glukoza C6H12O6fruktoza, 2. C12H22O11sacharoza + H2HCl C6H12O6glukoza C6H12O6fruktoza, 3. C6H12O6glukoza C6H12O6fruktoza sacharozaHCl C12H22O11 + H2O
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 6

Poniżej przedstawiono schemat pewnego doświadczenia chemicznego.

R1eCbt6U32RTQ
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeprowadzono doświadczenie chemiczne polegające na dodaniu kwasu chlorowodorowego do probówki z wodą i sacharozą.

Napisz, jakie produkty powstaną w wyniku tego doświadczenia chemicznego.

RDYBkMTrukJVk
Odpowiedź: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 7

2021 r. w Polsce został wprowadzony tak zwany podatek cukrowy, który ma na celu zmniejszenie popytu na niezdrową żywność, poprzez zwiększenie cen tych produktów zawierających cukier spożywczy. Podatek cukrowy obliczany jest jako suma dwóch wartości: stałej i zmiennej. Na każdy jeden litr napoju opłata cukrowa wynosi:

  • 0,50  opłaty stałej – za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5 g w 100 cm3 napoju lub za zawartość, w jakiejkolwiek ilości, co najmniej jednej substancji słodzącej;

  • 0,05  opłaty zmiennej – za każdy gram cukrów powyżej 5 g w 100 cm3 napoju.

Przyjmując, że w 330 ml napoju typu cola zawarte jest aż 35 g cukru spożywczego, oblicz podatek cukrowy dla 1 litra tego napoju.

RVS8rGmkorUg4
Wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 0,9 , 2. 0,5 , 3. 0,06 , 4. 0,8 
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 8

Oblicz skład procentowy sacharozy (wyrażony w procentach masowych). Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

R1Ih2whjwz02Q
Obliczenia:.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RQZJ4uxKHGNDc
Obliczenia: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 9
R13TuaZYvrKHc
Gdzie w organizmie człowieka następuje wstępne trawienie sacharozy? Wybierz prawidłową odpowiedź. Uzasadnij swoją odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. w żołądku, 2. w przełyku, 3. w jamie ustnej, 4. w jelicie cienkim
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RplxSXk3wWOmq
Uzasadnienie:  (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 10
R1FkTkZAMpoTJ
What type of biochemical is sucrose? Choose the correct answer. Możliwe odpowiedzi: 1. complex carbohydrate, 2. monsaccharide, 3. glucose, 4. disaccharide
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary
3
Ćwiczenie 11
R2mBWKHcwil7w
Where does most of our sucrose come from? Choose the correct answer. Możliwe odpowiedzi: 1. It is crystallized from solution of sugar and water., 2. It is extracted from sugar beets and sugarcane., 3. It is extracted from fruits, for example watermelon., 4. It is made synthetically in laboratory.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary

Bibliografia

Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.

Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Mac Edukacja 2020.

Podatek cukrowy – kiedy obowiązuje oraz kto musi go płacić? Poradnik Przedsiębiorcy, online: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-podatek-cukrowy-co-to-oznacza-dla-przedsiebiorcow, dostęp: 18.01.2022.

Producenci cukru w Polsce, Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego, online: https://kzpbc.com.pl/producenci-cukru-w-polsce,23,pl.html, dostęp: 18.01.2022.

bg‑gray3

Notatnik

R2G4DEoshHOU1
Miejsce na Twoje notatki: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.