Z szeroko rozumianym bezpieczeństwem imprezy masowej związane jest zabezpieczenie sanitarne i higieniczne tej imprezy. Wymienione zostało jako jeden z obowiązków organizatora imprezy masowej jako zapewnienie odpowiedniego zaplecza higieniczno‑sanitarnego.

Na graficznym planie obiektu umieszczone są informacje o:

  • rozmieszczeniu służb porządkowych oraz służb informacyjnych,

  • rozmieszczeniu osób uczestniczących w imprezie masowej i ewentualnym rozdzieleniu ich według sektorów,

  • rozmieszczeniu punktów gastronomicznych i sanitariatów.

Ponadto organizator musi uzyskać opinię państwowego inspektora sanitarnego o niezbędnej wielkości sił i środków potrzebnych do zabezpieczenia imprezy masowej, zastrzeżeniach do stanu technicznego obiektu (terenu) oraz o przewidywanych zagrożeniach. Opinia jest obligatoryjnym dokumentem dołączanym do wniosku o wydanie zezwolenia na przeprowadzenie imprezy masowej. Państwowy inspektor sanitarny może określić dodatkowe wymagania niezbędne do uzyskania pozytywnej opinii sanitarnej.

Obiekty przeznaczone do przeprowadzania imprez masowych, takie jak stadiony czy hale widowiskowo‑sportowe, posiadają właściwą infrastrukturę sanitarną określoną w odrębnych przepisach budowlanych. Zgodnie z nimi ustępy publiczne należy sytuować na terenach wyposażonych w sieć wodociągową i kanalizacyjną. Dopuszczalne jest też usytuowanie ustępów publicznych na terenach nieskanalizowanych – jako budynki wolnostojące ze szczelnymi zbiornikami nieczystości.

Brak stałej infrastruktury sanitarnej stwarza poważne problemy higieniczne i jest szczególnie odczuwalny przy organizowaniu imprez. Wtedy dopuszcza się sytuowanie tymczasowych, nieskanalizowanych ustępów publicznych na terenach skanalizowanych, za zgodą właściwego terenowo państwowego inspektora sanitarnego. W takiej sytuacji przyjmuje się normy dla kabin ustępowych:

  • do 1000 osób – jedna kabina na 250 osób;

  • od 1000 do 10 000 osób – jak w punkcie wyżej i dodatkowo jedna kabina na 750 osób, np. dla 6000 osób [24 + 8 = 32 kabin ustępowych];

  • powyżej 10 000 osób – jak w punkcie wyżej i dodatkowo jedna kabina na 1000 osób, np. dla 30 000 osób [120 + 40 + 30 = 190 kabin ustępowych].

Oddzielnym aspektem zabezpieczenia imprezy masowej pod względem sanitarnym i higienicznym są wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla podmiotów produkujących i wprowadzających do obrotu środki spożywcze, biorących udział w imprezie masowej, czyli popularnych food‑trucków czy innych punktów gastronomicznych. Znane są przypadki zbiorowego zatrucia uczestników imprezy masowej. Każdy podmiot produkujący żywność i wprowadzający do obrotu środki spożywcze zobowiązany jest do spełnienia wszystkich wymagań koniecznych do zapewnienia ich właściwej jakości zdrowotnej, w tym właściwego stanu sanitarno‑technicznego pomieszczeń zakładu i ich wyposażenia oraz stanu zdrowia osób biorących udział w obrocie. Operatorzy rynku żywnościowego odpowiadają za bezpieczeństwo produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności.

Dla ruchomych lub tymczasowych pomieszczeń, np. dużych namiotów, straganów czy ruchomych punktów sprzedaży ustalone zostały następujące zasady:

  • Pomieszczenia i automaty uliczne powinny być tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości oraz w dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.

  • Muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu, włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk oraz higienicznymi urządzeniami sanitarnymi.

  • Powierzchnie, narzędzia do pracy i sprzęt, które są w kontakcie z żywnością, muszą być w dobrym stanie oraz łatwe do czyszczenia.

  • Musi być zapewniona odpowiednia ilość gorącej i zimnej wody pitnej.

  • Niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków lub udogodnień dla higienicznego składowania i usuwania odpadów płynnych i stałych.

  • Nieodzowne jest również zapewnienie odpowiednich warunków dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.

  • Środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać – na tyle, na ile jest to możliwe – ryzyka zanieczyszczenia.

Inną formą działalności jest działalność okazjonalna, obejmująca przygotowywanie, przechowywanie i serwowanie żywności przez osoby fizyczne w trakcie imprez typu jarmarki, święta kościelne, imprezy szkolne, miejskie, wiejskie czy zorganizowane akcje dobroczynne obejmujące wolontariuszy, podczas których żywność jest przygotowywana czasami, sporadycznie i na małą skalę. Taka działalność nie jest uznawana za działalność przedsiębiorstwa podlegającą wymaganiom prawodawstwa higienicznego, tj. załącznika II do rozporządzenia 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, jednakże, bez względu na rodzaj wprowadzanej do obrotu żywności podczas imprez masowych, organizator jest odpowiedzialny za zapewnienie warunków do jej higienicznej promocji lub sprzedaży.

Powrót do spisu treściDNvjOwKfnPowrót do spisu treści