Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,
wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,
rozliczanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:
planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych,
planowanie i nadzorowanie pracy kelnera,
rozliczanie usług gastronomicznych.
„W swojej pracy wykonuję czynności związane z obsługiwaniem gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych rodzinnych i biznesowych”.
Marek, technik usług kelnerskich
Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.
Przykładowe zadania zawodowe
Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera ustawiającego na stole zastawę stołową. Stół jest nakryty morelowym obrusem. Na stole są rozstawione talerze, sztućce, szklanki, kieliszki oraz dekoracje kwiatowe.
Zdjęcie drugie przedstawia kelnerkę nalewającą wino do kieliszka stojącego na stole nakrytym białym obrusem.
Wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości.
Zdjęcie pierwsze przedstawia podawanie potraw. Pokazana jest kelnerka podająca klientce słodką przekąskę z tacy trzymanej w dłoni. Kelnerka podaje przekąskę na serwetkę za pomocą drewnianej łyżki.
Zdjęcie drugie przedstawia podawanie napojów. Pokazany jest kelner, który nalewa wino do kieliszka stojącego na stoliku. Przy stoliku siedzą goście restauracji.
Zdjęcie trzecie przedstawia przyjmowanie zamówienia. Pokazana jest kobieta w fartuchu kelnerskim, która stoi w restauracji i trzyma w dłoniach długopis i notatnik.
Rozliczanie usług kelnerskich
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług kelnerskich.
Zdjęcie pierwsze przedstawia obsługę kasy fiskalnej przez kobietę w fartuszku kelnerskim. Kasa ustawiona jest na ladzie restauracji.
Zdjęcie drugie przedstawia rozliczenie zapłaty. Pokazana jest kelnerka, która stoi przy stoliku i zapisuje coś w notatniku. Przy stoliku siedzi kobieta, która trzyma w dłoniach kartki.
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące zadania zawodowe technika usług kelnerskich.
Zdjęcie pierwsze przedstawia planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych. Na zdjęciu jest mężczyzna i kobieta w strojach kelnerskich. Oboje nalewają napoje do szklanek ustawionych na blacie.
Krok pierwszy - przygotowywanie cateringu dla gości. Pokazana jest kobieta stojąca przed blatem w kuchni restauracyjnej. Na blacie ustawione są tace z przygotowanymi przekąskami.
Krok drugi - układanie zastawy stołowej. Przedstawiony jest szwedzki stół, na którym ustawiona jest zastawa stołowa. Są to talerze, miseczki, sztućce w koszyczkach oraz pojemniki z płatkami i miseczki z przekąskami.
Krok trzeci - dbanie o prawidłowe ustawienie stolików oraz miejsc dla gości. Pokazany jest blat stolika oraz krzesło, na którym oparta jest kobieca dłoń.
Krok czwarty - bieżące uzupełnianie napojów. Przedstawiona jest kobieta w stroju kelnerki, która obsługuje urządzenia z ciepłymi i chłodnymi napojami.
Krok piąty - sprzątanie sali po zakończonym przyjęciu gości. Przedstawiona jest kobieta w stroju kelnerki, która zbiera naczynia ze stolika w restauracji.
Planowanie i nadzorowanie pracy kelnera
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i nadzorowanie pracy kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera niosącego tacę z przygotowanym jedzeniem i szklanką pomarańczowego soku.
Zdjęcie drugie przedstawia planowanie pracy kelnera na imprezach. Pokazana jest kobieta w ludowym stroju, która stoi z założonymi rękami między drzewami.
Zdjęcie trzecie przedstawia kelnera niosącego tacę z zimnymi napojami. Kelner opiera tacę o swoje ramię. W niektórych szklankach włożone są słomki do picia.
Rozliczanie usług gastronomicznych
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług gastronomicznych.
Zdjęcie pierwsze przedstawia płatność kartą. Pokazana jest kobieta stojąca za ladą restauracji. Kobieta trzyma dłoń na terminalu. Klientka przybliża do terminalu płatniczego telefon w celu zrealizowania płatności.
Zdjęcie drugie przedstawia płatność zbliżeniową. Pokazana jest dłoń klienta, który przykłada kartę płatniczą do terminala.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.