Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:

  • sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,

  • wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,

  • rozliczanie usług kelnerskich.

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:

  • planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych,

  • planowanie i nadzorowanie pracy kelnera,

  • rozliczanie usług gastronomicznych.

R1Np7AWdN2Dcl1
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Technik usług kelnerskich, licencja: CC BY-SA 3.0.

„W swojej pracy wykonuję czynności związane z obsługiwaniem gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych rodzinnych i biznesowych”.

Marek, technik usług kelnerskich

Ciekawostka

Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.

Ry3VKYcs01ywi
Źródło: Troy Guo, Kelner w ogródku kawiarni, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera ustawiającego na stole zastawę stołową. Stół jest nakryty morelowym obrusem. Na stole są rozstawione talerze, sztućce, szklanki, kieliszki oraz dekoracje kwiatowe.

Zdjęcie drugie przedstawia kelnerkę nalewającą wino do kieliszka stojącego na stole nakrytym białym obrusem.

Wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości

1,1,1
R13wtWwlBHLTF
Podawanie potraw
RcKmTELal08LJ
Podawanie napojów
R1YBpxIGwCG6G
Przyjmowanie zamówienia
Źródło: Autor nieznany, Kelnerka, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości.

Zdjęcie pierwsze przedstawia podawanie potraw. Pokazana jest kelnerka podająca klientce słodką przekąskę z tacy trzymanej w dłoni. Kelnerka podaje przekąskę na serwetkę za pomocą drewnianej łyżki.

Zdjęcie drugie przedstawia podawanie napojów. Pokazany jest kelner, który nalewa wino do kieliszka stojącego na stoliku. Przy stoliku siedzą goście restauracji.

Zdjęcie trzecie przedstawia przyjmowanie zamówienia. Pokazana jest kobieta w fartuchu kelnerskim, która stoi w restauracji i trzyma w dłoniach długopis i notatnik.

Rozliczanie usług kelnerskich

1,1
RJlTdZySU3WPu
Obsługa kasy fiskalnej
Źródło: Autor nieznany, Kasa kelnerska, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R6DPUHnm5hfnT
Rozliczenie zapłaty
Źródło: Autor nieznany, Rozliczenie zapłaty, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług kelnerskich.

Zdjęcie pierwsze przedstawia obsługę kasy fiskalnej przez kobietę w fartuszku kelnerskim. Kasa ustawiona jest na ladzie restauracji.

Zdjęcie drugie przedstawia rozliczenie zapłaty. Pokazana jest kelnerka, która stoi przy stoliku i zapisuje coś w notatniku. Przy stoliku siedzi kobieta, która trzyma w dłoniach kartki.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące zadania zawodowe technika usług kelnerskich.

Zdjęcie pierwsze przedstawia planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych. Na zdjęciu jest mężczyzna i kobieta w strojach kelnerskich. Oboje nalewają napoje do szklanek ustawionych na blacie.

Krok pierwszy - przygotowywanie cateringu dla gości. Pokazana jest kobieta stojąca przed blatem w kuchni restauracyjnej. Na blacie ustawione są tace z przygotowanymi przekąskami.

Krok drugi - układanie zastawy stołowej. Przedstawiony jest szwedzki stół, na którym ustawiona jest zastawa stołowa. Są to talerze, miseczki, sztućce w koszyczkach oraz pojemniki z płatkami i miseczki z przekąskami.

Krok trzeci - dbanie o prawidłowe ustawienie stolików oraz miejsc dla gości. Pokazany jest blat stolika oraz krzesło, na którym oparta jest kobieca dłoń.

Krok czwarty - bieżące uzupełnianie napojów. Przedstawiona jest kobieta w stroju kelnerki, która obsługuje urządzenia z ciepłymi i chłodnymi napojami.

Krok piąty - sprzątanie sali po zakończonym przyjęciu gości. Przedstawiona jest kobieta w stroju kelnerki, która zbiera naczynia ze stolika w restauracji.

Planowanie i nadzorowanie pracy kelnera

1,1,1
R1afg3uH1jQE9
Planowanie pracy kelnera
Źródło: Ollyy, Kelner z tacą, dostępny w internecie: www.shutterstock.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1ejQO3mntsLD
Planowanie pracy kelnera na imprezach
Źródło: Angel, Kobieta w meksykańskiej sukni, dostępny w internecie: www.shutterstock.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1ZZE6whJ2beY
Nadzorowanie pracy kelnera
Źródło: Moti.is.my.favroite, Kelner z tacą, dostępny w internecie: www.shutterstock.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i nadzorowanie pracy kelnera.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera niosącego tacę z przygotowanym jedzeniem i szklanką pomarańczowego soku.

Zdjęcie drugie przedstawia planowanie pracy kelnera na imprezach. Pokazana jest kobieta w ludowym stroju, która stoi z założonymi rękami między drzewami.

Zdjęcie trzecie przedstawia kelnera niosącego tacę z zimnymi napojami. Kelner opiera tacę o swoje ramię. W niektórych szklankach włożone są słomki do picia.

Rozliczanie usług gastronomicznych

1,1
R1PrH3fhf91bq
Płatność kartą
Źródło: Autor nieznany, Płatność kartą, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RTRclgbw1AA8O
Płatność zbliżeniowa
Źródło: Autor nieznany, Płatność zbliżeniowa, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług gastronomicznych.

Zdjęcie pierwsze przedstawia płatność kartą. Pokazana jest kobieta stojąca za ladą restauracji. Kobieta trzyma dłoń na terminalu. Klientka przybliża do terminalu płatniczego telefon w celu zrealizowania płatności.

Zdjęcie drugie przedstawia płatność zbliżeniową. Pokazana jest dłoń klienta, który przykłada kartę płatniczą do terminala.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.

RseaSxa4NL7yE2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do głównych zadań zawodowych technika usług kelnerskich należą:
RwxUaa2TBeexs2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich może podejmować pracę w:
1
R1uDNBRRZ6xD91
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.