bg‑azure

Mache dich mit dem Titel vetraut. Wovon handelt die Präsentation? Was meinst du?

Zapoznaj się z tytułem. Jak sądzisz, o czym jest ta prezentacja?

Auf drei Kontinenten – der Geschmack von Mexiko, Frankreich und Indien

RnssChhyffoGP1
Prezentacja przedstawia kulinarną podróż po trzech różnych krajach: Indiach, Francji i Meksyku. Każdy z tych krajów ma niepowtarzalną kuchnię o charakterystycznych smakach, aromatach i popularnych potrawach. Zanurzmy się w różnorodności indyjskich przypraw, wyrafinowaniu kuchni francuskiej i pikantnych przysmakach Meksyku. Zapoznamy Cię z typowymi daniami, deserami i napojami, które charakteryzują te kraje. Przygotuj się na inspirującą i przyjemną podróż! Miłej zabawy z naszą prezentacją! Pierwszy slajd przedstawia film. Wideo pokazuje małego chłopca przy stole między siedzącymi rodzicami. Chłopiec stoi na krześle i sięga po coś ze stołu. Na stole znajdują się nakrycia i różne potrawy. Stoją kwiaty w wazonach. Drugie ujęcie przedstawia trzy zdjęcia jedzenia z różnych krajów: Indii, Francji i Meksyku. Następnie ukazana jest starsza kobieta, meksykanka sprzedająca potrawy stojące przed nią na stole. Potem widoczna jest miseczka z jedzeniem. W kolejnym ujęciu ukazana jest deska z serami, oliwkami i francuska flagą. Potem fragment tabliczki czekolady położonej na przyprawach. Na tabliczce leży strąk ostrej papryki. Następnie pokazana jest miseczka z kremem. Kolejne ujęcie pokazuje ciemnowłosą młodą kobietę siedzącą przy stole. Drugi slajd to zdjęcie, które przedstawia dużą ilość lekko podsuszonych papryczek pepperoni. Są one w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Trzeci slajd to Wideo, które przedstawia typowe dania kuchni meksykańskiej z sosem, guacamolei chilli con carne, pieczone kolby kukurydzy. Po dania sięga kobieca ręka. Czwarte zdjęcie przedstawia duże paluszki otoczone w cukrze, jeden z nich położony jest na miseczce z czekoladą. Końcówka tego paluszka jest otoczona czekoladą. Piąte zdjęcie przedstawia pole ananasów. Owoce leżą zerwane wcześniej swobodnie na liściach. Szóste zdjęcie przedstawia leżące w stosach gomółki żółtego sera. Niektóre z nich są porozcinane. Siódme zdjęcie przedstawia ratatouille, są to upieczone plastry warzyw w sosie ułożone w podłużnym naczyniu. Kolejny slajd przedstawia Wideo, na którym widnieje deser. Na początku ukazany jest krem brûlée w niewielkiej miseczce. Obok znajduje się tekst czytany przez lektorkę. Drugie ujęcie ukazuje wiele filiżanek z tym kremem. Kolejny slajd przedstawia ilustrację, na której widać wykres kołowy z następującymi danymi: gerösteter Kaffee 53,5%, Kaffepads 33,2%, Instantkaffe 13,3%. Następny slajd to zdjęcie, które przedstawia kilka różnololorowych przypraw rozsypanych na drewnianym stole. Przy nich leży laska cynamonu I fragment gałki muszkatołowej. Kolejny slajd przedstawia zdjęcie, na którym widać niewielkie placuszki, a obok nich ugotowana zieloną fasolkę, ciecierzycę i kubek z zupą. Następny slajd to zdjęcie, które przedstawia miseczkę z deserem. Są tu zapieczone dwie śliwki zanurzone w syropie i posypane płatkami migdałów. Ostatni slajd przedstawia zdjęcie, na którym widać szklankę wypełnioną białym płynem, na którego powierzchni znajdują się kawałki zielonego owocu.
Źródło: Contentplus. pl Sp. z o.o., grafiki na podstawie Pixabay, licencja: CC BY-SA 3.0.
1

Prezentacja przedstawia kulinarną podróż po trzech różnych krajach: Indiach, Francji i Meksyku. Każdy z tych krajów ma niepowtarzalną kuchnię o charakterystycznych smakach, aromatach i popularnych potrawach. Zanurzmy się w różnorodności indyjskich przypraw, wyrafinowaniu kuchni francuskiej i pikantnych przysmakach Meksyku. Zapoznamy Cię z typowymi daniami, deserami i napojami, które charakteryzują te kraje. Przygotuj się na inspirującą i przyjemną podróż! Miłej zabawy z naszą prezentacją!

Pierwszy slajd przedstawia film. Wideo pokazuje małego chłopca przy stole między siedzącymi rodzicami. Chłopiec stoi na krześle i sięga po coś ze stołu. Na stole znajdują się nakrycia i różne potrawy. Stoją kwiaty w wazonach. Drugie ujęcie przedstawia trzy zdjęcia jedzenia z różnych krajów: Indii, Francji i Meksyku. Następnie ukazana jest starsza kobieta, meksykanka sprzedająca potrawy stojące przed nią na stole. Potem widoczna jest miseczka z jedzeniem. W kolejnym ujęciu ukazana jest deska z serami, oliwkami i francuska flagą. Potem fragment tabliczki czekolady położonej na przyprawach. Na tabliczce leży strąk ostrej papryki. Następnie pokazana jest miseczka z kremem. Kolejne ujęcie pokazuje ciemnowłosą młodą kobietę siedzącą przy stole.

Drugi slajd  to zdjęcie, które przedstawia dużą ilość lekko podsuszonych papryczek pepperoni. Są one w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym.

Trzeci slajd to Wideo, które przedstawia typowe dania kuchni meksykańskiej z sosem, guacamolei chilli con carne, pieczone kolby kukurydzy. Po dania sięga kobieca ręka.

Czwarte zdjęcie przedstawia duże paluszki otoczone w cukrze, jeden z nich położony jest na miseczce z czekoladą. Końcówka tego paluszka jest otoczona czekoladą.

Piąte zdjęcie przedstawia pole ananasów. Owoce leżą zerwane wcześniej swobodnie na liściach.

Szóste zdjęcie przedstawia leżące w stosach gomółki żółtego sera. Niektóre z nich są porozcinane.

Siódme zdjęcie przedstawia ratatouille, są to upieczone plastry warzyw w sosie ułożone w podłużnym naczyniu.

Kolejny slajd przedstawia Wideo, na którym widnieje deser. Na początku ukazany jest krem brûlée w niewielkiej miseczce. Obok znajduje się tekst czytany przez lektorkę. Drugie ujęcie ukazuje wiele filiżanek z tym kremem.

Kolejny slajd przedstawia ilustrację, na której widać wykres kołowy z następującymi danymi: gerösteter Kaffee 53,5%, Kaffepads 33,2%, Instantkaffe 13,3%.

Następny slajd to zdjęcie, które przedstawia kilka różnololorowych przypraw rozsypanych na drewnianym stole. Przy nich leży laska cynamonu I fragment gałki muszkatołowej.

Kolejny slajd przedstawia zdjęcie, na którym widać niewielkie placuszki, a obok nich ugotowana zieloną fasolkę, ciecierzycę i kubek z zupą.

Następny slajd to zdjęcie, które przedstawia miseczkę z deserem. Są tu zapieczone dwie śliwki zanurzone w syropie i posypane płatkami migdałów.

Ostatni slajd przedstawia zdjęcie, na którym widać szklankę wypełnioną białym płynem, na którego powierzchni znajdują się kawałki zielonego owocu.

11
Transkription

Herzlich willkommen zu unserer Präsentation! Heute nehmen wir dich mit auf eine kulinarische Reise durch drei verschiedene Länder: Indien, Frankreich und Mexiko. Jedes dieser Länder hat eine einzigartige Küche mit charakteristischen Geschmacksrichtungen, Aromen und beliebten Gerichten. Lass uns eintauchen in die Vielfalt der indischen Gewürze, die Raffinesse der französischen Küche und die würzigen Köstlichkeiten Mexikos. Wir werden dir typische Speisen, Desserts und Getränke vorstellen, die diese Länder kulinarisch prägen. Mach dich bereit für eine inspirierende und genussvolle Reise! Viel Spaß bei unserer Präsentation!

Mexiko: Buenos días!

Der Geschmack der Würze
In der vielfältigen und scharfen Küche von Mexiko verwendet man hauptsächlich Gemüse: Paprika, Bohnendie Bohne/die BohnenBohnen, Maisder Mais/die MaiseMais, Avocado, Kürbisder Kürbis/die KürbisseKürbis, Kartoffeln, Bataten. Die Speisen würzt man gern mit Chili. Die berühmten Tortilla‑Pfannkuchen haben einen charakteristischen Geschmack. Besonders beliebt sind Burritos – Weizentortillasdie Weizentortilla/die WeizentortillasWeizentortillas gefüllt mit gebratenem Hackfleischdas HackfleischHackfleisch, Mais, Bohnen und Tomaten.
Typische Speisen
Zu den beliebtesten und weltbekannten Gerichten der mexikanischen Küche zählt man: Chili con Carne – ein Eintopfder Eintopf/die EintöpfeEintopf auf der Basis von Chilischoten, roten Bohnen und Rinderhackfleisch, Quesadilla – zwei Tortilla‑Pfannkuchen mit Gemüse und Käse, und Guacamole – eine dickedickdicke Avocadosauce.
Desserts
Mexikanische Churros mit Schokolade – eine Art von Berlinern, die man sonst mit Marmelade füllt. Churros sind dagegen lang und im Querschnitt haben sie eine Sternform. Am besten schmecken sie in der Schokolade getaucht.
Getränke
Mexiko assoziiert man mit Pulque – ein altes Volksgetränk Mexikos mit wenig Alkohol, das man durch das Fermentieren von Agavensaft herstellt.

Frankreich – Bonjour!

FeinerfeinFeiner Geschmack von Eleganz Die französische Küche giltgelten alsgilt als die erlesensteerlesenerlesenste Küche der Welt. Weltberühmt ist sie für die besten Kaffees, Käse, Baguettes und Croissants. Den besonderen Geschmack und das Aroma verdanken die Speisen einer Vielzahl an Gewürzen wie Anisder Anis/die AniseAnis, Knoblauchder Knoblauch (ohne Plural)Knoblauch, Muskatnüsse oder Rosmarinder Rosmarin (ohne Plural)Rosmarin. Außerdem verwendet man Senfder Senf/die SenfeSenf, Mayonnaise und Saucen.
Typische Speisen
Zu den beliebtesten Gerichten zählen gebratene Ente, Meeresfrüchte, Schneckendie Schnecke/die SchneckenSchnecken, Ratatouille (gebratenes und gedünstetesgedünstetgedünstetes Saisongemüse) und eine feine Zwiebelsuppe. Besonders interessant für Touristen sind die Froschschenkelder Froschschenkel/die FroschschenkelFroschschenkel, ein sehr luxuriöses und teures Gericht. Traditionelle Froschschenkel serviert man wie Schnecken mit Knoblauch, Butter und Petersiliedie Petersilie/die PetersilienPetersilie.
Desserts
Das beliebteste französische Dessert ist Crème Brûlée. Die Basis von Crème Brûlée sind Sahne, Eigelbdas Eigelb/die EigelbeEigelb und Zucker. Man fügt verschiedene Zusätzeder Zusatz/die ZusätzeZusätze wie eine Vanilleschotedie Vanilleschote/die VanilleschotenVanilleschote, Zimt, Schokolade oder Früchte hinzu.
Getränke
Die Franzosen lieben Kaffee! Er ist ein wichtiger Bestandteil ihrer Kultur. Bei der Kaffeeherstellung ist den Franzosen starke und dunkle Röstung wichtig. Je dunkler die Röstung, desto kräftiger der Geschmack. Die vorliegende Statistik präsentiert die Aufteilung des Einzelhandelsumsatzesder EinzelhandelsumsatzEinzelhandelsumsatzes von Kaffeeprodukten in Frankreich im Jahr 2020 nach verschiedenen Sorten. Ein interessantes Ergebnis zeigt, dass der meistverkaufte Kaffee in diesem Jahr Röstkaffee ist, der mehr als die Hälfte des gesamten Einzelhandelsumsatzes ausmacht.

Indien – Namaste!

Intensives Aroma von Gewürzendas Gewürz/die GewürzeGewürzen
Der charakteristische Geschmack und das Aroma indischer Gerichte sind auf eine große Menge an Gewürzen zurückzuführen. Gewürze gibt man häufig nicht nur zu warmen Gerichten, sondern auch zu Getränken und Desserts. Die am häufigsten verwendeten Gewürze sind Kurkumadie Kurkuma/die KurkumenKurkumaKümmelder Kümmel/die KümmelKümmel, Zimtder Zimt/die ZimteZimt, Kardamomder Kardamom/die KardamomeKardamom, Ingwerder Ingwer (ohne Plural)Ingwer, Muskatnussdie Muskatnuss/die MuskatnüsseMuskatnuss, Chilider ChiliChili und Gewürznelkendie Gewürznelke/die GewürznelkenGewürznelken. Oft verwendet man Gewürzmischungen, von denen Garam Masala eines der beliebtesten ist.
Typische Speisen
Ein charakteristisches Gericht ist indisches Curry. Zu dieser Speise verwendet man Fleisch, eventuell Fisch oder Meeresfrüchte sowie Gemüse und Obst. Alle Zutaten schneidet man in Stücke, man brät sie und fügthinzufügenfügt dann eine aromatische Soße hinzuhinzufügenhinzu.
Desserts
Sehr beliebt sind Puddings, Gulab Jamun – frittiertefrittiertfrittierte Milchbällchendas Milchbällchen/die MilchbällchenMilchbällchen – und Halva.
Getränke
In Indien trinkt man vor allem Tee und Lassi – ein Getränk auf der Basis von Joghurt, Wasser und Gewürzen.

Indeks dolny 2 Źródło: Justyna Sikora, Auf drei Kontinenten – der Geschmack von Mexiko, Frankreich und Indien, licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks dolny koniec

1
Übung 1

Was für eine Küche ist das? Ordne der Küche die Beschreibung zu.

Co to za typ kuchni? Przyporządkuj opis do kuchni.

RQfONTc3DRIDW
1. Sehr aromatische Küche, in der Gewürze oder Gewürzmischungen dominieren. Für Garam Masala und Curry ist die Küche weltbekannt. 1. französische Küche, 2. indische Küche, 3. mexikanische Küche
2. Feine Küche, die für die europäische Kochkunst von besonderer Bedeutung ist. Ratatouille, Zwiebelsuppe oder Froschschenkel sind traditionelle Gerichte dieser Küche. 1. französische Küche, 2. indische Küche, 3. mexikanische Küche
3. Scharf gewürzte Küche, in der Gemüse und Tortillas sehr beliebt sind. Chilli con carne oder süße Churros sind auch typische Gerichte dieser Küche. 1. französische Küche, 2. indische Küche, 3. mexikanische Küche
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Übung 2

Indien, Frankreich oder Mexiko? Wo kannst du die Gerichte probieren? Ordne den Ländern die Gerichte zu.

Zgadnij, gdzie można spróbować tych dań? W Indiach, we Francji czy w Meksyku? Dopasuj potrawy do krajów.

R50QzyevHgAhK
1. Quiche lorraine – Tarte mit einer Füllung aus Sahne, Speck und Zwiebel schmeckt warm serviert am besten. 1. Mexiko, 2. Indien, 3. Frankreich
2. Tandoori Hähnchen – Hähnchenschenkel mariniert in Zitronensaft, Joghurt und aromatischen Gewürzen. 1. Mexiko, 2. Indien, 3. Frankreich
3. Gordita – leicht gebackene Tortilla mit Gemüse, Salsa und Knoblauchsauce. 1. Mexiko, 2. Indien, 3. Frankreich
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Übung 3

Erkennst du diese Gerichte? Verbinde das Bild mit seiner Beschreibung.

Czy rozpoznajesz te dania? Połącz zdjęcie z jego opisem.

Ordne dem Herkunftsort die Gerichte  zu.

Przyporządkuj  potrawy do miejsca pochodzenia.

RnBeBjqDIPStH
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0
Źródło ilustracji: Pixabay, licencja: CC 0.
R1cvMaECbyccA
Burrito Możliwe odpowiedzi: 1. Gulab Jamun, 2. Guacamole, 3. Curry Hähnchen, 4. Panierte Froschschenkel, 5. gebackene Schnecken
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
die Bohne/die Bohnen
die Bohne/die Bohnen
R7hGOczWN7UeW1
Nagranie dźwiękowe.

fasola/fasole

RLeusr25pfEvQ1
Nagranie dźwiękowe.
der Mais/die Maise
der Mais/die Maise
R17mnRBPGUsmE1
Nagranie dźwiękowe.

kukurydza/kukurydze

RarQitqvZtSvi1
Nagranie dźwiękowe.
der Kürbis/die Kürbisse
der Kürbis/die Kürbisse
RajQeY8IFlmKk1
Nagranie dźwiękowe.

dynia/dynie

RQM4DYhGAt8CB1
Nagranie dźwiękowe.
die Weizentortilla/die Weizentortillas
die Weizentortilla/die Weizentortillas
Rn4NynK0CFrwQ1
Nagranie dźwiękowe.

tortilla pszenna/tortille pszenne

RY6jWJUK0mILW1
Nagranie dźwiękowe.
das Hackfleisch
das Hackfleisch
RzTSoQh6YzRBK1
Nagranie dźwiękowe.

mięso mielone

RdJrv0NjoHkMq1
Nagranie dźwiękowe.
der Eintopf/die Eintöpfe
der Eintopf/die Eintöpfe
RIuB4KxI6sUFl1
Nagranie dźwiękowe.

danie jednogarnkowe/dania jednogarnkowe

RC7NAOs7Uc8YX1
Nagranie dźwiękowe.
dick
dick
R1DSGte3qHVTc1
Nagranie dźwiękowe.

gruby, gęsty

R16mjlooHd2IL1
Nagranie dźwiękowe.
fein
fein
ROK4X0RreLnS41
Nagranie dźwiękowe.

wyśmienity, wytworny

RuRSl6BTita1I1
Nagranie dźwiękowe.
gelten als
gelten als
R1Zw4um75mLlD1
Nagranie dźwiękowe.

obowiązywać/uchodzić za

Rx6PzqBm41Fx41
Nagranie dźwiękowe.
erlesen
erlesen
RG1LxGDULMNdB1
Nagranie dźwiękowe.

wyborny, wykwintny

R14158PC2Pyhu1
Nagranie dźwiękowe.
der Anis/die Anise
der Anis/die Anise
RR0fYndXnvboy1
Nagranie dźwiękowe.

anyż/anyże

RUXUQInVEm6Yg1
Nagranie dźwiękowe.
der Knoblauch (ohne Plural)
der Knoblauch (ohne Plural)
R18HUdVcQ1sF01
Nagranie dźwiękowe

czosnek

R1Z8UzMyMDDgb1
Nagranie dźwiękowe.
der Rosmarin (ohne Plural)
der Rosmarin (ohne Plural)
RDE2P0zuMNNtd1
Nagranie dźwiękowe.

rozmaryn

R1UY0mP9BBnCG1
Nagranie dźwiękowe.
der Senf/die Senfe
der Senf/die Senfe
RBHlggLhoob111
Nagranie dźwiękowe.

musztarda/musztardy

RDQldFQEury6v1
Nagranie dźwiękowe.
die Schnecke/die Schnecken
die Schnecke/die Schnecken
RskhQJvgBVkYj1
Nagranie dźwiękowe.

ślimak/ślimaki

R1CdpRk5PBidY1
Nagranie dźwiękowe.
gedünstet
gedünstet
R1Ql7qR8xcPfD1
Nagranie dźwiękowe.

duszony

RD5FQHCQFfhII1
Nagranie dźwiękowe.
der Froschschenkel/die Froschschenkel
der Froschschenkel/die Froschschenkel
RYxPnqrNRvlMb1
Nagranie dźwiękowe.

żabie udko/żabie udka

R19QB91YD8Jpn1
Nagranie dźwiękowe.
die Petersilie/die Petersilien
die Petersilie/die Petersilien
R1TykC1qL14uh1
Nagranie dźwiękowe.

pietruszka/pietruszki

R12DLAW1umExa1
Nagranie dźwiękowe.
das Eigelb/die Eigelbe
das Eigelb/die Eigelbe
R4kvbSS5xgzUB1
Nagranie dźwiękowe.

żółtko/żółtka

R1SLGsEydHhwR1
Nagranie dźwiękowe.
der Zusatz/die Zusätze
der Zusatz/die Zusätze
R1bkZGd7K4aIU1
Nagranie dźwiękowe.

dodatek/dodatki

R1E2txXGnHPGW1
Nagranie dźwiękowe.
die Vanilleschote/die Vanilleschoten
die Vanilleschote/die Vanilleschoten
RWFCSM3paCO9P1
Nagranie dźwiękowe.

laska wanilii/laski wanilii

RcjRaCAUS7MKl1
Nagranie dźwiękowe.
der Einzelhandelsumsatz
der Einzelhandelsumsatz
R6vOYCYUQF9Rj1
Nagranie dźwiękowe

obrót detaliczny

RYzCB0WrKPrat1
Nagranie dźwiękowe
das Gewürz/die Gewürze
das Gewürz/die Gewürze
R1WcJ0WFceG1C1
Nagranie dźwiękowe.

przyprawa/przyprawy

RRucN1z75MtTF1
Nagranie dźwiękowe.
die Kurkuma/die Kurkumen
die Kurkuma/die Kurkumen
RcSahVIAVbOiu1
Nagranie dźwiękowe

kurkuma/kurkumy

R1SNbTPF7y41b1
Nagranie dźwiękowe
der Kümmel/die Kümmel
der Kümmel/die Kümmel
Rsf3XKHYpp6m61
Nagranie dźwiękowe.

kminek/kminki

RET0oS7cShbpS1
Nagranie dźwiękowe
der Zimt/die Zimte
der Zimt/die Zimte
RlB6Aoneu2IXB1
Nagranie dźwiękowe.

cynamon/cynamony

RpZZU2bxtCFW61
Nagranie dźwiękowe.
der Kardamom/die Kardamome
der Kardamom/die Kardamome
R13pDbQQnSQaP1
Nagranie dźwiękowe.

kardamon/kardamony

R5h8d3nNvnlfY1
Nagranie dźwiękowe.
der Ingwer (ohne Plural)
der Ingwer (ohne Plural)
RJIGcB28J9Jf01
Nagranie dźwiękowe

imbir

R1FdHMh4AmzJB1
Nagranie dźwiękowe.
die Muskatnuss/die Muskatnüsse
die Muskatnuss/die Muskatnüsse
R4KZI3rrgTr4y1
Nagranie dźwiękowe.

gałka muszkatołowa/gałki muszkatołowe

RtDVfdJygkgtL1
Nagranie dźwiękowe.
der Chili
der Chili
RJjYzcvHNIqtW1
Nagranie dźwiękowe.

chili

RWbfMfC6aXcWH1
Nagranie dźwiękowe.
die Gewürznelke/die Gewürznelken
die Gewürznelke/die Gewürznelken
RXP63pnVafFgp1
Nagranie dźwiękowe.

przyprawa goździk/goździki

R104HVC6ABYsA1
Nagranie dźwiękowe
hinzufügen
hinzufügen
R1Eq1V0XU5uZv1
Nagranie dźwiękowe.

dodać

ROdrqcHTMmcRL1
Nagranie dźwiękowe.
frittiert
frittiert
R192GfmqwiOcp1
Nagranie dźwiękowe.

smażony

RAvXfrvpyDIdo1
Nagranie dźwiękowe.
das Milchbällchen/die Milchbällchen
das Milchbällchen/die Milchbällchen
R1VuIMBq4bZ1W1
Nagranie dźwiękowe

kulka mleczna/kulki mleczne

RL47AiYgzRFPF1
Nagranie dźwiękowe