Mechaniczna praca maszyn: formowanie, odprężanie i hartowanie wyrobów ze szkła
CES.02. Eksploatacja maszyn i urządzeń przemysłu szklarskiego - Operator urządzeń przemysłu szklarskiego 818116,
Technik technologii szkła 311925
Sprawdź się: mechaniczna praca maszyn:
formowanie, odprężanie i hartowanie wyrobów ze szkła
Wykonaj test ćwiczeniowy. W poszczególnych zadaniach testu zaznacz jedną prawidłową odpowiedź:
znajdującym się w ramce obok? Zaznacz odpowiedź.
znajdującym się w ramce obok? Zaznacz odpowiedź.
Opis: W urządzeniach do automatycznego formowania, zwanych automatami, odpowiednia porcja masy szklanej jest pobierana z wykorzystaniem podciśnienia, a następnie po jej odcięciu - porcję masy szklanej - wydmuchuje się, nadając jej wstępny kształt w przedformie... Możliwe odpowiedzi: 1. ssąco, 2. taśmowo, 3. kroplowo, 4. strumieniowo
zamieszczony schemat produkcji butelek)? Zaznacz odpowiedź.
zamieszczony schemat produkcji butelek)? Zaznacz odpowiedź.
wskazuje stadium odprężania: powolne studzenie wyrobu do dolnej temperatury odprężania? Zaznacz odpowiedź.
wskazuje stadium odprężania: powolne studzenie wyrobu do dolnej temperatury odprężania? Zaznacz odpowiedź.
zdjęciu? Zaznacz odpowiedź.
zdjęciu? Zaznacz odpowiedź.
z rysunkiem? Zaznacz odpowiedź.
z rysunkiem? Zaznacz odpowiedź.
przedstawiono na zdjęciu? Zaznacz odpowiedź.
przedstawiono na zdjęciu? Zaznacz odpowiedź.
schemacie? Zaznacz odpowiedź.
schemacie? Zaznacz odpowiedź.
• Automat rzędowy B
• Parametry zamieszczone w ćwiczeniu, spełniają wymagania tylko do tego typu pracy automatu
Zapoznaj się z sekwencją filmową, pt, „Proces odprężania szkła”DmKkzqcWkProces odprężania szkła”, a następnie zapisz:
a. pełną nazwę pokazanego poniżej pieca do odprężania,
b. elementy budowy pieca do odprężania szkła, tzw. sekcje,
c. zastosowanie pracy odprężarek.

a. Odprężarka tunelowa
b. Sekcja grzewcza, sekcja chłodząca, taśma transportująca wyroby szklane
c. Seryjna produkcja wyrobów szklanych
Uzupełnij tabelę przeciągając właściwe wyrażenia znajdujące się poniżej.
Uzupełnij tabelę przeciągając właściwe wyrażenia znajdujące się poniżej.
Zapoznaj się ze schematem interaktywnym: Krzywa odprężania – co przedstawia? Na podstawie ilustracji przykładowej krzywej odprężania określonych wyrobów (znajdującej się poniżej) uzupełnij tabelę, przeciągając właściwe, chronologiczne stadia odprężania oraz temperaturę danego stadium z ilustracji.

(tabela 2). Oceń naprężenia występujące w poszczególnych wyrobach szklanych, wpisując w miejsce oceny + lub – (plus oznacza wyrób szklany, gdzie ocena naprężeń jest dopuszczalna wg norm lub minus – ocena naprężeń na wyrobach szklanych została przekroczona).
Tabela 2. Ocena naprężeń na wyrobach szklanych
(tabela 2). Oceń naprężenia występujące w poszczególnych wyrobach szklanych, wpisując w miejsce oceny + lub – (plus oznacza wyrób szklany, gdzie ocena naprężeń jest dopuszczalna wg norm lub minus – ocena naprężeń na wyrobach szklanych została przekroczona).
Tabela 2. Ocena naprężeń na wyrobach szklanych
I. Zapoznaj się z biblioteką mapy myśli: Wady kieliszka szklanego oraz rysunkiem przedstawiającym kieliszek szklany (z dwoma widocznymi wadami), a następnie uzupełnij tabelę z opisem określonej wady kieliszka szklanego.

Wada 1:
Smugi w szkle
Topienie masy szklanej
Niejednorodna chemicznie masa szklana
Zmniejszyć wydobycie szkła z pieca topliwego
Wada 2:
Młotkowate dno kieliszka
Formowania kieliszka
Zbyt zimna forma właściwa
Zmniejszyć studzenie formy
II. Zapoznaj się z biblioteką mapy myśli: Wady kieliszka szklanego oraz zdjęciem przedstawiającym kieliszek szklany (z dwoma widocznymi wadami), a następnie uzupełnij tabelę z opisem określonej wady kieliszka szklanego.

oraz zdjęciem przedstawiającym kieliszek szklany (z dwoma widocznymi wadami), a następnie uzupełnij tabelę z opisem określonej wady kieliszka szklanego.
oraz zdjęciem przedstawiającym kieliszek szklany (z dwoma widocznymi wadami), a następnie uzupełnij tabelę z opisem określonej wady kieliszka szklanego.
Wada 1:
Uskok na obrzeżu kieliszka
Obróbka szkła
Zbyt wolny obrót wyrobu podczas opękiwania
Zwiększyć prędkość podczas opękiwania wyrobu
Wada 2:
Wklęśnięcie czarki kieliszka
Formowania kieliszka
Zbyt duża szybkość formowania
Zmniejszyć szybkość formowania wyrobu
* Młotkowate dno kieliszka
* Formowania kieliszka
* Zbyt zimna forma właściwa
* Zmniejszyć studzenie formy
Wada 2:
* Wklęśnięcie czarki kieliszka
* Formowania kieliszka
* Zbyt duża szybkość formowania
* Zmniejszyć szybkość formowania wyrobu
* Młotkowate dno kieliszka
* Formowania kieliszka
* Zbyt zimna forma właściwa
* Zmniejszyć studzenie formy
Wada 2:
* Wklęśnięcie czarki kieliszka
* Formowania kieliszka
* Zbyt duża szybkość formowania
* Zmniejszyć szybkość formowania wyrobu