Układanie dawek pokarmowych dla koni
ROL.01. Jeździectwo i trening koni - jeździec 516408
ROL.01. Jeździectwo i trening koni - technik hodowca koni 314203
Słownik pojęć dla e‑materiału
związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NHIndeks dolny 2222); są m.in. częścią gospodarki hormonalnej oraz odpowiadają za regenerację komórek, biorą również udział w procesie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów; aminokwasy białkowe są podstawowym budulcem białek
Budowa układu pokarmowego koniaBudowa układu pokarmowego konia
wielocukier zbudowany z jednakowych monosacharydów, łańcuchy celulozy są długie i nierozgałęzione lub bardzo słabo rozgałęzione, stanowi główny składnik ścian komórkowych roślin oraz niektórych grzybów. Roślinożercy nie wytwarzają enzymówenzymów trawiących celulozę, jej przyswajanie jest możliwe dzięki enzymom produkowanym przez bakterie symbiotyczne żyjące w przewodzie pokarmowym.
Budowa układu pokarmowego koniaBudowa układu pokarmowego konia
określona ilość paszypaszy, która jest przeznaczona w ciągu doby dla jednego zwierzęcia; do właściwej dawki pokarmowej oraz normowania żywienia jest potrzebna szczegółowa znajomość wartości pokarmowej aktualnie posiadanych przez hodowcę różnych paszpasz
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
określamy ją symbolem ES; różnica między energią brutto (odpowiadającą energii cieplnej wyzwolonej w wyniku spalania składników paszypaszy) a energią utraconą w kale, czyli to, co koń może wykorzystać z danej paszy
Budowa układu pokarmowego koniaBudowa układu pokarmowego konia
specyficzna grupa białek, wydzielanych w układzie pokarmowym ludzi i zwierząt; enzymy są odpowiedzialne za przyśpieszenie rozkładu złożonych związków z pożywienia do jak najprostszych do strawienia cząsteczek; u koni ich produkcja zachodzi m.in. w żołądku i jelicie cienkim
Budowa układu pokarmowego koniaBudowa układu pokarmowego konia
organiczny związek chemiczny stanowiący podstawowy substrat energetyczny dla komórek organizmu
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
mierniki wartości pokarmowej (produkcyjnej) pasz, używane także do określania zapotrzebowania zwierząt na paszę
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
pasze soczyste zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów organicznych bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych; kiszonki (a zwłaszcza sianokiszonki) są chętnie jedzone przez konie, ale to pasza wysokoenergetyczna i zawierająca mało białka, co powoduje tycie zwierząt, uznawana jest również za przyczynę powstawania niedoborów pokarmowych oraz zatruć w obrębie jelit u koni; kiszonki są pozbawione kurzu i dlatego poleca się je koniom z alergiami i chorobami układu oddechowego związanymi z pyleniem

Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
sposób podawania soli mineralnych koniom, przede wszystkim użytkowym, które wraz z potem szybko tracą składniki mineralne

Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
pierwiastki występujące w organizmach; w roślinach ich zawartość przekracza 0,1% suchej masysuchej masy, np. wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarka
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
pierwiastki występujące w śladowych ilościach w organizmach; w roślinach ich zawartość nie przekracza 0,1% suchej masysuchej masy, np. żelazo, miedź, kobalt, molibden, jod, mangan, cynk, fluor, selen
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
młode konie w wieku od ok. 6 miesięcy do 1 roku odłączone od klaczy matki
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chemicznych (np. mocznik) i biologicznych (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt; mogą być: mlekopędne (otręby pszenne), smakowe (sól, cukier, zioła), lecznicze (śruta poekstrakcyjna lniana, otręby, kreda), rozwalniające (ziemniaki, buraki wywary, młoda zielonkazielonka), zatwardzające (sianosiano, susze, kreda), wzdymające (bobik, groch, lucerna, koniczyna)
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
pasze o stosunkowo niskiej energetyczności, zawierają powyżej 40% wody: zielonkizielonki, kiszonkikiszonki, okopoweokopowe, niektóre produkty uboczne przemysłu rolno‑spożywczego
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
paszepasze o stosunkowo niskiej energetyczności, zawierają powyżej 19% włókna surowego, np. sianosiano, susze, słoma
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
paszepasze bogate odżywczo, do których zaliczamy ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowychroślin strączkowych, otręby, mąki pastewne; podnoszą kaloryczność dawki żywieniowej dla koni i dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
aktywność motoryczna w przewodzie pokarmowym, która powoduje przesuwanie pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli odbytnicy; potocznie mianem perystaltyki określa się czasem ruchy perystaltyczne w jelicie
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
inaczej motylkowate; rodzina roślin z klasy dwuliściennych (jedna z najliczniejszych), licząca ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków, skupionych w 3 podrodzinach: brezylkowych, mimozowych i bobowych (najliczniejsza); są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe; liście z przylistkami, złożone pierzasto lub dłoniasto; kwiaty zwykle obupłciowe, zebrane w kwiatostany typu: grona, baldachogrona, kłosa lub główki; owoc — strąk, nasiona bezbielmowe, z dużym zarodkiem i materiałami zapasowymi (skrobiaskrobia) zgromadzonymi w liścieniach; wiele bobowatych (np. koniczynę, seradelę, lucernę) uprawia się jako cenne rośliny pastewne bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz mikro- i makroelementy; bobowate dostarczają wapnia i magnezu, posiadają również bardzo dużo białka, ale z tego powodu są dla wielu koni szkodliwe w dużym udziale; siano z bobowatych podaje się koniom w niewielkich ilościach, ponieważ jest wzdymające i tym samym niebezpieczne, najlepszym wyborem jest siano z traw z dodatkiem ziół i roślin bobowatych; dzięki pasieniu się konie mogą same dobierać składniki pokarmowe na podstawie aktualnych potrzeb ich organizmu; również nasiona tzw. roślin strączkowychroślin strączkowych (np. grochu, fasoli, soczewicy) są cennym źródłem białka

Katalog roślin i pasz w żywieniu koniKatalog roślin i pasz w żywieniu koni
grupa roślin uprawnych, których główną częścią użytkową są podziemne bulwy lub korzenie, np. ziemniaki, buraki, marchew; w żywieniu koni najczęściej wykorzystuje się buraki pastewne i ćwikłowe oraz marchew - wymyte, oczyszczone i pozbawione zepsutych części; rośliny okopowe są chętnie jedzone przez konie, nie zawierają jednak wielu składników odżywczych, przyczyniają się również do wzdęć; zaleca się ich nie więcej niż 1 kg na 100 kg masy ciała konia dziennie

Katalog roślin i pasz w żywieniu koniKatalog roślin i pasz w żywieniu koni
rośliny z rodziny bobowatychbobowatych (motylkowatych) o dużych nasionach uprawiane jako rośliny pastewne, jadalne i dostarczające surowca do przemysłu spożywczego; do roślin strączkowych zalicza się jare rośliny jednoroczne; w klimacie umiarkowanym uprawia się m.in. bób, fasolę zwykłą, groch zwyczajny, soczewicę jadalną; niekiedy w żywieniu koni, jako dodatek do paszy treściwej, stosowane są nasiona roślin strączkowych (np. bobik, łubin, czy wyka), nie są one jednak polecane przez specjalistów, ponieważ mogą być przyczyną kolek, a ich białko nie ma wysokiej wartości

Katalog roślin i pasz w żywieniu koniKatalog roślin i pasz w żywieniu koni
(trawy) rodzina roślin należąca do rzędu wiechlinowców, stanowiąca główny komponent roślinności formacji trawiastych, łąk i pastwisk; należą do niej również ważne rośliny uprawne, w tym zboża; w żywieniu koni stosuje się ziarna zbóż - owies, jęczmień, kukurydzę i pszenicę, które są głównym źródłem energii w końskiej diecie

Katalog roślin i pasz w żywieniu koniKatalog roślin i pasz w żywieniu koni
powstają dzięki skurczom mięśni okrężnych jelita cienkiego; przesuwają strawioną treść pokarmową w kierunku końca jelita grubego i odbytu; skurczowi mięśni jednego odcinka jelita odpowiada rozluźnienie odcinka leżącego pod nim i przesunięcie do niego treści pokarmowej; odbywają się ze średnią prędkością 2 cm na sekundę
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
rośliny zielone (trawy, rośliny motylkowate), skoszone w początkowym okresie wegetacji i wysuszone w warunkach naturalnych do 15–18% zawartości wody; siano zalicza się do pasz objętościowych; w okresie gdy koń nie ma dostępu do pastwiska siano jest podstawą końskiej diety; w przypadku koni najlepszym wyborem jest siano z roślin bobowatych (koniczyny czy lucerny), ponieważ zawiera więcej energii, białka, witamin oraz wapnia niż siano z trawy

Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
pasza, rodzaj kiszonki; od zwykłej kiszonki różni się zawartością suchej masy; zazwyczaj sianokiszonki składają się w ponad 50% z masy suchej, a w kiszonkach jej zawartość wynosi pomiędzy 30 a 40%; sianokiszonki przygotowuje się z roślin podsuszonych o zawartości 40‑60% suchej masy; zielonkę, z której powstaną sianokiszonki, formuje się w bele i owija folią w celu izolacji od powietrza; sianokiszonki są lepiej przyswajalne przez konie niż konwencjonalne kiszonki

Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
drobno pocięte słoma, sianosiano itp., służące jako pasza
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
wielocukier, substancja zapasowa występująca w roślinach
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
jeden z soków trawiennych; przeźroczysta, bezbarwna, płynna wydzielina gruczołowej części trzustki; podstawową rolą soku trzustkowego jest trawienie składników pokarmowych: białek, węglowodanów i tłuszczów (przy udziale żółci); trawienie odbywa się za pomocą enzymów trawiennychenzymów trawiennych
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
pozostałość danego produktu po usunięciu z niego wody
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
związki organiczne o różnej budowie chemicznej niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów; dzielą się na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
produkt odpadkowy w cukrownictwie, używany jako pasza; w żywieniu koni stosuje się przede wszystkim wysłodki buraczane, to łatwostrawna pasza energetyczna, bogata w błonnik i łatwo przyswajalne pektyny

Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni
rodzaj paszy składającej się ze skoszonych zielonych części roślin, świeżych, ususzonych lub przetworzonych w inny sposób. Cechą charakterystyczną zielonek jest wysoka (70‑85%) zawartość wody. Najczęściej na zielonki uprawia się rośliny wieloletnie motylkowate (głównie koniczynę łąkową i lucernę mieszańcową), rośliny strączkowerośliny strączkowe (łubin żółty, łubin wąskolistny, bobik, groch polny, wykę, seradelę), trawy (kupkówkę pospolitą, życice, tymotkę łąkową, rajgras wyniosły, stokłosę bezostną i uniolowatą, kostrzewę łąkową), rośliny zbożowe (owies, jęczmień jary, żyto, kukurydzę), a także liście roślin korzeniowych i okopowych (głównie buraków cukrowych, także czerwonych, marchwi, brukwi, łęty ziemniaczane); podawane na świeżo lub po odpowiednim przygotowaniu w postaci kiszonek, suszu lub siana. W przypadku dużych zwierząt gospodarskich, a więc i koni, zielonki są podstawą żywienia w okresie letnim. Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: białko, węglowodany, niewielką ilość tłuszczu oraz związki mineralne i witaminy.
Wybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koniWybór pasz do dawek stosowanych w żywieniu koni

młody samiec bądź młoda samica konia od urodzenia do ukończenia 6 miesiąca życia
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego
płynna wydzielina wątroby kręgowców uczestnicząca w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów
Budowa układu pokarmowegoBudowa układu pokarmowego


