Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102
Netografia i bibliografia
Netografia:
Źródło: Strona internetowa WINOLOGIA o winorośli i winie, Serwis informacyjny o winach, winoroślach, obszarach winiarskich, www.winologia.pl/links.htm [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa POLSKI INSTYTUT WINOROŚLI I WINA, Serwis informacyjny o winach, winoroślach, obszarach winiarskich, http://www.instytutwina.pl/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA (dawniej www.chefstore.pl), Kieliszki szklane, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa RESTAURACJA pismo biznesu gastronomicznego, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://www.e-restauracja.com/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa PORADNIK RESTAURATORA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://poradnikrestauratora.pl/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GASTRONA.PL, Portal gastronomiczny dla szefów kuchni, właścicieli, menedżerów gastronomii, www.gastrona.pl [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Degustacyjny Słownik Winiarski. Wiktor Zastróżny, https://festus.pl/słownik [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, USA, http://o-winie.pl/co-wiedziec/kraje-i-regiony/usa/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Co to jest apelacja wina? Słów kilka o jakości wina, https://winez.pl/apelacja-wina [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Stowarzyszenie sommelierów polskich, Międzynarodowy egzamin sommelierski Association de la Sommellerie Internationale (ASI), https://sommelierzy.pl/news/aktualności/międzynarodowy-egzamin-sommelierski-association-de-la-sommellerie-internationale-0 [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa KONDRAT WINA WYBRANE, To wino jest cierpkie – czyli kilka słów o taninach, https://www.marekkondrat.pl/blog/to-wino-jest-cierpkie-czyli-kilka-slow-o-taninach [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 06.03.2023 r.].
Bibliografia:
Mary Ewing‑Mulligan, Ed Mccarthy, Style i smaki wina, AMBER, Warszawa 2007.
Christina Fischer, Wina. Leksykon Daumonta, Firma Księgarska Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2004.
Tomasz Prange‑Barczyński, Zawód Sommelier, czyli jak właściwie podawać i skutecznie sprzedawać wino w restauracji, Magazyn Wino, Warszawa 2007.
Ulrich Schweizer, Wszystko o winie, Wiedza i Życie, Warszawa 2002.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja T.15.3, REA, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 1, REA, Warszawa 2007.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa kelnerska. Podręcznik, cz. 2, REA, Warszawa 2014.
Wiktor Zastróżny, Degustacyjny słownik winiarski, FESTUS Sopockie Towarzystwo Winiarskie, Sopot 2016.