E-materiały do kształcenia zawodowego

Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102

Przewodnik dla uczącego się

Spis treści

Spis treści

  1. Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

  2. Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?

  3. Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

1. Struktura e‑materiału

Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

1.1. Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.

1.2. Materiały multimedialne

Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:

Wspiera rozwijanie umiejętności/zdobywanie wiedzy z zakresu zawodu(kelner sommelier) i miejsca pracy sommeliera,czytania karty win i poprawnego wymawiania nazwy win.Dotyczy prezentacji, konserwacji i przechowywania szkła: kieliszki do win musujących, kieliszki do win białych, czerwonych i słodkich, kieliszki degustacyjne (wielkość, kształt, ciężar, czystość)

Zawiera treści dotyczące regionów upraw winorośli, metod wytwarzania stołowych win białych i czerwonych, win różowych, win musujących, win słodkich, informacji o winach ekologicznych i bezalkoholowych, rodzajów butelek do wina, korków do wina, odczytywania informacji na etykiecie, jak łączyć wina z potrawami, porządku podawania wina.

Zawiera zdjęcia przedstawiające poszczególne odmiany winorośli, z których powstają wina i których nazwy umieszczane są na etykietach.

Zawiera informacje na temat:czytanie etykiet na butelkach win.Przyjmowanie zamówienia.Prezentacja butelki z winem gościowi. Wykonanie „krawata” na butelkę z winem czerwonym. Owijanie butelki z winem białym. Prezentacja trybuszona.Prezentacja coolera suchego.Prezentacja coolera mokrego. Otwieranie butelki z winem spokojnym/stołowym w obecności gościa. Otwieranie butelki z winem musującym w obecności gościa. Dekantacja wina. Frapowanie wina. Nalewanie wina spokojnego. Nalewanie wina musującego. Dolewanie wina.

Dotyczy czynności wykonywanych w ramach procedury profesjonalnej oceny wina w trzech sferach: wyglądu(wzrok), zapachu(węch), smaku(usta).

1.3. Obudowa dydaktyczna
  • Interaktywne materiały sprawdzająceD1ASbM46VInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają sprawdzić poziom opanowania wiedzy z zakresu regionów winiarskich, klasyfikacji win, rozróżniania najważniejszych szczepów winorośli, narzędzi pracy sommeliera, doboru szkła do wina, doboru wina do potraw, serwisu wina, warunków przechowywania wina.

  • Słownik pojęć dla e‑materiałuDyHfxmXo3Słownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym materiale.

  • Przewodnik dla nauczycielaDvTslhNzNPrzewodnik dla nauczyciela zawiera porady dotyczące wykorzystania e‑materiału w pracy dydaktycznej.

  • Przewodnik dla uczącego sięDLGfNDK6YPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje korzystania z e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.

  • Netografia i bibliografiaD1Hkfim1HNetografia i bibliografia to lista materiałów, które posłużyły do opracowania e‑materiału.

  • Instrukcja użytkowaniaDoYrUGaVQInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Jak korzystać z e‑materiału

Opracowane w tym e‑materiale multimedia i ćwiczenia mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz pracy w zawodzie.

Sekwencje filmowe – Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera

Obejrzyj sekwencje filmowe. Po odtworzeniu każdej z nich sprawdź poziom zrozumienia treści, realizując kolejne zadania zamieszczone pod poszczególnymi materiałami. Jeśli masz problem z wykonaniem polecenia lub odpowiedzią na pytanie, ponownie zapoznają się z sekwencją. Wyniki pracy udostępniaj na platformie ZPE.

E‑book: Podstawowa wiedza o winie praktyczny poradnik

Quiz. Na podstawie e- booka opracuj 15 pytań testowych o zróżnicowanym poziomie trudności (łatwe, średnie, trudne), korzystając z narzędzia do przygotowywania testów zamieszczonego na platformie ZPE. Quiz umieść na platformie ZPE i zachęć inne osoby do udziału w grze.

Galeria zdjęć: Popularne szczepy winorośli

Na podstawie multimedium przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiał. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących poszczególnych materiałów, efekty swojej pracy publikuj na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej.

Film instruktażowy (tutorial): Serwis win

Zapoznają się z treścią tego multimedium i zapisz minimum pięć pytań dotyczących jego treści. Uwaga: każde z pytań musi rozpoczynać się od słowa „dlaczego”. Następnie po upływie jakiegoś czasu, wróć do notatek i odpowiedz na pytania. Odpowiedzi porównaj z materiałem filmowym.

Interaktywne materiały sprawdzające

Dają one możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają Ci również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:

  • testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;

  • zadania dobierania w pary;

  • zadania z lukami;

  • krzyżówki;

  • dopasowanie elementów do grafu/schematu;

  • uzupełnianie podpisów obrazka;

  • zadania typu prawda czy fałsz.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.

System operacyjny:
  • Windows 7 lub nowszy;

  • OS X 10.11.6 lub nowszy;

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
  • Chrome w wersji 69.0.3497.100;

  • Firefox w wersji 62.0.2;

  • Safari w wersji 11.1;

  • Opera w wersji 55.0.2994.44;

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.

Urządzenia mobilne:
  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści