E-materiały do kształcenia zawodowego

Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102

Słownik pojęć dla e‑materiału

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑materiału zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑materiału, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑materiale.

1
achat en primeur
achat en primeur

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego oznaczająca wino sprzedawane, kiedy jeszcze leżakuje w beczcebeczkabeczce.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ACHAT EN PRIMEUR, https://festus.pl/slownik/achat-en-primeur.html [dostęp 03.03.2023 r.].

American Viticultural Area
American Viticultural Area

W skrócie AVA. Amerykańskie obszary winiarskie, które wyróżnia się ze względu na położenie geograficzne, cechy geologiczne i klimatyczne. Większość z obszarów znajduje się w Kalifornii, która jest największym producentem wina w USA.

apelacja
apelacja

Zastrzeżone miejsce pochodzenia, ograniczony obszar, na którym uprawia się winorośl na konkretne wino. Nazwa wina, zwykle odnosząca się do regionu geograficznego, z którego pochodzi trunek.

aromat wina
aromat wina

Inaczej zapach winazapach winazapach wina. Cecha wina oceniana węchowoocena organoleptycznaoceniana węchowo. Wyróżnia się ponad 800 zapachów winazapach winazapachów wina, które informują o stosowanych sposobach jego produkcji czy metodach starzenia.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa Paleta Win.pl, Mateusz Cieplik, Specyficzny aromat wina - skąd się bierze?, https://paletawin.pl/blog/specyficzny-aromat-wina-skad-sie-bierze [dostęp 03.03.2023 r.].

asamblaż
asamblaż

Proces łączenia win z różnych rocznikówrocznikroczników, terenów i odmianodmiana winorośliodmian winogron w różnych proporcjach, które co roku zmieniają się. Podczas butelkowania do mieszanki win dodaje się cukier i drożdżedrożdże Saccharomyces cerevisiaedrożdże, to powoduje trzecią fermentację, zwaną pienistą, dzięki której powstają pęcherzyki dwutlenku węgla.

Association de la Sommellerie Internationale
Association de la Sommellerie Internationale

Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów. Organizacja założona w 1969 roku, której podstawowym zadaniem jest rozwój i promocja zawodu sommeliersommeliersommelier. Stowarzyszenie co trzy lata organizuje konkursy sommelierskie, podczas których zostaje wybrany najlepszy sommeliersommeliersommelier na świecie.

  • Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraDT1TrB7bvSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera

  • Źródło: Strona internetowa Stowarzyszenie sommelierów polskich, Międzynarodowy egzamin sommelierski Association de la Sommellerie Internationale (ASI), https://sommelierzy.pl/news/aktualności/międzynarodowy-egzamin-sommelierski-association-de-la-sommellerie-internationale-0 [dostęp 03.03.2023 r.].

barometr
barometr

Narzędzie pracy sommelierasommeliersommeliera służące do kontroli ciśnienia wina.

beczka
beczka

Pojemnik służący do fermentowania lub leżakowania winależakowanie winależakowania wina.

RBpmNa2wY9TjO
Beczki
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
bouquet garni
bouquet garni

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego informująca o aromatach winaaromat winaaromatach wina przypominających mieszankę ziół.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, BOUQUET GARNI, https://festus.pl/?s=bouquet+garni&submit= [dostęp 03.03.2023 r.].

bourru rough
bourru rough

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego informująca, że wino jest młode, jeszcze fermentujące, prosto z beczkibeczkabeczki.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

brut
brut

Określenie szampanaszampanszampana wytrwanego.

ROZQPMbD672o0
Przykładowa etykiet wina brut
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

bukiet
bukiet

Rozwinięty, dojrzały aromataromat winaaromat.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa rafa - WINO -, Bukiet wina – co warto wiedzieć o tym pojęciu oraz jak degustować wino zapachem?, https://rafa-wino.pl/blog/news/bukiet-wina-co-warto-wiedziec-o-tym-pojeciu-oraz-jak-degustowac-wino-zapachem [dostęp 03.03.2023 r.].

castello
castello

Włoski termin oznaczający zamek. Odnosi się do wytwórni wina posiadającej własne winnice.

cave
cave

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego informująca o piwnicy, w której przechowywane i leżakowaneleżakowanie winależakowane jest wino.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

chai
chai

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego informująca o naziemnym pomieszczeniu do przechowywania i leżakowania winależakowanie winależakowania wina.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

charakter wina
charakter wina

Cecha wina określająca jego spójność i harmonię.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, Różne charaktery win (style), http://o-winie.pl/co-wiedziec/klasyfikacja/pod-wzgledem-charakteru/ [dostęp 03.03.2023 r.].

château
château

Określenie wytwórni win w Bordeaux, używane też w innych rejonach.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa Winezja, *Chateau - wina Bordeaux i ich tajemnice}, https://winezja.pl/blog/chateau–wina-bordeaux-i-ich-tajemnice [dostęp 03.03.2023 r.].

cierpkie
cierpkie

Termin degustacyjny oznaczający smaki lub aromaty niedojrzałych owoców. Może oznaczać także wino zawierające zbyt wiele kwasukwasowość winakwasu.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa KONDRAT WINA WYBRANE, To wino jest cierpkie – czyli kilka słów o taninach, https://www.marekkondrat.pl/blog/to-wino-jest-cierpkie-czyli-kilka-slow-o-taninach [dostęp 03.03.2023 r.].

cooler mokry
cooler mokry

Specjalne naczynie służące do przechowywania i schładzania wina. Na ogół jest to kubełek na lód, wykonany z metalu, szkła, ceramiki lub tworzywa sztucznego, który utrzymuje niską temperaturę wina przez dłuższy czas. Do wnętrza naczynia wsypuje się lód, sól kuchenną i dolewa wody. Dzięki soli utrzymuje się niską temperaturę. Cooler może mieć różne rozmiary i kształty, zależnie od przeznaczenia.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].

cooler suchy
cooler suchy

Rodzaj naczynia z podwójnymi ściankami wypełnionymi powietrzem, które zapewniają izolację termiczną. W coolerze suchym umieszczamy butelkę wina, którą uprzednio schłodziliśmy. Temperatura schłodzonej butelki wytwarza warstwę zimnego powietrza, a ponieważ gęstości powietrza ciepłego i zimnego są różne, to różnica ta skutkuje zatrzymywaniem chłodnego powietrza w komorze chłodzącej coolera.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].

degustacja
degustacja

Analiza wina mająca na celu określenie jego kolorukolor winakoloru, aromatuaromat winaaromatu oraz smakusmak winasmaku. Na podstawie oględzin i degustacji określa się barwękolor winabarwę, smaksmak winasmak, zapachzapach winazapach, konsystencję czy klarowność winaklarowność winaklarowność wina, a także jego ogólną jakość. Degustację dzielimy na: poziomądegustacja poziomapoziomą, pionowądegustacja pionowapionową„w ciemno”degustacja „w ciemno”„w ciemno”. Degustację wykonuje się w trzech sekwencjach: atak – pierwsze wrażenie smakowe, które można wiązać się z uczuciem słodyczy, wytrawności, bogactwa lub ubóstwa faktury; rozwój – sposób, w jaki smaksmak winasmak rozwija się w ustach, oraz końcówka lub finisz – smakismak winasmaki i wrażenia pojawiające się po wypluciu czy przełknięciu wina.

degustacja pionowa
degustacja pionowa

Inaczej zwana wertykalną. Polega na analizie i ocenieocena organoleptycznaocenie tego samego wina z różnych rocznikówrocznikroczników.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].

degustacja pozioma
degustacja pozioma

Inaczej zwana horyzontalną. Polega na analizie i ocenieocena organoleptycznaocenie różnych win z tego samego rocznikarocznikrocznika. Podczas degustacjidegustacjadegustacji poziomej podaje się informacje o kraju pochodzenia, producencie i regionie, z którego pochodzi dane wino.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].

degustacja „w ciemno”
degustacja „w ciemno”

Podczas tego typu degustacjidegustacjadegustacji o winie nie wiemy nic, a etykietyetykietaetykiety na butelkach są zaklejone. Degustacja w ciemno pozwala uwolnić się od wszelkiego rodzaju stereotypów wobec win. Degustacja „w ciemno” to metoda analizy i ocenyocena organoleptycznaoceny wina spotykana podczas konkursów sommelierskich.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].

dekantacja
dekantacja

Przelewanie wina z butelki do innego pojemnika, zwykle w celu napowietrzenia lub oddzielenia od osadu. Specjalne naczynie do dekantacji to dekanter.

RIfmNqP3ryG3q
Dekantacja
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, Dekantacja, https://festus.pl/slownik/dekantacja.html [dostęp 03.03.2023 r.].

demi‑sec
demi‑sec

Określenie szampanaszampanszampana półsłodkiego lub wina półwytrawnego.

dębowe
dębowe

Termin degustacyjny w kontekście wina. Wino dębowe to takie, które charakteryzuje się smakiemsmak winasmakiem opalonego lub zwęglonego drewna, dymnym aromatemaromat winaaromatem, zapachemzapach winazapachem wanilii oraz zwiększoną ilością garbnikówgarbniki winogronowegarbników.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, DĘBOWE, https://festus.pl/slownik/debowe.html [dostęp 03.03.2023 r.].

dojrzewanie
dojrzewanie

Ogólnie – procesy zachodzące przy zachowaniu optymalnych warunków przechowywania żywności, które mogą poprawić cechy organoleptyczne produktów spożywczych. W niektórych przypadkach dojrzewanie jest bardzo korzystnym procesem, np. wina. Dojrzewanie wina to proces, w czasie którego trunek uzyskuje gotowość do butelkowania. Dojrzewanie wina odbywa się również podczas jego leżakowaniależakowanie winależakowaniabutelkachdojrzewanie w butelkachbutelkach.

dojrzewanie w beczkach
dojrzewanie w beczkach

Termin odnoszący się do win, które fermentują w pojemnikach z materiału niereaktywnego (na przykład stal nierdzewna), po czym są wlewane do drewnianych beczekbeczkabeczek na czas dojrzewaniadojrzewaniedojrzewania.

R1bocUNGW518y
Dojrzewanie w beczkach
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
dojrzewanie w butelkach
dojrzewanie w butelkach

DojrzewaniedojrzewanieDojrzewanie trunku po jego zabutelkowaniu.

R1WGIDHWhFCsB
Dojrzewanie wina w butelkach
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
drożdże Saccharomyces cerevisiae
drożdże Saccharomyces cerevisiae

Najważniejszym mikroorganizmem w winifikacjiwinifikacjawinifikacji są drożdże Saccharomyces cerevisiae, które tolerują stosunkowo wysokie stężenia cukrów, etanolu i kwasów w środowisku, a w środowisku beztlenowym przestawiają się na metabolizm fermentacyjny. Wytwarzając duże ilości etanolu, tworzą warunki środowiska eliminujące potencjalnych konkurentów.

R1GjNEiYlWEOh
Drożdże Saccharomyces cerevisiae pod mikroskopem
Źródło: https://fr.wikipedia.org/, domena publiczna.
  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa czas wina, Mały, ale wariat. Zachwycające drożdże, https://czaswina.pl/artykul/maly-ale-wariat-zachwycajace-drozdze/ [dostęp 03.03.2023 r.].

etykieta
etykieta

Na ogół nalepka na butelce wina, z zestawem oznaczeń dotyczących danego wina. Są to zwykle: nazwa winnicy (w przypadku winnic w Francji); nazwa wina – może to być nazwa regionu, np. Bordeaux, Burgundia lub Châteauneuf‑du‑Pape, albo nazwa odmiany winogronodmiana winorośliodmiany winogron, np. Merlot lub Chardonnay; klasa wina; rok – w którym zostały zebrane winogrona; nazwa producenta – może być to nazwa winnicy lub firmy produkującej wina; pojemność – oznaczona w litrach; procentowa zawartość alkoholi w winie.

R1RiuTxSlYrb4
Etykieta
  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

fermentacja jabłkowo‑mlekowa
fermentacja jabłkowo‑mlekowa

Proces przekształcający ostry kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa NASZE WINNICE, Fermentacja jabłkowo‑mlekowa, https://naszewinnice.pl/polskie-wino/produkcja-wina/fermentacja-jablkowo-mlekowa/ [dostęp 03.03.2023 r.].

fermentacja alkoholowa
fermentacja alkoholowa

Najważniejszy proces podczas przemiany moszczumoszcz winogronowymoszczu w wino. W warunkach beztlenowych cukry, w wyniku działalności drożdżydrożdże Saccharomyces cerevisiaedrożdży, są przekształcane w etanol i dwutlenek węgla, a ponadto powstaje wiele innych związków wpływających istotnie na smaksmak winasmakaromataromat winaaromat.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa FINE WINE, Lekcja III – Fermentacja, czyli tajemnica powstawania wina | Akademia Sommeliera, https://blog.fine-wine.pl/lekcja-3-fermentacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].

fiasco
fiasco

Pękata butelka umieszczona w plecionce, charakterystyczna dla wina czerwonego z regionu Chianti.

R1NJNllsyLvLb
Fiasco
Źródło: https://fr.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 2.0.
filoksera
filoksera

Odmiana pasożytniczej mszycy (Phylloxera vastatri) żerującej na korzeniach winorośli. W 1850 roku sadzonki dzikiej amerykańskiej winorośli zostały przywiezione do Anglii. Angielscy botanicy nie wiedzieli jednak, że wraz z sadzonkami „przybył” również nieoczekiwany gość – filoksera. W ciągu dwudziestu lat przemieszczania się mszycy filoksery przez europejskie winnice wiele upraw zostało bezpowrotnie zniszczonych, a liczne odmiany po prostu wyginęły.

RfijLQHEVFIlI
Filoksera
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, domena publiczna.
fondu
fondu

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego określająca miękkie, harmonijne wino, najczęściej czerwone.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

frapowanie
frapowanie

Proces schładzania wina w celu uzyskania odpowiedniej temperatury przed jego podaniem. Czynność ta jest szczególnie ważna w przypadku wina białego, różowego lub musującego. Podczas frapowania ważne jest, żeby nie schłodzić butelki zbyt mocno, ponieważ niska temperatura może zredukować intensywność aromatówaromat winaaromatówsmaków winasmak winasmaków wina.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa DOCPLAYER, Napoje alkoholowe i bezalkoholowe w gastronomii hotelowej, https://docplayer.pl/6491804-Napoje-alkoholowe-i-bezalkoholowe-w-gastronomii-hotelowej.html [dostęp 03.03.2023 r.].

galets
galets

W języku polskim – otoczaki. Drobne kamienie pokrywające powierzchnię winnicy. W ciągu dnia kamienie zatrzymują ciepło, ale nie zatrzymują wody, która spływa do niższych, gliniastych warstw, co zmusza winorośl do wytwarzania bardzo długiego, nawet trzymetrowego systemu korzeniowego.

RgE4N0QHTp8OF
Otoczaki
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 2.5.
  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa Maciej Sokołowski Sommelier, Maciej Sokołowski, Mineralność w winie, https://www.ms-sommelier.pl/panele-degustacyjne/989-mineralnosc-w-winie [dostęp 03.03.2023 r.].

garbniki drzewne
garbniki drzewne

Inaczej taninytaninataniny. To garbniki pochodzące z drewna beczekbeczkabeczek, w których dojrzewałodojrzewaniedojrzewało wino.

garbniki winogronowe
garbniki winogronowe

To garbniki w winie czerwonym pochodzące z winogron, przede wszystkim z ich skórek.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa PINK MODE, Ania Smolec, Taniny vel garbniki, co to takiego?, https://pink-mode.com/rose-wine/taniny-vel-garbniki-co-to-takiego/ [dostęp 03.03.2023 r.].

gout de presse
gout de presse

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego oznaczająca dosłownie smak prasy, smak winasmak winasmak wina o mocno roślinnych taninachtaninataninach.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].\

gout de terroir
gout de terroir

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego oznaczająca dosłownie smak ziemi, wino o aromatacharomat winaaromatachsmakachsmak winasmakach, które odzwierciedlają cechy obszaru, z którego pochodzi, czyli terroirterroirterroir.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

grand cru
grand cru

Informacja na etykiecieetykietaetykiecie wina francuskiego oznaczająca winnicę najwyższej jakości.

RTEZyDRSjhSz3
Etykieta z oznaczeniem grand cru
Źródło: https://fr.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

karta oceny wina
karta oceny wina

Dokumentacja wykorzystywana podczas degustacjidegustacjadegustacji wina, która pomaga w uporządkowaniu myśli i wrażeń na temat degustowanego trunku. W karcie oceny wina posługujemy się fachową sommelierską terminologią, np. określając intensywność czy barwę winakolor winabarwę wina, jego poziom wytrawności czy zawartość tanintaninatanin.

klarowność wina
klarowność wina

Cecha wina oceniana wzrokowoocena organoleptycznaoceniana wzrokowo. W trakcie oceny określa się przejrzystość wina. Jeśli wino nie jest klarowne, uznaje się je za wadliwe.

kolor wina
kolor wina

Barwa i odcienie wina oceniane wzrokowoocena organoleptycznaoceniane wzrokowo podczas degustacjidegustacjadegustacji. Kolor wina sugeruje nie tylko szczepszczepszczep, z którego powstało wino, ale też jego wiek. Wina białe mogą być zupełnie przeźroczyste, z delikatnymi odcieniami zieleni, albo mieć kolor miodu, bursztynu czy odcienie słomkowe. Starsze wina białe mają na ogół bardziej intensywną barwę. Wina czerwone mogą mieć kolor od jasnoczerwonego, poprzez malinowy, wiśniowy, krwistoczerwony, purpurowy, ceglasty, aż po granatowy czy fioletowy.

RZBJYASfxb761
Różne kolory wina
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa winnicaprofesora.pl, Kolor wina – czego się z niego dowiemy?, https://winnicaprofesora.pl/ciekawostki/kolor-wina-czego-sie-z-niego-dowiemy/ [dostęp 03.03.2023 r.].

korkociąg
korkociąg

Inaczej trybuszon. Przyrząd służący do otwierania wina. Wyróżniamy korkociągi: klasyczne – tradycyjny korkociąg z rękojeścią i spiralką, najbardziej popularny; dźwigniowe – korkociąg z dźwignią, która pomaga wyciągnąć korek jednym płynnym ruchem; nożowe – korkociąg z wbudowanym ostrzem, które ułatwia wycięcie folii z korka; gazowe - korkociąg, który używa sprężonego gazu, aby wyciągnąć korek z butelki; i ślimakowe - korkociąg z metalowym, spiralnym uchwytem, który ułatwia wyciąganie korka. Korkociągi ze względu na konstrukcję dzielimy na korkociągi typu T, kalifornijskie, noże kelnerskie, typu Screwpull.

1,1
R1VZoon7aEYHA
Korkociąg typu T
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RHXhMxvmvMrfv
Nóż kelnerski
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1,1
RzKhlyEdchDCp
Korkociąg kalifornijski
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
RovIsmzTw1YT2
Korkociąg typu Screwpull
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
koszyk na wino
koszyk na wino

Służy do umieszczenia w nim butelki w pozycji półleżącej. Pełni rolę dekoracyjną.

kupażowanie
kupażowanie

Mieszanie dwóch lub więcej partii napojów, zwykle z różnych odmian winogronodmiana winorośliodmian winogron.

kwasowość wina
kwasowość wina

Cecha wina wpływająca na jego smaksmak winasmak. Kwasowość wina zależy od zawartości kwasu winowego i jabłkowego w trunku, a ta z kolei jest uzależniona od odmiany winogronodmiana winorośliodmiany winogron, rocznikarocznikrocznika oraz sposobu fermentacjifermentacja alkoholowafermentacji wina.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa VIA TEMPIA, Kwasowość wina: wszystko, co musisz o niej wiedzieć, https://www.viatempia.pl/kwasowosc-wina-wszystko-co-musisz-o-niej-wiedziec/ [dostęp 03.03.2023 r.].

lepkość wina
lepkość wina

Inaczej gęstość wina. Cecha wina oceniana wzrokowoocena organoleptycznaoceniana wzrokowo za pomocą tzw. testu „łez”, mająca za zadanie określenie złożoności i jakości wina. Test „łez” polega na tym, że im krople wina spływające po ściankach kieliszka są większe i wolniej spływają, tym wino jest bardziej złożone i ma lepszą jakość.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, LEPKIE, LEPKOŚĆ, https://festus.pl/slownik/lepkie-lepkosc.html [dostęp 03.03.2023 r.].

leżakowanie wina
leżakowanie wina

Proces przechowywania wina w beczkachbeczkabeczkach, kadziach dębowych czy butelkachdojrzewanie w butelkachbutelkach, w odpowiednich warunkach, w celu dojrzewaniadojrzewanie w beczkachdojrzewania.

RtDKfgeHyk6k7
Leżakowanie wina
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa Wina – Kompendium Wiedzy, Dojrzewanie wina, https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].

maceracja
maceracja

Proces polegający na moczeniu skórek czerwonych winogron w soku gronowym, aby garbnikigarbniki winogronowegarbniki, pigment i inne substancje mogły przeniknąć do soku.

Reelk1umsLm4o
Moszcz cabernet sauvignon podczas procesu maceracji
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.
metoda szampańska
metoda szampańska

Metoda produkcji wina, które przechodzi dwie fazy fermentacji. Pierwsza fermentacjafermentacja alkoholowafermentacja odbywa się pod wpływem enzymów drożdżydrożdże Saccharomyces cerevisiaedrożdży, a glukoza jest zamieniana w alkohol i dwutlenek węgla. Druga fermentacja to fermentacja jabłkowo‑mlekowafermentacja jabłkowo‑mlekowafermentacja jabłkowo‑mlekowa, podczas której pod wpływem bakterii kwas jabłkowy (CIndeks dolny 4HIndeks dolny 6OIndeks dolny 5) obecny w winie ulega rozkładowi na kwas mlekowy (CIndeks dolny 3HIndeks dolny 6OIndeks dolny 3) i dwutlenek węgla (COIndeks dolny 2).

metoda wirujących stożków
metoda wirujących stożków

Metoda dealkoholizacji wina. Wykorzystuje siłę odśrodkową przy rozdzielaniu cząsteczek o różnych masach. Wirujące stożki są ułożone w kolumnie, jeden nad drugim. Wlewane od góry wino spływa po ściankach. Lotne związki aromatyczne zostają odseparowane, a odparowaneodparowanie winaodparowane związki należy „złapać”. Kolumnę wypełnia się obojętnym gazem, co uniemożliwia utlenianie. Opary odwirowanego wina wtryskuje się do kolumny. Związki aromatyczne zostają rozpuszczone i zebrane w zbiorniku. Cykl jest powtarzany, tym razem jednak to alkohol staje się najbardziej lotnym składnikiem.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa BEZALKOHOLOVE, Blog, Przybliżamy metody produkcji wina bezalkoholowego! Część 3/3, https://www.bezalkoholove.com/metody-produkcji-wina-bezalkoholowego-3-z-3# [dostęp 03.03.2023 r.].

moszcz winogronowy
moszcz winogronowy

Świeżo wyciśnięty sok z winogron, nazywany samociekiem. Półprodukt wykorzystywany w procesie produkcji wina. Ma on różne właściwości, które można wykorzystać do odpowiedniego skomponowania charakteru winacharakter winacharakteru wina. Generalnie im więcej samocieku, tym szorstkość wina jest mniejsza. Dopiero po jego wypłynięciu przystępuje się do procesu tłoczenia.

R1UuriFUZgm3n
Winogrona służące do produkcji moszczu
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.
museletka
museletka

Druciana siatka zakładana na korek, który osadzony jest w butelce z winem musującym.

R1UU9lEmvuXWO
Museletka
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
nalewak do wina
nalewak do wina

Narzędzie pracy sommelierasommeliersommeliera umieszczane w szyjce butelki i ułatwiające nalewanie wina, jak również zapobieganie skapywaniu wina.

nos
nos

Termin sommelierski, który oznacza analizę węchową wina. Nos dzielimy na pierwszy – wąchanie wina tuż po nalaniu go do kieliszka; drugi – wąchanie wina po zamieszaniu go w kieliszku i delikatnym ociepleniu i trzeci – wąchanie kieliszka po wylaniu wina.

Nowy Świat
Nowy Świat

Termin obejmujący wszystkie kraje winiarskie leżące poza Europą.

obcinarka do folii
obcinarka do folii

Narzędzie pracy sommelierasommeliersommeliera; specjalny nożyk z dobrym ostrzem, służący do przycinania folii podczas otwierania butelki wina.

R138tVjQmAJlc
Obcinarka do folii
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY-SA 3.0.
ocena organoleptyczna
ocena organoleptyczna

To ocena walorów sensorycznych produktu spożywczego, które są podstawowym miernikiem ich jakości. Należą do nich wygląd, zapachzapach winazapach, smaksmak winasmak, struktura i konsystencja. Ocena organoleptyczna wina polega na oględzinach i degustacjidegustacjadegustacji z wykorzystaniem zmysłów smaku, węchu i wzroku.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, Jak degustować wino – poradnik kipera, http://o-winie.pl/jak-degustowac-wino-poradnik-kipera/ [dostęp 03.03.2023 r.].

odkwaszanie
odkwaszanie

Zmniejszanie kwasowości winakwasowość winakwasowości wina.

odmiana winorośli
odmiana winorośli

Konkretna odmiana winorośli w obrębie gatunku, np. Leon Millot, Rondo, Bianca, Syrah, Sangiovese, Riesling.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ODMIANA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/odmiana-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].

odparowanie wina
odparowanie wina

Metoda dealkoholizacji, czyli pozbawiania alkoholu z wina. Tania i łatwa w zastosowaniu, ma jednak ogromną wadę, gdyż wraz z alkoholem odparowaniu ulega też większość aromatówaromat winaaromatówsmaków winasmak winasmaków wina.

owocowy charakter wina
owocowy charakter wina

Cecha wina wywodząca się z cech winogron użytych do jego produkcji.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, STRUKTURA WINA, https://festus.pl/slownik/struktura-wina.html [dostęp 03.03.2023 r.].

podkładka
podkładka

Pień i korzeń winorośli, na który jest naszczepiana część rośliny, na której znajdują się kwiaty i owoce, czyli zrazzrazzraz.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa PoradnikOgrodniczy.pl, Szczepienie drzew owocowych - sposoby, terminy, podkładki, zrazy, https://poradnikogrodniczy.pl/szczepienie-drzew-owocowych-sposoby-terminy-podkladki-zrazy.php [dostęp 03.03.2023 r.].

pompka próżniowa
pompka próżniowa

Narzędzie pracy sommelierasommeliersommeliera używane podczas sprzedaży wina na kieliszki. To specjalny korek wkładany do butelki, na który nasadza się pompkę i pompuje do momentu kliknięcia, które jest sygnałem, że butelka została zamknięta. Użycie pompki próżniowej pozwala zachować aromataromat winaaromatsmak winasmak winasmak wina.

RGht6TpoB2eyU
Pompka próżniowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY-SA 3.0.
połysk wina
połysk wina

Inaczej świetlistość wina. Cecha wina oceniana wzrokowoocena organoleptycznaoceniana wzrokowo mająca za zadanie określenie jego kwasowościkwasowość winakwasowości. Wino błyszczące i połyskliwe jest na ogół bardziej kwasowe.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, POŁYSK, POŁYSKUJĄCE, https://festus.pl/slownik/polysk-polyskujace.html [dostęp 03.03.2023 r.].

prädikat
prädikat

Oznaczeniesystem oznaczeń win niemieckichOznaczenie poziomu dojrzałości win niemieckich. Dzieli się na: Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina; Spätlese – opóźniony zbiór; Auslese – późny zbiór wyselekcjonowanych kiści gronowych; Beerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych gron porażonych szlachetną pleśnią (Botrytis cinereaszlachetna pleśń (Botrytis cinerea)Botrytis cinerea); Eiswein – „wino lodowe”, zbiór wyselekcjonowanych kiści zmrożonych pierwszymi przymrozkami; Trockenbeerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych, wysuszonych gron.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, WINNE ETYKIETY | NIEMIECKI RIESLING, https://festus.pl/blog/a-to-ciekawe/winne-etykiety-niemiecki-riesling.html [dostęp 03.03.2023 r.].

refraktometr
refraktometr

Przyrząd służący do mierzenia zawartość cukru w winie.

R1cSm8XpM7ruY
Refraktometr
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Blog www.e‑refraktometry.pl, Pomiar stężenia alkoholu refraktometrem, https://www.e-refraktometry.pl/blog/pomiar-stezenia-alkoholu/ [dostęp 03.03.2023 r.].

reserva
reserva

Hiszpańskie oznaczenie winasystem oznaczeń win hiszpańskichHiszpańskie oznaczenie wina, które dojrzewałodojrzewaniedojrzewało odpowiednią ilość czasu.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa Bussiness Insider, Libby Kane, Sommelier wyjaśnia 10 słów‑kluczy z etykiet, które pomogą przy wyborze wina, https://businessinsider.com.pl/lifestyle/jedzenie/po-czym-poznac-ze-wino-jest-dobre-jak-czytac-etykiete/jsdmyvd [dostęp 03.03.2023 r.].

rocznik
rocznik

Rok, w którym zebrano winogrona i wyprodukowano z nich wino.

sec
sec

Określenie szampanaszampanszampana półwytrwanego oraz wina wytrawnego.

smak wina
smak wina

Ogólny termin określający wrażenia smakowe towarzyszące degustacjidegustacjadegustacji wina. Smak wina można określić jako cierpkicierpkiecierpki – cierpkość najczęściej charakteryzuje czerwone młode wino; wyważony – pełen harmonii; szlachetny – harmonijny i bogaty; wartki – lekkie wino o niewysokiej zawartości alkoholu; krągły – sprawia wrażenie aksamitnego, jest gładkie; bogaty – pełen różnorodnych aromatówaromat winaaromatów i nut smakowych; oraz zielony – kwaskowe wina młode.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SMAK, https://festus.pl/slownik/s/smak.html [dostęp 03.03.2023 r.].

sommelier
sommelier

Słowo pochodzące z języka francuskiego. Na początku była to osoba, która opiekowała się winem podczas jego transportu. Z czasem terminem sommelier zaczęto określać kogoś, kto zna tajniki wina, umie dobierać gatunki win do potraw i potrafi raczyć gości anegdotami o trunku, który piją. Aktualnie terminem sommelier określa się wyspecjalizowanego kelnera zajmującego się dobieraniem, określaniem i serwowaniem win.

R9cP4yucHwwIU
Sommelier dokonujący optycznej oceny wina
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, domena publiczna.
Stary Świat
Stary Świat

Termin odnoszący się do wszystkich winiarskich krajów w Europie.

system Appellation d’Origine Contrôlée
system Appellation d’Origine Contrôlée

W języku polskim „kontrolowane oznaczenie pochodzenia”. System wprowadzony przez Francję w 1935 roku. To certyfikat przyznawany pewnym regionom geograficznym, które specjalizują się w produkcji ściśle określonych, oznaczonych wyrobów spożywczych, w tym win. System ten dzieli się na następujące kategorie: Appellation Contrôlée, w skrócie AOC lub AC, czyli kontrolowane oznaczenie, najwyższy stopień w systemie; Vin Délimité de Qualite Supérieure, w skrócie VDQS, jest to kategoria klasyfikacji dla wina wysokiej jakości z ograniczonego obszaru; Vin de Pays, czyli wino krajowe, kategoria obejmująca wina związane z konkretnym obszarem kraju; Vin de Tablewino stołowewino stołowewino stołowe.

system oznaczeń win hiszpańskich
system oznaczeń win hiszpańskich

Hiszpańska klasyfikacja jakości win dzieli się na: Denominación de Origen, w skrócie DO, oznaczenie pochodzenia; Denominación de Origen Calificada, w skrócie DOC, kontrolowane oznaczenie pochodzenia; Vino de la Tierra, czyli wino krajowe, jeśli nie ma wyżej wymienionego oznaczenia; Vino de Mesawino stołowewino stołowewino stołowe.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa HISZPANIA OLE, Wina hiszpańskie: rodzaje, klasyfikacja, sposób podawania, https://hiszpaniaole.pl/wina-hiszpanskie-rodzaje-klasyfikacja-sposob-podawania/ [dostęp 03.03.2023 r.].

system oznaczeń win niemieckich
system oznaczeń win niemieckich

Niemiecka klasyfikacja jakości win dzieli się na następujące kategorie: Tafelwein – wina stołowewino stołowewina stołowe; Landwein – wina regionalne; Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, w skrócie Q.b.A., czyli wina jakościowe z określonych regionów różnicowane według zawartości cukru; Qualitätswein mit PrädikatprädikatPrädikat, w skrócie Q.m.P., czyli wina jakościowe z wyróżnikiem.

system oznaczeń win włoskich
system oznaczeń win włoskich

System stosowany do win produkowanych we Włoszech. Dzieli się na następujące kategorie: Denominazione di Origine Controllata e Garantita, w skrócie DOCG, kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia, najwyższa klasa jakości produktu; Denominazione di Origine Controllata, w skrócie DOC, kontrolowane oznaczenie pochodzenia; Indicazione Geografica Tipica, w skrócie IGT, czyli wino krajowe, zwykle związane z konkretnym obszarem kraju; Vino da Tavola, w skrócie VDT – wino stołowewino stołowewino stołowe.

szampan
szampan

Nazwa „szampan” jest zarezerwowana tylko dla win wyprodukowanych w regionie Szampanii. Do produkcji szampana używa się trzech odmian winogronodmiana winorośliodmian winogron: Chardonnay, Pinot Noir i rzadszej odmiany Pinot Meunier.

RY7R4bzZGTz63
Różne typy kieliszków do serwowania szampanaflet
Źródło: Getty Images Premium Access Custom, licencja: CC BY-SA 3.0.
szaptalizacja
szaptalizacja

Dodatek cukrów w przypadku ich zbyt niskiej zawartości w moszczachmoszcz winogronowymoszczach.

szlachetna pleśń (Botrytis cinerea)
szlachetna pleśń (Botrytis cinerea)

Rodzaj pleśni, odkrytej w 1775 roku, powodującej kurczenie się gron. Grzyb do rozwoju potrzebuje wody, którą znajduje właśnie w gronach. Wykorzystując wodę, wpływa na koncentrację cukrów w owocach. Skórka zaatakowanych przez grzyba jagód staje się fioletowa, a miąższ skoncentrowany. Roślina produkuje zwiększoną ilość garbników, co zmienia smaksmak winasmak przyszłego wina. Również działanie enzymów grzyba skutkuje tym, że wina z tak zakażonych winogron będą miały charakterystyczną bursztynową barwękolor winabarwę.

szczep
szczep

Inaczej odmiana winorośliodmiana winorośliodmiana winorośli w obrębie gatunku.

  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ODMIANA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/odmiana-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].

tanina
tanina

To garbniki naturalne wytwarzane przez rośliny, które są dodawane do wina. Odpowiadają za jego gorycz i powodują, że smak winasmak winasmak wina jest głęboki i wyjątkowy.

RmYSuClN3yWxg
Proszek taninowy
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY 3.0.
  • Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliDgKB6nqFbGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli

  • Źródło: Strona internetowa Winne Klimaty Poradnik winiarza, Czym jest tanina winiarska?, http://www.winiarzempw.pl/czym-jest-tanina-winiarska_shbh.a [dostęp 03.03.2023 r.].

terroir
terroir

Francuskie określenie oznaczające warunki, w których dojrzewają winogrona. Na terroir składają się między innymi klimat, gleba, nawodnienie, nachylenie terenu, wysokość, topografia.

vin en vrac
vin en vrac

Informacja oznaczająca, że wino jest sprzedawane bez opakowania.

  • Film instruktażowy - Serwis winDqmUNdWpUFilm instruktażowy - Serwis win

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].

winifikacja
winifikacja

To proces powstawania wina od zbioru do zamknięcia gotowego produktu w butelce.

wino biodynamiczne
wino biodynamiczne

To wino, przy produkcji którego nie zastosowano żadnych chemikaliów.

wino ekologiczne
wino ekologiczne

To wino, przy produkcji których nie zastosowano żadnych chemikaliów.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, EKOLOGICZNA UPRAWA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/ekologiczna-uprawa-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].

wino stołowe
wino stołowe

To proste wina, których smaksmak winasmak nie jest zbyt rozbudowany. Służą do powszedniego spożycia i do gotowania. Zgodnie z prawem wina takie nie mogą zawierać więcej niż 14% zawartości alkoholu. Na etykiecieetykietaetykiecie wina stołowego producent podaje informacje tylko o kraju pochodzenia i zawartości alkoholu.

wino szampańskie
wino szampańskie

Kategoria wina obejmująca wszystkie wina musujące produkowane na świecie.

RnQCDTpdsFzcP
Wino szampańskie
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
wino wzmocnione
wino wzmocnione

To wino charakteryzujące się różnymi stopniami słodkości i dużą zawartością alkoholu. Podczas fermentacjifermentacja alkoholowafermentacji gron dodaje się mocny alkohol, np. spirytus winny lub brandy, który zatrzymuje proces fermentacjifermentacja alkoholowafermentacji i zachowuje naturalną słodycz winogron, zaś wino osiąga około 20% zawartości alkoholu. Przykładem wina wzmocnionego jest porto.

R1FYJOxLVAk5q
Wino wzmocnione - porto
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
zakwaszanie
zakwaszanie

Zwiększanie kwasowości winakwasowość winakwasowości wina, zwykle przez dodatek kwasu winowego.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa szumiglowa.pl, Regulacja kwasowości w moszczach i młodych winach, https://www.szumiglowa.pl/artykuly/winiarstwo/regulacja-kwasowosci-w-moszczach-i-mlodych-winach [dostęp 03.03.2023 r.].

zapach wina
zapach wina

Inaczej aromataromat winaaromat wina. Cecha wina oceniana węchowoocena organoleptycznaoceniana węchowo. Wyróżnia się ponad 800 zapachów wina, które informują o stosowanych sposobach jego produkcji czy metodach starzenia.

  • Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaDlx9ecHUgFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina

  • Źródło: Strona internetowa Paleta Win.pl, Mateusz Cieplik, Specyficzny aromat wina - skąd się bierze?, https://paletawin.pl/blog/specyficzny-aromat-wina-skad-sie-bierze [dostęp 03.03.2023 r.].

zbotryfikowane grona
zbotryfikowane grona

To grona zarażone szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea)szlachetna pleśń (Botrytis cinerea)szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea).

zraz
zraz

Część winorośli, na której znajdują się kwiaty i owoce, naszczepiana na pień i korzeń, czyli podkładkępodkładkapodkładkę.

  • E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikDfqyxGzlnE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik

  • Źródło: Strona internetowa PoradnikOgrodniczy.pl, Szczepienie drzew owocowych - sposoby, terminy, podkładki, zrazy, https://poradnikogrodniczy.pl/szczepienie-drzew-owocowych-sposoby-terminy-podkladki-zrazy.php [dostęp 03.03.2023 r.].

żyropaleta
żyropaleta

Z fr. gyropalette, inaczej paleta obrotowa. Specjalne urządzenia służące do oczyszczania osadu w butelkach wina. Butelki ustawione na pulpitach szyjką w dół przekręca się codziennie tak, aby uwolnić osad od ścianek. Dawniej czynność tę wykonywano ręcznie.