Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102
Słownik pojęć dla e‑materiału
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego oznaczająca wino sprzedawane, kiedy jeszcze leżakuje w beczcebeczce.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ACHAT EN PRIMEUR, https://festus.pl/slownik/achat-en-primeur.html [dostęp 03.03.2023 r.].
W skrócie AVA. Amerykańskie obszary winiarskie, które wyróżnia się ze względu na położenie geograficzne, cechy geologiczne i klimatyczne. Większość z obszarów znajduje się w Kalifornii, która jest największym producentem wina w USA.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, USA, http://o-winie.pl/co-wiedziec/kraje-i-regiony/usa/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Zastrzeżone miejsce pochodzenia, ograniczony obszar, na którym uprawia się winorośl na konkretne wino. Nazwa wina, zwykle odnosząca się do regionu geograficznego, z którego pochodzi trunek.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Co to jest apelacja wina? Słów kilka o jakości wina, https://winez.pl/apelacja-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej zapach winazapach wina. Cecha wina oceniana węchowooceniana węchowo. Wyróżnia się ponad 800 zapachów winazapachów wina, które informują o stosowanych sposobach jego produkcji czy metodach starzenia.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa Paleta Win.pl, Mateusz Cieplik, Specyficzny aromat wina - skąd się bierze?, https://paletawin.pl/blog/specyficzny-aromat-wina-skad-sie-bierze [dostęp 03.03.2023 r.].
Proces łączenia win z różnych rocznikówroczników, terenów i odmianodmian winogron w różnych proporcjach, które co roku zmieniają się. Podczas butelkowania do mieszanki win dodaje się cukier i drożdżedrożdże, to powoduje trzecią fermentację, zwaną pienistą, dzięki której powstają pęcherzyki dwutlenku węgla.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Winerua, Kupaż, https://winerua.pl/elementarz-winiarski/kupaz [dostęp 03.03.2023 r.].
Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów. Organizacja założona w 1969 roku, której podstawowym zadaniem jest rozwój i promocja zawodu sommeliersommelier. Stowarzyszenie co trzy lata organizuje konkursy sommelierskie, podczas których zostaje wybrany najlepszy sommeliersommelier na świecie.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa Stowarzyszenie sommelierów polskich, Międzynarodowy egzamin sommelierski Association de la Sommellerie Internationale (ASI), https://sommelierzy.pl/news/aktualności/międzynarodowy-egzamin-sommelierski-association-de-la-sommellerie-internationale-0 [dostęp 03.03.2023 r.].
Narzędzie pracy sommelierasommeliera służące do kontroli ciśnienia wina.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa sklep.avt.pl, Co to jest barometr i jak działa?, https://sklep.avt.pl/blog/co-to-jest-barometr-i-jak-dziala [dostęp 03.03.2023 r.].
Pojemnik służący do fermentowania lub leżakowania winależakowania wina.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa beczkadebowa.pl, Beczka do wina, http://beczkadebowa.pl/beczki-do-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego informująca o aromatach winaaromatach wina przypominających mieszankę ziół.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, BOUQUET GARNI, https://festus.pl/?s=bouquet+garni&submit= [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego informująca, że wino jest młode, jeszcze fermentujące, prosto z beczkibeczki.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Określenie szampanaszampana wytrwanego.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Rozwinięty, dojrzały aromataromat.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa rafa - WINO -, Bukiet wina – co warto wiedzieć o tym pojęciu oraz jak degustować wino zapachem?, https://rafa-wino.pl/blog/news/bukiet-wina-co-warto-wiedziec-o-tym-pojeciu-oraz-jak-degustowac-wino-zapachem [dostęp 03.03.2023 r.].
Włoski termin oznaczający zamek. Odnosi się do wytwórni wina posiadającej własne winnice.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, CASTELLO MONSANTO | TOSKANIA, WŁOCHY, https://festus.pl/?s=castello&submit= [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego informująca o piwnicy, w której przechowywane i leżakowaneleżakowane jest wino.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego informująca o naziemnym pomieszczeniu do przechowywania i leżakowania winależakowania wina.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Cecha wina określająca jego spójność i harmonię.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, Różne charaktery win (style), http://o-winie.pl/co-wiedziec/klasyfikacja/pod-wzgledem-charakteru/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Określenie wytwórni win w Bordeaux, używane też w innych rejonach.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Winezja, *Chateau - wina Bordeaux i ich tajemnice}, https://winezja.pl/blog/chateau–wina-bordeaux-i-ich-tajemnice [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin degustacyjny oznaczający smaki lub aromaty niedojrzałych owoców. Może oznaczać także wino zawierające zbyt wiele kwasukwasu.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa KONDRAT WINA WYBRANE, To wino jest cierpkie – czyli kilka słów o taninach, https://www.marekkondrat.pl/blog/to-wino-jest-cierpkie-czyli-kilka-slow-o-taninach [dostęp 03.03.2023 r.].
Specjalne naczynie służące do przechowywania i schładzania wina. Na ogół jest to kubełek na lód, wykonany z metalu, szkła, ceramiki lub tworzywa sztucznego, który utrzymuje niską temperaturę wina przez dłuższy czas. Do wnętrza naczynia wsypuje się lód, sól kuchenną i dolewa wody. Dzięki soli utrzymuje się niską temperaturę. Cooler może mieć różne rozmiary i kształty, zależnie od przeznaczenia.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Rodzaj naczynia z podwójnymi ściankami wypełnionymi powietrzem, które zapewniają izolację termiczną. W coolerze suchym umieszczamy butelkę wina, którą uprzednio schłodziliśmy. Temperatura schłodzonej butelki wytwarza warstwę zimnego powietrza, a ponieważ gęstości powietrza ciepłego i zimnego są różne, to różnica ta skutkuje zatrzymywaniem chłodnego powietrza w komorze chłodzącej coolera.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Analiza wina mająca na celu określenie jego kolorukoloru, aromatuaromatu oraz smakusmaku. Na podstawie oględzin i degustacji określa się barwębarwę, smaksmak, zapachzapach, konsystencję czy klarowność winaklarowność wina, a także jego ogólną jakość. Degustację dzielimy na: poziomąpoziomą, pionowąpionową i „w ciemno”„w ciemno”. Degustację wykonuje się w trzech sekwencjach: atak – pierwsze wrażenie smakowe, które można wiązać się z uczuciem słodyczy, wytrawności, bogactwa lub ubóstwa faktury; rozwój – sposób, w jaki smaksmak rozwija się w ustach, oraz końcówka lub finisz – smakismaki i wrażenia pojawiające się po wypluciu czy przełknięciu wina.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa PICK and TASTE, Degustacja win, https://www.pickandtaste.pl/wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej zwana wertykalną. Polega na analizie i ocenieocenie tego samego wina z różnych rocznikówroczników.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej zwana horyzontalną. Polega na analizie i ocenieocenie różnych win z tego samego rocznikarocznika. Podczas degustacjidegustacji poziomej podaje się informacje o kraju pochodzenia, producencie i regionie, z którego pochodzi dane wino.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Podczas tego typu degustacjidegustacji o winie nie wiemy nic, a etykietyetykiety na butelkach są zaklejone. Degustacja w ciemno pozwala uwolnić się od wszelkiego rodzaju stereotypów wobec win. Degustacja „w ciemno” to metoda analizy i ocenyoceny wina spotykana podczas konkursów sommelierskich.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Przelewanie wina z butelki do innego pojemnika, zwykle w celu napowietrzenia lub oddzielenia od osadu. Specjalne naczynie do dekantacji to dekanter.

Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, Dekantacja, https://festus.pl/slownik/dekantacja.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Określenie szampanaszampana półsłodkiego lub wina półwytrawnego.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, DEMI‑SEC, https://festus.pl/slownik/demi-sec.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin degustacyjny w kontekście wina. Wino dębowe to takie, które charakteryzuje się smakiemsmakiem opalonego lub zwęglonego drewna, dymnym aromatemaromatem, zapachemzapachem wanilii oraz zwiększoną ilością garbnikówgarbników.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, DĘBOWE, https://festus.pl/slownik/debowe.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Ogólnie – procesy zachodzące przy zachowaniu optymalnych warunków przechowywania żywności, które mogą poprawić cechy organoleptyczne produktów spożywczych. W niektórych przypadkach dojrzewanie jest bardzo korzystnym procesem, np. wina. Dojrzewanie wina to proces, w czasie którego trunek uzyskuje gotowość do butelkowania. Dojrzewanie wina odbywa się również podczas jego leżakowaniależakowania w butelkachbutelkach.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Wina – Kompendium Wiedzy, Dojrzewanie wina, https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin odnoszący się do win, które fermentują w pojemnikach z materiału niereaktywnego (na przykład stal nierdzewna), po czym są wlewane do drewnianych beczekbeczek na czas dojrzewaniadojrzewania.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Wina – Kompendium Wiedzy, Dojrzewanie wina, https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
DojrzewanieDojrzewanie trunku po jego zabutelkowaniu.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Wina – Kompendium Wiedzy, Dojrzewanie wina, https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Najważniejszym mikroorganizmem w winifikacjiwinifikacji są drożdże Saccharomyces cerevisiae, które tolerują stosunkowo wysokie stężenia cukrów, etanolu i kwasów w środowisku, a w środowisku beztlenowym przestawiają się na metabolizm fermentacyjny. Wytwarzając duże ilości etanolu, tworzą warunki środowiska eliminujące potencjalnych konkurentów.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa czas wina, Mały, ale wariat. Zachwycające drożdże, https://czaswina.pl/artykul/maly-ale-wariat-zachwycajace-drozdze/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Na ogół nalepka na butelce wina, z zestawem oznaczeń dotyczących danego wina. Są to zwykle: nazwa winnicy (w przypadku winnic w Francji); nazwa wina – może to być nazwa regionu, np. Bordeaux, Burgundia lub Châteauneuf‑du‑Pape, albo nazwa odmiany winogronodmiany winogron, np. Merlot lub Chardonnay; klasa wina; rok – w którym zostały zebrane winogrona; nazwa producenta – może być to nazwa winnicy lub firmy produkującej wina; pojemność – oznaczona w litrach; procentowa zawartość alkoholi w winie.

Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Proces przekształcający ostry kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa NASZE WINNICE, Fermentacja jabłkowo‑mlekowa, https://naszewinnice.pl/polskie-wino/produkcja-wina/fermentacja-jablkowo-mlekowa/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Najważniejszy proces podczas przemiany moszczumoszczu w wino. W warunkach beztlenowych cukry, w wyniku działalności drożdżydrożdży, są przekształcane w etanol i dwutlenek węgla, a ponadto powstaje wiele innych związków wpływających istotnie na smaksmak i aromataromat.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FINE WINE, Lekcja III – Fermentacja, czyli tajemnica powstawania wina | Akademia Sommeliera, https://blog.fine-wine.pl/lekcja-3-fermentacja/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Pękata butelka umieszczona w plecionce, charakterystyczna dla wina czerwonego z regionu Chianti.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, FIASCO, https://festus.pl/slownik/fiasco.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Odmiana pasożytniczej mszycy (Phylloxera vastatri) żerującej na korzeniach winorośli. W 1850 roku sadzonki dzikiej amerykańskiej winorośli zostały przywiezione do Anglii. Angielscy botanicy nie wiedzieli jednak, że wraz z sadzonkami „przybył” również nieoczekiwany gość – filoksera. W ciągu dwudziestu lat przemieszczania się mszycy filoksery przez europejskie winnice wiele upraw zostało bezpowrotnie zniszczonych, a liczne odmiany po prostu wyginęły.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, FILOKSERA, https://festus.pl/slownik/filoksera.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego określająca miękkie, harmonijne wino, najczęściej czerwone.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Proces schładzania wina w celu uzyskania odpowiedniej temperatury przed jego podaniem. Czynność ta jest szczególnie ważna w przypadku wina białego, różowego lub musującego. Podczas frapowania ważne jest, żeby nie schłodzić butelki zbyt mocno, ponieważ niska temperatura może zredukować intensywność aromatówaromatów i smaków winasmaków wina.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa DOCPLAYER, Napoje alkoholowe i bezalkoholowe w gastronomii hotelowej, https://docplayer.pl/6491804-Napoje-alkoholowe-i-bezalkoholowe-w-gastronomii-hotelowej.html [dostęp 03.03.2023 r.].
W języku polskim – otoczaki. Drobne kamienie pokrywające powierzchnię winnicy. W ciągu dnia kamienie zatrzymują ciepło, ale nie zatrzymują wody, która spływa do niższych, gliniastych warstw, co zmusza winorośl do wytwarzania bardzo długiego, nawet trzymetrowego systemu korzeniowego.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Maciej Sokołowski Sommelier, Maciej Sokołowski, Mineralność w winie, https://www.ms-sommelier.pl/panele-degustacyjne/989-mineralnosc-w-winie [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej taninytaniny. To garbniki pochodzące z drewna beczekbeczek, w których dojrzewałodojrzewało wino.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa ENCYKLOPEDIA LEŚNA, GARBNIKI (TANINY), https://www.encyklopedialesna.pl/haslo/garbniki-taniny/ [dostęp 03.03.2023 r.].
To garbniki w winie czerwonym pochodzące z winogron, przede wszystkim z ich skórek.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa PINK MODE, Ania Smolec, Taniny vel garbniki, co to takiego?, https://pink-mode.com/rose-wine/taniny-vel-garbniki-co-to-takiego/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego oznaczająca dosłownie smak prasy, smak winasmak wina o mocno roślinnych taninachtaninach.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].\
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego oznaczająca dosłownie smak ziemi, wino o aromatacharomatach i smakachsmakach, które odzwierciedlają cechy obszaru, z którego pochodzi, czyli terroirterroir.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja na etykiecieetykiecie wina francuskiego oznaczająca winnicę najwyższej jakości.

Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
Dokumentacja wykorzystywana podczas degustacjidegustacji wina, która pomaga w uporządkowaniu myśli i wrażeń na temat degustowanego trunku. W karcie oceny wina posługujemy się fachową sommelierską terminologią, np. określając intensywność czy barwę winabarwę wina, jego poziom wytrawności czy zawartość tanintanin.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa Winezja, Profesjonalna degustacja wina, https://winezja.pl/blog/profesjonalna-degustacja-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Cecha wina oceniana wzrokowooceniana wzrokowo. W trakcie oceny określa się przejrzystość wina. Jeśli wino nie jest klarowne, uznaje się je za wadliwe.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Blog browin.pl, Filtrowanie i klarowanie, https://browin.pl/blog/filtrowanie-i-klarowanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Barwa i odcienie wina oceniane wzrokowooceniane wzrokowo podczas degustacjidegustacji. Kolor wina sugeruje nie tylko szczepszczep, z którego powstało wino, ale też jego wiek. Wina białe mogą być zupełnie przeźroczyste, z delikatnymi odcieniami zieleni, albo mieć kolor miodu, bursztynu czy odcienie słomkowe. Starsze wina białe mają na ogół bardziej intensywną barwę. Wina czerwone mogą mieć kolor od jasnoczerwonego, poprzez malinowy, wiśniowy, krwistoczerwony, purpurowy, ceglasty, aż po granatowy czy fioletowy.

Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa winnicaprofesora.pl, Kolor wina – czego się z niego dowiemy?, https://winnicaprofesora.pl/ciekawostki/kolor-wina-czego-sie-z-niego-dowiemy/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej trybuszon. Przyrząd służący do otwierania wina. Wyróżniamy korkociągi: klasyczne – tradycyjny korkociąg z rękojeścią i spiralką, najbardziej popularny; dźwigniowe – korkociąg z dźwignią, która pomaga wyciągnąć korek jednym płynnym ruchem; nożowe – korkociąg z wbudowanym ostrzem, które ułatwia wycięcie folii z korka; gazowe - korkociąg, który używa sprężonego gazu, aby wyciągnąć korek z butelki; i ślimakowe - korkociąg z metalowym, spiralnym uchwytem, który ułatwia wyciąganie korka. Korkociągi ze względu na konstrukcję dzielimy na korkociągi typu T, kalifornijskie, noże kelnerskie, typu Screwpull.




Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, KORKOCIĄG, https://festus.pl/slownik/korkociag.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Służy do umieszczenia w nim butelki w pozycji półleżącej. Pełni rolę dekoracyjną.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Kanał internetowy Youtube, MJK MyWay, Kosz na wino – gorset, https://www.youtube.com/watch?v=zN6pHfwdDNo [dostęp 03.03.2023 r.].
Mieszanie dwóch lub więcej partii napojów, zwykle z różnych odmian winogronodmian winogron.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Winerua,Kupaż, https://winerua.pl/elementarz-winiarski/kupaz [dostęp 03.03.2023 r.].
Cecha wina wpływająca na jego smaksmak. Kwasowość wina zależy od zawartości kwasu winowego i jabłkowego w trunku, a ta z kolei jest uzależniona od odmiany winogronodmiany winogron, rocznikarocznika oraz sposobu fermentacjifermentacji wina.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa VIA TEMPIA, Kwasowość wina: wszystko, co musisz o niej wiedzieć, https://www.viatempia.pl/kwasowosc-wina-wszystko-co-musisz-o-niej-wiedziec/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej gęstość wina. Cecha wina oceniana wzrokowooceniana wzrokowo za pomocą tzw. testu „łez”, mająca za zadanie określenie złożoności i jakości wina. Test „łez” polega na tym, że im krople wina spływające po ściankach kieliszka są większe i wolniej spływają, tym wino jest bardziej złożone i ma lepszą jakość.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, LEPKIE, LEPKOŚĆ, https://festus.pl/slownik/lepkie-lepkosc.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Proces przechowywania wina w beczkachbeczkach, kadziach dębowych czy butelkachbutelkach, w odpowiednich warunkach, w celu dojrzewaniadojrzewania.

Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa Wina – Kompendium Wiedzy, Dojrzewanie wina, https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Proces polegający na moczeniu skórek czerwonych winogron w soku gronowym, aby garbnikigarbniki, pigment i inne substancje mogły przeniknąć do soku.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, MACERACJA, https://festus.pl/slownik/maceracja.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Metoda produkcji wina, które przechodzi dwie fazy fermentacji. Pierwsza fermentacjafermentacja odbywa się pod wpływem enzymów drożdżydrożdży, a glukoza jest zamieniana w alkohol i dwutlenek węgla. Druga fermentacja to fermentacja jabłkowo‑mlekowafermentacja jabłkowo‑mlekowa, podczas której pod wpływem bakterii kwas jabłkowy (CIndeks dolny 44HIndeks dolny 66OIndeks dolny 55) obecny w winie ulega rozkładowi na kwas mlekowy (CIndeks dolny 33HIndeks dolny 66OIndeks dolny 33) i dwutlenek węgla (COIndeks dolny 22).
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, METODA SZAMPAŃSKA, https://festus.pl/slownik/metoda-szampanska.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Metoda dealkoholizacji wina. Wykorzystuje siłę odśrodkową przy rozdzielaniu cząsteczek o różnych masach. Wirujące stożki są ułożone w kolumnie, jeden nad drugim. Wlewane od góry wino spływa po ściankach. Lotne związki aromatyczne zostają odseparowane, a odparowaneodparowane związki należy „złapać”. Kolumnę wypełnia się obojętnym gazem, co uniemożliwia utlenianie. Opary odwirowanego wina wtryskuje się do kolumny. Związki aromatyczne zostają rozpuszczone i zebrane w zbiorniku. Cykl jest powtarzany, tym razem jednak to alkohol staje się najbardziej lotnym składnikiem.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa BEZALKOHOLOVE, Blog, Przybliżamy metody produkcji wina bezalkoholowego! Część 3/3, https://www.bezalkoholove.com/metody-produkcji-wina-bezalkoholowego-3-z-3# [dostęp 03.03.2023 r.].
Świeżo wyciśnięty sok z winogron, nazywany samociekiem. Półprodukt wykorzystywany w procesie produkcji wina. Ma on różne właściwości, które można wykorzystać do odpowiedniego skomponowania charakteru winacharakteru wina. Generalnie im więcej samocieku, tym szorstkość wina jest mniejsza. Dopiero po jego wypłynięciu przystępuje się do procesu tłoczenia.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, MOSZCZ WINOGRONOWY, https://festus.pl/slownik/moszcz-winogronowy.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Druciana siatka zakładana na korek, który osadzony jest w butelce z winem musującym.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa educalingo, Muselet, https://educalingo.com/pl/dic-fr/muselet [dostęp 03.03.2023 r.].
Narzędzie pracy sommelierasommeliera umieszczane w szyjce butelki i ułatwiające nalewanie wina, jak również zapobieganie skapywaniu wina.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa Fabryka Form, Nalewaki do wina, https://fabrykaform.pl/nalewaki-do-wina [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin sommelierski, który oznacza analizę węchową wina. Nos dzielimy na pierwszy – wąchanie wina tuż po nalaniu go do kieliszka; drugi – wąchanie wina po zamieszaniu go w kieliszku i delikatnym ociepleniu i trzeci – wąchanie kieliszka po wylaniu wina.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa Podniebne Winnice, Nos wina, https://podniebnewinnice.pl/nos-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin obejmujący wszystkie kraje winiarskie leżące poza Europą.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, NOWY ŚWIAT, https://festus.pl/slownik/nowy-swiat.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Narzędzie pracy sommelierasommeliera; specjalny nożyk z dobrym ostrzem, służący do przycinania folii podczas otwierania butelki wina.

Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa Fabryka Form, Nożyki do folii, https://fabrykaform.pl/obcinacze-do-folii [dostęp 03.03.2023 r.].
To ocena walorów sensorycznych produktu spożywczego, które są podstawowym miernikiem ich jakości. Należą do nich wygląd, zapachzapach, smaksmak, struktura i konsystencja. Ocena organoleptyczna wina polega na oględzinach i degustacjidegustacji z wykorzystaniem zmysłów smaku, węchu i wzroku.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, Jak degustować wino – poradnik kipera, http://o-winie.pl/jak-degustowac-wino-poradnik-kipera/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Zmniejszanie kwasowości winakwasowości wina.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa www.produkcjawina.com, Odkwaszanie, http://www.produkcjawina.com/odkwaszanie/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Konkretna odmiana winorośli w obrębie gatunku, np. Leon Millot, Rondo, Bianca, Syrah, Sangiovese, Riesling.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ODMIANA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/odmiana-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Metoda dealkoholizacji, czyli pozbawiania alkoholu z wina. Tania i łatwa w zastosowaniu, ma jednak ogromną wadę, gdyż wraz z alkoholem odparowaniu ulega też większość aromatówaromatów i smaków winasmaków wina.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Folwark Bolesławów, Metody dealkoholizacji wina, https://bez.folwark.pl/metody-dealkoholizacji-wina/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Cecha wina wywodząca się z cech winogron użytych do jego produkcji.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, STRUKTURA WINA, https://festus.pl/slownik/struktura-wina.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Pień i korzeń winorośli, na który jest naszczepiana część rośliny, na której znajdują się kwiaty i owoce, czyli zrazzraz.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa PoradnikOgrodniczy.pl, Szczepienie drzew owocowych - sposoby, terminy, podkładki, zrazy, https://poradnikogrodniczy.pl/szczepienie-drzew-owocowych-sposoby-terminy-podkladki-zrazy.php [dostęp 03.03.2023 r.].
Narzędzie pracy sommelierasommeliera używane podczas sprzedaży wina na kieliszki. To specjalny korek wkładany do butelki, na który nasadza się pompkę i pompuje do momentu kliknięcia, które jest sygnałem, że butelka została zamknięta. Użycie pompki próżniowej pozwala zachować aromataromat i smak winasmak wina.

Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa garneczki.pl wyposażenie domu, Pompki próżniowe do wina, https://www.garneczki.pl/produkty/pompki-prozniowe-do-wina,993 [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej świetlistość wina. Cecha wina oceniana wzrokowooceniana wzrokowo mająca za zadanie określenie jego kwasowościkwasowości. Wino błyszczące i połyskliwe jest na ogół bardziej kwasowe.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, POŁYSK, POŁYSKUJĄCE, https://festus.pl/slownik/polysk-polyskujace.html [dostęp 03.03.2023 r.].
OznaczenieOznaczenie poziomu dojrzałości win niemieckich. Dzieli się na: Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina; Spätlese – opóźniony zbiór; Auslese – późny zbiór wyselekcjonowanych kiści gronowych; Beerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych gron porażonych szlachetną pleśnią (Botrytis cinereaBotrytis cinerea); Eiswein – „wino lodowe”, zbiór wyselekcjonowanych kiści zmrożonych pierwszymi przymrozkami; Trockenbeerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych, wysuszonych gron.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, WINNE ETYKIETY | NIEMIECKI RIESLING, https://festus.pl/blog/a-to-ciekawe/winne-etykiety-niemiecki-riesling.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Przyrząd służący do mierzenia zawartość cukru w winie.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Blog www.e‑refraktometry.pl, Pomiar stężenia alkoholu refraktometrem, https://www.e-refraktometry.pl/blog/pomiar-stezenia-alkoholu/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Hiszpańskie oznaczenie winaHiszpańskie oznaczenie wina, które dojrzewałodojrzewało odpowiednią ilość czasu.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa Bussiness Insider, Libby Kane, Sommelier wyjaśnia 10 słów‑kluczy z etykiet, które pomogą przy wyborze wina, https://businessinsider.com.pl/lifestyle/jedzenie/po-czym-poznac-ze-wino-jest-dobre-jak-czytac-etykiete/jsdmyvd [dostęp 03.03.2023 r.].
Rok, w którym zebrano winogrona i wyprodukowano z nich wino.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ROCZNIK, https://festus.pl/slownik/rocznik.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Określenie szampanaszampana półwytrwanego oraz wina wytrawnego.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SEC, https://festus.pl/slownik/sec.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Ogólny termin określający wrażenia smakowe towarzyszące degustacjidegustacji wina. Smak wina można określić jako cierpkicierpki – cierpkość najczęściej charakteryzuje czerwone młode wino; wyważony – pełen harmonii; szlachetny – harmonijny i bogaty; wartki – lekkie wino o niewysokiej zawartości alkoholu; krągły – sprawia wrażenie aksamitnego, jest gładkie; bogaty – pełen różnorodnych aromatówaromatów i nut smakowych; oraz zielony – kwaskowe wina młode.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SMAK, https://festus.pl/slownik/s/smak.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Słowo pochodzące z języka francuskiego. Na początku była to osoba, która opiekowała się winem podczas jego transportu. Z czasem terminem sommelier zaczęto określać kogoś, kto zna tajniki wina, umie dobierać gatunki win do potraw i potrafi raczyć gości anegdotami o trunku, który piją. Aktualnie terminem sommelier określa się wyspecjalizowanego kelnera zajmującego się dobieraniem, określaniem i serwowaniem win.

Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera filmowych
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SOMMELIER, https://festus.pl/slownik/s/sommelier.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Termin odnoszący się do wszystkich winiarskich krajów w Europie.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, STARY ŚWIAT, https://festus.pl/slownik/stary-swiat.html [dostęp 03.03.2023 r.].
W języku polskim „kontrolowane oznaczenie pochodzenia”. System wprowadzony przez Francję w 1935 roku. To certyfikat przyznawany pewnym regionom geograficznym, które specjalizują się w produkcji ściśle określonych, oznaczonych wyrobów spożywczych, w tym win. System ten dzieli się na następujące kategorie: Appellation Contrôlée, w skrócie AOC lub AC, czyli kontrolowane oznaczenie, najwyższy stopień w systemie; Vin Délimité de Qualite Supérieure, w skrócie VDQS, jest to kategoria klasyfikacji dla wina wysokiej jakości z ograniczonego obszaru; Vin de Pays, czyli wino krajowe, kategoria obejmująca wina związane z konkretnym obszarem kraju; Vin de Table – wino stołowewino stołowe.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, AOC, https://festus.pl/slownik/aoc.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Hiszpańska klasyfikacja jakości win dzieli się na: Denominación de Origen, w skrócie DO, oznaczenie pochodzenia; Denominación de Origen Calificada, w skrócie DOC, kontrolowane oznaczenie pochodzenia; Vino de la Tierra, czyli wino krajowe, jeśli nie ma wyżej wymienionego oznaczenia; Vino de Mesa – wino stołowewino stołowe.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa HISZPANIA OLE, Wina hiszpańskie: rodzaje, klasyfikacja, sposób podawania, https://hiszpaniaole.pl/wina-hiszpanskie-rodzaje-klasyfikacja-sposob-podawania/ [dostęp 03.03.2023 r.].
Niemiecka klasyfikacja jakości win dzieli się na następujące kategorie: Tafelwein – wina stołowewina stołowe; Landwein – wina regionalne; Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, w skrócie Q.b.A., czyli wina jakościowe z określonych regionów różnicowane według zawartości cukru; Qualitätswein mit PrädikatPrädikat, w skrócie Q.m.P., czyli wina jakościowe z wyróżnikiem.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikŹ
Źródło: Strona internetowa NaszeWina, Jak czytać etykiety? Wina niemieckie., https://www.nasze-wina.pl/nw/pages/Jak_czytac_etykiety/ [dostęp 03.03.2023 r.].
System stosowany do win produkowanych we Włoszech. Dzieli się na następujące kategorie: Denominazione di Origine Controllata e Garantita, w skrócie DOCG, kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia, najwyższa klasa jakości produktu; Denominazione di Origine Controllata, w skrócie DOC, kontrolowane oznaczenie pochodzenia; Indicazione Geografica Tipica, w skrócie IGT, czyli wino krajowe, zwykle związane z konkretnym obszarem kraju; Vino da Tavola, w skrócie VDT – wino stołowewino stołowe.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa ritex.pl, Blog Klasyfikacja win włoskich: VDT, DOC, DOCG, IGT, https://ritex.pl/oznaczenia-win-wloskich [dostęp 03.03.2023 r.].
Nazwa „szampan” jest zarezerwowana tylko dla win wyprodukowanych w regionie Szampanii. Do produkcji szampana używa się trzech odmian winogronodmian winogron: Chardonnay, Pinot Noir i rzadszej odmiany Pinot Meunier.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SZAMPAN, https://festus.pl/slownik/szampan.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Dodatek cukrów w przypadku ich zbyt niskiej zawartości w moszczachmoszczach.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, SZAPTALIZACJA, https://festus.pl/slownik/szaptalizacja.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Rodzaj pleśni, odkrytej w 1775 roku, powodującej kurczenie się gron. Grzyb do rozwoju potrzebuje wody, którą znajduje właśnie w gronach. Wykorzystując wodę, wpływa na koncentrację cukrów w owocach. Skórka zaatakowanych przez grzyba jagód staje się fioletowa, a miąższ skoncentrowany. Roślina produkuje zwiększoną ilość garbników, co zmienia smaksmak przyszłego wina. Również działanie enzymów grzyba skutkuje tym, że wina z tak zakażonych winogron będą miały charakterystyczną bursztynową barwębarwę.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, BOTRYTIS CINEREA, https://festus.pl/slownik/botrytis-cinerea.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej odmiana winorośliodmiana winorośli w obrębie gatunku.
Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ODMIANA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/odmiana-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].
To garbniki naturalne wytwarzane przez rośliny, które są dodawane do wina. Odpowiadają za jego gorycz i powodują, że smak winasmak wina jest głęboki i wyjątkowy.

Galeria zdjęć - Popularne szczepy winorośliGaleria zdjęć - Popularne szczepy winorośli
Źródło: Strona internetowa Winne Klimaty Poradnik winiarza, Czym jest tanina winiarska?, http://www.winiarzempw.pl/czym-jest-tanina-winiarska_shbh.a [dostęp 03.03.2023 r.].
Francuskie określenie oznaczające warunki, w których dojrzewają winogrona. Na terroir składają się między innymi klimat, gleba, nawodnienie, nachylenie terenu, wysokość, topografia.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, TERROIR, https://festus.pl/slownik/terroir.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Informacja oznaczająca, że wino jest sprzedawane bez opakowania.
Film instruktażowy - Serwis winFilm instruktażowy - Serwis win
Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 03.03.2023 r.].
To proces powstawania wina od zbioru do zamknięcia gotowego produktu w butelce.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, WINIFIKACJA, https://festus.pl/slownik/winifikacja.html [dostęp 03.03.2023 r.].
To wino, przy produkcji którego nie zastosowano żadnych chemikaliów.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa wybieramwino.pl, Blog, WINA BIODYNAMICZNE, https://wybieramwino.pl/blog/wina-biodynamiczne-b46.html [dostęp 03.03.2023 r.].
To wino, przy produkcji których nie zastosowano żadnych chemikaliów.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, EKOLOGICZNA UPRAWA WINOROŚLI, https://festus.pl/slownik/ekologiczna-uprawa-winorosli.html [dostęp 03.03.2023 r.].
To proste wina, których smaksmak nie jest zbyt rozbudowany. Służą do powszedniego spożycia i do gotowania. Zgodnie z prawem wina takie nie mogą zawierać więcej niż 14% zawartości alkoholu. Na etykiecieetykiecie wina stołowego producent podaje informacje tylko o kraju pochodzenia i zawartości alkoholu.
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, STOŁOWE WINO, https://festus.pl/slownik/stolowe-wino.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Kategoria wina obejmująca wszystkie wina musujące produkowane na świecie.

E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FABER Z miłości do wina, Metoda szampańska, https://www.wina.5w1.pl/wiedza-o-winach/metoda-szampanska [dostęp 03.03.2023 r.].
To wino charakteryzujące się różnymi stopniami słodkości i dużą zawartością alkoholu. Podczas fermentacjifermentacji gron dodaje się mocny alkohol, np. spirytus winny lub brandy, który zatrzymuje proces fermentacjifermentacji i zachowuje naturalną słodycz winogron, zaś wino osiąga około 20% zawartości alkoholu. Przykładem wina wzmocnionego jest porto.

Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, WZMACNIANE WINO, https://festus.pl/slownik/wzmacniane-wino.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Zwiększanie kwasowości winakwasowości wina, zwykle przez dodatek kwasu winowego.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa szumiglowa.pl, Regulacja kwasowości w moszczach i młodych winach, https://www.szumiglowa.pl/artykuly/winiarstwo/regulacja-kwasowosci-w-moszczach-i-mlodych-winach [dostęp 03.03.2023 r.].
Inaczej aromataromat wina. Cecha wina oceniana węchowooceniana węchowo. Wyróżnia się ponad 800 zapachów wina, które informują o stosowanych sposobach jego produkcji czy metodach starzenia.
Film instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji winaFilm instruktażowy (tutorial)- Sztuka degustacji wina
Źródło: Strona internetowa Paleta Win.pl, Mateusz Cieplik, Specyficzny aromat wina - skąd się bierze?, https://paletawin.pl/blog/specyficzny-aromat-wina-skad-sie-bierze [dostęp 03.03.2023 r.].
To grona zarażone szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea)szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea).
Sekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommelieraSekwencje filmowe - Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, BOTRYTIS CINEREA, https://festus.pl/slownik/botrytis-cinerea.html [dostęp 03.03.2023 r.].
Część winorośli, na której znajdują się kwiaty i owoce, naszczepiana na pień i korzeń, czyli podkładkępodkładkę.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa PoradnikOgrodniczy.pl, Szczepienie drzew owocowych - sposoby, terminy, podkładki, zrazy, https://poradnikogrodniczy.pl/szczepienie-drzew-owocowych-sposoby-terminy-podkladki-zrazy.php [dostęp 03.03.2023 r.].
Z fr. gyropalette, inaczej paleta obrotowa. Specjalne urządzenia służące do oczyszczania osadu w butelkach wina. Butelki ustawione na pulpitach szyjką w dół przekręca się codziennie tak, aby uwolnić osad od ścianek. Dawniej czynność tę wykonywano ręcznie.
E‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnikE‑book - Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik
Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Słownik, ŻYROPALETA, https://festus.pl/slownik/zyropaleta.html [dostęp 03.03.2023 r.].