E-materiały do kształcenia zawodowego

Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
11
1. Podstawowa wiedza o winie - test podsumowujący3DfqyxGzln
1
3Test wielokrotnego wyboru223395Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący podstawowej wiedzy o winie. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy podstawowej wiedzy o winie i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Test wielokrotnego wyboru

Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.

Liczba pytań:
22
Limit czasu:
33 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Rejony winiarskie i odmiany winorośli2DfqyxGzln
R66vHSkpZBqYV2
Połącz w pary nazwę rejonu winiarskiego z odmianą winorośli, która najczęściej jest tam uprawiana i z której produkowane są wina.
3. Tajniki pracy sommeliera2DT1TrB7bv
R1ZLSd4iaAJSj2
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
4. Schładzanie wina białego2DT1TrB7bv
1

Obejrzyj nagranie i spośród podanych odpowiedzi wybierz tę, która przedstawiona jest w filmie.

RbiF3lKTLNo7k
Film nawiązujący do treści materiału
RF6WjrmNgZGLp2
Chłodzenie win białych ma za zadanie podbicie ich naturalnej kwasowości i sprawienie, aby wino było orzeźwiające. Tak schładza się nieco tańsze i mniej złożone białe wina. Wina złożone są tak zbalansowane, że zbyt niska temperatura raczej im szkodzi niż pomaga. Dlatego należy trzymać się ściśle temperatur podanych na etykietach wina. 

Do chłodzenia win białych służy:
RQ4tC5yiRhIEr
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenie spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym chłodzenie win białych.
5. Dekantacja i frapowanie wina1DqmUNdWpU
R3fs6KiwRlFi01
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym dekantacji i frapowania wina.
6. Odmiany winorośli do produkcji win białych i czerwonych2DgKB6nqFb
RguA8q8QCnao32
Pogrupuj odmiany winorośli, poprzez przeciągnięcie, przypisując je do wina, które jest z nich produkowane, czyli do wina białego lub czerwonego.
7. Sztuka degustacji wina - test sprawdzający3Dlx9ecHUg
1
3Test jednokrotnego wyboru81295Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący sztuki degustacji wina. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych ze sztuką degustacji wina i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Twój ostatni wynik:
-
8. Akcesoria sommeliera1DT1TrB7bv
1
1

Spośród podanych nad każdą ilustracją odpowiedzi wybierz poprawną i wpisz w pole obok ilustracji.

R1T2bfCKrHv0y1
1. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
- Korkociąg kalifornijski
- Korkociąg typu Screwpull
- Nalewak
R1IYDEB893l1J1
2. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
- Nóż kelnerski
- Korkociąg typu Screwpull
- Korkociąg kalifornijski
RnGhgcSkY0Hx21
3. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
- Nalewak
- Korkociąg kalifornijski
- Nóż kelnerski
RiywofOj6VDAK1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym akcesoriów sommeliera.
1
Materiały powiązane