Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102
Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
1.1. Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
1.2. Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Sekwencje filmowe: „Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera”Sekwencje filmowe: „Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera”
Wspiera rozwijanie umiejętności/zdobywanie wiedzy z zakresu zawodu(kelner sommelier) i miejsca pracy sommeliera,czytania karty win i poprawnego wymawiania nazwy win.Dotyczy prezentacji, konserwacji i przechowywania szkła: kieliszki do win musujących, kieliszki do win białych, czerwonych i słodkich, kieliszki degustacyjne (wielkość, kształt, ciężar, czystość)
E‑book: „Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik”E‑book: „Podstawowa wiedza o winie - praktyczny poradnik”
Zawiera treści dotyczące regionów upraw winorośli, metod wytwarzania stołowych win białych i czerwonych, win różowych, win musujących, win słodkich, informacji o winach ekologicznych i bezalkoholowych, rodzajów butelek do wina, korków do wina, odczytywania informacji na etykiecie, jak łączyć wina z potrawami, porządku podawania wina.
Galeria zdjęć: „Popularne szczepy winorośli”Galeria zdjęć: „Popularne szczepy winorośli”
Zawiera zdjęcia przedstawiające poszczególne odmiany winorośli, z których powstają wina i których nazwy umieszczane są na etykietach.
Film instruktażowy (tutorial): „Serwis win”Film instruktażowy (tutorial): „Serwis win”
Zawiera informacje na temat:czytanie etykiet na butelkach win.Przyjmowanie zamówienia.Prezentacja butelki z winem gościowi. Wykonanie „krawata” na butelkę z winem czerwonym. Owijanie butelki z winem białym. Prezentacja trybuszona.Prezentacja coolera suchego.Prezentacja coolera mokrego. Otwieranie butelki z winem spokojnym/stołowym w obecności gościa. Otwieranie butelki z winem musującym w obecności gościa. Dekantacja wina. Frapowanie wina. Nalewanie wina spokojnego. Nalewanie wina musującego. Dolewanie wina.
Film instruktażowy (tutorial): „Sztuka degustacji wina”Film instruktażowy (tutorial): „Sztuka degustacji wina”
Dotyczy czynności wykonywanych w ramach procedury profesjonalnej oceny wina w trzech sferach: wyglądu(wzrok), zapachu(węch), smaku(usta).
1.3. Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają sprawdzić poziom opanowania wiedzy z zakresu regionów winiarskich, klasyfikacji win, rozróżniania najważniejszych szczepów winorośli, narzędzi pracy sommeliera, doboru szkła do wina, doboru wina do potraw, serwisu wina, warunków przechowywania wina.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera porady dotyczące wykorzystania e‑materiału w pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje korzystania z e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia to lista materiałów, które posłużyły do opracowania e‑materiału.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału
Opracowane w tym e‑materiale multimedia i ćwiczenia mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz pracy w zawodzie.
Sekwencje filmowe – Podstawowa wiedza o winie i pracy sommeliera
Obejrzyj sekwencje filmowe. Po odtworzeniu każdej z nich sprawdź poziom zrozumienia treści, realizując kolejne zadania zamieszczone pod poszczególnymi materiałami. Jeśli masz problem z wykonaniem polecenia lub odpowiedzią na pytanie, ponownie zapoznają się z sekwencją. Wyniki pracy udostępniaj na platformie ZPE.
E‑book: Podstawowa wiedza o winie praktyczny poradnik
Quiz. Na podstawie e- booka opracuj 15 pytań testowych o zróżnicowanym poziomie trudności (łatwe, średnie, trudne), korzystając z narzędzia do przygotowywania testów zamieszczonego na platformie ZPE. Quiz umieść na platformie ZPE i zachęć inne osoby do udziału w grze.
Galeria zdjęć: Popularne szczepy winorośli
Na podstawie multimedium przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiał. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących poszczególnych materiałów, efekty swojej pracy publikuj na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej.
Film instruktażowy (tutorial): Serwis win
Zapoznają się z treścią tego multimedium i zapisz minimum pięć pytań dotyczących jego treści. Uwaga: każde z pytań musi rozpoczynać się od słowa „dlaczego”. Następnie po upływie jakiegoś czasu, wróć do notatek i odpowiedz na pytania. Odpowiedzi porównaj z materiałem filmowym.
Interaktywne materiały sprawdzające
Dają one możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają Ci również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:
testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;
zadania dobierania w pary;
zadania z lukami;
krzyżówki;
dopasowanie elementów do grafu/schematu;
uzupełnianie podpisów obrazka;
zadania typu prawda czy fałsz.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści