E-materiały do kształcenia zawodowego

Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102

Netografia i bibliografia

Netografia:

  • Źródło: Strona internetowa WINOLOGIA o winorośli i winie, Serwis informacyjny o winach, winoroślach, obszarach winiarskich,  www.winologia.pl/links.htm [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa POLSKI INSTYTUT WINOROŚLI I WINA, Serwis informacyjny o winach, winoroślach, obszarach winiarskich, http://www.instytutwina.pl/ [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA (dawniej www.chefstore.pl), Kieliszki szklane, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa RESTAURACJA pismo biznesu gastronomicznego, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://www.e-restauracja.com/ [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa PORADNIK RESTAURATORA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej, https://poradnikrestauratora.pl/ [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GASTRONA.PL, Portal gastronomiczny dla szefów kuchni, właścicieli, menedżerów gastronomii, www.gastrona.pl [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa FESTUS WINE & SPIRITS, Degustacyjny Słownik Winiarski. Wiktor Zastróżny, https://festus.pl/słownik [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa O WINIE SERWIS INFORMACYJNY, USA, http://o-winie.pl/co-wiedziec/kraje-i-regiony/usa/ [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Co to jest apelacja wina? Słów kilka o jakości wina, https://winez.pl/apelacja-wina [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Stowarzyszenie sommelierów polskich, Międzynarodowy egzamin sommelierski Association de la Sommellerie Internationale (ASI), https://sommelierzy.pl/news/aktualności/międzynarodowy-egzamin-sommelierski-association-de-la-sommellerie-internationale-0 [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa WINEZ, Wina z Francji – poradnik jak czytać etykiety francuskich win, https://winez.pl/wina-z-francji-poradnik-jak-czytac-etykiety-francuskich-win [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa KONDRAT WINA WYBRANE, To wino jest cierpkie – czyli kilka słów o taninach, https://www.marekkondrat.pl/blog/to-wino-jest-cierpkie-czyli-kilka-slow-o-taninach [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa VINICULTURE.PL, Podawanie wina, http://viniculture.pl/wino/porady/podawanie-wina/ [dostęp 06.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa WINEONLINE, Łukasz Bogumił, Degustacja wina – na czym polega?, https://www.wineonline.pl/degustacja/ [dostęp 06.03.2023 r.].

Bibliografia:

  • Mary Ewing‑Mulligan, Ed Mccarthy, Style i smaki wina, AMBER, Warszawa 2007.

  • Christina Fischer, Wina. Leksykon Daumonta, Firma Księgarska Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2004.

  • Tomasz Prange‑Barczyński, Zawód Sommelier, czyli jak właściwie podawać i skutecznie sprzedawać wino w restauracji, Magazyn Wino, Warszawa 2007.

  • Ulrich Schweizer, Wszystko o winie, Wiedza i Życie, Warszawa 2002.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja T.15.3, REA, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 1, REA, Warszawa 2007.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa kelnerska. Podręcznik, cz. 2, REA, Warszawa 2014.

  • Wiktor Zastróżny, Degustacyjny słownik winiarski, FESTUS Sopockie Towarzystwo Winiarskie, Sopot 2016.