Czynniki chłodnicze. Informacje ogólne
Czynniki chłodnicze (ziębniki) to płyny robocze, które ze względu na swoje właściwości termodynamiczne uczestniczą w procesie wymiany ciepła w układach chłodniczych.
Instalacja chłodnicza jest zamkniętym układem złożonym z urządzeń chłodniczych, m.in.: sprężarki, parownika, skraplacza i zestawu zaworów połączonych przewodami rurowymi. Wrząc w warunkach niskiego ciśnienia i niskiej temperatury, czynnik chłodniczy pobiera ciepło, które później zostaje oddane w trakcie skraplania pod wpływem wyższej temperatury i ciśnienia. W kolejnym etapie powietrze w układzie jest ochładzane, a następnie dystrybuowane przez jednostkę wewnętrzną instalacji, zapewniając optymalną temperaturę np. w komorze chłodniczej lub mroźni.
Najważniejsze cechy czynnika chłodniczego dobierane są pod kątem miejsca pracy urządzenia chłodzącego. Płyn roboczy może charakteryzować się niepalnością, niepodatnością na wybuchy, brakiem toksycznego wpływu czy odpornością na niskie temperatury. Poszczególne czynniki chłodnicze różnią się między sobą składem fizykochemicznym.
Jednym z kluczowych wymogów bezpieczeństwa pracy instalacji chłodniczej jest ograniczenie do niezbędnego minimum ilości czynnika roboczego zawartego w układzie.
Wróć do spisu treściWróć do spisu treści
Powrót do materiału głównegoPowrót do materiału głównego