Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RUQnmUtKDrOXL
Zdjęcie przedstawia wyłowioną z wody dużą, pokrytą niebieskimi łuskami rybę. Łuski są drobne. Z boku ciała niektóre z nich są granatowe. To łosoś atlantycki. Ryba znajduje się w dłoniach ubranego w brązową koszulę człowieka. Łosoś ma niewielkie płetwy, masywne, opływowe ciało, spłaszczone bocznie i nieduży ogon. Głowa ryby jest stosunkowo niewielka, szpiczasto zakończona, a oko małe. Paszcza łososia jest otwarta. Skrzela mają pofalowany kształt. Znajdują się w przedniej części ciała.

Wykorzystanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie w gospodarce człowieka

Genetycznie zmodyfikowany łosoś atlantycki (Salmo salar).
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Wraz z rozwojem cywilizacji rośnie zapotrzebowanie na dobra i usługi. Aby efektywniej wykorzystywać rośliny i zwierzęta w różnych sektorach gospodarki, stosuje się metody inżynierii genetycznej umożliwiające modyfikowanie genetyczne tych organizmów.

Twoje cele
  • Określisz możliwości wykorzystania metod inżynierii genetycznej w gospodarce człowieka.

  • Wyjaśnisz, jakie są kierunki modyfikacji genetycznej zwierząt i roślin.

  • Omówisz główne osiągnięcia modyfikacji genetycznej organizmów wykorzystywanych w gospodarce.

  • Przedstawisz korzyści wynikające z zastosowania organizmów modyfikowanych genetycznie w gospodarce.