bg‑azure

Nella presentazione trovi molti tipi di street food italiano. Hai mai assaggiato uno di questi cibi? Se no, quale di loro vorresti provare?

W prezentacji znajdziesz wiele rodzajów włoskiego street food. Czy próbowałeś/próbowałaś kiedyś któregoś z tych specjałów? Jeśli nie, którego z nich chciałbyś/chciałabyś spróbować?

1
R1NvWuvAlFwvp
RTElDKbXxQrDQ
Film nawiązujący do treści materiału
Trascrizione audioblackwhite
RYn0nRpksjnJF
RuWGd3U4BgCLm
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, licencja: CC BY 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
RJXpxu0Q4pQoV
R1ycnVZQVR1oI
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, Flickr.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
RT3G7j15qmZmZ
R1HbXAFg9r6wP
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, Unsplash.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
R1VZY1jVP5sCq
R1LuVxPHSJ1xl
Film nawiązujący do treści materiału
Trascrizione audioblackwhite
RiKndFQSakwsF
R1SybefoTKJkg
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
RPIdwjc8EI7AZ
R2D4xdqR7r2Pj
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
R1dDHuv065TVq
R1RAFLIwyeUyg
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, licencja: CC BY 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
RpTVwsFCMYROo
R9Kd8ilxEg3hQ
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, Flickr.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
RN1gT31z5XuXt
Rw30MJP2BGXey
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
Rzcp7Z7Wl3lJC
R1TE1hLqdiACx
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pixabay.com, Wikipedia.com, Pexels.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Trascrizione audioblackwhite
  • Indeks dolny Prezentacja. 2 Źródło: Marta Sterna, Lo street food italiano per regioni, [na podstawie:] Mas Sileni, Tradizioni italiane: gli street food storici regione per regione, https://www.agrodolce.it/2019/07/26/gli-street-food-storici-italiani-regione-per-regione/ [dostęp 7.03.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks dolny koniec

Volume del lettore
Volume

Prezentacja multimedialna składa się z 11 slajdów i prezentuje dziesięć dań włoskiego street foodu . Dania podzielone są na regiony. W prezentacji znajdziemy także informacje o sposobie przygotowania jak i podawania tych dań. Dowiemy się także kiedy są najchętniej spożywane. Każda karta posiada tytuł, który jest nazwą regionu pochodzenia dania. Na każdym slajdzie znajduje się także zdjęcie lub krótki filmik oraz mapa z zaznaczonym regionem, z którego pochodzi danie. Pod każdym slajdem znajduje się przycisk z transkrypcją tekstu czytanego przez lektora.

Tytuł slajdu / mapa z zaznaczonym regionem

Opis zdjęcia / fimu

Transkrypcja

Lo street food italiano per regioni

Filmik na slajdzie przedstawia mężczyznę, który rozmawia przez telefon. Do mężczyzny z tyłu podchodzą dwie kobiety. Kobiety w dłoniach trzymają dania w jednorazowych, papierowych opakowaniach. Kobiety obejmują mężczyznę z a szyję. Jedna z nich przytula się do niego. W tle widoczna jest budka z jedzeniem typu street food.

Ecco 10 piatti dello street food italiano, divisi in regioni, che vi faranno venire l’acquolina in bocca. Oltre a questi ce ne sono ovviamente molti altri, ma non è possibile presentarli tutti.

Piemonte / Na mapie zaznaczony jest region Piemonte w północno‑zachodniej części Włoch .

Zdjęcie na slajdzie przedstawia dziewczynę, która trzyma przed sobą podwójnego wafla / gofra z wędliną. Dziewczyna siedzi przy stole. Na stole widoczny jest kubek z kawa lub herbatą.

Tipici del Piemonte sono i gofri, che sono praticamente delle cialde di sola acqua, farina, sale e lievito che si scaldano con la gofriera. Una volta pronti, si usano come pane con dentro salumi, formaggi o - per chi ama i dolci - marmellate o crema di cacao e nocciole.

Lombardia / Na mapie zaznaczony jest region Lombardia w północnej części Włoch.

Zdjęcie na slajdzie przedstawia kilka paluchów smażonej polenty. Danie opakowane jest w serwetkę.

In Lombardia, come nel Nord Italia in genere, è preparata la polenta fritta. Gli italiani la mangiano con gli avanzi dei giorni precedenti. Oggi si tratta di uno snack sempre salato, ma in passato nei giorni di festa per i bambini si preparava la polenta dolce, con burro e zucchero.

Liguria / Na mapie zaznaczony jest region Liguria w północno‑zachodniej części Włoch.

Trzy zdjęcia na slajdzie przedstawiają różne rodzaje foccaci. Na pierwszym zdjęciu widoczna jest foccacia z serem. Na drugim zdjęciu znajduje się faccacia z oliwkami i rozmarynem. Na trzecim widoczne są kawałki cienkiej foccaci z cieciorki.

La Liguria è ricca di cibi di strada, di cui molti sono ormai conosciuti in tutta Italia: basta pensare alla focaccia genovese, alla focaccia di recco sottile e ripiena di formaggio, alla farinata di ceci chiamata anche cecina.

Emilia Romagna / Na mapie zaznaczony jest region Emilia Romagna w północnej części Włoch.

Na slajdzie znajduje się zdjęcie i krótki filmik Zdjęcie przedstawia rodzaj pieczywa / kanapkę z sałatą i pomidorem. Zdjęcie jest w dużym zbliżeniu. Na filmiku widoczna jest dziewczyna i chłopak, którzy jedzą kanapki. Młodzi ludzie siedzą przy stoliku naprzeciw siebie. Na stole przed nimi znajdują się papierowe opakowania.

La piadina, conosciuta anche come piada, è uno dei simboli della Romagna. Il poeta Giovanni Pascoli scriveva che “la piadina è il pane, anzi il cibo nazionale dei romagnoli”, una frase che spiega bene l’importanza di questo alimento. La piadina romagnola tradizionale è fatta con pochi ingredienti. Per preparare questo pane romagnolo è necessaria solo farina, acqua, grasso e sale.

Toscana / Na mapie zaznaczony jest region Toscana w środkowo‑zachodniej części Włoch.

Zdjęcie na slajdzie przedstawia smażone kulki obsypane cukrem pudrem.

A Siena, soprattutto nel periodo del carnevale, si preparano le frittelle di riso cotto nel latte e aromatizzato all’arancia. Sono veramente buone!

Le Marche / Na mapie zaznaczony jest region Le Marche w środkowo‑wschodniej części Włoch.

Zdjęcie na slajdzie przedstawia miseczkę ze smażonymi oliwkami. Dwie z nich są przekrojone. Oliwki są nadziewane.

Anche in Umbria e nelle Marche non mancano i cibi di strada. Delle Marche sono originarie le olive ascolane. Prendono il loro nome alla città di Ascoli Piceno. Questa antica ricetta è nata intorno alla fine dell’800. Le olive ascolane sono conservate in una salamoia con erbe aromatiche locali e farcite con tre tipi di carne differenti, con parmigiano reggiano, verdure e aromi.

Lazio / Na mapie zaznaczony jest region Lazio w środkowo‑zachodniej części Włoch.

Zdjęcie na slajdzie przedstawia 3 kolorowe napoje w wysokich szklankach. Na górze widoczny jest pokruszony lód i świeże owoce. W każdej szklance z napojem znajduje się plastikowa słomka.

Nel Lazio si trova Roma: camminando per le strade di Roma soprattutto quando fa molto caldo, conviene provare la grattachecca, a base di sciroppo e ghiaccio tritato al momento.

Campania / Na mapie zaznaczony jest region Campania w południowej części Włoch.

Na slajdzie znajdują się dwa zdjęcia. Na pierwszym z nich widoczna jest pizza złożona jak kanapka. Drugie zdjęcie przedstawia smażoną pizzę. Farsz jest zamknięty w cienkim cieście.

I cibi di strada della Campania, come in generale delle regioni del Sud, sono innumerevoli. I più noti sono forse la pizza fritta, ripiena per esempio di pomodoro e ricotta. Inoltre, c'è anche la cosiddetta pizza a portafoglio, che può essere comodamente tenuta in mano.

Puglia / Na mapie zaznaczony jest region Puglia w południowej części Włoch .

Zdjęcie na slajdzie przedstawia kanapkę z włoską wędliną, warzywami i sosem.

Caratteristiche della Puglia sono invece le pucce, un tipo di panino di circa 20 o 30 centimetri, farcito in molti modi: il più noto è con il polpo arrosto.

Sicilia / Na mapie zaznaczony jest region Sicilia w południowej części Włoch .

Na slajdzie widoczne są dwa zdjęcia przedstawiające smażone ryżowe kulki. Na pierwszym zdjęciu widzimy nadzienie ryżowo‑mięsne.

Gli arancini e le arancine sono tipici della Sicilia: si tratta sempre di una sorta di palline di riso con vari ripieni, che si differenziano però per alcune caratteristiche. Le arancine sono tonde e diffuse nella parte occidentale dell’isola; gli arancini possono avere una punta, e sono più consumati nell’area intorno a Catania.

1
Attività 1

Abbina le parole alle immagini.

Połącz słowa z obrazkami.

RkTswdJbkTCy7
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Flickr.com, Wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.

Abbina i nomi in italiano alle loro traduzioni in polacco.

Połącz nazwy w języku włoskim z ich polskimi tłumaczeniami.

R1VTMXEq1BQxf
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Attività 2

Abbina lo street food alla registrazione che spiega di quali ingredienti viene preparato.

Połącz nazwę street food z nagraniem opisującym z jakich składników jest przygotowywany.

Audio 1

RFNI8n77612MV
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite

Audio 2

RX4IauhbQsoFc
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite

Audio 3

RcVfP44TDnAQZ
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite

Audio 4

RqmxVdqTLqtP8
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite

Audio 5

RAJBeHSwEniX2
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite

Audio 6

R1HdO8o3b5S3h
Nagranie przedstawia opis potrawy.
Trascrizione audioazurewhite
Rfh0hE8iC74Ra
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Attività 3

Scegli l’aggettivo adeguato.

Wybierz odpowiedni przymiotnik.

R1BEcdHK4tB5B
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Unsplash.com, Pexels.com, Pixabay.com, licencja: CC BY 3.0.

Abbina le parole in italiano alle loro traduzioni in polacco.

Połącz słowa w języku włoskim z ich polskimi tłumaczeniami.

R1Tw6CCeL6RrW
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.