Park maszynowy piekarni
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Netografia i bibliografia
Netografia
Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa https://cech-krotoszyn.pl, Plik PDF, Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02, https://cech-krotoszyn.pl/wp-content/uploads/2021/02/Uzytkowanie-maszyn-i-urzadzen-do-wytwarzania-i-obrobki.pdf Plik pdf o rozmiarze 706 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie przygotowalni półproduktów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/4.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Prowadzenie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/6.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.masz.gliwice.pl, Przesiewacze do mąki, https://www.masz.gliwice.pl/przesiewacze-do-maki.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Blog BEZGLUTEN, Chleb bezglutenowy - wszystko co musisz wiedzieć o chlebie bez glutenu, https://bezgluten.pl/blog/chleb-bezglutenowy-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-chlebie-bez-glutenu [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa BioStarPlus Naturalna fermentacja, Drożdżowniki, https://biostarplus.pl/drozdzowniki [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Urządzenia piekarnicze Montaż Sklep Serwis, Dlaczego do pieczenia chleba potrzebujemy wagi?, https://urzadzeniapiekarnicze.pl/wagi-piekarnicze-i-gastronomiczne [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa MEDONET ŻYWIENIE, Justyna Piechocka, Gluten - czym jest, kiedy szkodzi, kiedy wykluczyć go z diety?, https://zywienie.medonet.pl/skladniki-odzywcze/bialko/gluten-czym-jest-kiedy-szkodzi-kiedy-wykluczyc-go-z-diety/cwv2n8c [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Leje porcjujące – zapewniają ciągłość pracy linii produkcyjnych, https://mech-masz.com.pl/produkt/leje-porcjujace-zapewniaja-ciaglosc-pracy-linii-produkcyjnych/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Wagodzielarka do chleba, https://mech-masz.com.pl/produkt/wagodzielarka-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Rogalikarki, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/rogalikarki/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Kanał YouTube, IBISART Maszyny i urządzenia piekarnicze, {Skrobak dzież piekarniczych na wywrotnicy podnoszącej}, https://www.youtube.com/watch?v=ZNxn3fPkZvk [dostęp 28.12.2022 r.].
Źródło: Kanał YouTube, IBIS Szubin, Lej pośredni, lej porcjujący + wywrotnica dzież ze skrobakiem / feeding hooper with bowl lifter, https://www.youtube.com/watch?v=_bXHhCMbqbI [dostęp 28.12.2022 r.].
Bibliografia
Książki:
Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.
Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, WSiP, Warszawa 2016.
Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, WSiP, Warszawa 2016.
Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności, tom 3.3, WSiP, Warszawa 2016.
Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Surowce i materiały, tom 6, Warszawa 2012.
Szymon Konkol, Almanach. Technologia żywności. Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, tom 3, Warszawa 2012.
Szymon Konkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, Warszawa 2012.
Joanna Kośka, Formowanie i prowadzenie rozrostu ciasta 741[02].Z3.04. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.
Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.
Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.
Aleksandra Raczkowska, Tomasz Rydzkowski, Analiza technik dzielenia i formowania kęsów ciasta chlebowego, Inżynieria i aparatura chemiczna nr 3, 2011, s. 69‑70.
Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.
Wydawnictwa ciągłe:
„Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.
„Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.
„Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.