Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Słownik pojęć dla e‑materiału
(czytaj: batone)
To krojenie warzyw w duże i grube słupki – bátonnet dosłownie znaczy „kijek” – o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 x 0,5 cm. Warzywo kroi się wzdłuż dwukrotnie, najpierw na grube plastry, a następnie na słupki w kształcie prostopadłościanów. W ten sposób przygotowuje się, np. marchew lub seler korzeniowy, jako dodatek do dania zasadniczego.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: fin bronua)
Kostka o boku 3 mm. W ten sposób możemy rozdrabniać: marchew, pietruszkę, cukinię, bakłażan, dynię, seler korzeniowy, pieczarkę, koper włoski, paprykę czy karczocha.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: szifonad)
To technika krojenia zielonych warzyw liściastych i ziół, np. sałaty, bazylii, szałwii, szpinaku czy szczawiu. Polega na ciasnym zwinięciu w rulon liści i pokrojeniu ich na cienkie paski przy użyciu bardzo ostrego noża.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: sizele)
To technika siekaniasiekania bardzo drobnego, którą stosuje się przy siekaniusiekaniu np.: cebuli, szalotki czy szczypiorku.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: konkase)
Termin wywodzi się z francuskiego słowa concasser i oznacza zemleć lub zmiażdżyć. To technika krojenia w kostkę o krawędziach 5‑6 mm. Ten sposób krojenia wykorzystuje się najczęściej do rozdrabniania pomidorów oraz warzyw i owoców miękkich, np. awokado czy mango. Pomidory przed krojeniem należy zblanszować, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: diamą}
To sposób krojenia warzyw w dekoracyjne romby. Warzywo należy pokroić wzdłuż, w grubsze plastry, plastry w słupki, a następnie – układając nóż pod skosem – słupki kroi się w typowe romby.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: imanse)
To technika krojenia cebuli w bardzo cienkie półplastry lub plastry o równej wielkości.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: fin bronua)
Kostka o boku 1 mm. Jest to sposób krojenia podobny do big brunoise, a różnica między nimi polega w rozmiarze uzyskanej kostki, która w tym przypadku wynosi 1 mm. W ten sposób możemy rozdrabniać: marchew, pietruszkę, cukinię, bakłażana, dynię, seler korzeniowy, pieczarki, koper włoski, paprykę, karczocha.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: asze)
Siekane. Tym sposobem rozdrobnimy większość warzyw. Technika ta jest szczególnie popularna przy siekaniusiekaniu zielonych części warzyw i świeżych ziół.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: żulien)
To technika krojenia warzyw w drobne słupki, tzw. „zapałki” o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 x 1 mm. Jest to sposób szczególnie chętnie używany przy sporządzaniu dań w kuchni azjatyckiej. Warzywa kroi się wzdłuż, w długie plastry (najlepiej na krajalnicy), a następnie jeszcze raz wzdłuż, aby uzyskać odpowiedniej wielkości drobne słupki. Julien służy do rozdrabniania np.: marchwi, pietruszki, buraka, cukinii, selera korzeniowego czy pora.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Metoda krojenia stosowana podczas rozdrabniania dużych, twardych warzyw i owoców, np. papryki, buraków, marchwi czy jabłek. Metoda ta polega na ustawieniu noża pod kątem minimum 45 stopni. Następnie poruszamy nożem od jego czubka, dzięki czemu siła krojenia skupia się na początku ostrza, a nóż namierza najsłabszy punkt krojonego warzywa lub owocu, co sprawia, że nie musimy używać zbyt dużo siły, a krojenie jest dynamiczne.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Metoda krojenia używana do rozdrabniania warzyw i owoców np. w kostkę, plastry. Ustawiamy nóż pod kątem do warzywa lub owocu, który będziemy kroić. W trakcie krojenia nie używamy siły, ale wykorzystujemy prawa fizyki i pozwalamy na pracę ostrza. Czubek noża należy prowadzić krótkim, płynnym ruchem po desce.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: mesitdłen)
Kostka o boku 5 mm. Tym sposobem możemy rozdrabniać: marchew, pietruszkę, cukinię, bakłażana, dynię czy seler korzeniowy.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
To technika rozdrabniania warzyw i owoców na drobne części lub miazgę za pomocą prasy lub urządzeń z elementami roboczymi w formie kuli, tarcz lub walców.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
To technika rozdrabniania warzyw i owoców na papkę (drobne ziarna) za pomocą młynka lub robota kuchennego. Mielenie stosuje się podczas przygotowywania surowców np. na zupy krem.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: mirpua)
Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1‑3 cm. Tym sposobem możemy rozdrabniać: marchew, cebulę, pora czy seler naciowy.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Nóż zwany orientalnym lub japońskim, będący połączeniem zachodniego noża szefa kuchni i chińskiego tasaka. Cechuje go krótsza głownia i jest on szerszy od tradycyjnego noża szefa kuchni. Nóż Santoku jest przeznaczony do krojenia, siekaniasiekania i szatkowaniaszatkowania.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Dobrze wyważony nóż, z szerszym ostrzem przy rękojeści, co ułatwia siekaniesiekanie. Dostępny w różnych rozmiarach.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: pejzan)
W języku francuskim termin oznaczający „wieśniaczkę”. To prosta i naturalna technika krojenia w bardzo cienkie plasterki w kształcie warzywa. W tej technice kucharze często zamieniają plastry w tzw. płaską kostkę (kwadraty), romby czy trapezy. Krojenie warzyw w nieregularne kształty dotyczy mieszanki warzyw do zup, np. marchwi, pora, pietruszki, selera korzeniowego, selera naciowego.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
(czytaj: ruel)
Okrągłe plastry. Tym sposobem możemy rozdrabniać warzywa o okrągłym przekroju, takie jak: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy czy por.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
To technika rozdrabniania warzyw i ziół na bardzo drobne kawałki. Podczas siekania wykonuje się szybki, pionowy ruch ręką, a nóż trzyma prostopadle do deski.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ukierunkowany jest na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
To technika rozdrabniania (siekania) warzyw, np. kapusty, na bardzo drobne kawałki, na ogół paski. Podczas szatkowania wykonuje się szybki, pionowy ruch ręką, a nóż trzyma prostopadle do deski.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Urządzenie do szatkowaniaszatkowania warzyw, znane pod nazwą mandolina. Zbudowane z dociskacza, dwóch noży poziomych (gładkiego i falistego). Służy do uzyskiwania różnej grubości słupków techniką julienne. Na szatkownicy można rozdrabniać warzywa także w plasterki, paski czy o falistych kształtach.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
To technika rozdrabniania warzyw i owoców na małe cząstki za pomocą tarkitarki lub robota kuchennego, która jest stosowana podczas przygotowywania produktów np. na surówki.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Uniwersalne narzędzie do ścierania. Jest najczęściej zbudowane z czterech ścianek, z których trzy mają otwory/oczka różnej wielkości, które umożliwiają ścieranie surowca i otrzymanie pasków różnej grubości i długości, zwanych wiórkami. Czwarta ścianka służy do otrzymania plastrów z warzyw o okrągłym kształcie.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Technika trzymania noża, w której palce są zwinięte do wewnątrz, a surowiec jest przytrzymywany paznokciami. Jeśli ostrze opiera się na głowie palców, pomaga to w utrzymaniu go prostopadle do kierunku krojenia. Druga wersja „uchwytu pazurowego” polega na tym, że ostrze opieramy na drugiej głowie paliczków, dzięki czemu spoczywa ono płasko na produkcie. Wówczas, dla większego bezpieczeństwa, palce chowamy do wewnątrz.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Technika krojenie warzyw w plastry i półplastry o grubości 1–2 mm. Jest to najpopularniejszy i najszybszy sposób krojenia warzyw, najczęściej stosowany przy krojeniu marchwi. Plastry wycina się krojąc warzywo w poprzek. Ich kształt zależy od sposobu nachylenia noża względem deski – mogą być okrągłe lub wrzecionowate.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Metoda krojenia polegająca na oparciu czubka noża na desce i wykonywaniu eliptycznego ruchu ręką od siebie. W przypadku stosowania tej metody warto pamiętać, że nóż należy delikatnie docisnąć do deski.
Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Zgodnie z systemem HACCPsystemem HACCP, do krojenia warzyw i owoców wykorzystuje się deskę w kolorze zielonym.

Film instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy (tutorial) – Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki