Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RQKhzcXPcui8L
Na zdjęciu widoczne są zielone, owalne nasiona, z których wystają niewielkie, białe korzenie zarodkowe.

Czynniki endogenne wpływające na kiełkowanie nasion

Pierwszym makroskopowym objawem zakończonego kiełkowania jest pojawienie się korzenia zarodkowego − kiełka. Jest on widocznym efektem zapoczątkowania rozwoju wegetatywnego rośliny.
Źródło: Ritesh Man Tamrakar, Flickr, licencja: CC BY-SA 2.0.

Nasiona są najważniejszą formą rolniczego plonu. Zawierają substancje stanowiące podstawę żywienia człowieka i zwierząt gospodarskich (skrobię, tłuszcze i białka), a także wiele substancji o znaczeniu przemysłowym. Ponadto dla historii człowieka nasiona mają szczególne znaczenie cywilizacyjne i kulturotwórcze. Według najnowszych poglądów rozwój cywilizacji rozpoczął się, gdy człowiek opanował umiejętność uprawy roślin w celu uzyskiwania pożywienia (głównie zbóż: pszenicy i jęczmienia na Bliskim Wschodzie i w Europie, ryżu w Azji, a kukurydzy w Ameryce).

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie kiełkowania.

  • Wyjaśnisz, w jaki sposób fitohormony regulują proces kiełkowania nasion.

  • Porównasz wpływ giberelin i kwasu abscysynowego na syntezę alfa‑amylazy w kiełkującym nasionie.