Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R6BqfDNAlL9aQ
Zdjęcie przedstawia glukometr - urządzenie służące do pomiaru stężenia glukozy we krwi. Obok niego leży strzykawka do wykonania nakłucia palca z miarką, prostokątne paski do wykonania badań, igły, przewrócony, walcowaty pojemnik z płaskim denkiem i prostokątny przyrząd szary, z niebieskim przyciskiem i okrągłym otworem służący do wymiany igieł w czasie badania bez konieczności kontaktu z krwią. Na stole jest też parę kropel krwi.

Produkcja biofarmaceutyków w układach transgenicznych

Od lat 80. XX w. ludzka insulina, podawana diabetykom, produkowana jest masowo dzięki wykorzystaniu genetycznie modyfikowanych bakterii Escherichia coli i drożdży Saccharomyces cerevisiae.
Źródło: N/A, Pixabay, domena publiczna.

Pierwszym biofarmaceutykiem dostępnym na rynku, wprowadzonym w 1982 r., była rekombinowana insulina. Kilka lat później, w 1985 r., metodami inżynierii genetycznej udało się wytworzyć jedno z białek ludzkiego hormonu wzrostu. Zostało ono wyprodukowane w komórkach kalusa zmodyfikowanego tytoniu i słonecznika. Po roku stworzono transgeniczne myszy zdolne do wytwarzania owczej beta‑laktoglobuliny. Obecnie do produkcji licznych białek o działaniu leczniczym lub prozdrowotnym wykorzystywane są gruczoły mlekowe zwierząt gospodarskich, rośliny, hodowle komórek i mikroorganizmy.

Twoje cele
  • Przedstawisz grupy organizmów modyfikowanych genetycznie wytwarzających białka produkowane w układach transgenicznych.

  • Omówisz wady i zalety tworzenia mikrobiologicznych, roślinnych i zwierzęcych układów transgenicznych.