E-materiały do kształcenia zawodowego

Żywienie małego dziecka

SPO.04. Świadczenie usług opiekuńczych i wspomagających rozwój dziecka - Opiekunka dziecięca 325905

bg‑azure

Specyfika żywienia małego dziecka

GRAFIKA INTERAKTYWNA

17

Spis treści

1

Kolejność wprowadzania pokarmów w zależności od wieku dziecka

RmwfKKP1DOvmp1
Ilustracja zatytułowana jest Kolejność i wiek wprowadzania pokarmów. Przedstawia dwa zdjęcia, na których jest jedzące niemowle. Na lewym zdjęciu widać, jak osoba dorosła karmi dziecko łyżeczką. Na prawym zdjęciu dziecko siedzi na krzesełku do jedzenia i je samodzielnie rękoma z miski, która stoi przed nim na blacie. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Kolejność wprowadzania pokarmów w zależności od wieku dziecka
    Proponowana kolejność wprowadzania pokarmów w zależności od wieku dziecka według Światowej Organizacji Zdrowia, WHO:
    • od sześciu do ośmiu miesięcy – początkowo gęsta kasza, owsianka, dokładnie rozdrobnione produkty na gładkie purée, a następnie rozdrobnione produkty z rodzinnego stołu - papki lub purée z grudkami,
    • od dziewięciu do jedenastu miesięcy – drobno posiekane lub rozdrobnione pokarmy oraz niewielkie kawałki miękkich produktów podawane do rączki,
    • od dwunastu do dwudziestu trzech miesięcy – produkty z rodzinnego stołu, w miarę potrzeby posiekane lub rozdrobnione, zdrowe produkty zalecane dzieciom w tym wieku, ale nieprzyprawione, czyli bez soli, cukru i ostrych przypraw.
Kolejność wprowadzania pokarmów w zależności od wieku dziecka
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Zasady żywienia zdrowych niemowląt

Aktualny schemat żywienia niemowląt oparty jest na bardzo ważnej zasadzie: dziecko decyduje, ile je, a rodzic – co, kiedy i w jakiej formie podaje dziecku do jedzenia. Osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci muszą wiedzieć, czego niemowlęta jeść nie powinny, a co jest dla nich zalecane. Dziecko decyduje, ile posiłku ma ochotę zjeść. Nie można go zmuszać do jedzenia.

Wytyczne dotyczące żywienia zdrowych niemowląt wydane w 2021 roku przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci:

  • Wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety dziecka należy rozpocząć  najwcześniej na początku 5. miesiąca życia, najpóźniej zaś w pierwszym tygodniu 7. miesiąca życia. Mają one dostarczać niemowlętom dodatkowej energii, białka, żelaza, cynku oraz witamin A, D i E. Nie ma jednak jednego właściwego wieku, w którym wymagane jest rozszerzanie diety u wszystkich niemowląt.

  • Wskazaniem do podania dziecku pokarmów uzupełniających przed ukończeniem 6. miesiąca życia jest zagrożenie niedoborem żelaza.

  • Nie ma dowodów na to, aby podawanie niemowlętom pokarmów alergizujących, takich jak: kaszki, jaja, ryby czy orzeszki ziemne, przed ukończeniem przez nie 6. miesiąca życia miało jakiekolwiek korzyści zdrowotne.

  • Rodzic powinien decydować, kiedy i co podaje dziecku do jedzenia, zaś dziecko ma decydować, ile posiłku chce zjeść.

  • Na każdy miesiąc rozszerzania diety jeden posiłek mleczny powinien zostać zastąpiony przez pokarm uzupełniający.

  • 12‑miesięczne dziecko karmione mlekiem modyfikowanym powinno spożywać w ciągu dnia 4‑5 posiłków (z tego 2 mleczne) i 1‑2 zdrowe przekąski. W przypadku karmienia piersią możliwe jest częstsze przystawianie dziecka do piersi przy mniejszej liczbie posiłków dodatkowych.

  • Posiłki powinno się podawać dziecku w reakcji na objawy głodu, nigdy jako nagrodę. Objawy sytości, takie jak: grymaszenie, zasypianie czy wypluwanie pokarmu, powinny być z kolei sygnałem do zaprzestania karmienia.

  • Pokarmy rozdrobnione, papki i purée podajemy w 6.-7. miesiącu życia.

  • Nowe produkty wprowadza się zawsze w ilości nieprzekraczającej 3‑4 łyżeczek.

  • Typowa kolejność rozszerzania diety to: kaszki zbożowe, warzywa, owoce. Od 6. miesiąca życia należy też podawać pokarmy bogate w żelazo, takie jak ryby i mięso.

  • 8‑miesięczne dziecko może już dostawać małe przekąski do samodzielnego jedzenia, a roczne dziecko – pokarmy o dowolnej konsystencji.

  • Łyżeczka do karmienia powinna być twarda i płaska.

  • Dzieci od 6. miesiąca życia karmione butelką można uczyć picia z otwartego kubka, a po upływie 1. roku życia dziecko nie powinno przyjmować żadnych pokarmów i napojów przez smoczek.

  • Dziecko, które samodzielnie siedzi, zamiast być karmione łyżeczką, może otrzymywać gotowe pokarmy w małych kawałkach do samodzielnego jedzenia. Jest to tak zwana metoda BLW/BLISS, która jednak nie wydaje się przynosić żadnych wyraźnych korzyści ani też nie ma przeciw niej przekonujących argumentów.

  • Zaleca się podawanie dzieciom po ukończeniu przez nie 6. miesiąca życia jednego małego jajka na twardo dwa razy w tygodniu.

  • Należy wprowadzać do diety orzeszki ziemne między 4. a 11. miesiącem życia dziecka, o ile należy ono do grupy ryzyka związanego z alergiami.

  • Zaleca się wprowadzanie do diety glutenu między 4. a 12. miesiącem życia niemowlęcia – bez określania, jak dotychczas, jego optymalnych ilości (między 11012 kromki chleba).

  • Dzieciom powyżej 1. roku życia warto włączać do jadłospisu niewielkie ilości masła, olejów roślinnych oraz margaryny o niskiej zawartości tłuszczów trans.

  • Mięso wprowadzamy do diety raczej wcześniej niż później. Kolejność wprowadzania poszczególnych jego gatunków jest obojętna.

  • ryb dla niemowlęcia wskazane są przede wszystkim: śledzie, łososie, sardynki, szproty, flądry, dorsze i morszczuki, należy unikać natomiast miecznika, rekina, tuńczyka i płytecznika. Zalecana ilość to małe porcje maksimum 1‑2 razy w tygodniu, przy czym ważne jest obserwowanie reakcji organizmu dziecka.

  • Z uwagi na potencjalne skażenie ryżu arsenem warto ograniczyć jego spożycie przez dziecko na rzecz innych zbóż: kukurydzy, owsa, jęczmienia, pszenicy. Nie należy nigdy stosować płynnych preparatów ryżowych!

  • Małe dziecko w wieku od 7. do 12. miesiąca życia nie powinno spożywać więcej niż jedną szczyptę soli dziennie – zaleca się niedosalanie posiłków.

  • U niemowląt i dzieci należy dążyć do ograniczenia spożycia cukrów wolnych, a więc pokarmów sztucznie dosładzanych.

  • Dzieciom do 12. miesiąca życia nie podajemy miodu.

  • W drugim półroczu życia dziecka jego zapotrzebowanie na wodę wynosi 800‑1000 ml na dobę i obejmuje również wodę obecną w kaszkach, zupkach itp. Optymalną dla niemowlęcia wodą do picia jest woda źródlana lub niskozmineralizowana woda mineralna.

  • W 1. roku życia dziecka mleko krowie nie powinno być napojem głównym, a starsze dzieci nie powinny go spożywać w ilości przekraczającej 500 ml dziennie. Niemowlętom nie należy też podawać niemodyfikowanego mleka owczego lub koziego.

  • Soków owocowych (100%) nie podajemy dzieciom przed ukończeniem przez nie 12. miesiąca życia. Po tym okresie również lepiej jest ograniczać spożycie soków przez dziecko na korzyść wody. Maksymalna dozwolona dawka soków to 120 ml na dzień dla dzieci w wieku 1‑3 lat.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Żywienie sztuczne niemowląt

R1SGftAE8s78Z1
Ilustracja zatytułowana jest Żywienie sztuczne niemowląt. Przedstawia zdjęcie, na którym kobieta karmi niemowlę mlekiem z butelki ze smoczkiem. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Żywienie sztuczne niemowląt
    Żywienie sztuczne niemowląt polega na zastąpieniu pokarmu matki modyfikowanym mlekiem krowim, dostosowanym do potrzeb niemowlęcia. Jest ono poddane procesowi modyfikacji polegającemu na ilościowej i jakościowej zmianie każdej frakcji mleka w celu przybliżenia jego składu do złotego standardu, jakim jest mleko kobiece. W Polsce dostępne jest mleko początkowe, z angielskiego starting formula, przeznaczone do karmienia dzieci od pierwszego do szóstego miesiąca życia dziecka, oraz mleko następne, z angielskiego follow-up formula, przeznaczone do karmienia niemowląt od siódmego miesiąca życia.
    W sztucznym żywieniu niemowląt zdrowych zaleca się stosowanie wyłącznie modyfikowanego mleka początkowego i mleka następnego. W przygotowaniu mleka modyfikowanego ważne jest ścisłe przestrzeganie wskazówek producenta. Nie wolno stosować innych stężeń niż zalecane w przepisie. Należy zwracać uwagę na jakość wody używanej do rozprowadzania proszku. Korzystanie z gotowych przetworów sypkich przeznaczonych dla niemowląt eliminuje konieczność gotowania, z kolei podawanie bezpośrednio lub w ciągu godziny czy dwóch po przygotowaniu i przechowywaniu w warunkach chłodniczych – konieczność pasteryzacji.
    Wytyczne dotyczące przygotowania mleka modyfikowanego dla niemowląt:
    • należy postępować zgodnie z informacją producenta podaną na opakowaniu,
    • świeżą porcję mleka z proszku należy przygotować przed każdym karmieniem,
    • nie wolno przechowywać gotowego mleka modyfikowanego w termosach lub podgrzewaczach do butelek; alternatywą może być przechowywanie przegotowanej wody w termosie,
    • pozostałości po karmieniu należy wylać, nie wolno ich wykorzystywać w czasie kolejnych karmień.
Żywienie sztuczne niemowląt
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

Schemat żywienia dzieci w 1. roku życia

1
Schemat żywienia dzieci w 1. roku życia. Źródło: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medycyny” t. 18, 2021

Wiek (miesiąc)

Karmienie piersią

Karmienie mlekiem modyfikowanym

Liczba karmień

Liczba posiłków

Orientacyjna wielkość porcji (ml)

Rodzaj i konsystencja pokarmów

Przykłady pokarmów

1

8‑12

8‑10

110 (10‑120)

karmienie piersią lub mlekiem modyfikowanym

  • mleko matki lub modyfikowane

  • mleko matki lub modyfikowane

2‑4

8‑12 (14)

6

120‑140

5‑6

8‑12

5

150‑160

  • gładkie purée (dotyczy niemowląt, które są karmione w sposób mieszany lub mlekiem modyfikowanym)

  • gotowane miksowane warzywa (preferowane jako pierwsze zielone, np. brokuł) lub owoce (np. jabłko, banan), mięso, jajo

  • kaszki/kleiki bezglutenowe

  • produkty glutenowe (zaczynać od małej ilości)

7‑8

6‑8

5

170‑180

  • zwiększona różnorodność rozdrobnionych lub posiekanych pokarmów

  • produkty podawane do ręki

  • pokarmy z rodzinnego stołu

  • 3 główne posiłki i 2 mniejsze

  • 3 posiłki mleczne od 7.-8. miesiąca życia (u dzieci karmionych piersią liczba karmień piersią może być większa)

  • zmiksowane/drobno posiekane gotowane mięso, ryby

  • rozgniecione gotowane warzywa i owoce

  • posiekane surowe warzywa i owoce (np. jabłko, gruszka, pomidor)

  • miękkie kawałki/cząstki warzyw, owoców, mięsa podawane do ręki

  • kasze, pieczywo

  • pełne mleko krowie powyżej 12. miesiąca życia

  • małą ilość mleka krowiego można zastosować do przygotowania pokarmów uzupełniających

9‑12

6‑8

4‑5

190‑220

Schemat żywienia dzieci w 1. roku życia. Źródło: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medycyny” t. 18, 2021.

Wiek (miesiąc): 1

  • Karmienie piersią: od 8 do 12 karmień.

  • Karmienie mlekiem modyfikowanym: od 8 do 10 posiłków, orientacyjna wielkość porcji to 110 mililitrów, od 10 do 120.

  • Rodzaj i konsystencja pokarmów: mleko matki lub modyfikowane.

  • Przykłady pokarmów: mleko matki lub modyfikowane.

Wiek (miesiąc): od 2 do 4

  • Karmienie piersią: od 8 do 12 karmień, możliwe do 14.

  • Karmienie mlekiem modyfikowanym: 6 posiłków, orientacyjna wielkość porcji od 120 do 140 mililitrów.

  • Rodzaj i konsystencja pokarmów: mleko matki lub modyfikowane.

  • Przykłady pokarmów: mleko matki lub modyfikowane.

Wiek (miesiąc): od 5 do 6

  • Karmienie piersią: od 8 do 12 karmień.

  • Karmienie mlekiem modyfikowanym: 5 posiłków, orientacyjna wielkość porcji od 150 do 160 mililitrów.

  • Rodzaj i konsystencja pokarmów: gładkie purée, dotyczy niemowląt, które są karmione w sposób mieszany lub mlekiem modyfikowanym.

  • Przykłady pokarmów:

    • gotowane miksowane warzywa, preferowane jako pierwsze zielone, np. brokuł, lub owoce, np. jabłko, banan, mięso, jajo;

    • kaszki lub kleiki bezglutenowe;

    • produkty glutenowe, zaczynać od małej ilości.

Wiek (miesiąc): od 7 do 8

  • Karmienie piersią: od 6 do 8 karmień.

  • Karmienie mlekiem modyfikowanym: 5 posiłków, orientacyjna wielkość porcji od 170 do 180 mililitrów.

  • Rodzaj i konsystencja pokarmów:

    • zwiększona różnorodność rozdrobnionych lub posiekanych pokarmów;

    • produkty podawane do ręki;

    • pokarmy z rodzinnego stołu;

    • 3 główne posiłki i 2 mniejsze;

    • 3 posiłki mleczne od 7. do 8. miesiąca życia, u dzieci karmionych piersią liczba karmień piersią może być większa.

  • Przykłady pokarmów:

    • zmiksowane lub drobno posiekane gotowane mięso, ryby;

    • rozgniecione gotowane warzywa i owoce;

    • posiekane surowe warzywa i owoce, np. jabłko, gruszka, pomidor;

    • miękkie kawałki lub cząstki warzyw, owoców, mięsa podawane do ręki;

    • kasze, pieczywo;

    • pełne mleko krowie powyżej 12. miesiąca życia;

    • małą ilość mleka krowiego można zastosować do przygotowania pokarmów uzupełniających.

Wiek (miesiąc): od 9 do 12

  • Karmienie piersią: od 6 do 8 karmień.

  • Karmienie mlekiem modyfikowanym: od 4 do 5 posiłków, orientacyjna wielkość porcji od 190 do 220 mililitrów.

  • Rodzaj i konsystencja pokarmów:

    • zwiększona różnorodność rozdrobnionych lub posiekanych pokarmów;

    • produkty podawane do ręki;

    • pokarmy z rodzinnego stołu;

    • 3 główne posiłki i 2 mniejsze;

    • 3 posiłki mleczne od 7. do 8. miesiąca życia, u dzieci karmionych piersią liczba karmień piersią może być większa.

  • Przykłady pokarmów:

    • zmiksowane lub drobno posiekane gotowane mięso, ryby;

    • rozgniecione gotowane warzywa i owoce;

    • posiekane surowe warzywa i owoce, np. jabłko, gruszka, pomidor;

    • miękkie kawałki lub cząstki warzyw, owoców, mięsa podawane do ręki;

    • kasze, pieczywo;

    • pełne mleko krowie powyżej 12. miesiąca życia;

    • małą ilość mleka krowiego można zastosować do przygotowania pokarmów uzupełniających.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Schemat żywienia dzieci w 2. i 3. roku życia

RZV7Pg2mUvnrX1
Ilustracja zatytułowana jest Schemat żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia. Przedstawia małe dziecko siedzące na specjalnym krzesełku z blatem, które służy do jedzenia. Uśmiecha się. Na blacie są kawałki marchewki i ziemniaków. Dziecko ma fragmenty jedzenia na brodzie i dłoniach. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Schemat żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia
    W drugim i trzecim roku życia dziecka następują istotne zmiany we wzorach jego żywienia, związane z przejściem z diety typowo mlecznej do żywienia bardziej urozmaiconego, czyli z przejściem z diety niemowlęcej, przez dietę przejściową, do diety stołu rodzinnego. W tym okresie kształtują się zachowania i preferencje żywieniowe dzieci, które mają istotne znaczenie dla rozwoju ich późniejszych upodobań pokarmowych. Niektóre preferencje, jak smak słodki czy słony i awersje smakowe, jak smak gorzki są wrodzone. Wczesne doświadczenia dziecka – zarówno pozytywne, jak i negatywne – dotyczące spożywanych pokarmów mogą mieć wpływ na jego późniejsze zachowania żywieniowe. Akceptacja smaku warzyw jest trudniejsza dla małego dziecka niż akceptacja smaku owoców, dlatego warzywa powinny być wprowadzane do diety jako pierwsze. Ponadto należy pamiętać, że wielokrotne podawanie dziecku nowych produktów wpływa na akceptację ich smaku.
Schemat żywienia dzieci w 2. i 3. roku życia
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

6

Normy żywieniowe dla dzieci

R12N6ppG4yLcs1
Ilustracja zatytułowana jest Normy żywieniowe dla dzieci. Przedstawia małą dziewczynkę siedzącą na specjalnym krzesełku z blatem, które służy do jedzenia. Dziewczynka je ręką frytkę. Na blacie stoi talerz z kawałkami mięsa, ogórka oraz z frytkami. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Normy żywieniowe dla dzieci
    Normy żywieniowe dla dzieci w wieku od roku do trzech lat oblicza się na kilogram masy ciała. Odpowiednio dobiera się produkty z różnych grup zalecane do spożycia w ciągu dnia, skomponowane w posiłki, które pozwalają pokryć zapotrzebowanie organizmu dziecka na energię i wszystkie składniki odżywcze w danym okresie życia.
    Dziecko powinno spożywać jeden gram białka na kilogram masy ciała dziennie, a całkowita podaż tłuszczu powinna mieścić się w przedziale 30-40% całkowitej energii. Minimalna ilość przyswajalnych węglowodanów koniecznych do zapewnienia pracy mózgu to 130 gram na dobę.
    Dzieci w wieku od trzynastego do trzydziestego szóstego miesiąca życia powinny spożywać od czterech do pięciu posiłków w ciągu dnia, w tym trzy podstawowe – śniadanie, obiad i kolację.
    Przed wyjściem do żłobka lub przedszkola dziecko powinno zjeść w domu pierwsze śniadanie lub inny niewielki posiłek. W placówce dzieci otrzymują najczęściej śniadanie, obiad i podwieczorek. Po powrocie do domu dziecko powinno zjeść kolację.
Normy żywieniowe dla dzieci
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

7

Rozkład wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej

Planowanie spożycia poszczególnych potraw w ciągu dnia i ich energetycznego udziału pozwala uniknąć błędów żywieniowych, na przykład powtarzania potraw czy niewłaściwego ich zestawienia pod względem wartości energetycznej, odżywczej i organoleptycznej. W żłobkach, przedszkolach czy szpitalach najczęściej opracowuje się tak zwane jadłospisy dekadowe, czyli propozycje jadłospisów obejmujące dziesięć dni. W badaniach oceniających sposób żywienia dzieci w wieku poniemowlęcym udowodniono, że dzieci uczęszczające do żłobka często mają korzystniej zbilansowaną dietę niż dzieci pozostające pod opieką wyłącznie w domu.

Rozkład wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej na posiłki dla dzieci w wieku od 13. do 36. miesiąca. Źródło: Halina Weker, Hanna Dyląg, Marta Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci

Rodzaj posiłku

Udział %

Wartość energetyczna posiłku [kcal]
pięć posiłków

Udział %

Wartość energetyczna posiłku [kcal]
cztery posiłki

Pierwsze śniadanie

25

250

25

250

Drugie śniadanie

10

100

0

0

Obiad

30

300

35

350

Podwieczorek

10

100

15

150

Kolacja

25

250

25

250

Łącznie

100

1000

100

1000

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

8

Całodzienne racje pokarmowe dla małego dziecka

Średnie całodzienne racje pokarmowe wyrażone w produktach dla dzieci w wieku od roku do trzech lat według Instytutu Matki i Dziecka

  1. Produkty zbożowe i ziemniaki:

    • pieczywo - 20 g,

    • mąka, makarony - 25 g,

    • kasze, ryż, płatki śniadaniowe - 30 g.

    • ziemniaki - 80‑100 g.

  2. Warzywa i owoce - 80‑100 g.

  3. Mleko i produkty mleczne (w przeliczeniu na mleko):

    • mleko i mleczne napoje fermentowane - 550 g,

    • sery twarogowe - 10‑15 g,

    • sery podpuszczkowe - 2 g.

  4. Mięso, wędliny, ryby (w przeliczeniu na mięso bez kości) oraz jaja:

    • mięso, drób, wędliny - 20 g,

    • ryby - 10 g,

    • jaja - 12 sztuki.

  5. Tłuszcze:

    • zwierzęce: masło i śmietana - 6 g,

    • roślinne: oleje - 10 g.

  6. Cukier i słodycze - 20 g.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

9

Zasady układania jadłospisu dla małego dziecka

Zasady układania jadłospisu dla dziecka można oprzeć na modelowym talerzu żywieniowym, który obrazuje udział poszczególnych grup produktów wyrażony w liczbach porcji w jadłospisie dziecka. Zdrowa dieta dzieci jest jednym z elementów umożliwiających ich optymalny wzrost, rozwój i zdrowie.

Pod pojęciem zdrowej diety należy rozumieć urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności oraz właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej. Dieta dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i wapnia) wtedy, gdy w kuchni domowej wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.

Pełnowartościowa całodzienna dieta dziecka powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup żywności.

Przykłady produktów zalecanych w żywieniu dzieci w wieku 13‑36 miesięcy:

  • produkty białkowe - 4‑5 porcji,

  • produkty zbożowe - 5 porcji,

  • warzywa – 5 porcji,

  • owoce – 4 porcje,

  • tłuszcze – 1‑2 porcje.

RZGhyRFTaKbhT1
Ilustracja zatytułowana jest Zasady układania jadłospisu dla małego dziecka. Przedstawia schemat kołowy z podziałem produktów, które powinien zawierać jadłospis dla małego dziecka. W jadłospisie tym powinny zawierać się: trzy porcje mleka i produktów mlecznych; od jednej do dwóch porcji mięsa, drobiu, ryb lub jaj; pięć porcji produktów zbożowych; pięć porcji warzyw; cztery porcje owoców, od jednej do dwóch porcji tłuszczy oraz woda. Wszystkie elementy jadłospisu zilustrowane są grafikami, przedstawiającymi produkty składające się na jadłospis dla małego dziecka. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Produkty białkowe, mleko
    Trzy porcje
    Zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń, niezbędny do budowy kości, zębów i prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych, oraz niektóre witaminy z grupy B. Jogurty i kefiry ze względu na obniżoną ilość laktozy – cukru mlecznego – i obecność bakterii kwasu mlekowego są lepiej tolerowane przez niektóre dzieci niż mleko płynne spożywcze. Mleko, jogurty i kefiry mogą być wykorzystywane nie tylko jako napoje, ale także jako dodatek do sosów, zup i deserów.
  2. Produkty białkowe, mięso
    Od jednej do dwóch porcji
    Mięso w diecie dzieci jest ważnym źródłem białka, witamin B jeden, PP i B dwanaście, żelaza hemowego – bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm dziecka, cynku oraz wielu pierwiastków śladowych. W żywieniu dzieci poleca się świeże, chude mięso wysokiej jakości. Mięso z drobiu jest delikatne, lekkostrawne i bogate w białko. Mięso z ryb jest nie tylko źródłem białka, ale także ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się podawanie dziecku ryb 1‑2 razy w tygodniu.
  3. Produkty zbożowe
    Pięć porcji
    Są źródłem węglowodanów złożonych, skrobi, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych – głównie fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, selenu, molibdenu, manganu i chromu. Skrobia powinna być podstawowym węglowodanem w żywieniu dzieci. Jest dobrze trawiona, ale jej nadmiar w diecie może obciążać przewód pokarmowy. Poleca się urozmaicone gatunki pieczywa – pełnoziarniste, jasne i ciemne, różnego rodzaju kasze grube i drobne oraz płatki zbożowe.
  4. Warzywa
    Pięć porcji
    Są ważnym źródłem witamin - witaminy C, beta‑karotenu, witamin z grupy B i składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, manganu, miedzi, cynku, molibdenu i żelaza, węglowodanów – głównie skrobi, w którą bogate są ziemniaki, groch, fasola, soczewica, kukurydza, cukrów - glukozy, fruktozy i sacharozy oraz błonnika.
  5. Owoce
    Cztery porcje
    Są źródłem ważnych witamin, składników mineralnych, cukrów prostych, dwucukrów, wielocukrów oraz wielu związków organicznych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu dziecka. Naturalne cukry występujące w owocach to przede wszystkim glukoza, fruktoza i sacharoza. Są one źródłem łatwo dostępnej energii. Zawarty w owocach błonnik oraz pektyny regulują pracę przewodu pokarmowego małego dziecka. Witaminy występujące w owocach to przede wszystkim witamina C i prowitamina A, czyli beta‑karoten, związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Składniki mineralne zawarte w owocach – potas, miedź, żelazo, cynk, magnez, kobalt i wapń – wchodzą w skład wielu komórek i tkanek, na przykład kości, zęby, płyny ustrojowe, hemoglobina, enzymy oraz wpływają na szereg przemian zachodzących w organizmie.
    Soki przeznaczone dla dzieci przygotowywane są najczęściej z owoców i warzyw bogatych w witaminę C – czarnych, czerwonych i białych porzeczek, malin, jeżyn, truskawek, owoców cytrusowych i południowych, a także pomidorów. Częstym składnikiem jadłospisu dla dzieci są soki warzywne i warzywno‑owocowe przygotowywane na bazie marchwi. Nie zawierają one zbyt dużo witaminy C, ale są znakomitym źródłem beta‑karotenu, czyli prowitaminy A. Oprócz marchwi znaczne ilości beta‑karotenu zawierają także: dynia, morele, pomidory oraz brzoskwinie. Dziennie nie powinno się podawać dzieciom więcej niż jedną porcję soku, czyli około pół szklanki.
  6. Tłuszcze
    Od jednej do dwóch porcji
    Odgrywają szczególną rolę w żywieniu dzieci. Są źródłem energii, która jest niezbędna w okresie intensywnego wzrastania. Stanowią ważny element strukturalny błon komórkowych. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do rozwoju tak ważnych organów jak mózg i siatkówka oka. Polecane są zwłaszcza oliwa z oliwek, olej sojowy oraz olej rzepakowy.
  7. Woda
    Jest składnikiem niezbędnym do życia. W organizmie pełni rolę substancji budulcowej, uniwersalnego rozpuszczalnika, uczestniczy w transporcie m.in. składników odżywczych, stanowi idealne środowisko dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, reguluje gospodarkę cieplną. U dzieci w wieku jednego roku do trzech lat zapotrzebowanie na płyny wynosi około 1300 mililitrów na dobę. W żywieniu małych dzieci szczególne znaczenie ma jakość wody używanej do przygotowywania mleka w proszku, zup, przecierów czy soków. Woda przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci powinna mieć naturalną czystość chemiczną, mikrobiologiczną oraz właściwy skład mineralny. Dla niemowląt zaleca się wody źródlane, naturalne wody mineralne niskosodowe, zawierające mniej niż 20 miligramów jonów sodu na 1 litr i wody niskozmineralizowane, najlepiej butelkowane z atestem. Woda dobrej jakości polecana jest nie tylko do picia, lecz także do przygotowywania mleka modyfikowanego i potraw. Ilość płynów spożywana przez dzieci w ciągu dnia uwarunkowana jest ich indywidualnymi potrzebami. W domu, żłobku czy w przedszkolu dzieci powinny mieć zawsze dostęp do picia – kubki, szklaneczki i butelka z wodą powinny być zawsze w zasięgu wzroku dziecka, tak by mogło ono wskazać, że chce pić. Dzieci po pierwszym roku życia nie powinny już pić napojów z butelki ze smoczkiem. Soków i słodkich napojów nie wolno podawać dzieciom w nocy.
    W celu wspomagania prawidłowego rozwoju aparatu mowy zaleca się podawanie dzieciom płynów z kubka lub szklanki, picie przez słomkę oraz z butelki.
Zasady układania jadłospisu dla małego dziecka
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

10

Zbilansowany jadłospis dla małego dziecka

RYjxRCKBUz92j1
Ilustracja zatytułowana jest Zbilansowany jadłospis dla małego dziecka. Przedstawia zupę krem z marchwi w miseczce, która stoi na talerzu. Na talerzu ułożone są plastry warzyw i owoców: marchewki, buraka, jabłka. O talerz oparta jest łyżka. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Zbilansowany jadłospis dla małego dziecka
    Dieta dziecka powinna być:
    • urozmaicona pod względem doboru produktów spożywczych,
    • uregulowana pod względem częstości i pory spożywania posiłków,
    • umiarkowana, wielkość porcji posiłków i rodzaj potraw dostosowane do potrzeb dziecka, bez nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych, na przykład barwników lub konserwantów.
    W każdym posiłku należy uwzględniać rozmaite produkty spożywcze.
Zbilansowany jadłospis dla małego dziecka
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

11

Przykładowy jadłospis dla dziecka w 6. miesiącu życia

R1D2a2gRG3gN41
Ilustracja zatytułowana jest Przykładowy jadłospis dziecka w szóstym miesiącu życia. Przedstawia dwa zdjęcia. Na lewym zdjęciu niemowlę pije mleko z piersi matki. Na prawym zdjęciu matka karmi niemowlę za pomocą specjalnej butelki. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Dziecko karmione piersią
    Karmienie piersią na żądanie oraz wprowadzanie pokarmów uzupełniających takich jak: zmiksowane mięso i ryby, gotowane i rozgniecione warzywa oraz owoce, jajka, kaszki i kleiki; orientacyjna wielkość porcji to od stu pięćdziesięciu do stu sześćdziesięciu mililitrów, zalecana liczba posiłków – pięć, w tym cztery mleczne.
  2. Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym
    Mleko początkowe cztery razy dziennie, przygotowane zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu oraz wprowadzanie pokarmów uzupełniających takich jak: zmiksowane mięso i ryby, gotowane i rozgniecione warzywa oraz owoce, jajka, kaszki i kleiki; orientacyjna wielkość porcji to od stu pięćdziesięciu do stu sześćdziesięciu mililitrów, zalecana liczba posiłków – pięć, w tym cztery mleczne.
Przykładowy jadłospis dziecka w 6. miesiącu życia
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

12

Przykładowy jadłospis dla dziecka w 7.‑8. miesiącu życia

REBdgNyhl7gfj1
Ilustracja zatytułowana jest Przykładowy jadłospis dziecka w siódmym i ósmym miesiącu życia. Przedstawia dwa zdjęcia. Na lewym zdjęciu niemowlę pije mleko z piersi matki. Na prawym zdjęciu matka karmi niemowlę za pomocą specjalnej butelki. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Dziecko karmione piersią
    Karmienie piersią na żądanie oraz wprowadzanie pokarmów uzupełniających takich jak: zmiksowane lub drobno posiekane mięso i ryby, rozgniecione warzywa i owoce, posiekane lub tarte surowe owoce i warzywa, jajka, kasze i pieczywo, jogurt naturalny, kefir, sery; do posiłków uzupełniających można dodać zioła - na przykład koperek, natkę pietruszki, bazylię, a do zup także curry lub nasiona kopru włoskiego, ale nie więcej niż od jednej czwartej do jednej drugiej łyżeczki na porcję; orientacyjna wielkość porcji to od stu siedemdziesięciu do stu osiemdziesięciu mililitrów, zalecana liczba posiłków – od czterech do pięciu, w tym trzy mleczne.
  2. Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym
    Mleko następne cztery razy dziennie, przygotowane zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu oraz wprowadzanie pokarmów uzupełniających takich jak: zmiksowane lub drobno posiekane mięso i ryby, gotowane i rozgniecione warzywa i owoce, posiekane lub tarte surowe owoce i warzywa, jajka, kasze i pieczywo, jogurt naturalny, kefir, sery; do posiłków uzupełniających można dodać zioła - na przykład koperek, natkę pietruszki, bazylię), ale nie więcej niż od jednej czwartej do jednej drugiej łyżeczki na porcję; orientacyjna wielkość porcji to od stu siedemdziesięciu do stu osiemdziesięciu mililitrów, zalecana liczba posiłków – od czterech do pięciu, w tym trzy mleczne.
Przykładowy jadłospis dziecka w 7.‑8. miesiącu życia
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

13

Przykładowy jadłospis dla dziecka w 2. roku życia

RJ1cIQA3F2A7T1
Ilustracja zatytułowana jest Przykładowy jadłospis dla dziecka w drugim roku życia. Przedstawia zupę krem w miseczce, która stoi na talerzu. Na talerzu ułożone są plastry jabłek i bananów oraz liść sałaty. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Przykładowy jadłospis dla dziecka w drugim roku życia
    Pierwsze śniadanie
    Płatki owsiane na mleku z jabłkiem: mleko modyfikowane (220 mililitrów – niepełna szklanka), drobne płatki owsiane (20 gram – dwie łyżki), jabłko gotowane bez cukru (50 gram - połowa małego jabłka).
    Drugie śniadanie
    Mix owocowy z jogurtem: banan pokrojony w plasterki (100 gram – mała sztuka), jogurt naturalny.
    Obiad
    Krupnik jarzynowy z drobną kaszą jęczmienną perłową: krupnik (220 mililitrów – niepełna szklanka), oliwa z oliwek (5 gram – łyżeczka), natka pietruszki (2 gramy – pół łyżeczki).
    Pulpet cielęcy z koperkiem, ziemniaki purée, gotowana marchewka z zielonym groszkiem, kompot: pulpet cielęcy (do 30-35 gram – wielkość dużego orzecha włoskiego), ziemniaki (50 gram – mała sztuka) + koperek (5 gram – łyżeczka), marchewka z groszkiem (50 gram – 2 łyżki) + masło (3 gramy – pół łyżeczki), kompot z malin (220 mililitrów – niepełna szklanka) lub woda.
    Podwieczorek
    Kisiel mleczny z biszkoptem: kisiel (150 mililitrów – trzy czwarte szklanki), biszkopt (5 gram – 1 sztuka), wanilia – do smaku.
    Kolacja
    Kaszka wielozbożowa na mleku z rodzynkami: mleko modyfikowane (220 mililitrów – niepełna szklanka), kaszka wielozbożowa (25 gram – 3 łyżki), namoczone i rozdrobnione rodzynki (10 gram – 1-2 łyżeczki).
Przykładowy jadłospis w 2 roku życia
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

14

Przykładowy jadłospis dla dziecka w 3. roku życia

RxEo1qCE81XjB1
Ilustracja zatytułowana jest Przykładowy jadłospis dla dziecka w trzecim roku życia. Przedstawia zupę krem w miseczce, która stoi na serwetce. W zupie znajduje się pokrojone jabłko, które leży także na serwetce. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Przykładowy jadłospis dla dziecka w trzecim roku życia
    Pierwsze śniadanie
    Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem: naleśnik (50 gram – mała sztuka), twarożek (20 gram – łyżka), truskawki (20 gram – 2 sztuki), jogurt naturalny (12 gram – łyżka), cukier waniliowy – do smaku, mleko 2% (220 mililitrów – niepełna szklanka), kakao naturalne (5 gram – 1 łyżeczka), cukier (5 gram – 1 płaska łyżeczka).
    Drugie śniadanie
    Sok warzywno-owocowy (własny wyrób): sok marchwiowy (120 gram – pół szklanki), sok z wyciśniętej pomarańczy (30 gram – 2-3 łyżki).
    Obiad
    Zupa cytrynowa z ryżem, śmietaną i koperkiem: rosół (220 ml – niepełna szklanka), ryż (35 gram –2 łyżki po ugotowaniu), sok ze świeżej cytryny (12 gram – 1 łyżka), marchewka gotowana z zupy (25 gram –1-2 łyżki, pokrojona w plasterki), śmietana 18% (10 gram – 2 łyżeczki), koperek (pół łyżeczki).
    Pierożki z mięsem, surówka z marchwi, kompot: pierożki (80 gram – 2-3 sztuki), marchew (20 gram – 1 łyżka), oliwa z oliwek (3 gramy – 1 niecała łyżeczka), sok ze świeżej cytryny – kilka kropel aż do uzyskania kwaśnego smaku, kompot z malin (220 mililitrów – niepełna szklanka).
    Podwieczorek
    Sałatka ze świeżych owoców: winogrona (50 gram – 10 kulek), brzoskwinia (50 gram – pół sztuki), jogurt naturalny (20 gram – 1 pełna łyżka).
    Kolacja
    Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z sałatką jarzynową: mleko krowie 2-3,2% (220 mililitrów – niepełna szklanka), kawa zbożowa (5 gram – 1 łyżeczka), cukier (5 gram – 1 łyżeczka), pieczywo razowe (20 gram – 1 kromka), masło (5 gram – 1 łyżeczka), sałatka jarzynowa (25 gram – 1 łyżka), majonez (5 gram – 1 łyżeczka).
Przykładowy jadłospis w 3 roku życia
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

15

Normy spożycia wody przez małe dziecko

R1D7WCTKvRtkj1
Ilustracja zatytułowana jest Normy spożycia wody przez małe dziecko. Przedstawia chłopca, który pije wodę z bidonu. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Normy spożycia wody przez małe dziecko
    Zawartość wody w organizmie niemowlęcia i osoby dorosłej w porównaniu z masą ciała istotnie się różni. U niemowląt woda stanowi znacznie większą część ciała, ponadto małe dzieci szybko rosną i intensywnie się rozwijają, dlatego zapotrzebowanie na wodę, w przeliczeniu na kilogram masy ciała, jest u dzieci czterokrotnie większe niż u dorosłych. Niemowlęta powinny otrzymywać około 700 mililitrów wody na dobę w pierwszym półroczu życia i około 800 mililitrów na dobę w drugim. Noworodki i niemowlęta do szóstego miesiąca życia potrzebują od stu do stu dziewięćdziesięciu mililitrów wody w przeliczeniu na 1 kilogram masy ciała. W ich przypadku źródłem wody jest oczywiście mleko matki, gdyż zgodnie ze stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia podawanie wody w okresie wyłącznego karmienia piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia dziecka nie jest potrzebne i mogłoby niekorzystnie wpłynąć na jego łaknienie i w efekcie na laktację.
    Jeżeli jest potrzeba uzupełnienia płynów w organizmie niemowlęcia - zazwyczaj wtedy, kiedy nie jest karmione piersią lub w wyjątkowo upalne dni, to odpowiednia do tego celu jest przede wszystkim woda. Dziecko w drugim półroczu życia potrzebuje 800-1000 mililitrów wody, zaś w wieku od roku do trzech lat – 1250 mililitrów. Jej źródłem jest nadal mleko, ale też inne pokarmy i płyny, w tym oczywiście woda. Jest ona przy tym jedynym płynem służącym nawodnieniu zalecanym dzieciom bez szczególnych ograniczeń. W związku z tym niemowlęta są też bardziej narażone na odwodnienie, do którego dochodzi u nich znacznie szybciej niż u starszych dzieci i dorosłych w razie niedostarczenia odpowiedniej ilości płynów w pokarmie lub nadmiernej utraty wody na przykład w wyniku wymiotów, biegunki, w przebiegu gorączki lub przy wysokiej temperaturze powietrza. Jeśli już w pierwszym roku życia dziecka przyzwyczaimy je do picia wody zamiast soków lub innych napojów, będzie to bardzo istotny krok w profilaktyce otyłości.
Normy spożycia wody przez małe dziecko
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Zalecane dzienne spożycie wody według Instytutu Matki i Dziecka z 2012 roku

Normy Instytutu Żywności i Żywienia – 2012 rok

Grupa

Wiek (lata)

ml na dobę

niemowlęta

0‑0,5

100–190 na kg masy ciała

0,5‑1

800–1000

dzieci

1‑3

1250

Normy Instytutu Żywności i Żywienia, 2012 rok

Grupa

Wiek, lata

Mililitry na dobę

niemowlęta

od 0 do 0,5

od 100 do 190 na kilogram masy ciała

niemowlęta

od 0,5 do 1

od 800 do 1000

dzieci

od 1 do 3

1250

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

16

Suplementacja małego dziecka

Rh1bcZtLvY3pL1
Ilustracja zatytułowana jest Suplementacja małego dziecka. Przedstawia kobietę, która trzyma w ramionach śpiące niemowle. Na ilustracji znajduje się punkt interaktywny, po kliknięciu którego pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
  1. Suplementacja małego dziecka
    Nawet dobrze zbilansowany jadłospis nie zawsze zaspokaja zapotrzebowanie organizmu dziecka na wszystkie składniki odżywcze niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dziecka. „Dodatki” do jadłospisu stanowiące jego uzupełnienie nazywamy suplementami. W tej grupie znajdują się pierwiastki śladowe, czyli mikroelementy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tak zwane zdrowe tłuszcze i witaminy.
    W pierwszym roku życia dziecka do prawidłowego rozwoju i utrzymania zdrowia konieczna jest suplementacja witamin D i K.
    Witamina D odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia i fosforu, dlatego jest niezbędna między innymi do prawidłowego rozwoju kości. Zgodnie z zaleceniami polskich specjalistów witaminę D należy podawać dziecku już od pierwszych dni jego życia.
    Witamina K jest niezbędna, aby utrzymywać prawidłowe krzepnięcie krwi. Gdy jej brakuje w organizmie noworodków i niemowląt w pierwszym kwartale życia, mogą się pojawić groźne dla zdrowia i życia dziecka krwotoki - tak zwana choroba krwotoczna noworodka. Dlatego obecnie każdy noworodek otrzymuje w szpitalu, bezpośrednio po urodzeniu, profilaktycznie, jednorazowo, odpowiednią dawkę witaminy K w postaci zastrzyku. Jest to najlepszy i zalecany sposób zabezpieczenia odpowiedniego zapas tej witaminy na pierwsze miesiące życia dziecka i nie ma już potrzeby jej dodatkowej suplementacji. Inne witaminy są dostarczane dziecku wraz z pokarmem matki oraz z nowymi potrawami wprowadzanymi do jadłospisu.
    Suplementacja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważnym składnikiem zdrowej diety i są niezbędne do właściwego funkcjonowania mózgu, nerwów, narządu wzroku, a także serca i układu odpornościowego, powinna być zapewniona przez karmienie piersią, a w drugim półroczu życia dziecka głównym źródłem kwasu DHA w diecie stają się produkty uzupełniające – ryby oraz mleko modyfikowane. Aktualnie wszystkie preparaty mlekozastępcze dostępne w sprzedaży są wzbogacone w DHA.
Suplementacja małego dziecka
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej, licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Miejsce na notatki

Rcs6wkHvF52Et

Powiązane ćwiczenia