Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym produktów z własnego gospodarstwa rolnego i ich wykorzystania. Jednym z produktów pozyskiwanych z własnego gospodarstwa rolnego jest mleko, czyli wydzielina gruczołów mlecznych 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, pozyskiwana od różnych zwierząt hodowlanych. Nazwa „mleko” zarezerwowana jest dla mleka 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Mleko pochodzące od innych zwierząt otrzymuje dodatkowe określenie, np. mleko owcze. Pozyskanie mleka w gospodarstwie agroturystycznym odbywa się poprzez 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście mogą uczestniczyć w tym procesie, a nawet samemu spróbować wydoić krowę tradycyjnym sposobem. Mleko można wykorzystać na wiele sposobów i wykonać z niego wiele produktów.
Jednym z nich jest masło, które wykonuje się poprzez zebranie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, a następnie ubicie jej w 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach czy kwaśne mleko, które powstaje poprzez odstawienie mleka w glinianym garnku w ciepłe miejsce, gdzie po kilku godzinach zachodzi 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach zakwaszający mleko.
Jednym z cennych surowców z gospodarstwa są również jaja. Jajo jest komórką rozrodczą ptaków zawierającą wszystkie składniki niezbędne do rozwoju zarodka. Jaja w handlu określane są jako 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Jaja innych ptaków opisywane są np. jako jaja strusie. Jajo to najbardziej wartościowy produkt spożywczy ze względu na jego wartość odżywczą. Jaja w gospodarstwie agroturystycznym pozyskamy oczywiście od 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście gospodarstwa sami mogą pójść do kurnika, 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, aby potem przygotować z nich pożywny posiłek. Jaja możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do przyrządzenia jajecznicy z zebraną wcześniej 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; jaja sadzone, gotowane czy 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; do sporządzania ciast, deserów, np. biszkoptu z owocami czy też mleczka waniliowego; a także 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach z żółtek jaj i mąki.
Bardzo często w gospodarstwa uprawia się także ziemniaki. To rośliny 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które pochodzą z Ameryki Południowej. Częścią jadalną są 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które rosną na podziemnych rozłogach. Goście w gospodarstwie agroturystycznym mogą wziąć udział w zbieraniu ziemniaków, czyli w tzw. 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach i przygotować obiad z młodych ziemniaków i kwaśnego mleka. W polskiej kuchni regionalnej ziemniaki są wykorzystywane na wiele sposobów, od kiszki ziemniaczanej, do pierogów z farszem z ziemniaków i twarogu, czy poprzez sporządzanie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, kopytek albo placków ziemniaczanych.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym produktów z własnego gospodarstwa rolnego i ich wykorzystania. Jednym z produktów pozyskiwanych z własnego gospodarstwa rolnego jest mleko, czyli wydzielina gruczołów mlecznych 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, pozyskiwana od różnych zwierząt hodowlanych. Nazwa „mleko” zarezerwowana jest dla mleka 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Mleko pochodzące od innych zwierząt otrzymuje dodatkowe określenie, np. mleko owcze. Pozyskanie mleka w gospodarstwie agroturystycznym odbywa się poprzez 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście mogą uczestniczyć w tym procesie, a nawet samemu spróbować wydoić krowę tradycyjnym sposobem. Mleko można wykorzystać na wiele sposobów i wykonać z niego wiele produktów.
Jednym z nich jest masło, które wykonuje się poprzez zebranie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, a następnie ubicie jej w 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach czy kwaśne mleko, które powstaje poprzez odstawienie mleka w glinianym garnku w ciepłe miejsce, gdzie po kilku godzinach zachodzi 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach zakwaszający mleko.
Jednym z cennych surowców z gospodarstwa są również jaja. Jajo jest komórką rozrodczą ptaków zawierającą wszystkie składniki niezbędne do rozwoju zarodka. Jaja w handlu określane są jako 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Jaja innych ptaków opisywane są np. jako jaja strusie. Jajo to najbardziej wartościowy produkt spożywczy ze względu na jego wartość odżywczą. Jaja w gospodarstwie agroturystycznym pozyskamy oczywiście od 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście gospodarstwa sami mogą pójść do kurnika, 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, aby potem przygotować z nich pożywny posiłek. Jaja możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do przyrządzenia jajecznicy z zebraną wcześniej 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; jaja sadzone, gotowane czy 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; do sporządzania ciast, deserów, np. biszkoptu z owocami czy też mleczka waniliowego; a także 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach z żółtek jaj i mąki.
Bardzo często w gospodarstwa uprawia się także ziemniaki. To rośliny 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które pochodzą z Ameryki Południowej. Częścią jadalną są 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które rosną na podziemnych rozłogach. Goście w gospodarstwie agroturystycznym mogą wziąć udział w zbieraniu ziemniaków, czyli w tzw. 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach i przygotować obiad z młodych ziemniaków i kwaśnego mleka. W polskiej kuchni regionalnej ziemniaki są wykorzystywane na wiele sposobów, od kiszki ziemniaczanej, do pierogów z farszem z ziemniaków i twarogu, czy poprzez sporządzanie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, kopytek albo placków ziemniaczanych.