Animacja w 3D ,,Przygotowanie samodzielnie przez Klienta potrawy z wybranego produktu regionalnego''
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Film nawiązujący do treści materiału
Powiązane ćwiczenia
2. Potrawa z wybranego produktu regionalnego - quiz
Test
2. Potrawa z wybranego produktu regionalnego - quiz
2Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego81295Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś quiz. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy wykonania śląskiego piernika tradycyjnego i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać quiz, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego
Sprawdź swoją wiedzę rozwiązując przygotowany test.
Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego
Pytanie
1/8
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Dokończ zdanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Śląski piernik tradycyjny to produkt Możliwe odpowiedzi: 1. regionalny, wpisany na listę produktów tradycyjnych., 2. regionalny, wpisany na listę produktów ginących., 3. To nie jest poprawna odpowiedź. Śląski piernik tradycyjny to produkt regionalny, wpisany na listę produktów tradycyjnych. Produkt został sklasyfikowany w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim”.
Dokończ zdanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Śląski piernik tradycyjny ma kształt prostokątny, o wymiarach Możliwe odpowiedzi: 1. 50 cm długości, 40 cm szerokości i około 4 cm wysokości., 2. 100 cm długości, 20 cm szerokości i około 15 cm wysokości., 3. 40 cm długości, 90 cm szerokości i około 3 cm wysokości.
Połącz w pary wyrażenia tak, aby tworzyły pełne i poprawne nazwy składników niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. cukier Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona powidła Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona przyprawa Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona kakao Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona soda Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona kawa Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona
Połącz w pary wyrażenia tak, aby tworzyły pełne i poprawne nazwy składników niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. cukier Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona powidła Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona przyprawa Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona kakao Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona soda Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona kawa Możliwe odpowiedzi: 1. gorzkie, 2. trzcinowy, 3. zbożowa, 4. śliwkowe, 5. korzenna, 6. oczyszczona
Dokończ zdanie, zaznaczając wszystkie poprawne odpowiedzi spośród podanych. Do sporządzenia polewy do śląskiego piernika tradycyjnego należy użyć Możliwe odpowiedzi: 1. 1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%., 2. 1 łyżki kawy zbożowej (np. Inki)., 3. 100 g ciemnej czekolady.
Odpowiedz na pytanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Ile dni po zebraniu śliwek w sadzie należy je gotować na wolnym ogniu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak powideł? Możliwe odpowiedzi: 1. 3 dni., 2. 1 dzień., 3. 10 dni.
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanego zdania. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Zebrane śliwki należy posortować, umyć, oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem i dodać kilka łyżek wody, a rondel postawić na kuchence i podgrzewać na minimalnej mocy grzania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Ostatni etap smażenia tradycyjnych powideł śliwkowych wymaga częstego mieszania podczas ich podgrzewania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do sporządzenia masła z wykorzystaniem tradycyjnej maselnicy będziemy potrzebowali śmietanki o zawartości 36% tłuszczu, podgrzanej do temperatury 24 stopni.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanego zdania. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Zebrane śliwki należy posortować, umyć, oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem i dodać kilka łyżek wody, a rondel postawić na kuchence i podgrzewać na minimalnej mocy grzania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Ostatni etap smażenia tradycyjnych powideł śliwkowych wymaga częstego mieszania podczas ich podgrzewania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do sporządzenia masła z wykorzystaniem tradycyjnej maselnicy będziemy potrzebowali śmietanki o zawartości 36% tłuszczu, podgrzanej do temperatury 24 stopni.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Do poszczególnych narzędzi i sprzętów niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego, dopasuj słowa z ramek.
Do poszczególnych narzędzi i sprzętów niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego, dopasuj słowa z ramek.
W poniższym zdaniu zaznacz błędną odpowiedź. Do pokrojenia upieczonego ciasta posłuży deska biała/czerwona.
W poniższym zdaniu zaznacz błędną odpowiedź. Do pokrojenia upieczonego ciasta posłuży deska biała/czerwona.
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego81295Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś quiz. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy wykonania śląskiego piernika tradycyjnego i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać quiz, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego
Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego
Pytanie
1/8
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Dokończ zdanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Śląski piernik tradycyjny ma kształt prostokątny, o wymiarach Możliwe odpowiedzi: 1. 50 cm długości, 40 cm szerokości i około 4 cm wysokości., 2. 100 cm długości, 20 cm szerokości i około 15 cm wysokości., 3. 40 cm długości, 90 cm szerokości i około 3 cm wysokości.
Połącz w pary wyrażenia tak, aby tworzyły pełne i poprawne nazwy składników niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. cukier Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna powidła Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna przyprawa Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna kakao Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna soda Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna kawa Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna
Połącz w pary wyrażenia tak, aby tworzyły pełne i poprawne nazwy składników niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. cukier Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna powidła Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna przyprawa Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna kakao Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna soda Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna kawa Możliwe odpowiedzi: 1. śliwkowe, 2. oczyszczona, 3. trzcinowy, 4. gorzkie, 5. zbożowa, 6. korzenna
Odpowiedz na pytanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Ile dni po zebraniu śliwek w sadzie należy je gotować na wolnym ogniu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak powideł? Możliwe odpowiedzi: 1. 3 dni., 2. 1 dzień., 3. 10 dni.
Dokończ zdanie, zaznaczając wszystkie poprawne odpowiedzi spośród podanych. Do sporządzenia polewy do śląskiego piernika tradycyjnego należy użyć Możliwe odpowiedzi: 1. 1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%., 2. 1 łyżki kawy zbożowej (np. Inki)., 3. 100 g ciemnej czekolady.
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanego zdania. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Zebrane śliwki należy posortować, umyć, oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem i dodać kilka łyżek wody, a rondel postawić na kuchence i podgrzewać na minimalnej mocy grzania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Ostatni etap smażenia tradycyjnych powideł śliwkowych wymaga częstego mieszania podczas ich podgrzewania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do sporządzenia masła z wykorzystaniem tradycyjnej maselnicy będziemy potrzebowali śmietanki o zawartości 36% tłuszczu, podgrzanej do temperatury 24 stopni.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanego zdania. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Zebrane śliwki należy posortować, umyć, oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem i dodać kilka łyżek wody, a rondel postawić na kuchence i podgrzewać na minimalnej mocy grzania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Ostatni etap smażenia tradycyjnych powideł śliwkowych wymaga częstego mieszania podczas ich podgrzewania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do sporządzenia masła z wykorzystaniem tradycyjnej maselnicy będziemy potrzebowali śmietanki o zawartości 36% tłuszczu, podgrzanej do temperatury 24 stopni.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Dokończ zdanie, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych. Śląski piernik tradycyjny to produkt Możliwe odpowiedzi: 1. regionalny, wpisany na listę produktów tradycyjnych., 2. regionalny, wpisany na listę produktów ginących., 3. To nie jest poprawna odpowiedź. Śląski piernik tradycyjny to produkt regionalny, wpisany na listę produktów tradycyjnych. Produkt został sklasyfikowany w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim”.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym narzędzi i sprzętów niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym narzędzi i sprzętów niezbędnych do wykonania śląskiego piernika tradycyjnego.
W poniższym zdaniu zaznacz błędną odpowiedź. Do pokrojenia upieczonego ciasta posłuży deska biała/czerwona.
W poniższym zdaniu zaznacz błędną odpowiedź. Do pokrojenia upieczonego ciasta posłuży deska biała/czerwona.