Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Wykorzystywanie produktów z własnego gospodarstwa rolnego i produktów regionalnych

HGT.10 Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego - Technik turystyki na obszarach wiejskich 515205

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
11
1. Surowce z własnego gospodarstwa rolnego i produkty regionalne1DR028mOq
Rqz6ZUUWLgSW51
Połącz w pary wyrazy związane z działalnością gospodarstwa rolnego i agroturystycznego oraz z produktami regionalnymi tak, aby utworzyły poprawne terminy. technik Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw walory Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw prace Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw zbiór Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw ogródek Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw przetwórstwo Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw kapusta kiszona Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw obrządek Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw produkt Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw jelita Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw kiełbasa Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw gołąbki Możliwe odpowiedzi: 1. w słoiku, 2. polowe, 3. ziołowy, 4. turystyki, 5. turystyczne, 6. z kaszy jaglanej, 7. beskidzkie, 8. regionalny, 9. gospodarski, 10. charsznicka, 11. domowe, 12. warzyw
2. Potrawa z wybranego produktu regionalnego - quiz3DpAhyvOyG
2Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego81295Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś quiz. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy wykonania śląskiego piernika tradycyjnego i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać quiz, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego

Sprawdź swoją wiedzę rozwiązując przygotowany test.

Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Twój ostatni wynik:
-
Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego81295Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś quiz. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą wykonania śląskiego piernika tradycyjnego. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy wykonania śląskiego piernika tradycyjnego i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać quiz, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Quiz: Potrawa z wybranego produktu regionalnego

Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Twój ostatni wynik:
-
2]1

3. Produkty z własnego gospodarstwa rolnego i ich wykorzystanie2DR028mOq
RGAnSjn2g7hEd2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym produktów z własnego gospodarstwa rolnego i ich wykorzystania. Jednym z produktów pozyskiwanych z własnego gospodarstwa rolnego jest mleko, czyli wydzielina gruczołów mlecznych 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, pozyskiwana od różnych zwierząt hodowlanych. Nazwa „mleko” zarezerwowana jest dla mleka 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Mleko pochodzące od innych zwierząt otrzymuje dodatkowe określenie, np. mleko owcze. Pozyskanie mleka w gospodarstwie agroturystycznym odbywa się poprzez 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście mogą uczestniczyć w tym procesie, a nawet samemu spróbować wydoić krowę tradycyjnym sposobem. Mleko można wykorzystać na wiele sposobów i wykonać z niego wiele produktów.

Jednym z nich jest masło, które wykonuje się poprzez zebranie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, a następnie ubicie jej w 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach czy kwaśne mleko, które powstaje poprzez odstawienie mleka w glinianym garnku w ciepłe miejsce, gdzie po kilku godzinach zachodzi 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach zakwaszający mleko.

Jednym z cennych surowców z gospodarstwa są również jaja. Jajo jest komórką rozrodczą ptaków zawierającą wszystkie składniki niezbędne do rozwoju zarodka. Jaja w handlu określane są jako 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Jaja innych ptaków opisywane są np. jako jaja strusie. Jajo to najbardziej wartościowy produkt spożywczy ze względu na jego wartość odżywczą. Jaja w gospodarstwie agroturystycznym pozyskamy oczywiście od 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach. Goście gospodarstwa sami mogą pójść do kurnika, 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, aby potem przygotować z nich pożywny posiłek. Jaja możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do przyrządzenia jajecznicy z zebraną wcześniej 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; jaja sadzone, gotowane czy 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach; do sporządzania ciast, deserów, np. biszkoptu z owocami czy też mleczka waniliowego; a także 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach z żółtek jaj i mąki.

Bardzo często w gospodarstwa uprawia się także ziemniaki. To rośliny 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które pochodzą z Ameryki Południowej. Częścią jadalną są 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, które rosną na podziemnych rozłogach. Goście w gospodarstwie agroturystycznym mogą wziąć udział w zbieraniu ziemniaków, czyli w tzw. 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach i przygotować obiad z młodych ziemniaków i kwaśnego mleka. W polskiej kuchni regionalnej ziemniaki są wykorzystywane na wiele sposobów, od kiszki ziemniaczanej, do pierogów z farszem z ziemniaków i twarogu, czy poprzez sporządzanie 1. podbiór, 2. klusek śląskich, 3. proces fermentacji mlekowej, 4. kur, 5. proces fermentacji octowej, 6. poszetowe, 7. zebrać swojskie jaja, 8. ssaków, 9. maselnicy, 10. jednoroczne, 11. wszystkich zwierząt, 12. wykopaliskach, 13. masłownicy, 14. jaja kurze, 15. makaronu, 16. bulwy, 17. udój, 18. śmietanki, 19. koziego, 20. świeżą pokrzywą, 21. pasztetowe, 22. naleśników, 23. twarogu, 24. krowiego, 25. wieloletnie, 26. kogutów, 27. łodygi, 28. wykopkach, kopytek albo placków ziemniaczanych.
1
Materiały powiązane