Obejrzyj prezentację.tooltipid21Obejrzyj prezentację.

Rwi38f9aBtW7l
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
tooltipid21
Trudne słowabluewhite
1
Polecenie 1

Wymień rodzaje zbóż uprawianych w Polsce.tooltipid22Wymień rodzaje zbóż uprawianych w Polsce.

1
Polecenie 2

Porównaj rodzaje prac polowych wykonywanych dawniej i współcześnie. Zwróć uwagę na rodzaje wykorzystywanych narzędzi.tooltipid23Porównaj rodzaje prac polowych wykonywanych dawniej i współcześnie. Zwróć uwagę na rodzaje wykorzystywanych narzędzi.

tooltipid22
tooltipid22.1
tooltipid22.2
tooltipid23
tooltipid23.1
tooltipid23.2
błonnik
błonnik

błonnikRiWue0GkZuVmUbłonnik

substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest przyswajana przez organizm ludzki, ale pełni bardzo ważną rolę w trawieniu innych pokarmów. Można go porównać do szczotki, która czyści jelita z niepotrzebnych resztek pokarmówR1qxwMfIHD2lZsubstancja pochodzenia roślinnego, która nie jest przyswajana przez organizm ludzki, ale pełni bardzo ważną rolę w trawieniu innych pokarmów. Można go porównać do szczotki, która czyści jelita z niepotrzebnych resztek pokarmów

cep
cep

cepRA8xsMdYpf0z6cep

narzędzie do ręcznego młócenia zboża, składające się z dwóch złączonych ze sobą drewnianych kijówRTy1udWo4qrhCnarzędzie do ręcznego młócenia zboża, składające się z dwóch złączonych ze sobą drewnianych kijów

gluten
gluten

glutenRcariqJ0AxraLgluten

białka zawarte w ziarnach zbóż. Wielu ludzi z powodu uczulenia na gluten nie może jeść produktów zbożowychR1cBDXQNTxfNYbiałka zawarte w ziarnach zbóż. Wielu ludzi z powodu uczulenia na gluten nie może jeść produktów zbożowych

mąka orkiszowa
mąka orkiszowa

mąka orkiszowaR1JL4QNDw4S27mąka orkiszowa

mąka młócona tylko raz, zawiera otręby pszenne i jest zdrowsza od wielokrotnie zmielonej mąki, ponieważ zawiera dużo błonnikaR1VFaeTx743Jcmąka młócona tylko raz, zawiera otręby pszenne i jest zdrowsza od wielokrotnie zmielonej mąki, ponieważ zawiera dużo błonnika

młócenie
młócenie

młócenieR1ENcpBS64wNumłócenie

oddzielanie ziarna zboża od słomy (wyłuskiwanie ziarna z kłosów), dawniej wykonywane ręcznie za pomocą cepa, obecnie mechanicznie przez kombajnRcBYcOjVPJTuKoddzielanie ziarna zboża od słomy (wyłuskiwanie ziarna z kłosów), dawniej wykonywane ręcznie za pomocą cepa, obecnie mechanicznie przez kombajn

otręby zbożowe
otręby zbożowe

otręby zbożoweRnxGVbbDb4fHtotręby zbożowe

produkt powstały z przemiału zbóż. W skład otrąb zbożowych wchodzi zewnętrzna warstwa ziarna, czyli łuska. Tak zmielone zboże jest dużo zdrowsze od oczyszczonej z otrąb mąkiRy2dDOz8VXiNZprodukt powstały z przemiału zbóż. W skład otrąb zbożowych wchodzi zewnętrzna warstwa ziarna, czyli łuska. Tak zmielone zboże jest dużo zdrowsze od oczyszczonej z otrąb mąki

zboża ozime
zboża ozime

zboża ozimeR1B3eS93Cd0elzboża ozime

zboża wysiewane jesienią, a zbierane wiosnąR1akNnGp23z4mzboża wysiewane jesienią, a zbierane wiosną

zboża jare
zboża jare

zboża jareRPu8mjLr0iB1Yzboża jare

zboża wysiewane wiosną, a zbierane latemRRltB7N3bRLz4zboża wysiewane wiosną, a zbierane latem

żniwa
żniwa

żniwaR8mcHNsdR5P8hżniwa

okres zbioru zbóżR1eFECcR8abarokres zbioru zbóż