R3rvhK8ANU2A3
Grafika przedstawia wątrobę oraz umiejscowiony poniżej niej drobny pęcherzyk żółciowy.

Żółć – powstawanie, wydzielanie i funkcje

Żółć jest wydzielana przez wątrobę. To wodny roztwór o brunatnożółtej lub zielonej barwie i gorzkim smaku.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Większość składników pokarmowych (białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych) nie rozkłada się w wodzie. Ulegają one dopiero enzymom trawiennym, takim jak amylaza ślinowa czy pepsyna. Rozkład tłuszczy jest jeszcze bardziej skomplikowany – wymaga obecności żółci wytwarzanej przez komórki wątroby.

Twoje cele
  • Dowiesz się, czym jest żółć i poznasz jej skład chemiczny.

  • Wymienisz i omówisz funkcje żółci.

  • Opiszesz, na czym polega proces emulgacji tłuszczów.