Niektóre pojęcia mają inne znaczenie w języku potocznym niż w języku naukowym. Dla przykładu, pojęcie „białko” oznacza część jajka kurzego, które jest elementem naszej codziennej diety. Czy pojęcie to będzie oznaczało to samo na lekcjach chemii? Jak definiujemy białka? Czy żółtko zawiera białko?
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
budowę cząsteczek aminokwasów;
sposób łączenia się za sobą cząsteczek aminokwasów;
produkty reakcji kondensacji aminokwasów.
Nauczysz się
definiować pojęcie „białka”;
projektować i przeprowadzać doświadczenie, które pozwoli określać, jakie pierwiastki chemiczne wchodzą w skład białek;
opisywać budowę białek;
wskazywać, w jakich produktach spożywczych występują białka;
wymieniać funkcje białek w organizmie.
i9L37WFw4F_d5e174
1. Skład pierwiastkowy białek
Jak zbudowany jest organizm człowieka?
Organizm ludzki zbudowany jest głównie z wody (około masy ciała), związków organicznych (około masy ciała) oraz innych niż woda związków nieorganicznych. Wśród wspomnianych związków organicznych, najliczniejszą grupę stanowią tak zwane białka (około masy ciała).
Co to są białka i z jakich pierwiastków są zbudowane?
Białka to substancje złożone o stosunkowo skomplikowanej budowie.
Badanie składu pierwiastkowego białek
Doświadczenie 1
RMTMCoPkzFAO4
Problem badawczy:. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj.
Hipoteza 1:
Hipoteza 2:
Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2.). Co będzie potrzebne:
;. Instrukcja:
1.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Przeprowadzono doświadczenie, które miało na celu sprawdzenie, jakie pierwiastki wchodzą w skład białek.
Problem badawczy:
Jakie pierwiastki wchodzą w skład białek?
Hipoteza:
W skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.
Co było potrzebne:
białko jaja kurzego;
uniwersalny papierek wskaźnikowy;
papierek ołowiowy;
woda destylowana;
probówka;
drewniana łapa do probówek;
statyw na probówki;
palnik;
zapałki.
Przebieg doświadczenia:
W probówce umieszczono około białka jaja kurzego. Następnie ogrzewano ją w płomieniu palnika, stale wstrząsając. Zaobserwowano zachodzące zmiany, a do wylotu probówki zbliżono zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy i papierek ołowiowy.
Obserwacje:
W trakcie ogrzewania, białko jaja kurzego ścina się, stopniowo ciemnieje i ostatecznie pokrywa się czarnym nalotem. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. Ogrzewaniu białka towarzyszy nieprzyjemny zapach, przypominający palące się włosy. Zbliżony do wylotu probówki zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie z żółtego na zielone, a papierek ołowiowy czernieje.
Wnioski:
Czarny nalot, który powstaje w wyniku ogrzewania na białku jaja kurzego, to węgiel. Ciecz na ściankach probówki to skroplona para wodna. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie w kontakcie z wydzielającym się amoniakiem. Czernienie papierka ołowiowego świadczy o obecności w białku siarki.
Postawiona hipoteza jest zatem prawdziwa – w skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.
1
Polecenie 1
RQf0nJpPwT9vp
Obserwacje:
(Uzupełnij)
Wnioski:
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Obserwacje: Obserwując zachodzące podczas przeprowadzania doświadczenia zmiany, zwróć uwagę na zmiany konsystencji i zabarwienia białka jaja kurzego podczas ogrzewania oraz na barwy użytych papierków – uniwersalnego papierka wskaźnikowego i papierka ołowiowego. Zastanów się, czy w czasie ogrzewaniu białka jaja kurzego wyczuwalny jest jakiś zapach.
Wnioski: Zastanów się, o czym świadczą odnotowane obserwacje. W swoich wnioskach odnieś się do postawionej hipotezy.
Obserwacje: W trakcie ogrzewania białko jaja kurzego ścina się, stopniowo ciemnieje i ostatecznie pokrywa się czarnym nalotem. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. Ogrzewaniu białka towarzyszy nieprzyjemny zapach, przypominający palące się włosy. Zbliżony do wylotu probówki zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie z żółtego na zielone, a papierek ołowiowy czernieje.
Wnioski: Czarny nalot, który powstaje w wyniku ogrzewania na białku jaja kurzego, to węgiel. Ciecz na ściankach probówki to skroplona para wodna. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie w kontakcie z wydzielającym się amoniakiem. Czernienie papierka ołowiowego świadczy o obecności w białku siarki.
Postawiona hipoteza jest zatem prawdziwa – w skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.
1
Polecenie 1
Zapisz, w jaki sposób wykryto obecność poszczególnych pierwiastków w białku.
RT4maQWLDEvrK
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Sprawdzano obecność węgla, tlenu, wodoru, azotu oraz siarki.
BiałkabiałkaBiałka to związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są głównie z atomów węgla, wodoru, tlenu i azotu. Obecność wymienionych atomów pierwiastków chemicznych w strukturze białka potwierdziliśmy w doświadczeniu W wyniku ogrzewania, białko pokryło się czarnym nalotem, którym był węgiel. Na ściankach probówki można było zaobserwować krople wody, której cząsteczki zbudowane są z atomów wodoru i tlenu. Zwilżony wodą uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienił zabarwienie z żółtego na zielone, co wskazuje na obecność anionów wodorotlenkowych () i zasadowy odczyn roztworu. Aniony te powstały w wyniku reakcji amoniaku (uzyskanego w wyniku ogrzewania białka) z wodą.
W skład białek mogą również wchodzić inne pierwiastki chemiczne. Obecność w białku jednego z nich – siarki – również udało się potwierdzić w analizowanym doświadczeniu. Papierek ołowiowypapierki ołowiowePapierek ołowiowy służy bowiem do wykrywania anionów siarczkowych (), a jego czarne zabarwienie świadczy o powstaniu praktycznie nierozpuszczalnej w wodzie soli, tj. siarczku ołowiu. Równanie reakcji chemicznej, jaka zaszła na papierku ołowiowym, można zapisać w formie jonowej skróconej jako:
Możliwe, że już wcześniej udało Ci się zauważyć obecność siarki w białku jaja kurzego w nieco mniej sprzyjających okolicznościach. Podczas psucia się jaj, wyczuwalny jest nieprzyjemny zapach, który spowodowany jest powstawaniem siarkowodoru – związku chemicznego o wzorze sumarycznym . Oprócz pierwiastków chemicznych, wskazanych na podstawie wyników doświadczenia nr , w skład białek mogą wchodzić również między innymi fosfor, żelazo, magnez, miedź oraz cynk. Warto jednak pamiętać, że wymienione metale mogą występować w białkach jedynie w formie jonów: , , , .
i9L37WFw4F_d5e303
2. Budowa białek
Białka są związkami wielkocząsteczkowymi zbudowanymi z reszt aminokwasów, które są ze sobą połączone za pomocą wiązań peptydowychwiązanie peptydowewiązań peptydowych. Mimo że wyróżnia się tylko około dwudziestu aminokwasów białkowych (czyli takich, które mogą wchodzić w skład białek), różnorodność białek występujących w przyrodzie jest ogromna.
Cząsteczki aminokwasów mogą łączyć się ze sobą w reakcjach kondensacjireakcja kondensacjireakcjach kondensacji. Reakcję kondensacji dwóch cząsteczek glicyny (aminokwasu białkowego o najprostszej budowie) można opisać za pomocą równania:
R1QRyvjFG2AfB1
Grafika przedstawia równanie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny. Zawiera wzory strukturalne cząsteczek. Pierwsze dwa wzory to dwie cząsteczki glicyny: od N odchodzą trzy wiązania pojedyncze w lewo na ukos w górę do H, w lewo na ukos w dół do H oraz poziomo do C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego. Następnie wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół, O H. Grupa O H zaznaczona czerwoną ramką. Plus, druga cząsteczka glicyny o takiej samej strukturze. W drugiej cząsteczce zaznaczone na czerwono H, znajdujące się na ukos w dół od N. Strzałka w prawo. Cząsteczka glicylo—glicyny o strukturze: od N odchodzą trzy wiązania pojedyncze: w lewo ukos w górę do H, w lewo na ukos w dół do H oraz poziomo do C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego. Następnie wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół do N, od N wiązanie pojedyncze na ukos w dół do H, od N kolejne wiązanie pojedyncze poziomo, C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół, O H. W cząsteczce glicylo—glicyny niebieską ramką zaznaczono ugrupowanie peptydowe, na które składają się atomy: C, O, N i H. W ugrupowaniu tym, zieloną strzałką wskazano wiązanie peptydowe, czyli wiązanie pomiędzy atomem C, a atomem N. Następnie plus, H, indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, O, czyli cząsteczka wody oznaczona czerwoną ramką.
Równanie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
W wyniku zachodzącej reakcji chemicznej, z dwóch cząsteczek glicyny powstaje jedna cząsteczka związku organicznego, w której reszty cząsteczek glicyny połączone są ze sobą wiązaniem peptydowym. Związek organiczny, o którym mowa, to dipeptyd. Nie jest on zaliczany do grupy białek. Białkami umownie nazywamy związki chemiczne, których cząsteczki utworzone są z łańcuchów zawierających więcej niż reszt aminokwasów, połączonych za pomocą wiązań peptydowych. Związki o krótszych łańcuchach są zaliczane do oligopeptydówoligopeptydyoligopeptydów (zawierających od do około reszt aminokwasów) lub polipeptydówpolipeptydypolipeptydów (zawierających od około do reszt aminokwasów). Jak to możliwe, że w skład cząsteczki białka może wchodzić tak duża (a często nawet większa) liczba reszt aminokwasów? Zwróć uwagę, że w cząsteczce rozpatrywanego dipeptydu znajdują się dwie grupy funkcyjne: aminowa () oraz karboksylowa ():
RqApBR2EOriIg1
Na ilustracji przedstawiono wzór półstrukturalny cząsteczki. Od N odchodzą trzy wiązania pojedyncze: w lewo ukos w górę do H, w lewo na ukos w dół do H oraz poziomo do C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego. Następnie wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół do N, od N wiązanie pojedyncze na ukos w dół do H, od N wiązanie pojedyncze poziomo, C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyczne w dół, O H. Na pomarańczowo zaznaczono grupę aminową na lewym krańcu cząsteczki, a na prawym krańcu na niebiesko oznaczono grupę karboksylową wiązanie pojedyncze . Wiązanie peptydowe, znajdujące się pomiędzy atomem węgla a atomem azotu zaznaczono kolorem czerwonym.
Cząsteczka dipeptydu utworzona z dwóch reszt glicyny.
Źródło: GroMar Sp. z o.o, licencja: CC BY-SA 3.0.
Dzięki obecności tych grup, dipeptyd może ulegać dalszym reakcjom kondensacjireakcja kondensacji aminokwasówreakcjom kondensacji. Obecna w nim grupa aminowa może połączyć się z grupą karboksylową kolejnej cząsteczki, a grupa karboksylowa z grupą aminową następnej cząsteczki aminokwasu. W ten sposób powstanie tetrapeptyd, zbudowany z czterech reszt glicyny.
RG5yw7LbMz9i31
Na ilustracji przedstawiono wzór półstrukturalny cząsteczki złożonej z czterech cząsteczek glicyny. Każda cząsteczka glicyny o wyglądzie od N odchodzą trzy wiązania pojedyncze: w lewo ukos w górę do H, w lewo na ukos w dół do H oraz poziomo do C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego. Następnie wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół do N, od N wiązanie pojedyncze na ukos w dół do H, od N wiązanie pojedyncze poziomo, C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół, do N, od N wiązanie pojedyncze na ukos w dół do H, od N wiązanie pojedyncze poziomo, C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół, do N, od N wiązanie pojedyncze na ukos w dół do H, od N wiązanie pojedyncze poziomo, C H indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze, C, wiązanie podwójne na ukos w górę O, od C drugie wiązanie, pojedyncze w dół, O H. Na pomarańczowo zaznaczono grupę aminową na lewym krańcu cząsteczki, a na prawym krańcu na niebiesko oznaczono grupę karboksylową wiązanie pojedyncze . Cztery wiązania peptydowe, znajdujące się pomiędzy atomami C a atomami N zaznaczono kolorem czerwonym.
Cząsteczka tetrapeptydu utworzona z czterech reszt glicyny.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Jak widzisz, również i w tym przypadku powstała cząsteczka tetrapeptydu zawiera grupy aminową i karboksylową, zdolne do dalszych reakcji chemicznych. Czy już rozumiesz, dlaczego jest możliwe utworzenie tak dużych cząsteczek białka?
Narysowanie wzoru chemicznego cząsteczki białka, w przeciwieństwie do wzorów cząsteczek aminokwasów, dipeptydów czy tetrapeptydów, nie jest już takie proste. Uproszczoną budowę cząsteczki białka możemy przedstawić schematycznie za pomocą wzoru:
RHQjzsMMLboME1
Na ilustracji przedstawiono uproszczony wzór cząsteczki białka utworzonego z reszt cząsteczek jednego aminokwasu. Przy pomocy czterech niebieskich ramek, podpisanych jako: Ugrupowanie peptydowe, oznaczono powtarzające się fragmenty wzoru . W każdej z tabelek wiązanie pojedyncze między atomem węgla a atomem azotu zaznaczono kolorem zielonym i opisano jako: Wiązanie peptydowe. Pomiędzy ugrupowaniami peptydowymi występuje również powtarzający się fragment wzoru . Litera R oznacza atom wodoru lub resztę węglowodorową aminokwasów tworzących białko.
Schemat przedstawiający uproszczony wzór cząsteczki białka utworzonego z reszt cząsteczek jednego aminokwasu. R na schemacie oznacza atom wodoru (w przypadku glicyny) lub resztę węglowodorową aminokwasów tworzących białko.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Budowa białek jest jednak nieco bardziej skomplikowana. W przypadku jej opisu należy uwzględnić cztery struktury (poziomy uporządkowania): strukturę pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową oraz (o ile występuje) czwartorzędową. Struktury te scharakteryzowano krótko na poniższej grafice:
R14NEFzSennwm1
Na ilustracji składającej się z czterech zestawionych ze sobą rysunków przedstawiono cztery struktury białek. Pierwsza z nich, podpisana jako Struktura pierwszorzędowa, została ukazana na jasnopomarańczowym tle jako łańcuch różnokolorowych kulek reprezentujących aminokwasy z oznaczeniami literowymi poszczególnych aminokwasów: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Łańcuch przechodzi w strukturę drugorzędową, znajdującą się na ilustracji poniżej, podpisanej jako Struktura drugorzędowa. Jest ona umieszczona na jasnoniebieskim tle i została zobrazowana na dwa sposoby: jako zielona spiralna alfa helisa oraz jako niebieska zagięta beta kartka. Z prawej strony obu grafik umieszczono ilustrację opisaną jako Struktura trzeciorzędowa. Znajduje się ona na jasnoróżowym tle i stanowi połączenie dwóch fragmentów zielonej alfa helisy i dwóch fragmentów beta kartki: różowego i czerwonego. W prawym dolnym rogu rysunku znajduje się podpis: Białko . Najbardziej z prawej strony, na białym tle przedstawiono Strukturę czwartorzędową. Jest ona połączeniem podjednostek trzeciorzędowych — w tym wypadku, na przykładzie hemoglobiny, są to cztery podjednostki oznaczone kolorami: czerwonym, pomarańczowym, zielonym i niebieskim. Tworzą one strukturę przypominającą plątaninę nici.
Budowa białek
Źródło: LadyofHats, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.
R1HL2LXjvuMuG
1. Struktura pierwszorzędowa Sekwencja reszt aminokwasów w łańcuchu białka. Opisuje rodzaj aminokwasów tworzących białko oraz kolejność w jakiej łączą się ze sobą poszczególne reszty aminokwasowe (połączone za pomocą wiązań peptydowych) w łańcuchu białkowym (peptydowym)., 2. Struktura drugorzędowa Opisuje ułożenie łańcucha białkowego (peptydowego) w przestrzeni.
Dwa podstawowe modele ułożenia łańcucha białkowego w przestrzeni to: α (alfa) helisa (spirala) i β (beta) kartka (lub harmonijka; struktura pofałdowanej kartki papieru)., 3. Struktura trzeciorzędowa Opisuje w jaki sposób są względem siebie ułożone struktury drugorzędowe., 4. Struktura czwartorzędowa Dotyczy białek zbudowanych z kilku łańcuchów peptydowych (a czasem także reszt niebiałkowych, np. reszt cukrów). Opisuje wzajemne położenie (dopasowanie) wspomnianych łańcuchów w przestrzeni.
Jednym z białek, dla którego opisano strukturę czwartorzędową jest hemoglobina (białko krwi), złożona z czterech łańcuchów peptydowych połączonych ze sobą w odpowiedni sposób.
1. Struktura pierwszorzędowa Sekwencja reszt aminokwasów w łańcuchu białka. Opisuje rodzaj aminokwasów tworzących białko oraz kolejność w jakiej łączą się ze sobą poszczególne reszty aminokwasowe (połączone za pomocą wiązań peptydowych) w łańcuchu białkowym (peptydowym)., 2. Struktura drugorzędowa Opisuje ułożenie łańcucha białkowego (peptydowego) w przestrzeni.
Dwa podstawowe modele ułożenia łańcucha białkowego w przestrzeni to: α (alfa) helisa (spirala) i β (beta) kartka (lub harmonijka; struktura pofałdowanej kartki papieru)., 3. Struktura trzeciorzędowa Opisuje w jaki sposób są względem siebie ułożone struktury drugorzędowe., 4. Struktura czwartorzędowa Dotyczy białek zbudowanych z kilku łańcuchów peptydowych (a czasem także reszt niebiałkowych, np. reszt cukrów). Opisuje wzajemne położenie (dopasowanie) wspomnianych łańcuchów w przestrzeni.
Jednym z białek, dla którego opisano strukturę czwartorzędową jest hemoglobina (białko krwi), złożona z czterech łańcuchów peptydowych połączonych ze sobą w odpowiedni sposób.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
Budowę białek opisał amerykański fizyk i chemik Linus Carl Pauling (czyt. lajnus carl puling), za co w otrzymał Nagrodę Nobla. Osiem lat później, tj. w ., otrzymał drugą – tym razem Pokojową Nagrodę Nobla za pracę podczas kampanii przeciwko próbom z bronią jądrową. Naukowiec ten uważany jest za jednego z najważniejszych chemików
RKD88wB0Rjf6P
Czarno—białe zdjęcie przedstawia młodego Linusa Carla Paulinga. Jest on ubrany w białą koszulę, czarny krawat i togę. Na głowie ma akademicki beret. Tło zdjęcia jest szare.
Linus Carl Pauling – dwukrotny zdobywca Nagrody Nobla
Źródło: Esquilo, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.
i9L37WFw4F_d5e366
3. Występowanie białek oraz ich rola w organizmie
Białka są podstawowym elementem budującym wszystkie organizmy. Oprócz funkcji budulcowej, odgrywają również inne znaczące role w organizmie. Załączona poniżej mapa pojęć ukazuje podział białek ze względu na funkcje pełnione przez nie w organizmie człowieka.
1
RwUpqIJCyuB4d1
Mapa myśli przedstawiająca funkcje pełnione przez białka w organizmie. Pierwszą z nich jest funkcja budulcowa, inaczej strukturalna. Pełnią ją białka takie jak: kolagen, który buduje ścięgna, miozyna, budująca mięśnie oraz keratyna, która buduje włosy i paznokcie. Drugi rodzaj białek to białka transportujące, na przykład hemoglobina, zawarta w erytrocytach, która przenosi (transportuje) tlen. Trzecim rodzajem są białka enzymatyczne, na przykład pepsyna, czyli enzym umożliwiający hydrolizę peptydów (trawienie białek). Kolejnym rodzajem są białka hormonalne. Jest to między innymi insulina, czyli hormon trzustki, który reguluje poziom glukozy we krwi. Następnym rodzajem białek są te pełniące funkcje obronne (ochronne), jak na przykład fibrynogen. Bierze on udział w procesie krzepnięcia krwi (gojenia się ran). Ostatnim rodzajem białek są białka ruchowe (kurczliwe): miozyna i aktyna, umożliwiające skurcz mięśni.
Mapa myśli przedstawiająca funkcje pełnione przez białka w organizmie. Pierwszą z nich jest funkcja budulcowa, inaczej strukturalna. Pełnią ją białka takie jak: kolagen, który buduje ścięgna, miozyna, budująca mięśnie oraz keratyna, która buduje włosy i paznokcie. Drugi rodzaj białek to białka transportujące, na przykład hemoglobina, zawarta w erytrocytach, która przenosi (transportuje) tlen. Trzecim rodzajem są białka enzymatyczne, na przykład pepsyna, czyli enzym umożliwiający hydrolizę peptydów (trawienie białek). Kolejnym rodzajem są białka hormonalne. Jest to między innymi insulina, czyli hormon trzustki, który reguluje poziom glukozy we krwi. Następnym rodzajem białek są te pełniące funkcje obronne (ochronne), jak na przykład fibrynogen. Bierze on udział w procesie krzepnięcia krwi (gojenia się ran). Ostatnim rodzajem białek są białka ruchowe (kurczliwe): miozyna i aktyna, umożliwiające skurcz mięśni.
Podział białek ze względu na funkcje pełnione w ludzkim organizmie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Mapa myśli przedstawiająca funkcje pełnione przez białka w organizmie. Pierwszą z nich jest funkcja budulcowa, inaczej strukturalna. Pełnią ją białka takie jak: kolagen, który buduje ścięgna, miozyna, budująca mięśnie oraz keratyna, która buduje włosy i paznokcie. Drugi rodzaj białek to białka transportujące, na przykład hemoglobina, zawarta w erytrocytach, która przenosi (transportuje) tlen. Trzecim rodzajem są białka enzymatyczne, na przykład pepsyna, czyli enzym umożliwiający hydrolizę peptydów (trawienie białek). Kolejnym rodzajem są białka hormonalne. Jest to między innymi insulina, czyli hormon trzustki, który reguluje poziom glukozy we krwi. Następnym rodzajem białek są te pełniące funkcje obronne (ochronne), jak na przykład fibrynogen. Bierze on udział w procesie krzepnięcia krwi (gojenia się ran). Ostatnim rodzajem białek są białka ruchowe (kurczliwe): miozyna i aktyna, umożliwiające skurcz mięśni.
Dzienne zapotrzebowanie na białko jest indywidualną cechą organizmu – zależy między innymi od wieku i płci, a także stanu zdrowia, aktywności fizycznej oraz masy ciała. Zwiększone zapotrzebowanie na białko wykazują głównie dzieci w okresie wzrostu oraz kobiety w czasie trwania ciąży, a także osoby aktywne fizycznie.
Średnie zapotrzebowanie [EAR] białka wg krajowej racji pokarmowej
Grupa (płeć, wiek/lata)
Masa ciała ()*
m.c./dobę (gram na kilogram masy ciała na dobę)
g/os./dobę (gram na osobę na dobę)
Niemowlęta
miesięcy
miesięcy
Dzieci
Chłopcy
Mężczyźni
Dziewczęta
Kobiety
ciąża
laktacja
*Prawidłowa masa ciała (u osób dorosłych BMI ) Indeks górny Źródło: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, . Indeks górny koniecŹródło: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, .
Zawartość białka w produktach spożywczych jest różna, co należy brać pod uwagę przy doborze produktów spożywanych w ciągu dnia.
R1ZoVD02EZiMF
Zdjęcie przedstawia rozbite jajo kurze z wypływającym żółtkiem i białkiem. Jajko leży na białej, gładkiej powierzchni.
Jaja zawierają około masowych białka. Uwaga: żółtko, z chemicznego punktu widzenia, to też białko.
Źródło: emirkrasnic, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RtmUUFNdzb5sr
Zdjęcie przedstawia szklankę i przezroczysty dzbanek wypełnione mlekiem. Naczynia stoją na szklanej powierzchni, w której widoczne są ich odbicia. Tło zdjęcia jest czarne.
Średnia zawartość białka w mleku wyrażona w procentach masowych wynosi około .
Źródło: congerdesign, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
R1L32d78TxBpt
Zdjęcie przedstawia trójkątny kawałek żółtego sera z dziurami.
Sery żółte zawierają około masowych białka.
Źródło: Shutterbug75, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
R1VxWONMeS91A
Zdjęcie przedstawia kawałek sera pleśniowego leżącego na białym papierze na drewnianym stole. Widoczne są niebiesko‑zielone żyłki pleśni.
Ser pleśniowy zawiera około masowych białka.
Źródło: jamstraightuk, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Rbdci36iXM7g0
Zdjęcie przedstawia kilka kawałków cienkich kabanosów leżących na ozdobnym, owalnym talerzu. Jako dekorację umieszczono natkę pietruszki.
Kabanos zawiera około masowych białka.
Źródło: Kuruni, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.
R1LzqiPxzVnH5
Zdjęcie przedstawia dwa kawałki surowego czerwonego mięsa: jeden na pierwszym planie, drugi w tle. Ułożone są one na drewnianej desce.
Różne rodzaje mięsa zawierają zróżnicowaną ilość białka. Przykładowo wołowina zawiera około , a wieprzowina ok. masowych białka.
Źródło: Bru-nO, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RKO2QFPjkUvYT
Zdjęcie przedstawia cztery upieczone ryby na srebrnej tacy z kawałkami warzyw: pomidora, sałaty, marchewki i skórki pomarańczy.
Ryby zawierają od (panga) do nawet blisko (tuńczyk) masowych białka.
Źródło: pompi, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RbxePLO5HOHt2
Zdjęcie przedstawia stos białych ziaren fasoli.
Fasola zawiera około masowych białka.
Źródło: zoosnow, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RUEhVqP6CIemC
Zdjęcie przedstawia żółte ziarenka soczewicy wysypujące się ze szklanej miski na brązowy tkany materiał.
Soczewica zawiera około masowych białka.
Źródło: PDPics, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
R1TiRxMtNuGEt
Zdjęcie przedstawia nasiona soi, które umieszczone są w worku wykonanym z naturalnego brązowego materiału. Po jego prawej stronie znajduje się stos takich samych nasion leżących na brązowym materiale.
Soja (suche nasiona) zawiera około masowych białka.
Źródło: pnmralex, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
RE3mj2pVJDfbM
Zdjęcie przedstawia orzechy włoskie w łupinach. Jeden z nich, znajdujący się w centrum grafiki, jest rozłupany.
Orzechy włoskie zawierają około masowych białka.
Źródło: NickyPe, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Indeks górny Źródło danych przedstawionych w galerii: 1. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, . 2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Indeks górny koniecŹródło danych przedstawionych w galerii: 1. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, . 2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL
Polecenie 2
R1Hw8CJHvwhII
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz ,,Prawda'', jeśli zdanie jest prawdziwe, lub ,,Fałsz'', jeśli jest fałszywe.. Spożywając orzechów włoskich, dostarczamy organizmowi więcej białka, niż gdybyśmy spożyli fasoli.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. By dostarczyć organizmowi tyle samo białka, ile znajduje się w szklance mleka (), należałoby spożyć około sera żółtego.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. W soczewicy znajduje się mniej białka niż w orzechów włoskich.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz ,,Prawda'', jeśli zdanie jest prawdziwe, lub ,,Fałsz'', jeśli jest fałszywe.. Spożywając orzechów włoskich, dostarczamy organizmowi więcej białka, niż gdybyśmy spożyli fasoli.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. By dostarczyć organizmowi tyle samo białka, ile znajduje się w szklance mleka (), należałoby spożyć około sera żółtego.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. W soczewicy znajduje się mniej białka niż w orzechów włoskich.. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i9L37WFw4F_d5e424
Podsumowanie
Cząsteczki wszystkich białek są zbudowane głównie z atomów czterech pierwiastków: węgla, wodoru, tlenu i azotu. W skład niektórych białek mogą wchodzić atomy siarki, fosforu i inne atomy.
Podstawowymi elementami budującymi białka są aminokwasy.
Białka to wielkocząsteczkowe związki chemiczne, zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniami peptydowymi.
Białka są głównym składnikiem budulcowym organizmów. Pełnią funkcje: budulcowe, transportowe, regulujące i inne.
Źródłem białka zwierzęcego są między innymi jajka, nabiał, mięso, ryby, a roślinnego – produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe, np. fasola, soja i soczewica.
Praca domowa
1
Polecenie 3.1
RfmEcqWZRdV50
Średnie dzienne zapotrzebowanie na białko dla chłopca w wieku lat wynosi ok. białka na kg masy ciała. Mleko krowie zawiera ok. masowych białka. Krzyś waży i wypija cztery szklanki mleka krowiego dziennie. W oparciu o odpowiednie obliczenia, oceń, czy gdyby źródłem białka dla Krzysia było jedynie wypijane każdego dnia mleko, to czy średnie dzienne zapotrzebowanie na białko byłoby u niego zaspokojone. Przyjmij, że masa mleka w szklance wynosi .
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rozwiązując zadanie możesz postępować zgodnie z poniższą instrukcją.
Wykorzystując masę ciała chłopca, oblicz, ile gramów białka dziennie powinien on spożywać.
Oblicz masę białka zawartego w szklance mleka, a otrzymany wynik pomnóż razy cztery (chłopiec wypija cztery szklanki mleka dziennie).
Porównaj wyniki uzyskane w punktach i .
Chłopiec powinien dziennie spożywać:
białka
W szklance mleka zawarte jest:
białka
Zatem w czterech szklankach mleka znajduje się:
białka
Jeśli Krzyś będzie dostarczał swojemu organizmowi białko, pijąc wyłącznie cztery szklanki mleka, to nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania.
1
Polecenie 3.2
RHaqLumPIRtcL
Mapa myśli. Białko jako składnik odżywczy jest dla organizmu źródłem azotu oraz odpowiednich aminokwasów. W dostępnych źródłach wyszukaj informacje na temat niedoboru i nadmiaru białka w organizmie człowieka. Zdobyte informacje zaprezentuj w formie mapy pojęć. Wymień przynajmniej po 3 skutki niedoboru oraz nadmiaru białka.. Lista elementów: Nazwa kategorii: Białka jako składniki odżywczeElementy należące do kategorii Białka jako składniki odżywczeNazwa kategorii: NiedobórElementy należące do kategorii NiedobórNazwa kategorii: Nazwa kategorii: Nazwa kategorii: Koniec elementów należących do kategorii NiedobórNazwa kategorii: NadmiarElementy należące do kategorii NadmiarNazwa kategorii: Nazwa kategorii: Nazwa kategorii: Koniec elementów należących do kategorii NadmiarKoniec elementów należących do kategorii Białka jako składniki odżywcze
Mapa myśli. Białko jako składnik odżywczy jest dla organizmu źródłem azotu oraz odpowiednich aminokwasów. W dostępnych źródłach wyszukaj informacje na temat niedoboru i nadmiaru białka w organizmie człowieka. Zdobyte informacje zaprezentuj w formie mapy pojęć. Wymień przynajmniej po 3 skutki niedoboru oraz nadmiaru białka.. Lista elementów: Nazwa kategorii: Białka jako składniki odżywczeElementy należące do kategorii Białka jako składniki odżywczeNazwa kategorii: NiedobórElementy należące do kategorii NiedobórNazwa kategorii: Nazwa kategorii: Nazwa kategorii: Koniec elementów należących do kategorii NiedobórNazwa kategorii: NadmiarElementy należące do kategorii NadmiarNazwa kategorii: Nazwa kategorii: Nazwa kategorii: Koniec elementów należących do kategorii NadmiarKoniec elementów należących do kategorii Białka jako składniki odżywcze
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Przypomnij sobie, jakie funkcje spełniają białka w organizmie i jak wpłynie na nie niedobór lub nadmiar białka.
Poniżej znajduje się przykładowa mapa pojęć. Ile z zawartych w niej informacji znajduje się w zaproponowanej przez Ciebie mapie?
R1Xi8C1vSnWfh
Mapa myśli. Lista elementów: Nazwa kategorii: Białka jako składniki odżywczeElementy należące do kategorii Białka jako składniki odżywczeNazwa kategorii: nadmiarElementy należące do kategorii nadmiarNazwa kategorii: nadmierne zakwaszenie organizmuElementy należące do kategorii nadmierne zakwaszenie organizmuNazwa kategorii: osłabienie funkcji wątroby i nerekNazwa kategorii: stany zapalne stawówNazwa kategorii: stany zapalne nerekNazwa kategorii: dna moczanowaKoniec elementów należących do kategorii nadmierne zakwaszenie organizmuNazwa kategorii: zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowychNazwa kategorii: zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozyNazwa kategorii: upośledzenie pracy układu nerwowegoElementy należące do kategorii upośledzenie pracy układu nerwowegoNazwa kategorii: problemy z pamięcią i koncentracjąNazwa kategorii: opóźnione i osłabione reakcje na bodźce zewnętrzneKoniec elementów należących do kategorii upośledzenie pracy układu nerwowegoKoniec elementów należących do kategorii nadmiarNazwa kategorii: niedobórElementy należące do kategorii niedobórNazwa kategorii: niedożywienie białkoweElementy należące do kategorii niedożywienie białkoweNazwa kategorii: niedożywienie typu marasmusElementy należące do kategorii niedożywienie typu marasmusNazwa kategorii: drastyczny spadek masy ciałaNazwa kategorii: zanik tkanki tłuszczowej i mięśniowejNazwa kategorii: niedokrwistośćNazwa kategorii: spadek odpornościNazwa kategorii: problemy z trawieniemNazwa kategorii: upośledzenie funkcji krążenia i oddychaniaNazwa kategorii: anemiaNazwa kategorii: u dzieci - zahamowanie tempa wzrostu i rozwojuKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie typu marasmusNazwa kategorii: niedożywienie typu kwashiorkorElementy należące do kategorii niedożywienie typu kwashiorkorNazwa kategorii: obrzękiNazwa kategorii: stłuszczenie wątrobyNazwa kategorii: zmiana koloru i struktury włosówNazwa kategorii: zmiana koloru skóryNazwa kategorii: jadłowstrętNazwa kategorii: u dzieci - zahamowanie tempa wzrostu i rozwojuKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie typu kwashiorkorKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie białkoweKoniec elementów należących do kategorii niedobórKoniec elementów należących do kategorii Białka jako składniki odżywcze
Mapa myśli. Lista elementów: Nazwa kategorii: Białka jako składniki odżywczeElementy należące do kategorii Białka jako składniki odżywczeNazwa kategorii: nadmiarElementy należące do kategorii nadmiarNazwa kategorii: nadmierne zakwaszenie organizmuElementy należące do kategorii nadmierne zakwaszenie organizmuNazwa kategorii: osłabienie funkcji wątroby i nerekNazwa kategorii: stany zapalne stawówNazwa kategorii: stany zapalne nerekNazwa kategorii: dna moczanowaKoniec elementów należących do kategorii nadmierne zakwaszenie organizmuNazwa kategorii: zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowychNazwa kategorii: zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozyNazwa kategorii: upośledzenie pracy układu nerwowegoElementy należące do kategorii upośledzenie pracy układu nerwowegoNazwa kategorii: problemy z pamięcią i koncentracjąNazwa kategorii: opóźnione i osłabione reakcje na bodźce zewnętrzneKoniec elementów należących do kategorii upośledzenie pracy układu nerwowegoKoniec elementów należących do kategorii nadmiarNazwa kategorii: niedobórElementy należące do kategorii niedobórNazwa kategorii: niedożywienie białkoweElementy należące do kategorii niedożywienie białkoweNazwa kategorii: niedożywienie typu marasmusElementy należące do kategorii niedożywienie typu marasmusNazwa kategorii: drastyczny spadek masy ciałaNazwa kategorii: zanik tkanki tłuszczowej i mięśniowejNazwa kategorii: niedokrwistośćNazwa kategorii: spadek odpornościNazwa kategorii: problemy z trawieniemNazwa kategorii: upośledzenie funkcji krążenia i oddychaniaNazwa kategorii: anemiaNazwa kategorii: u dzieci - zahamowanie tempa wzrostu i rozwojuKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie typu marasmusNazwa kategorii: niedożywienie typu kwashiorkorElementy należące do kategorii niedożywienie typu kwashiorkorNazwa kategorii: obrzękiNazwa kategorii: stłuszczenie wątrobyNazwa kategorii: zmiana koloru i struktury włosówNazwa kategorii: zmiana koloru skóryNazwa kategorii: jadłowstrętNazwa kategorii: u dzieci - zahamowanie tempa wzrostu i rozwojuKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie typu kwashiorkorKoniec elementów należących do kategorii niedożywienie białkoweKoniec elementów należących do kategorii niedobórKoniec elementów należących do kategorii Białka jako składniki odżywcze
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 3.2
Białko, jako składnik odżywczy, jest dla organizmu źródłem azotu oraz odpowiednich aminokwasów. W dostępnych źródłach wyszukaj informacje na temat niedoboru i nadmiaru białka w organizmie człowieka. Wymień przynajmniej po trzy skutki niedoboru oraz nadmiaru białka.
R1Il1hbBA2xKs
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Białko tworzy strukturę mięśni i innych tkanek, wchodzi w skład komórek skóry, włosów i paznokci. Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego, decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, pomaga regenerować tkanki.
Skutki niedoboru białka:
anemia,
zmniejszona odporność,
zahamowanie wzrostu i rozwoju niemowląt.
Skutki nadmiaru białka:
odwodnienie;
wypłukiwanie minerałów z kości;
zakwaszenie organizmu.
Polecenie 3.3
RViJLVW7Eaujh
Korzystając z dostępnych źródeł informacji, dowiedz się, gdzie i w jaki sposób białka trawione są w organizmie. Następnie do wymienionych poniżej narządów, dopasuj odpowiadające im funkcje pełnione w procesie trawienia białek.
Korzystając z dostępnych źródeł informacji, dowiedz się, gdzie i w jaki sposób białka trawione są w organizmie. Następnie do wymienionych poniżej narządów, dopasuj odpowiadające im funkcje pełnione w procesie trawienia białek.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i9L37WFw4F_d5e506
Słownik
białka
białka
wielkocząsteczkowe związki chemiczne zbudowane z reszt powyżej aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi; w skład białek wchodzą głównie takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen i azot
oligopeptydy
oligopeptydy
związki chemiczne zawierające w cząsteczkach od do około reszt aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi
papierki ołowiowe
papierki ołowiowe
papierki bibuły nasączone roztworem soli ołowiu (np. octanu ołowiu – , wykorzystywane do identyfikacji jonów siarczkowych ; w obecności anionu siarczkowego, papierek przyjmuje charakterystyczne czarne zabarwienie, co jest związane z wytrącaniem się osadu siarczku ołowiu, wg równania reakcji
polipeptydy
polipeptydy
związki chemiczne zawierające w cząsteczkach od około do reszt aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi
reakcja kondensacji
reakcja kondensacji
reakcja chemiczna, w wyniku której dochodzi do połączenia się substratów i powstaje produkt główny, o większej od nich masie cząsteczkowej, oraz produkt uboczny (np. woda), o małej masie cząsteczkowej
reakcja kondensacji aminokwasów
reakcja kondensacji aminokwasów
reakcja chemiczna zachodząca pomiędzy cząsteczkami aminokwasów, której głównym produktem jest peptyd (oligopeptyd, polipeptyd lub białko), a produktem ubocznym woda; reakcja ta zachodzi pomiędzy grupą karboksylową cząsteczki jednego z aminokwasów i grupą aminową cząsteczki drugiego z aminokwasów; od grupy karboksylowej odłącza się grupa hydroksylowa , a od grupy aminowej atom wodoru; odłączone fragmenty cząsteczek aminokwasów tworzą cząsteczkę wody, a reszty aminokwasów łączą się ze sobą za pomocą wiązania peptydowego tworząc cząsteczkę peptydu
wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe
powstaje w wyniku połączenia się cząsteczek dwóch aminokwasów; tworzą je grupy karboksylowa, z cząsteczki jednego z aminokwasów, i grupa aminowa, z cząsteczki drugiego z aminokwasów
i9L37WFw4F_d5e692
Ćwiczenia
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RB25S4oIG1EWW
Wykonano doświadczenie pozwalające określić skład pierwiastkowy białka. W tym celu ogrzewano białko jaja kurzego. Poniżej odnotowano poczynione w trakcie wykonywania doświadczenia obserwacje. Przyporządkuj symbole pierwiastków chemicznych, wchodzących w skład białka, do podanych w punktach obserwacji. 1. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
2. Białko pokrywa się czarnym nalotem. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
3. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy, przyłożony do wylotu probówki, zmienia barwę na zieloną. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
4. Papierek ołowiowy, przyłożony do wylotu probówki, czernieje. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
Wykonano doświadczenie pozwalające określić skład pierwiastkowy białka. W tym celu ogrzewano białko jaja kurzego. Poniżej odnotowano poczynione w trakcie wykonywania doświadczenia obserwacje. Przyporządkuj symbole pierwiastków chemicznych, wchodzących w skład białka, do podanych w punktach obserwacji. 1. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
2. Białko pokrywa się czarnym nalotem. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
3. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy, przyłożony do wylotu probówki, zmienia barwę na zieloną. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
4. Papierek ołowiowy, przyłożony do wylotu probówki, czernieje. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
Rx3AeVhrB7pPZ
Spośród podanych poniżej stwierdzeń, wybierz i zaznacz to, które prawidłowo opisuje budowę białek. Możliwe odpowiedzi: 1. Białka są zbudowane z więcej niż reszt amin, połączonych wiązaniami peptydowymi., 2. Białka są zbudowane z więcej niż reszt aminokwasów, połączonych wiązaniami estrowymi., 3. Białka są zbudowane z więcej niż reszt aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi., 4. Białka to związki, których cząsteczki zbudowane są z dwóch reszt aminokwasów, połączonych wiązaniem peptydowym.
Jak zbudowane są białka?
Białka są zbudowane z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydowymi.
Białka to związki zbudowane z dwóch aminokwasów.
Białka są zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami estrowymi.
Białka są zbudowane z amin połączonych wiązaniami peptydowymi.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
RNpLmlXEs20nJ
Spośród wymienionych poniżej nazw produktów spożywczych, wybierz i zaznacz te, które są głównym źródłem białka. Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. słodycze, 3. smalec, 4. jaja, 5. nabiał, 6. owoce, 7. fasola, 8. soczewica, 9. drób
Głównym źródłem białek są następujące produkty spożywcze:
ryby
słodycze
smalec
jaja
nabiał
owoce
fasola
soczewica
drób
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4
R4xqP4Nbr2R0o
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz ,,Prawda'', jeśli zdanie jest prawdziwe, lub ,,Fałsz'', jeśli jest fałszywe.. Białka są podstawowym elementem budującym organizmy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka mogą w organizmie pełnić różne funkcje, między innymi regulujące, transportowe i ochronne.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka są związkami o małej masie cząsteczkowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka powstają w wyniku reakcji kondensacji aminokwasów, której ubocznym produktem jest woda.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz ,,Prawda'', jeśli zdanie jest prawdziwe, lub ,,Fałsz'', jeśli jest fałszywe.. Białka są podstawowym elementem budującym organizmy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka mogą w organizmie pełnić różne funkcje, między innymi regulujące, transportowe i ochronne.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka są związkami o małej masie cząsteczkowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Białka powstają w wyniku reakcji kondensacji aminokwasów, której ubocznym produktem jest woda.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Oceń prawdziwość zdań zawierających informacje na temat budowy i roli biologicznej białek.
Prawda
Fałsz
Białka są podstawowym elementem budującym organizmy.
□
□
Białka mogą w organizmie pełnić różne funkcje, m.in. regulujące, transportowe i ochronne.
□
□
Białka są związkami o małej masie cząsteczkowej.
□
□
Białka powstają w wyniku połączenia się co najmniej 100 cząsteczek aminokwasów.
□
□
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
Uczeń przeprowadził doświadczenie, które zilustrował na poniższym schemacie. Przyporządkuj podane stwierdzenia odpowiednio do obserwacji, wniosków oraz nieprawidłowych odpowiedzi.
RHTqpDGOqEcn9
Probówka, która umieszczona jest w łapie laboratoryjnej. W naczyniu znajduje się białko jaja kurzego.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RFtdOgkBYYjA8
Obserwacje Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki. Wnioski Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki. Nieprawidłowe odpowiedzi Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki.
Obserwacje Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki. Wnioski Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki. Nieprawidłowe odpowiedzi Możliwe odpowiedzi: 1. Białko ścina się., 2. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 3. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 4. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 5. Zapach palonych włosów świadczy o tym, że w skład białka wchodzi siarka., 6. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 7. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 8. Białko zbudowane jest z tlenu i wodoru., 9. Czarne zabarwienie papierka ołowiowego świadczy o obecności siarki w białku., 10. Wyczuwalny jest zapach palonych włosów., 11. Papierek ołowiowy czernieje., 12. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R157DvHVZChGS
Przeprowadzono doświadczenie, polegające jedynie na ogrzewaniu białka jaja kurzego w probówce w ogniu palnika. Zaznacz wszystkie prawidłowe obserwacje i wnioski, wynikające z tego doświadczenia. Możliwe odpowiedzi: 1. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy., 2. Białko ścina się., 3. Białko pokrywa się czarnym nalotem., 4. W wyniku ogrzewania białka powstaje para wodna, która skrapla się na ściankach probówki., 5. Cząsteczki białka zbudowane są z węgla., 6. W skład cząsteczek białek wchodzi wodór i tlen., 7. W wyniku reakcji powstaje amoniak, o czym świadczy zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego., 8. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie na zielone., 9. Papierek ołowiowy czernieje.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6
Na poniższej grafice przedstawiono schematycznie struktury białka, które należy wziąć pod uwagę podczas opisywania jego budowy. Do każdego z przykładów dopasuj nazwę odpowiadającej mu struktury białka oraz krótki jej opis.
RMVHwJLiqvspl
Na ilustracji składającej się z czterech zestawionych ze sobą rysunków przedstawiono cztery struktury białek. Pierwsza z nich, podpisana jako Struktura pierwszorzędowa, została ukazana na jasnopomarańczowym tle jako łańcuch różnokolorowych kulek reprezentujących aminokwasy z oznaczeniami literowymi poszczególnych aminokwasów: Asn, Gly, Phe, Glu, Gln, Ala, Arg, Asp, Cys, Leu, Ile, Trp, Pro, Tyr, Ser, Met, Lys, Val, His, Phe. Łańcuch przechodzi w strukturę drugorzędową, znajdującą się na ilustracji poniżej, podpisanej jako Struktura drugorzędowa. Jest ona umieszczona na jasnoniebieskim tle i została zobrazowana na dwa sposoby: jako zielona spiralna alfa helisa oraz jako niebieska zagięta beta kartka zwana także beta harmonijką. Z prawej strony obu grafik umieszczono ilustrację opisaną jako Struktura trzeciorzędowa. Znajduje się ona na jasnoróżowym tle i stanowi połączenie dwóch fragmentów zielonej alfa helisy i dwóch fragmentów beta kartki: różowego i czerwonego. W prawym dolnym rogu rysunku znajduje się podpis: Białko P13. Najbardziej z prawej strony, na białym tle przedstawiono Strukturę czwartorzędową. Jest ona połączeniem podjednostek trzeciorzędowych — w tym wypadku, na przykładzie hemoglobiny, są to cztery podjednostki oznaczone kolorami: czerwonym, pomarańczowym, zielonym i niebieskim. Tworzą one strukturę przypominającą plątaninę nici.
Źródło: LadyofHats, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.
R1TpDaaRCJgpl
Zadanie interaktywne.
Zadanie interaktywne.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Ykt2uxODKXA
Do każdego z przykładów struktur białka dopasuj jej krótki opis.
Do każdego z przykładów struktur białka dopasuj jej krótki opis.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 7
Poniższy wzór przedstawia budowę cząsteczki pewnego dipeptydu.
R1VtnfrFHyfNT
Wzór przedstawia budowę cząsteczki pewnego dipeptydu.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Został on utworzony w wyniku reakcji kondensacji dwóch aminokwasów o wzorach:
RVj3zCsA4tg4C
Wzór przedstawia budowę cząsteczki pewnego dipeptydu. Został on utworzony w wyniku reakcji kondensacji dwóch aminokwasów o ukazanych wzorach.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R16niTAGkvR79
Przeanalizuj powyższe wzory i spośród podanych poniżej stwierdzeń wybierz prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. We wspomnianej reakcji kondensacji, wzięła udział grupa karboksylowa cząsteczki aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki aminokwasu , przy czym od grupy aminowej odłączył się atom wodoru, a od grupy karboksylowej odłączyła się grupa hydroksylowa., 2. We wspomnianej reakcji kondensacji, wzięła udział grupa karboksylowa cząsteczki aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki aminokwasu , przy czym od grupy aminowej odłączył się atom wodoru, a od grupy karboksylowej odłączyła się grupa hydroksylowa., 3. We wspomnianej reakcji kondensacji udział wzięła grupa karboksylowa cząsteczki aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki aminokwasu , przy czym od grupy aminowej odłączyła się grupa hydroksylowa, a od grupy karboksylowej odłączył się atom wodoru., 4. We wspomnianej reakcji kondensacji, wzięła udział grupa karboksylowa cząsteczki aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki aminokwasu , przy czym od grupy aminowej odłączyła się grupa hydroksylowa, a od grupy karboksylowej odłączył się atom wodoru.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1KgUddd6Bvke
Zaznacz prawidłowe stwierdzenie dotyczące reakcji kondensacji aminokwasów. Możliwe odpowiedzi: 1. W reakcji kondensacji bierze udział grupa karboksylowa cząsteczki jednego aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki drugiego aminokwasu, przy czym od grupy aminowej odłączył się atom wodoru, a od grupy karboksylowej odłączyła się grupa hydroksylowa., 2. W reakcji kondensacji udział wzięła grupa karboksylowa cząsteczki jednego aminokwasu i grupa aminowa cząsteczki drugiego aminokwasu, przy czym od grupy aminowej odłączyła się grupa hydroksylowa, a od grupy karboksylowej odłączył się atom wodoru., 3. W reakcji kondensacji, poza cząsteczką dipeptydu i cząsteczką wody, powstaje również amoniak, 4. W reakcji kondensacji nie powstaje cząsteczka wody, ale cząsteczka amoniaku.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 8
Poniżej zamieszczono fragment łańcucha cząsteczki pewnego białka. Ustal, z reszt jakich aminokwasów utworzony jest ten fragment. Napisz nazwy odpowiednich aminokwasów w kolejności, w jakiej ich reszty występują w podanym fragmencie łańcucha białkowego.
R1ZV7clMQrHME
Poniżej zamieszczono fragment łańcucha cząsteczki pewnego białka. Ustal, z reszt jakich aminokwasów utworzony jest ten fragment. Napisz nazwy odpowiednich aminokwasów w kolejności, w jakiej ich reszty występują w podanym fragmencie łańcucha białkowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Skorzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli z wzorami i nazwami aminokwasów białkowych.
R1JXekVKR2qQL
Tabela z wzorami i nazwami aminokwasów białkowych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
Rps3m3YSaEJ10
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Na narysowanym fragmencie łańcucha cząsteczki białka odszukaj wszystkie wiązania peptydowe. Zastanów się w jaki sposób zostały one utworzone.
Czy udało Ci się wymienić nazwy wszystkich poniższych aminokwasów? Podany fragment łańcucha białkowego składa się z pięciu reszt różnych aminokwasów. Aminokwasy te to kolejno:
R1OPE0cDqLfXy
Podany fragment łańcucha białkowego składa się z pięciu reszt różnych aminokwasów. Aminokwasy te to kolejno: seryna, cysteina, glicyna, alanina, kwas asparaginowy.
Źródło: dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY 3.0.
RRJmouPcppFYX3
Ćwiczenie 8
Wstaw odpowiednie wyrażenia w luki w tekście, dotyczącym budowy białek. Białka tworzą łańcuchy polipeptydowe, które są zbudowane z 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji, połączonych ze sobą wiązaniem 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji. Powstaje ono w reakcji 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji, w której biorą udział grupa aminowa jednego aminokwasu i grupa karboksylowa drugiego aminokwasu.
Wstaw odpowiednie wyrażenia w luki w tekście, dotyczącym budowy białek. Białka tworzą łańcuchy polipeptydowe, które są zbudowane z 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji, połączonych ze sobą wiązaniem 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji. Powstaje ono w reakcji 1. aminokwasów, 2. peptydowym, 3. kondensacji, w której biorą udział grupa aminowa jednego aminokwasu i grupa karboksylowa drugiego aminokwasu.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Proteins are chemical compounds with very high/low molecular weights. Proteins molecules are made up of polypeptide chains. These chains are made up of the rest of amino acids/amines joined together by peptide/ester bonds. The protein chain consists of less/more than 100 amino acid residues. There are four degrees of protein organizing. The primary structure is the type and sequence of amines/amino acids in a single chain. The secondary structure describes how two peptide chains arrange themselves/a single peptide chain arranges itself in space. The tertiary structure of a protein describes the general shape of a single chain of a protein molecule - describes the spatial relationships between primary/secondary structures. The quaternary structure of a protein is made up of several protein chains.
Proteins are chemical compounds with very high/low molecular weights. Proteins molecules are made up of polypeptide chains. These chains are made up of the rest of amino acids/amines joined together by peptide/ester bonds. The protein chain consists of less/more than 100 amino acid residues. There are four degrees of protein organizing. The primary structure is the type and sequence of amines/amino acids in a single chain. The secondary structure describes how two peptide chains arrange themselves/a single peptide chain arranges itself in space. The tertiary structure of a protein describes the general shape of a single chain of a protein molecule - describes the spatial relationships between primary/secondary structures. The quaternary structure of a protein is made up of several protein chains.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary
protein
protein
R1IQlAJCMWP0o
Nagranie dźwiękowe
Nagranie dźwiękowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.