E-materiały do kształcenia zawodowego

Narzędzia, maszyny i urządzenia stosowane w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie – mechanik operator maszyn rolniczych 834103

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie – technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki 311515

Netografia i bibliografia

NETOGRAFIA

  1. Koncepcje usuwania odchodów z obór, artykuł na stronie internetowej domu wydawniczego Pro Agricola, http://www.portalhodowcy.pl/czasopisma/hodowca-bydla/hodowca-bydla-archiwum/156-hodowca-bydla-12-2013/1612-koncepcje-usuwania-odchodow-z-obor? [dostęp: 26.04.2023].

  2. Charakterystyka systemów żywienia bydła, artykuł na stronie internetowej ProjektAgrar.pl, https://projektagrar.pl/charakterystyka-systemow-zywienia-bydla/ [dostęp: 26.04.2023].

  3. A. Kaczor, Automatyzacja żywienia bydła, artykuł na łamach „Wiadomości Zootechnicznych, R. LV (2017), s: 138‑147,  https://wz.izoo.krakow.pl/files/WZ_2017_4_art16.pdf plik PDF w języku polskim, wielkość: 6,3 MB [dostęp: 26.04.2023]

  4. J. Walczak, Współczesne technologie i systemy produkcji trzody chlewnej, prezentacja przygotowana na IV Pomorskie Forum Trzodziarskie” – PODR, Borzechowo 14.11.2016 r.,  http://archiwum.podr.pl/wp-content/uploads/2014/11/7-Wsp%C3%B3%C5%82czesne-technologie-i-systemy-produkcji-trzody-chlewnej.pdf plik PDF w języku polskim, wielkość: 4,8 MB [dostęp: 26.04.2023].

BIBLIOGRAFIA

  1. J. Kuczewski, Cz. Waszkiewicz, Mechanizacja rolnictwa. Tom II, Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej, SGGW, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2007.

  2. W. Romaniuk, M. Majchrzak, Przygotowanie i zadawanie pasz treściwych i objętościowych oraz sposoby ich magazynowania w gospodarstwach rodzinnych i farmerskich, Wydawnictwo ITP Falenty, 2013.

  3. W. Romaniuk, K. Mazur, A. Borusiewicz, W. Wardal, K. Borek, Analiza rozwiązań technologicznych obór wolnostanowiskowych dla bydła mlecznego, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu, Łomża 2018.

  4. W. Romaniuk, K. Mazur, A. Borusiewicz, W. Wardal, K. Borek, Analiza rozwiązań technologicznych chlewni dla gospodarstw rodzinnych i farmerskich, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu, Łomża 2018.