Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Cele uczącego sięCele uczącego się
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
Wymagania techniczneWymagania techniczne
Cele uczącego się
Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celu kształcenia w zawodzie mechanik operator maszyn rolniczych (kod cyfrowy zawodu 834103) oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki (kod cyfrowy zawodu 311515), ponieważ tematyka e‑materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.
Przedstawisz najważniejsze informacje dotyczące nowoczesnych technologii chowu bydła i trzody chlewnej, w tym zasad doboru maszyn i urządzeń wykorzystywanych w chowie bydła i trzody chlewnej.
Uzyskasz pomoc w w procesie samodzielnego uczenia się wyżej wymienionego zawodu.
Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno‑cyfrowe.
Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Struktura e‑materiału
E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.
Materiały multimedialne
E‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnejE‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej
Praca z e‑bookiem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
analiza zasad dobrostanu zwierząt w chowie bydła i trzody chlewnej;
analiza aktualnie stosowanych technologii w chowie bydła i trzody chlewnej;
charakteryzowanie systemów wolnostanowiskowych i uwięziowych w chowie bydła oraz kojcowych ściółkowych i bezściółkowych w chowie trzody chlewnej;
omówienie rodzaju maszyn i urządzeń (mobilnych i stacjonarnych) wykorzystywanych do zadawania pasz i pojenia w chowie bydła i trzody chlewnej;
omównienie rodzaju maszyn i urządzeń wykorzystywanych do usuwania odchodów w różnych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej;
przedstawienie rodzaju systemów udojowych w chowie bydła mlecznego;
wykorzystywanie wspomagania komputerowego związanego z zarządzaniem stadem, zadawaniem pasz, dojem, utrzymaniem właściwego mikroklimatu w obiektach, itp. w chowie bydła i trzody chlewnej.
Infografika Eksploatacja dojarki rurociągowejInfografika Eksploatacja dojarki rurociągowej
Praca z filmem instruktażowym‑tutorialem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
omówienie obsługi i zastosowania sprzętu wykorzystywanego do udoju;
przygotowanie do pracy i dobór parametrów pracy dojarki rurociągowej;
obsługa dojarki rurociągowej;
wykonywanie czynności poudojowych związanych z dezynfekcją strzyków, umyciem dojarki, itp.
omówienie dokumentacji związanej z wykonywaniem wspomnianych czynności zawodowych, a więc m. in. instrukcji przeprowadzania doju, instrukcji dotyczących zasad eksploatacji dojarki rurociągowej.
Animacja w 2D Automatyczne linie do zadawania paszAnimacja w 2D Automatyczne linie do zadawania pasz
Praca z animacją modelu w grafice 2D lub 3D pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
omówienie zasad działania dwóch linii do zadawania pasz: dla bydła (linia paszowa do zadawania pasz w systemie TMR z wykorzystaniem wozów paszowych i silosów) oraz dla trzody (linia do zadawania paszy mokrej);
opisanie poszczególnych elementów i mechanizmów roboczych w paszociągach, a także przepływu paszy.
Program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnejProgram ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej
Praca z programem ćwiczeniowym pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
charakteryzowanie różnych technologii chowu bydła (bydła mlecznego i opasowego, w płytkiej i głębokiej ściółce, bezściółkowych, stanowiskowych i uwięziowych) oraz trzody chlewnej (w płytkiej i głębokiej ściółce, bezściółkowych, w kojcach grupowych);
omówienie maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła oraz trzody chlewnej;
omówienie norm i aktów prawnych związanych z chowem zwierząt, dobrostanem zwierząt itp;
analiza kryteriów wyboru wyposażenia technicznego, a więc zasad doboru maszyn i urządzeń do przygotowywania i zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju w zależności od systemu utrzymania zwierząt, liczebności stada oraz rodzaju technologii w chowie bydła oraz trzody chlewnej;
zaprojektowanie technologii chowu bydła oraz trzody chlewnej poprzez dobór gotowych elementów, a więc: stanowisk, kojców, boksów, maszyn i urządzeń do zadawania pasz, pojenia usuwania odchodów, doju, pielęgnacji zwierząt
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakresu narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑zasób oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie materiałów oraz poszczególnych jego elementów.
- Wprowadzenie
- Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej
E-book
- Eksploatacja dojarki rurociągowej
Film instruktażowy (tutorial)
- Automatyczne linie do zadawania pasz
Animacja modelu w grafice 2D lub 3D
- Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie
- Interaktywne materiały sprawdzające
- Słownik pojęć dla e-materiału
- Przewodnik dla nauczyciela
- Netografia i bibliografia
- Instrukcja użytkowania
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązania między elementami e‑materiału
Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej.
Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:
e‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej z ćwiczeniami 1, 3 i 6;
film instruktażowy - tutorial Eksploatacja dojarki rurociągowej z ćwiczeniem 7;
animacja modelu w grafice 2D lub 3D Automatyczne linie do zadawania pasz z ćwiczeniem 5;
program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej z ćwiczeniami 2 i 4.
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.
1. E‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej
Zapoznaj się z informacjami przedstawionymi w e‑booku na temat:
systemów chowu bydła i trzody chlewnej,
maszyn i urządzeń wykorzystywanych w karmieniu i pojeniu, używanych do usuwania odchodów,
maszyn udojowych wykorzystywanych w hodowli bydła mlecznego,
aplikacji i programów stosowanych w hodowli bydła i trzody chlewnej,
parametrów dobrostanu zwierząt.
Uporządkuj zdobytą wiedzę, wykonując notatki w formie, która najbardziej ci odpowiada np. w postaci sketchnotingu, czyli robienia notatek, ale też zapamiętywania i prezentowanie informacji w postaci wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących zarządzania marketingowego.
2. Infografika Eksploatacja dojarki rurociągowej
Po zapoznaniu się z materiałem zawartym w infografice przygotuj instrukcję obsługi dojarki rurociągowej w takiej formie, którą najłatwiej będzie ci zapamiętać. Zwróć uwagę na kolejność wykonywanych czynności.
Instrukcję możesz wykorzystać jako materiał powtórkowy, np. przygotowójąc się do egzaminu.
3. Animacja w 2D Automatyczne linie do zadawania pasz
Po zapoznaniu się z animacją przygotuj schematy, w których będą uwzględnione etapy działania linii do zadawania pasz dla bydła i trzody. Uzupełnij je ilustracjami (np. stop‑klatki z animacji) wraz z wyjaśnieniami.
Schematy możesz wykorzystać przy powtórce materiału, np. do egzaminu.
4. Program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej
Zapoznaj się z zasadami działania programu ćwiczeniowego. Zbierz informacje na temat maszyn i urządzeń stosowanych w hodowli bydła i trzody chlewnej. Następnie zaplanują linie technologiczne zgodnie z poleceniami dla bydła mlecznego i opasowego oraz trzody chlewnej. Dobierz rodzaje stanowisk, boksów, wskaż maszyny i urządzenia niezbędne do zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju i pielęgnacji zwierząt. Następnie sprawdź, czy udało ci się poprawnie rozwiązać zadania.
5. Interaktywne materiały sprawdzające
Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.
Netografia i bibliografia
Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej zdobytą na zajęciach.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy
OS X 10.11.6 lub nowszy
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100
Firefox w wersji 62.0.2
Safari w wersji 11.1
Opera w wersji 55.0.2994.44
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści