E-materiały do kształcenia zawodowego

Narzędzia, maszyny i urządzenia stosowane w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie – mechanik operator maszyn rolniczych 834103

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie – technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki 311515

Przewodnik dla uczącego się

6

Spis treści

Cele uczącego sięCele uczącego się

Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

Cele uczącego się

  • Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celu kształcenia w zawodzie mechanik operator maszyn rolniczych (kod cyfrowy zawodu 834103) oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki (kod cyfrowy zawodu 311515), ponieważ tematyka e‑materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.

  • Przedstawisz najważniejsze informacje dotyczące nowoczesnych technologii chowu bydła i trzody chlewnej, w tym zasad doboru maszyn i urządzeń wykorzystywanych w chowie bydła i trzody chlewnej.

  • Uzyskasz pomoc w w procesie samodzielnego uczenia się wyżej wymienionego zawodu.

  • Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno‑cyfrowe.

  • Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Struktura e‑materiału

E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.

Materiały multimedialne

E‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnejDo2IsFGrgE‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej

Praca z e‑bookiem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • analiza zasad dobrostanu zwierząt w chowie bydła i trzody chlewnej;

  • analiza aktualnie stosowanych technologii w chowie bydła i trzody chlewnej;

  • charakteryzowanie systemów wolnostanowiskowych i uwięziowych w chowie bydła oraz kojcowych ściółkowych i bezściółkowych w chowie trzody chlewnej;

  • omówienie rodzaju maszyn i urządzeń (mobilnych i stacjonarnych) wykorzystywanych do zadawania pasz i pojenia w chowie bydła i trzody chlewnej;

  • omównienie rodzaju maszyn i urządzeń wykorzystywanych do usuwania odchodów w różnych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej;

  • przedstawienie rodzaju systemów udojowych w chowie bydła mlecznego;

  • wykorzystywanie wspomagania komputerowego związanego z zarządzaniem stadem, zadawaniem pasz, dojem, utrzymaniem właściwego mikroklimatu w obiektach, itp. w chowie bydła i trzody chlewnej.

Infografika Eksploatacja dojarki rurociągowejDECAH1ZBjInfografika Eksploatacja dojarki rurociągowej

Praca z filmem instruktażowym‑tutorialem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • omówienie obsługi i zastosowania sprzętu wykorzystywanego do udoju;

  • przygotowanie do pracy i dobór parametrów pracy dojarki rurociągowej;

  • obsługa dojarki rurociągowej;

  • wykonywanie czynności poudojowych związanych z dezynfekcją strzyków, umyciem dojarki, itp.

  • omówienie dokumentacji związanej z wykonywaniem wspomnianych czynności zawodowych, a więc m. in. instrukcji przeprowadzania doju, instrukcji dotyczących zasad eksploatacji dojarki rurociągowej.

Animacja w 2D Automatyczne linie do zadawania paszDhWw6IdRBAnimacja w 2D Automatyczne linie do zadawania pasz

Praca z animacją modelu w grafice 2D lub 3D pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • omówienie zasad działania dwóch linii do zadawania pasz: dla bydła (linia paszowa do zadawania pasz w systemie TMR z wykorzystaniem wozów paszowych i silosów) oraz dla trzody (linia do zadawania paszy mokrej);

  • opisanie poszczególnych elementów i mechanizmów roboczych w paszociągach, a także przepływu paszy.

Program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnejD1AMHFoubProgram ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej

Praca z programem ćwiczeniowym pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie różnych technologii chowu bydła (bydła mlecznego i opasowego, w płytkiej i głębokiej ściółce, bezściółkowych, stanowiskowych i uwięziowych) oraz trzody chlewnej (w płytkiej i głębokiej ściółce, bezściółkowych, w kojcach grupowych);

  • omówienie maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła oraz trzody chlewnej;

  • omówienie norm i aktów prawnych związanych z chowem zwierząt, dobrostanem zwierząt itp;

  • analiza kryteriów wyboru wyposażenia technicznego, a więc zasad doboru maszyn i urządzeń do przygotowywania i zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju w zależności od systemu utrzymania zwierząt, liczebności stada oraz rodzaju technologii w chowie bydła oraz trzody chlewnej;

  • zaprojektowanie technologii chowu bydła oraz trzody chlewnej poprzez dobór gotowych elementów, a więc: stanowisk, kojców, boksów, maszyn i urządzeń do zadawania pasz, pojenia usuwania odchodów, doju, pielęgnacji zwierząt

Obudowa dydaktyczna

Interaktywne materiały sprawdzająceD17y9oPNnInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakresu narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej.

Słownik pojęć dla e‑materiałuD4KtxIPMlSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

Przewodnik dla nauczycielaDJesOEiywPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

Przewodnik dla uczącego sięDBljaBKvbPrzewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.

Netografia i bibliografiaDYkYaPSToNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑zasób oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej.

Instrukcja użytkowaniaDrPeHuZ7xInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie materiałów oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Powiązania między elementami e‑materiału

Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej.

Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:

  • e‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej z ćwiczeniami 1, 3 i 6;

  • film instruktażowy - tutorial Eksploatacja dojarki rurociągowej z ćwiczeniem 7;

  • animacja modelu w grafice 2D lub 3D Automatyczne linie do zadawania pasz z ćwiczeniem 5;

  • program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej z ćwiczeniami 2 i 4.

4

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.

1. E‑book Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej

Zapoznaj się z informacjami przedstawionymi w e‑booku na temat:

  • systemów chowu bydła i trzody chlewnej,

  • maszyn i urządzeń wykorzystywanych w karmieniu i pojeniu, używanych do usuwania odchodów,

  • maszyn udojowych wykorzystywanych w hodowli bydła mlecznego,

  • aplikacji i programów stosowanych w hodowli bydła i trzody chlewnej,

  • parametrów dobrostanu zwierząt.

Uporządkuj zdobytą wiedzę, wykonując notatki w formie, która najbardziej ci odpowiada np. w postaci sketchnotingu, czyli robienia notatek, ale też zapamiętywania i prezentowanie informacji w postaci wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących zarządzania marketingowego.

2. Infografika Eksploatacja dojarki rurociągowej

Po zapoznaniu się z materiałem zawartym w infografice przygotuj instrukcję obsługi dojarki rurociągowej w takiej formie, którą najłatwiej będzie ci zapamiętać. Zwróć uwagę na kolejność wykonywanych czynności.

Instrukcję możesz wykorzystać jako materiał powtórkowy, np. przygotowójąc się do egzaminu.

3. Animacja w 2D Automatyczne linie do zadawania pasz

Po zapoznaniu się z animacją przygotuj schematy, w których będą uwzględnione etapy działania linii do zadawania pasz dla bydła i trzody. Uzupełnij je ilustracjami (np. stop‑klatki z animacji) wraz z wyjaśnieniami.

Schematy możesz wykorzystać przy powtórce materiału, np. do egzaminu.

4. Program ćwiczeniowy przez dobieranie Maszyny i urządzenia w wybranych technologiach chowu bydła i trzody chlewnej

Zapoznaj się z zasadami działania programu ćwiczeniowego. Zbierz informacje na temat maszyn i urządzeń stosowanych w hodowli bydła i trzody chlewnej. Następnie zaplanują linie technologiczne zgodnie z poleceniami dla bydła mlecznego i opasowego oraz trzody chlewnej. Dobierz rodzaje stanowisk, boksów, wskaż maszyny i urządzenia niezbędne do zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju i pielęgnacji zwierząt. Następnie sprawdź, czy udało ci się poprawnie rozwiązać zadania.

5. Interaktywne materiały sprawdzające

Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.

Netografia i bibliografia

Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej zdobytą na zajęciach.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy

  • OS X 10.11.6 lub nowszy

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100

  • Firefox w wersji 62.0.2

  • Safari w wersji 11.1

  • Opera w wersji 55.0.2994.44

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści