E-materiały do kształcenia zawodowego

Technologia produkcji produktów spożywczych

ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie – technik agrobiznesu 331402

Projektowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczych

INFOGRAFIKA

100

Spis treści

  1. KabanosyKabanosy

  2. PasztetPasztet

  3. Kiełbasa białaKiełbasa biała

  4. Szynka z beczkiSzynka z beczki

Kabanosy

1
1
RizfeQ0lAiCrM1
Źródło ilustracji: Contentplus.pl sp. z o.o, licencja: CC BY‑SA 3.0.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Atlas interaktywny przedstawia projektowanie linii technologicznej do produkcji kabanosów. Atlas składa się z kilkudziesięciu zakładek. Każda zakładka zawiera tytuł oraz informacje uzupełniające w postaci ilustracji, schematu lub treści. Treść jest tożsama z nagraniami dźwiękowymi (plikami audio).

Pierwsza zakładka. Dobór surowca zgodnie z recepturą. Widoczny jest schemat produkcji kabanosów. Proces rozpoczyna się od ważenia surowca, następnie jest rozdrabnianie i mieszanie, podczas którego uzupełnia się je o dodatki i przyprawy. Następny etap to leżakowanie i napełnienie/formowanie, podczas którego dodaje się materiały pomocnicze. Kolejno umieszcza się na koszach oraz osadza. Później występuje obróbka cieplna, czyli osadzanie, suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie. Po obróbce następuje chłodzenie, suszenie i kolejne chłodzenie. Ostatnim etapem jest pakowanie/ważenie/etykietowanie.

Druga zakładka. Agregat chłodniczy. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry agregatu. Agregat chłodniczy skraplający średniotemperaturowy. Krótkotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: MBP: od 0,75 do 14,92 kW (EN 13215: te=-10ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R449A), LBP: od 0,48 do 5,84 kW (EN 13215: te=-35ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R404A). Szerokość robocza: 1090 mm. Temperatura: temperatura parowania -25°C do 8°C. Moc pobraniowa z sieci: Pobór mocy wentylatora przy 50 Hz [W]: 110 W. Gabaryty: 813 (wys.) x 1090 (szer.) x 480 (gł.) mm. Cena: 14660 zł netto. Magazyn chłodniczy mięs 0°C - 6°C (mięso czerwone). Na ilustracji widoczny jest agregat chłodzący. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Zbudowany jest z wentylatora oraz kompaktowej obudowy. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzecia zakładka. Komora mroźnicza. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory.  Długotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: kubatura 8,4 m3. Szerokość robocza: 223 cm. Temperatura: od -1°C do -30°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,2 kW V/ph/Hz 230/1/50. Gabaryty: wymiary zewnętrzne: 223 cm x 223 cm x 223 cm. Cena: 30000 zł. Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Na ilustracji widoczna jest komora mroźnicza. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na przedniej ścianie widoczne po lewej stronie zamknięte drzwi. Po prawej stronie drzwi są otwarte i widać znajdujące się wewnątrz półki. Przed drzwiami jest niewielki podjazd. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czwarta zakładka. Ważenie surowca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Waga elektroniczna pomostowa. Popularna waga magazynowa dwudziałkowa CAS model DB‑1H 150 o szerokim zakresie ważenia produktów od 20 g/50 g do 150 kg. Duży, ruchomy wyświetlacz oraz szalka ze stali nierdzewnej w zestawie. Prędkość robocza: Zakres ważenia od 20 g do 150 kg. Szerokość robocza: 420 mm. Temperatura: -10°C do 40°C. Moc pobraniowa z sieci: 9 V/300 mA. Gabaryty: 635 (D) x 420 (S) x 765 (W). Cena: 1700 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z prostokątnego elementu ważącego oraz stojącego, podłużnego słupka, na końcu którego znajdują się pokrętła do regulacji oraz ekran wagi. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki od piątej do czternastej obejmują elementy wykorzystywane przy rozdrabnianiu surowca.

Piąta zakładka. Płatkownica. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry płatkownicy. Uzyskuje się mięso mrożone w płatkach. Wydajność techniczna: 1500 kg/godz. Prędkość robocza: 25 obr/min. Szerokość robocza: 820 mm. Temperatura: -18°C. Moc pobraniowa z sieci: 4,00 kW. Gabaryty: 1100 x 820 x 1310 mm. Cena: 7000 zł. Na ilustracji widoczna jest płatkownica. Jest to stojąca skrzynia w kształcie prostokąta. W górnej części znajduje się wysunięta taca oraz duźży otwór. Jest też panel z przyciskami do obsługi maszyny. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Szósta zakładka. Wilki standardowe do mięsa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków.  Wilki są najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania surowców mięsnych i tłuszczowych. Wydajność techniczna: 800 kg/h. Szerokość robocza: 530 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW. Gabaryty: 585 x 530 x 655 cm. Cena: 8950 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk do mięsa. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na bocznej ścianie widoczne są przyciski i pokrętła do obsługi maszyny. Na górze znajduje się pokrywka z otworami. Na przedniej ścianie widać wystające element z sitkiem i obrotową częścią. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Siódma zakładka. Wilki rozdrabniająco‑mieszające (Wilk do mięsa z automatycznym napełnianiem i systemem mieszania). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków.  Rozdrabnianie i mieszanie surowców mięsnych i tłuszczowych. Wydajność techniczna: poj. 42 l. Prędkość robocza: 800 kg/h. Szerokość robocza: 720 mm. Moc pobraniowa z sieci: 2,2 kW, 400 V. Gabaryty: 625 x 720 x 1280 mm. Cena: 57600 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk rozdrabniająco‑mieszający do mięsa. Składa się z głównego elementu czyli prostokątnej skrzyni. Znajdują się na niej pokrętła i przyciski do obsługi maszyny. Z przodu przyczepiony jest pojemnik. Pod nim znajduje się element obrotowy z sitkiem. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Ósma zakładka. Wilki automatyczne kątowe W‑160. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków. Rozdrabnianie mięsa świeżego i mrożonego do -20°C.   Wydajność techniczna: poj. leja załadowczego: 360 dmIndeks górny 3. Prędkość robocza: 300 obr/ min. Szerokość robocza: Ø gardzieli 160 (mm). Temperatura: 85°C. Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: 1750/2650* (dł.) x 1410/1920* (szer.) x 1900/3250* (wys.) (*wymiary z załadunkiem). Cena: ok. 180000 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk automatyczny kątowy do mięsa. Składa się z prostokątnej skrzyni. Z przedniej ściany wystaje pojemnik, obok znajduje się podłużna rączka. Na bocznej ścianie widoczne są pokrętła oraz panel z przyciskami do obsługi maszyny. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiąta zakładka. Wilki do mięsa mrożonego. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków. Bezpośrednie mielenie na granulki mrożonego bloku mięsnego o temperaturze do -18°C. Wydajność techniczna: 2000 kg/h. Prędkość robocza: 102 obr/min. Szerokość robocza: Ø 200 (mm). Temperatura: -18°C. Moc pobraniowa z sieci: 44,50 kW. Gabaryty: 1640 x 1450 x 1550 mm. Na ilustracji widoczny jest wilk do mięsa mrożonego. Składa się z prostokątnej skrzyni. Z lewej strony wystaje pojemnik z otworami, poniżej znajduje się podstawka. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziesiąta zakładka. Kuter masarski. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kutra masarskiego. Kutry są po wilkach najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania mięsa. Służą do uzyskiwania jednolitej konsystencji rozdrobnionego mięsa, szczególnie przy produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych i homogenizowanych. Wydajność techniczna: wydajność produkcyjna: 320 kg/h, pojemność dzieży 20 l. Prędkość robocza: zakres obrotów (obr/min): 12 dzieża / 1400 noża. Szerokość robocza: 700 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW. Gabaryty: 950 (dł.) x 700 (szer.) x 1050 (wys.) mm. Cena: 9000 zł. Na ilustracji widoczny jest kuter masarski. Na czterech długich nogach znajduje się skrzynia w kształcie prostokąta. Po prawej stronie jest wyższa i na tej części znajdują się przyciki do obsługo maszyny. Po lewej stronie znajduje się misa z otwartą pokrywą. Wewnątrz niej widać ostrza połączone z maszyną metalową rurką. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Jedenasta zakładka. Młynek koloidalny (emulsyfikator). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry młynka koloidalnego.  Umożliwia bardzo dokładne rozdrabnianie. Wydajność techniczna: 100‑200 kg/h, Lej: 16 l. Prędkość robocza: 2900 obr/min. Szerokość robocza: 38 cm. Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: wysokość całkowita 1150 mm. Cena: 22600 zł. Na ilustracji widoczny jest emulsyfikator. Jest złożony z walcowatej podstawy złożonej z kilku elementów. W górnej części z rury wystaje kranik. Ponad nim znajduje się lejek. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwunasta zakładka. Kostkownica. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kostkownicy.  Używana do krojenia mięsa, tłuszczu w celu uzyskania odpowiedniej struktury i ostrych regularnych krawędzi. Zaletą tego urządzenia jest, że mięso i tłuszcz nie są gniecione. Zespół tnący kostkownicy umożliwia uzyskanie kostek o rozmiarach 0,5–32 mm. Wydajność techniczna: 1500 kg/h. Szerokość robocza: 70 cm. Temperatura: minimalna temp. produktu: - 5°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW, 400 V, 50/60 Hz. Gabaryty: 110 (wys.) x 70 (szer.) x 100 (dł.) cm. Cena: 29000 zł. Na ilustracji widoczna jest kostkownica. Skłąda się z podstawki na kółkach. Wychodzi z niej rura, na które opiera się właściwa część maszyny. To prostokątna skrzynia z otworem w górnej części. Z przodu widoczna jest także rączka oraz pokrętła. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzynasta zakładka. Krajalnica szybkotnąca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry krajalnicy szybkotnącej. Służy do rozdrabniania mięsa i tłuszczu przeznaczonego do produkcji wędlin trwałych. Wydajność techniczna: 500 kg/szt. Prędkość robocza: 55 kg/h. Szerokość robocza: 330 mm. Moc pobraniowa z sieci: 750 W. Gabaryty: 545 x 330 x 660 mm. Cena: 3130 zł. Na ilustracji widoczna jest krajalnica. Na kółkach znajduje się prostokątna podstawka. Po jednej stronie stoi prostokątna skrzynia z uchwytem i przyciskami. Na górze i na dole przyczepione są do niej pojemniki. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czternasta zakładka. Urządzenie gilotynowe. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry urządzenia gilotynującego.  Cięcie mrożonego bloku mięsnego. Prędkość robocza: 500 kg/h. Temperatura: -18°C. Moc pobraniowa z sieci: 5,50 kW. Gabaryty: 2050 x 1070 x 1620 mm. Cena: ok. 70000 zł. Na ilustracji widoczne jest urządzenie gilotynujące. Na małych nóżkach stoi prostokątna skrzynia. W jej górnej części jest pokrywa z otworami. Odchodzi od niej także panel z przyciskami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki od piętnastej do siedemnastej obejmują elementy służące do mieszania składników.

Piętnasta zakładka. Mieszarka z dzieżą wymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą wymienną. Mieszanie i wyrabianie mięs. Wydajność techniczna: poj. 20 l. Prędkość robocza: 158 obr/min. Szerokość robocza: 76 mm. Moc pobraniowa z sieci: 220 - 240 V, 1100 W. Gabaryty: 69 (dł.) x 76 (szer.) x 39 (wys.) cm. Cena: 5220 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą wymienną. Na podstawie w kształcie litery L z panelem zawierającym przyciski i pokrętła, znajduje się misa z pokrywą. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Szesnasta zakładka. Mieszarka z dzieżą niewymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą niewymienną. Wydajniejsza, powszechnie stosowana. Wydajność mieszarki do farszu oblicza się według wzoru. Wydajność techniczna: poj. 250 l. Szerokość robocza: 700 mm. Moc pobraniowa z sieci: 2 x 1,1 kW. Gabaryty: 1422 x 700 x 1029 mm. Cena: 45000 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą niewymienną. Na kółkach znajduje się podstawa złożona z dwóch uchwytów połączonych trzema rurkami. Uchwyty są regulowane pokrętłami. Na nich umieszczona jest główna część urządzenia, w kształcie połowy walca. Na górze znajduje się pokrywa z otworami oraz wajcha. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Siedemnasta zakładka. Mieszałka do farszu łopatkowa próżniowa (MIX 180). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszałki. Mieszałki, dzięki dużej klapie wyrzutowej umieszczonej na niższej połówce dzieży mieszania i małemu prześwitowi pomiędzy wałami i dzieżą, mają bardzo krótki czas wyrzutu mieszanego produktu, pozostawiając przy tym tylko minimalne ilości farszu między poszczególnymi partiami. Wydajność techniczna: poj. całkowita 180 l, max wsad 135 l. Prędkość robocza: 30 obr/min. Moc pobraniowa z sieci: 1,8 2,4 2,5 kW. Gabaryty: 78 (szer.) x 172 (dł.) x 140 (wys.) cm. Cena: 80000 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszałka. Jest to maszyna zbudowana z kilku elemetów. Na nóżkach znajduje się prostokątna rama tworząca podstawę. Na niej umieszczona jest maszyna o trapezowej skrzyni połączonej ze zbiornikiem w kształcie połowy walca. Z jednej strony widoczny jest wysoki, prostokątny słupek. Z drugiej niewielki pojemnik z otworami, nad którym znajduje się panel z przyciskami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Następnym etapem jest leżakowanie. Zakładki osiemnaście i dziewiętnaście obejmują elementy służące do napełniania osłonek/formowania.

Osiemnasta zakładka. Nadziewarka tłokowa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki tłokowej.  Wydajność techniczna: Wydajność nadziewarki tłokowej cyklicznej oblicza się według wzoru. Q = 60 M/tc, gdzie: Q – wydajność nadziewarki w kg/h, M – masa jednorazowego załadunku cylindra nadziewarki w kg, tc – czas nadziewania jednego załadunku w min. Pojemność: 30 l. Szerokość robocza: 576 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,29 kW. Gabaryty: 492 (gł.) x 576 (szer.) cm. Cena: 11500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka tłokowa. Składa się z prostokątnej skrzyni z przyciskami, wajchą oraz wskaźnikiem. Na niej ustawiony jest walcowaty pojemnik z uchwytem i rurką w górnej części. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiętnasta zakładka. Nadziewarka próżniowa VF838.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki próżniowej.  Służy do precyzyjnego dozowania farszu pomiędzy osłonki. Wydajność techniczna: lej załadowczy 90/240 l. Prędkość robocza: do 50 l/min. Szerokość robocza: 784 + 60,8 mm (stolik na akcesoria). Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: 784 (szer.) x 1922 (wys.) x 1021 (dł.) mm. Cena: 26500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka próżniowa. Główna część składa się z prostokątnej skrzyni stojącej na nóżkach. Widoczne na niej są wajchy i pokrętło. W górnej części znajduje się na niej duży lej, rurki odprowadzające oraz monitor. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki dwadzieścia i dwadzieścia jeden obejmują elementy wykorzystywane przy umieszczaniu wyrobów w koszach.

Dwudziesta zakładka. Kosze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kosza.  Składowanie wędlin i pasztetów. Wydajność techniczna: 28 l. Szerokość robocza: 40 cm. Gabaryty: 60 (dł) x 15 (szer.) x 15 (wys.) cm. Cena: 5 zł/szt.  Na ilustracji widoczny jest kosz. Prostokątna skrzynka otwarta od góry z otworami na bocznych ściankach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta pierwsza zakładka. Kije wędzarnicze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kijów wędzarniczych.  Służą do zawieszania kiełbas i wędzonek w wędzarni. Szerokość robocza: 980 mm. Temperatura: do 125°C. Gabaryty: dł. 980 mm. Cena: 30,5 zł/szt. Na ilustracji widoczne są kije wędzarnicze. Trzy podłużne kije o różnej długości i grubości. Mają zaokrąglone końce. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta druga zakładka. Osadzanie i pomieszczenie do osadzania.  Osadzanie kiełbas, które będą poddawane obróbce cieplnej, powinno się odbywać w pomieszczeniach o dość intensywnym ruchu powietrza o temp. 20–30°C i częstej jego wymianie. Czas osadzania trwa 0,5–2 godz., w zależności od średnicy batonów. Proces ten odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych i zaciemnionych. Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych w temperaturze 2–6°C, przy wilgotności względnej powietrza ok. 85%, przez 1–4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu. Proces osadzania można pominąć w produkcji metodą peklowania szybkiego (nitrytowego). W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta trzecia zakładka. Komora wędzarniczo‑parzelnicza 2EP. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory wędzarniczo‑parzelniczej. Osadzanie wędlin, które będą poddawane obróbce cieplnej, powinno się odbywać w pomieszczeniach o dość intensywnym ruchu powietrza o temp. 20–30°C i częstej jego wymianie. Czas osadzania trwa 0,5–2 godz., w zależności od średnicy batonów. Proces ten odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych i zaciemnionych. Wędliny wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych w temperaturze 2–6°C, przy wilgotności względnej powietrza ok. 85%, przez 1–4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu. Proces osadzania można pominąć w produkcji metodą peklowania szybkiego (nitrytowego).  Wydajność techniczna: Moc grzewcza: 120 kW, ładowność: 480 - 800 kg (4 wózki wędzalnicze o wymiarach 1 m x 1 m x 2 m). Szerokość robocza: 1670 mm. Temperatura: max temp. 140°C. Moc pobraniowa z sieci: 34,4 kW. Gabaryty: 1400 (dł.) x 1670 (szer.) x 2333 (wys.) cm. Cena: 251733 zł. Na ilustracji widoczna jest komora wędzarniczo‑parzelnicza. To prostokątna skrzynia. Z przodu widoczne są drzwi z klamką oraz panel z przyciskami. Od boku dołączona jest komora z rurą, od której odchodzą mniejsze rurki w górnej części urządzenia. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta czwarta zakładka. Przedstawia urządzenie związane z parzeniem. Kocioł warzelny.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kocioł warzelny.  Gotowanie i parzenie mięsa i wędlin oraz topienie tłuszczów.  Wydajność techniczna: pojemność: 100 dmIndeks górny 3, moc grzewcza: 18 kW. Szerokość robocza: 1035 mm. Temperatura: temperatura robocza pary zasilającej 110°C. Moc pobraniowa z sieci: 3 N, ~ 400 V, 50 Hz. Gabaryty: 1020 (dł.) x 1035 (szer.) x 900 (wys.) mm. Cena: 22000 zł. Na ilustracji widoczny jest kocioł warzelny. To pojemnik o walcowatym kształcie. Od góry znajduje się zamknięta pokrywa z wajchą. Obok widoczne są wskaźniki. Na pojemniku widać również pokrętła oraz kran. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejno odbywają się suszenie i chłodzenie.

Dwudziesta piąta zakładka. Chłodnia gastronomiczna (mini chłodnia). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry chłodni gastronomicznej. Chłodzenie produktów, długotrwałe przechowywanie produktów. Wydajność techniczna: pojemność 1240 l. Szerokość robocza: 975 mm. Temperatura: zakres temperatur: 2°C do 10°C. Moc pobraniowa z sieci: 0,571 kW, 230 V, 50 Hz. Gabaryty: 975 (szer.) x 1040 (gł.) x 2200 (wys.) mm. Cena: 17500 zł. Na ilustracji widoczna jest mini chłodnia. To prostokątna skrzynia. Jej drzwi są otwarte. Wewnątrz widać od góry półki, poniżej ustawione kosze i półki połączone ramą na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta szósta zakładka. Przedstawia urządzenie związane z suszeniem. Suszarnia (suszarka do żywności). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry suszarni.  Suszenie żywności, w tym wędlin. Wydajność techniczna: moc: 3,150 W, 32 ruszty, 2 komory. Szerokość robocza: 42 cm. Temperatura: 40 - 90°C. Moc pobraniowa z sieci: napięcie 230 V. Gabaryty: 60 x 42 x 142 cm. Cena: 6329 zł. Na ilustracji widoczna jest suszarnia. To prostokątna, wysoka skrzynia na kółkach. Złożona jest z dwóch jednakowych części. Na górze znajduje się ciemniejszy panel z przyciskami i pokrętłami. Poniżej widoczne są drzwi z uchwytem oraz przeszkloną częścią na środku. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest chłodzenie. Zakładki dwadzieścia siedem i dwadzieścia osiem obejmują elementy wykorzystywane przy pakowaniu.

Dwudziesta siódma zakładka. Maszyna pakująca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry maszyny pakującej. Pakowanie próżniowe. Wydajność techniczna: czas wysysania [s] 5‑90. Prędkość robocza: szybkość pompy próżniowej: 77 l/min, czas zgrzewania: 0,5‑6 sek. Szerokość robocza: 33 cm. Moc pobraniowa z sieci: moc 1000 W. Gabaryty: 47 x 33 x 36 cm. Cena: 4230 zł. Na ilustracji widoczna jest maszyna pakująca. Mała prostokątna skrzynka z otwartą od góry pokrywą. Na przedniej ścianie widoczny jest panel z przyciskami i wskaźnikiem. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta ósma zakładka. Maszyna pakująca Multivac R126. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry maszyny pakującej Multivac R126. Pakowanie rolowe. Wydajność techniczna: długość formowania 190 mm, szerokość formowania 150 mm, głębokość formowania 100 mm. Szerokość robocza: 1045 mm. Moc pobraniowa z sieci: 6 kW. Gabaryty: 4420 (dł.) x 1045 (szer.) x 1740 (wys.) mm. Cena: 150000 zł. Na ilustracji widoczna jest maszyna pakująca. Na podłużnej, prostokątnej podstawie znajdują się elementy maszyny. Widoczne są rolki, rurki i podstawki służące do pakowania rolowego. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta dziewiąta zakładka. Ważenie gotowego produktu. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Waga kontrolująca. Ważenie produktów. Wydajność techniczna: zakres ważenia: 3 kg. Szerokość robocza: 245 mm. Temperatura: 0‑40°C. Moc pobraniowa z sieci: bateryjne. Gabaryty: 245 x 190 mm. Cena: 820 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z podstawy z ekranem, na którym widoczne są zera oraz z położonej na niej prostokątnej szalki ważącej. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzydziesta zakładka. Etykieciarka do wędlin. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry etykieciarki. Owijanie wędlin za pomocą samoprzylepnych etykiet. Wydajność techniczna: owijanie wędlin o średnicach od 30 do 80 mm. Prędkość robocza: wydajność maksymalna 50 cykli/min. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczna jest etykieciarka. Podstawą maszyny jest stojąca na wysokich nóżkach prostokątna skrzynia. Do niej z jednej strony przyłączony jest pochyły taśmociąg regulowany wajchami. Z drugiej widać pojemnik z otworami. Na skrzyni znajduje się także druga część urządzenia z rolkami, taśmami i przegrodami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzydziesta pierwsza zakładka. Automat wiążąco‑etykietujący BIZERBA. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry automatu wiążąco‑etykietującego. Ważenie oraz automatyczne etykietowanie. Wydajność techniczna: zakres ważenia: do 6 kg. Temperatura: 0°C do 40°C (Standby do -10 °C). Moc pobraniowa z sieci: 230 V/50‑60 Hz. Gabaryty: średnica zewnętrzna 300 mm. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczny jest automat wiążąco‑etykietujący. Składa się z taśmociągu opartego na prostokątnej ramie. Pod nim widoczne są skrzynki, przewody i elementy urządzenia. Nad nim znajduje się monitor oraz duży pojemnik. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Pasztet

2
1
R1c0bZN4IBQ2u1
Źródło ilustracji: Contentplus.pl sp. z o.o, licencja: CC BY‑SA 3.0.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Atlas interaktywny przedstawia projektowanie linii technologicznej do produkcji pasztetów. Atlas składa się z kilkudziesięciu zakładek. Każda zakładka zawiera tytuł oraz informacje uzupełniające w postaci ilustracji, schematu lub treści. Treść jest tożsama z nagraniami dźwiękowymi (plikami audio).

Pierwsza zakładka. Dobór surowca zgodnie z recepturą. Widoczny jest schemat produkcji pasztetu. Proces rozpoczyna się od ważenia surowców, następnie jest kutrowanie części surowca oraz gotowanie w kotle pozostałych surowców. Produkty z tych dwóch procesów, a także dodatki i przyprawy zostają zmieszane i kutrowane. Kolejnym etapem jest napełnianie osłonek, w tym etapie wykorzystywane są także materiały pomocnicze. Następnie występują kolejno: umieszczanie na koszach, obróbka cieplna (parzenie, studzenie) oraz chłodzenie. Ostatnim etapem jest pakowanie/ważenie/etykietowanie.

Druga zakładka. Agregat chłodniczy. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry agregatu. Magazyn chłodniczy mięs 0°C - 6°C (mięso czerwone). Agregat chłodniczy skraplający średniotemperaturowy. Krótkotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: MBP: od 0,75 do 14,92 kW (EN 13215: te=-10ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R449A), LBP: od 0,48 do 5,84 kW (EN 13215: te=-35ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R404A). Szerokość robocza: 1090 mm. Temperatura: temperatura parowania -25°C do 8°C. Moc pobraniowa z sieci: Pobór mocy wentylatora przy 50 Hz [W]: 110 W. Gabaryty: 813 (wys.) x 1090 (szer.) x 480 (gł.) mm. Cena: 14660 zł netto. Na ilustracji widoczny jest agregat chłodzący. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Zbudowany jest z wentylatora oraz kompaktowej obudowy. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzecia zakładka. Komora mroźnicza. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory.  Długotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: kubatura 8,4 m3. Szerokość robocza: 223 cm. Temperatura: od -1°C do -30°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,2 kW V/ph/Hz 230/1/50. Gabaryty: wymiary zewnętrzne: 223 cm x 223 cm x 223 cm. Cena: 30000 zł. Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Na ilustracji widoczna jest komora mroźnicza. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na przedniej ścianie widoczne po lewej stronie zamknięte drzwi. Po prawej stronie drzwi są otwarte i widać znajdujące się wewnątrz półki. Przed drzwiami jest niewielki podjazd. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czwarta zakładka. Proces kutrowania części surowców. Kuter próżniowy KN ~ 330 V. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kutra. Kutry są po wilkach najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania mięsa. Służą do uzyskiwania jednolitej konsystencji rozdrobnionego mięsa, szczególnie przy produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych i homogenizowanych. Wydajność techniczna: szybkość cięcia 154 m/s, poj. misy 330 dm3, liczba noży 6 szt., Prędkość robocza: 2‑20 obr/min. Szerokość robocza: 3160 mm. Temperatura: max temp. farszu 85°C. Moc pobraniowa z sieci: 132 kW. Gabaryty: 3250 x 3160 x 2750 mm. Cena: 715000 zł. Na ilustracji widoczny jest kuter próżniowy. Na podstawie znajduje się naczynie w kształcie misy z otwartą pokrywą. Widoczne są elementy do regulacji maszyny oraz monitor. Po prawej stronie widoczne jest ostrze na ruchomym ramieniu. Po lewej stronie widoczny jest mały, otwarty pojemnik na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Piąta zakładka. Kolejnym etapem jest gotowanie w kotle pozostałych surowców.  Kocioł do gotowania KWP 1000. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kotła. Wydajność techniczna: poj. 1000 l. Szerokość robocza: 1550 mm. Temperatura: max. temp. pary 150°C. Moc pobraniowa z sieci: 60 kW. Gabaryty: 2330 x 1550 x 1050 mm. Cena: 45500 zł. Na ilustracji widoczny jest kocioł. To prostokątna skrzynia z zamkniętą od góry klapą. Z przodu wystaje kran. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładka szósta i siódma przedstawiają elementy związane ze zmieszaniem całej masy.

Szósta zakładka. Mieszarka z dzieżą wymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą wymienną. Mieszanie i wyrabianie mięs. Wydajność techniczna: poj. 20 l. Prędkość robocza: 158 obr/min. Szerokość robocza: 76 mm. Moc pobraniowa z sieci: 220 - 240 V, 1100 W. Gabaryty: 69 (dł.) x 76 (szer.) x 39 (wys.) cm. Cena: 5220 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą wymienną. Na podstawie w kształcie litery L z panelem zawierającym przyciski i pokrętła, znajduje się misa z pokrywą. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Siódma zakładka. Mieszarka z dzieżą niewymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą niewymienną. Wydajniejsza, powszechnie stosowana. Wydajność mieszarki do farszu oblicza się według wzoru. Wydajność techniczna: poj. 250 l. Szerokość robocza: 700 mm. Moc pobraniowa z sieci: 2 x 1,1 kW. Gabaryty: 1422 x 700 x 1029 mm. Cena: 45000 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą niewymienną. Na kółkach znajduje się podstawa złożona z dwóch uchwytów połączonych trzema rurkami. Uchwyty są regulowane pokrętłami. Na nich umieszczona jest główna część urządzenia, w kształcie połowy walca. Na górze znajduje się pokrywa z otworami oraz wajcha. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Ósma zakładka. Proces zmieszania i kutrowania masy.  Kuter próżniowy KN ~ 330 V. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kutra. Kutry są po wilkach najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania mięsa. Służą do uzyskiwania jednolitej konsystencji rozdrobnionego mięsa, szczególnie przy produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych i homogenizowanych. Wydajność techniczna: szybkość cięcia 154 m/s, poj. misy 330 dm3, liczba noży 6 szt., Prędkość robocza: 2‑20 obr/min. Szerokość robocza: 3160 mm. Temperatura: max temp. farszu 85°C. Moc pobraniowa z sieci: 132 kW. Gabaryty: 3250 x 3160 x 2750 mm. Cena: 715000 zł. Na ilustracji widoczny jest kuter próżniowy. Na podstawie znajduje się naczynie w kształcie misy z otwartą pokrywą. Widoczne są elementy do regulacji maszyny oraz monitor. Po prawej stronie widoczne jest ostrze na ruchomym ramieniu. Po lewej stronie widoczny jest mały, otwarty pojemnik na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki dziewiąta i dziesiąta opisują elementy wykorzystywane do napełniania osłonek.

Dziewiąta zakładka. Nadziewarka tłokowa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki tłokowej.  Wydajność techniczna: Wydajność nadziewarki tłokowej cyklicznej oblicza się według wzoru. Q = 60 M/tc, gdzie: Q – wydajność nadziewarki w kg/h, M – masa jednorazowego załadunku cylindra nadziewarki w kg, tc – czas nadziewania jednego załadunku w min. Pojemność: 30 l. Szerokość robocza: 576 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,29 kW. Gabaryty: 492 (gł.) x 576 (szer.) cm. Cena: 11500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka tłokowa. Składa się z prostokątnej skrzyni z przyciskami, wajchą oraz wskaźnikiem. Na niej ustawiony jest walcowaty pojemnik z uchwytem i rurką w górnej części. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziesiąta zakładka. Nadziewarka próżniowa VF838.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki próżniowej.  Służy do precyzyjnego dozowania farszu pomiędzy osłonki. Wydajność techniczna: lej załadowczy 90/240 l. Prędkość robocza: do 50 l/min. Szerokość robocza: 784 + 60,8 mm (stolik na akcesoria). Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: 784 (szer.) x 1922 (wys.) x 1021 (dł.) mm. Cena: 26500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka próżniowa. Główna część składa się z prostokątnej skrzyni stojącej na nóżkach. Widoczne na niej są wajchy i pokrętło. W górnej części znajduje się na niej duży lej, rurki odprowadzające oraz monitor. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki jedenasta i dwunasta dotyczą elementów związanych z klipsowaniem.

Jedenasta zakładka. Klipsownica ręczna. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry klipsownicy ręcznej. Rozwiązanie do mniejszej skali produkcji, zamyka batony w jelicie naturalnym i osłonkach sztucznych, nadających się do klipsowania, nawet o kalibrach do 120 mm (zależnie od rodzaju osłonki). Sprawdza się również w klipsowaniu woreczków czy siatek. Szerokość robocza: 250 mm. Gabaryty: 250 (szer.) x 390 (gł.) x 920 (dł.) mm. Cena: 500 zł. Na ilustracji widoczna jest klipsownica ręczna. Na wysokich nogach widoczny jest taśmociąg złożony z rolek. Pod spodem znajduje się skrzynka oraz pedał. Powyżej znajduje się pręt z przyłączoną skrzyneczką i wajchą. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwunasta zakładka. Klipsownica automatyczna FCA 160 Widoczny jest tekst przedstawiający parametry klipsownicy automatycznej. Zamykanie osłonek kolagenowych do 90 mm, osłonek firbusowych do 120 mm i osłonek plastikowych do 160 mm (w zależności od grubości materiału). Wydajność techniczna: w zależności od rodzaju osłonki. Moc pobraniowa z sieci: 4 kW. Gabaryty: 1710 x 1660 x 2150 mm. Cena: 433964 zł. Na ilustracji widoczna jest klipsownica automatyczna. Jest to skrzynka na kółkach. W połowie wysokości znajduje się wystający na boki element złożony z podstawki z osłonką i częścią do klipsowania. Ponad nim widoczny jest panel z ekranem i przyciskami. Na samej górze widoczne jest koło. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki trzynasta i czternasta obejmują elementy wykorzystywane przy umieszczaniu wyrobów w koszach.

Trzynasta zakładka. Kosze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kosza.  Składowanie wędlin i pasztetów. Wydajność techniczna: 28 l. Szerokość robocza: 40 cm. Gabaryty: 60 (dł) x 15 (szer.) x 15 (wys.) cm. Cena: 5 zł/szt.  Na ilustracji widoczny jest kosz. Prostokątna skrzynka otwarta od góry z otworami na bocznych ściankach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czternasta zakładka. Kije wędzarnicze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kijów wędzarniczych.  Służą do zawieszania kiełbas i wędzonek w wędzarni. Szerokość robocza: 980 mm. Temperatura: do 125°C. Gabaryty: dł. 980 mm. Cena: 30,5 zł/szt. Na ilustracji widoczne są kije wędzarnicze. Trzy podłużne kije o różnej długości i grubości. Mają zaokrąglone końce. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładka piętnasta i szesnasta obejmują elementy wykorzystywane do parzenia.

Piętnasta zakładka. Kocioł warzelny. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kotła warzelnego. Gotowanie i parzenie mięsa i wędlin oraz topienie tłuszczów. Wydajność techniczna: pojemność: 100 dm^3, moc grzewcza: 18 kW. Szerokość robocza: 1035 mm. Temperatura: temperatura robocza pary zasilającej 110°C. Moc pobraniowa z sieci: 3 N, ~ 400 V, 50 Hz. Gabaryty: 1020 (dł.) x 1035 (szer.) x 900 (wys.) mm. Cena: 22000 zł. Na ilustracji widoczny jest kocioł warzelny. To pojemnik o walcowatym kształcie. Od góry znajduje się zamknięta pokrywa z wajchą. Obok widoczne są wskaźniki. Na pojemniku widać również pokrętła oraz kran. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Szesnasta zakładka. Komora wędzarniczo‑parzelnicza 2EP. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory wędzarniczo‑parzelniczej. Osadzanie wędlin, które będą poddawane obróbce cieplnej, powinno się odbywać w pomieszczeniach o dość intensywnym ruchu powietrza o temp. 20–30°C i częstej jego wymianie. Czas osadzania trwa 0,5–2 godz., w zależności od średnicy batonów. Proces ten odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych i zaciemnionych. Wędliny wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych w temperaturze 2–6°C, przy wilgotności względnej powietrza ok. 85%, przez 1–4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu. Proces osadzania można pominąć w produkcji metodą peklowania szybkiego (nitrytowego).  Wydajność techniczna: Moc grzewcza: 120 kW, ładowność: 480 - 800 kg (4 wózki wędzalnicze o wymiarach 1 m x 1 m x 2 m). Szerokość robocza: 1670 mm. Temperatura: max temp. 140°C. Moc pobraniowa z sieci: 34,4 kW. Gabaryty: 1400 (dł.) x 1670 (szer.) x 2333 (wys.) cm. Cena: 251733 zł. Na ilustracji widoczna jest komora wędzarniczo‑parzelnicza. To prostokątna skrzynia. Z przodu widoczne są drzwi z klamką oraz panel z przyciskami. Od boku dołączona jest komora z rurą, od której odchodzą mniejsze rurki w górnej części urządzenia. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest studzenie. Następnie chłodzenie.

Siedemnasta zakładka. Chłodnia gastronomiczna (mini chłodnia). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry chłodni gastronomicznej. Chłodzenie produktów, długotrwałe przechowywanie produktów. Wydajność techniczna: pojemność 1240 l. Szerokość robocza: 975 mm. Temperatura: zakres temperatur: 2°C do 10°C. Moc pobraniowa z sieci: 0,571 kW, 230 V, 50 Hz. Gabaryty: 975 (szer.) x 1040 (gł.) x 2200 (wys.) mm. Cena: 17500 zł. Na ilustracji widoczna jest mini chłodnia. To prostokątna skrzynia. Jej drzwi są otwarte. Wewnątrz widać od góry półki, poniżej ustawione kosze i półki połączone ramą na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki osiemnaście i dziewiętnaście obejmują elementy wykorzystywane przy pakowaniu.

Osiemnasta zakładka. Maszyna pakująca Multivac R126. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry maszyny pakującej Multivac R126. Pakowanie rolowe. Wydajność techniczna: długość formowania 190 mm, szerokość formowania 150 mm, głębokość formowania 100 mm. Szerokość robocza: 1045 mm. Moc pobraniowa z sieci: 6 kW. Gabaryty: 4420 (dł.) x 1045 (szer.) x 1740 (wys.) mm. Cena: 150000 zł. Na ilustracji widoczna jest maszyna pakująca. Na podłużnej, prostokątnej podstawie znajdują się elementy maszyny. Widoczne są rolki, rurki i podstawki służące do pakowania rolowego. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiętnasta zakładka.  Pakowarka próżniowa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry pakowarki próżniowej. Wydajność techniczna: czas wysysania [s] 5‑90. Prędkość robocza: szybkość pompy próżniowej: 77 l/min, czas zgrzewania: 0,5‑6 sek. Szerokość robocza: 33 cm. Moc pobraniowa z sieci: moc 1000 W. Gabaryty: 47 x 33 x 36 cm. Cena: 4230 zł. Na ilustracji widoczna jest pakowarka próżniowa. Mała prostokątna skrzynka z otwartą od góry pokrywą. Na przedniej ścianie widoczny jest panel z przyciskami i wskaźnikiem. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta zakładka. Kolejnym etapem jest ważenie gotowego produktu. Waga kontrolująca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Waga kontrolująca. Ważenie produktów. Wydajność techniczna: zakres ważenia: 3 kg. Szerokość robocza: 245 mm. Temperatura: 0‑40°C. Moc pobraniowa z sieci: bateryjne. Gabaryty: 245 x 190 mm. Cena: 820 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z podstawy z ekranem, na którym widoczne są zera oraz z położonej na niej prostokątnej szalki ważącej. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta pierwsza zakładka. Etykieciarka do wędlin. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry etykieciarki. Owijanie wędlin za pomocą samoprzylepnych etykiet. Wydajność techniczna: owijanie wędlin o średnicach od 30 do 80 mm. Prędkość robocza: wydajność maksymalna 50 cykli/min. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczna jest etykieciarka. Podstawą maszyny jest stojąca na wysokich nóżkach prostokątna skrzynia. Do niej z jednej strony przyłączony jest pochyły taśmociąg regulowany wajchami. Z drugiej widać pojemnik z otworami. Na skrzyni znajduje się także druga część urządzenia z rolkami, taśmami i przegrodami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta druga zakładka. Automat wiążąco‑etykietujący BIZERBA. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry automatu wiążąco‑etykietującego. Ważenie oraz automatyczne etykietowanie. Wydajność techniczna: zakres ważenia: do 6 kg. Temperatura: 0°C do 40°C (Standby do -10 °C). Moc pobraniowa z sieci: 230 V/50‑60 Hz. Gabaryty: średnica zewnętrzna 300 mm. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczny jest automat wiążąco‑etykietujący. Składa się z taśmociągu opartego na prostokątnej ramie. Pod nim widoczne są skrzynki, przewody i elementy urządzenia. Nad nim znajduje się monitor oraz duży pojemnik. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Kiełbasa biała

3
1
RQlCQq1HGN4Xg1
Źródło ilustracji: Contentplus.pl sp. z o.o, licencja: CC BY‑SA 3.0.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Atlas interaktywny przedstawia projektowanie linii technologicznej do produkcji kiełbasy białej. Atlas składa się z kilkudziesięciu zakładek. Każda zakładka zawiera tytuł oraz informacje uzupełniające w postaci ilustracji, schematu lub treści. Treść jest tożsama z nagraniami dźwiękowymi (plikami audio).

Pierwsza zakładka. Dobór surowca zgodnie z recepturą. Widoczny jest schemat produkcji kiełbasy białej surowej. Proces rozpoczyna się od ważenia surowca. Następnie odbywa się rozdrabnianie. Kolejnym etapem jest mieszanie wraz z dodatkami i przeprawami. Następnie odbywa się leżakowanie. Po nim przy użyciu materiałów pomocniczych mamy napełnianie/formowanie. Kolejnym etapem jest umieszczenie na koszach, chłodzenie oraz na końcu pakowanie/ważenie/etykietowanie.

Druga zakładka. Agregat chłodniczy. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry agregatu. Magazyn chłodniczy mięs 0°C - 6°C (mięso czerwone). Agregat chłodniczy skraplający średniotemperaturowy. Krótkotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: MBP: od 0,75 do 14,92 kW (EN 13215: te=-10ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R449A), LBP: od 0,48 do 5,84 kW (EN 13215: te=-35ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R404A). Szerokość robocza: 1090 mm. Temperatura: temperatura parowania -25°C do 8°C. Moc pobraniowa z sieci: Pobór mocy wentylatora przy 50 Hz [W]: 110 W. Gabaryty: 813 (wys.) x 1090 (szer.) x 480 (gł.) mm. Cena: 14660 zł netto. Na ilustracji widoczny jest agregat chłodzący. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Zbudowany jest z wentylatora oraz kompaktowej obudowy. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzecia zakładka. Komora mroźnicza. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory.  Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Długotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: kubatura 8,4 m3. Szerokość robocza: 223 cm. Temperatura: od -1°C do -30°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,2 kW V/ph/Hz 230/1/50. Gabaryty: wymiary zewnętrzne: 223 cm x 223 cm x 223 cm. Cena: 30000 zł. Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Na ilustracji widoczna jest komora mroźnicza. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na przedniej ścianie widoczne po lewej stronie zamknięte drzwi. Po prawej stronie drzwi są otwarte i widać znajdujące się wewnątrz półki. Przed drzwiami jest niewielki podjazd. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czwarta zakładka. Ważenie surowca.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Waga elektroniczna pomostowa. Popularna waga magazynowa dwudziałkowa CAS model DB‑1H 150 o szerokim zakresie ważenia produktów od 20 g/50 g do 150 kg. Duży, ruchomy wyświetlacz oraz szalka ze stali nierdzewnej w zestawie. Prędkość robocza: Zakres ważenia od 20 g do 150 kg. Szerokość robocza: 420 mm. Temperatura: -10°C do 40°C. Moc pobraniowa z sieci: 9 V/300 mA. Gabaryty: 635 (D) x 420 (S) x 765 (W). Cena: 1700 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z prostokątnego elementu ważącego oraz stojącego, podłużnego słupka, na końcu którego znajdują się pokrętła do regulacji oraz ekran wagi. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki od piątej do trzynastej obejmują elementy wykorzystywane przy rozdrabnianiu surowca.

Piąta zakładka. Wilki standardowe do mięsa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków.  Wilki są najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania surowców mięsnych i tłuszczowych. Wydajność techniczna: 800 kg/h. Szerokość robocza: 530 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW. Gabaryty: 585 x 530 x 655 cm. Cena: 8950 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk do mięsa. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na bocznej ścianie widoczne są przyciski i pokrętła do obsługi maszyny. Na górze znajduje się pokrywka z otworami. Na przedniej ścianie widać wystające element z sitkiem i obrotową częścią. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Szósta zakładka. Wilk do mięsa z automatycznym napełnianiem. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków. Wyposażony w dwa niezależne silniki z rewersem i system mieszania oraz nadziewarkę do kiełbas (zestaw złożony z części łączącej i 3 lejów (14 mm, 20 mm i 30 mm)); pojemnik załadowczy o pojemności 42 l. Wydajność techniczna: 800 kg/h. Szerokość robocza: 720 mm. Moc pobraniowa z sieci: 2,2 kW. Gabaryty: 625 x 720 x 1280 mm. Cena: 75600 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk rozdrabniająco‑mieszający do mięsa. Składa się z głównego elementu czyli prostokątnej skrzyni. Znajdują się na niej pokrętła i przyciski do obsługi maszyny. Z przodu przyczepiony jest pojemnik. Pod nim znajduje się element obrotowy z sitkiem. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Siódma zakładka. Wilki automatyczne kątowe W‑160. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków. Rozdrabnianie mięsa świeżego i mrożonego do -20°C.   Wydajność techniczna: poj. leja załadowczego: 360 dmIndeks górny 3. Prędkość robocza: 300 obr/ min. Szerokość robocza: Ø gardzieli 160 (mm). Temperatura: 85°C. Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: 1750/2650* (dł.) x 1410/1920* (szer.) x 1900/3250* (wys.) (*wymiary z załadunkiem). Cena: ok. 180000 zł. Na ilustracji widoczny jest wilk automatyczny kątowy do mięsa. Składa się z prostokątnej skrzyni. Z przedniej ściany wystaje pojemnik, obok znajduje się podłużna rączka. Na bocznej ścianie widoczne są pokrętła oraz panel z przyciskami do obsługi maszyny. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Ósma zakładka. Wilki do mięsa mrożonego. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wilków. Bezpośrednie mielenie na granulki mrożonego bloku mięsnego o temperaturze do -18°C. Wydajność techniczna: 2000 kg/h. Prędkość robocza: 102 obr/min. Szerokość robocza: Ø 200 (mm). Temperatura: -18°C. Moc pobraniowa z sieci: 44,50 kW. Gabaryty: 1640 x 1450 x 1550 mm. Na ilustracji widoczny jest wilk do mięsa mrożonego. Składa się z prostokątnej skrzyni. Z lewej strony wystaje pojemnik z otworami, poniżej znajduje się podstawka. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiąta zakładka. Kuter próżniowy. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kutra masarskiego. Kutry są po wilkach najbardziej rozpowszechnionymi urządzeniami do rozdrabniania mięsa. Służą do uzyskiwania jednolitej konsystencji rozdrobnionego mięsa, szczególnie przy produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych i homogenizowanych. Wydajność techniczna: wydajność produkcyjna: 320 kg/h, pojemność dzieży 20 l. Prędkość robocza: zakres obrotów (obr/min): 12 dzieża / 1400 noża. Szerokość robocza: 700 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW. Gabaryty: 950 (dł.) x 700 (szer.) x 1050 (wys.) mm. Cena: 9000 zł. Na ilustracji widoczny jest kuter masarski. Na czterech długich nogach znajduje się skrzynia w kształcie prostokąta. Po prawej stronie jest wyższa i na tej części znajdują się przyciki do obsługo maszyny. Po lewej stronie znajduje się misa z otwartą pokrywą. Wewnątrz niej widać ostrza połączone z maszyną metalową rurką. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziesiąta zakładka. Młynek koloidalny (emulsyfikator). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry młynka koloidalnego.  Umożliwia bardzo dokładne rozdrabnianie. Wydajność techniczna: 100‑200 kg/h, Lej: 16 l. Prędkość robocza: 2900 obr/min. Szerokość robocza: 38 cm. Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: wysokość całkowita 1150 mm. Cena: 22600 zł. Na ilustracji widoczny jest emulsyfikator. Jest złożony z walcowatej podstawy złożonej z kilku elementów. W górnej części z rury wystaje kranik. Ponad nim znajduje się lejek. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Jedenasta zakładka. Kostkownica. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kostkownicy.  Używana do krojenia mięsa, tłuszczu w celu uzyskania odpowiedniej struktury i ostrych regularnych krawędzi. Zaletą tego urządzenia jest, że mięso i tłuszcz nie są gniecione. Zespół tnący kostkownicy umożliwia uzyskanie kostek o rozmiarach 0,5–32 mm. Wydajność techniczna: 1500 kg/h. Szerokość robocza: 70 cm. Temperatura: minimalna temp. produktu: - 5°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,5 kW, 400 V, 50/60 Hz. Gabaryty: 110 (wys.) x 70 (szer.) x 100 (dł.) cm. Cena: 29000 zł. Na ilustracji widoczna jest kostkownica. Skłąda się z podstawki na kółkach. Wychodzi z niej rura, na które opiera się właściwa część maszyny. To prostokątna skrzynia z otworem w górnej części. Z przodu widoczna jest także rączka oraz pokrętła. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwunasta zakładka. Krajalnica szybkotnąca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry krajalnicy szybkotnącej. Służy do rozdrabniania mięsa i tłuszczu przeznaczonego do produkcji wędlin trwałych. Wydajność techniczna: 500 kg/szt. Prędkość robocza: 55 kg/h. Szerokość robocza: 330 mm. Moc pobraniowa z sieci: 750 W. Gabaryty: 545 x 330 x 660 mm. Cena: 3130 zł. Na ilustracji widoczna jest krajalnica. Na kółkach znajduje się prostokątna podstawka. Po jednej stronie stoi prostokątna skrzynia z uchwytem i przyciskami. Na górze i na dole przyczepione są do niej pojemniki. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzynasta zakładka. Urządzenie gilotynowe. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry urządzenia gilotynującego.  Cięcie mrożonego bloku mięsnego. Prędkość robocza: 500 kg/h. Temperatura: -18°C. Moc pobraniowa z sieci: 5,50 kW. Gabaryty: 2050 x 1070 x 1620 mm. Cena: ok. 70000 zł. Na ilustracji widoczne jest urządzenie gilotynujące. Na małych nóżkach stoi prostokątna skrzynia. W jej górnej części jest pokrywa z otworami. Odchodzi od niej także panel z przyciskami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki od czternastej do szesnastej obejmują elementy służące do mieszania składników.

Czternasta zakładka. Mieszarka z dzieżą wymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą wymienną. Mieszanie i wyrabianie mięs. Wydajność techniczna: poj. 20 l. Prędkość robocza: 158 obr/min. Szerokość robocza: 76 mm. Moc pobraniowa z sieci: 220 - 240 V, 1100 W. Gabaryty: 69 (dł.) x 76 (szer.) x 39 (wys.) cm. Cena: 5220 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą wymienną. Na podstawie w kształcie litery L z panelem zawierającym przyciski i pokrętła, znajduje się misa z pokrywą. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Piętnasta zakładka. Mieszarka z dzieżą niewymienną. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszarki z dzieżą niewymienną. Wydajniejsza, powszechnie stosowana. Wydajność mieszarki do farszu oblicza się według wzoru. Wydajność techniczna: poj. 250 l. Szerokość robocza: 700 mm. Moc pobraniowa z sieci: 2 x 1,1 kW. Gabaryty: 1422 x 700 x 1029 mm. Cena: 45000 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszarka z dzieżą niewymienną. Na kółkach znajduje się podstawa złożona z dwóch uchwytów połączonych trzema rurkami. Uchwyty są regulowane pokrętłami. Na nich umieszczona jest główna część urządzenia, w kształcie połowy walca. Na górze znajduje się pokrywa z otworami oraz wajcha. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Szesnasta zakładka. Mieszałka do farszu łopatkowa próżniowa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry mieszałki. Mieszałki, dzięki dużej klapie wyrzutowej umieszczonej na niższej połówce dzieży mieszania i małemu prześwitowi pomiędzy wałami i dzieżą, mają bardzo krótki czas wyrzutu mieszanego produktu, pozostawiając przy tym tylko minimalne ilości farszu między poszczególnymi partiami. Wydajność techniczna: poj. całkowita 450 l, max wsad 338 l. Prędkość robocza: 5‑40 obr/min. Moc pobraniowa z sieci: 5,6 kW. Gabaryty: 2510 x 1800 x 1950 mm. Cena: 87000 zł. Na ilustracji widoczna jest mieszałka. Jest to maszyna zbudowana z kilku elemetów. Na nóżkach znajduje się prostokątna rama tworząca podstawę. Na niej umieszczona jest maszyna o trapezowej skrzyni połączonej ze zbiornikiem w kształcie połowy walca. Z jednej strony widoczny jest wysoki, prostokątny słupek. Z drugiej niewielki pojemnik z otworami, nad którym znajduje się panel z przyciskami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest leżakowanie. Zakładki siedemnasta i osiemnasta opisują elementy wykorzystywane do napełniania osłonek.

Siedemnasta zakładka. Nadziewarka tłokowa. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki tłokowej. Wydajność techniczna: Wydajność nadziewarki tłokowej cyklicznej oblicza się według wzoru. Q = 60 M/tc, gdzie: Q – wydajność nadziewarki w kg/h, M – masa jednorazowego załadunku cylindra nadziewarki w kg, tc – czas nadziewania jednego załadunku w min. Pojemność: 30 l. Szerokość robocza: 576 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1,29 kW. Gabaryty: 492 (gł.) x 576 (szer.) cm. Cena: 11500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka tłokowa. Składa się z prostokątnej skrzyni z przyciskami, wajchą oraz wskaźnikiem. Na niej ustawiony jest walcowaty pojemnik z uchwytem i rurką w górnej części. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Osiemnasta zakładka. Nadziewarka próżniowa VF838.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nadziewarki próżniowej.  Służy do precyzyjnego dozowania farszu pomiędzy osłonki. Wydajność techniczna: lej załadowczy 90/240 l. Prędkość robocza: do 50 l/min. Szerokość robocza: 784 + 60,8 mm (stolik na akcesoria). Moc pobraniowa z sieci: 5,5 kW. Gabaryty: 784 (szer.) x 1922 (wys.) x 1021 (dł.) mm. Cena: 26500 zł. Na ilustracji widoczna jest nadziewarka próżniowa. Główna część składa się z prostokątnej skrzyni stojącej na nóżkach. Widoczne na niej są wajchy i pokrętło. W górnej części znajduje się na niej duży lej, rurki odprowadzające oraz monitor. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki dziewiętnasta i dwudziesta obejmują elementy wykorzystywane przy umieszczaniu wyrobów w koszach.

Dziewiętnasta zakładka. Kosze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kosza.  Składowanie wędlin i pasztetów. Wydajność techniczna: 28 l. Szerokość robocza: 40 cm. Gabaryty: 60 (dł) x 15 (szer.) x 15 (wys.) cm. Cena: 5 zł/szt.  Na ilustracji widoczny jest kosz. Prostokątna skrzynka otwarta od góry z otworami na bocznych ściankach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta zakładka. Kije wędzarnicze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kijów wędzarniczych.  Służą do zawieszania kiełbas i wędzonek w wędzarni. Szerokość robocza: 980 mm. Temperatura: do 125°C. Gabaryty: dł. 980 mm. Cena: 30,5 zł/szt. Na ilustracji widoczne są kije wędzarnicze. Trzy podłużne kije o różnej długości i grubości. Mają zaokrąglone końce. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta pierwsza zakładka. Chłodzenie. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry chłodni gastronomicznej. Chłodnia gastronomiczna (mini chłodnia). Chłodzenie produktów, długotrwałe przechowywanie produktów. Wydajność techniczna: pojemność 1240 l. Szerokość robocza: 975 mm. Temperatura: zakres temperatur: 2°C do 10°C. Moc pobraniowa z sieci: 0,571 kW, 230 V, 50 Hz. Gabaryty: 975 (szer.) x 1040 (gł.) x 2200 (wys.) mm. Cena: 17500 zł. Na ilustracji widoczna jest mini chłodnia. To prostokątna skrzynia. Jej drzwi są otwarte. Wewnątrz widać od góry półki, poniżej ustawione kosze i półki połączone ramą na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta druga zakładka. Pakowanie. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry maszyny pakującej Multivac R126.  Maszyna pakująca Multivac R126. Pakowanie rolowe. Wydajność techniczna: długość formowania 190 mm, szerokość formowania 150 mm, głębokość formowania 100 mm. Szerokość robocza: 1045 mm. Moc pobraniowa z sieci: 6 kW. Gabaryty: 4420 (dł.) x 1045 (szer.) x 1740 (wys.) mm. Cena: 150000 zł. Na ilustracji widoczna jest maszyna pakująca. Na podłużnej, prostokątnej podstawie znajdują się elementy maszyny. Widoczne są rolki, rurki i podstawki służące do pakowania rolowego. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta trzecia zakładka. Ważenie gotowego produktu. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi.  Waga kontrolująca. Ważenie produktów. Wydajność techniczna: zakres ważenia: 3 kg. Szerokość robocza: 245 mm. Temperatura: 0‑40°C. Moc pobraniowa z sieci: bateryjne. Gabaryty: 245 x 190 mm. Cena: 820 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z podstawy z ekranem, na którym widoczne są zera oraz z położonej na niej prostokątnej szalki ważącej. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta czwarta zakładka. Etykieciarka do wędlin. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry etykieciarki. Owijanie wędlin za pomocą samoprzylepnych etykiet. Wydajność techniczna: owijanie wędlin o średnicach od 30 do 80 mm. Prędkość robocza: wydajność maksymalna 50 cykli/min. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczna jest etykieciarka. Podstawą maszyny jest stojąca na wysokich nóżkach prostokątna skrzynia. Do niej z jednej strony przyłączony jest pochyły taśmociąg regulowany wajchami. Z drugiej widać pojemnik z otworami. Na skrzyni znajduje się także druga część urządzenia z rolkami, taśmami i przegrodami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta piąta zakładka. Automat wiążąco‑etykietujący BIZERBA. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry automatu wiążąco‑etykietującego. Ważenie oraz automatyczne etykietowanie. Wydajność techniczna: zakres ważenia: do 6 kg. Temperatura: 0°C do 40°C (Standby do -10 °C). Moc pobraniowa z sieci: 230 V/50‑60 Hz. Gabaryty: średnica zewnętrzna 300 mm. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczny jest automat wiążąco‑etykietujący. Składa się z taśmociągu opartego na prostokątnej ramie. Pod nim widoczne są skrzynki, przewody i elementy urządzenia. Nad nim znajduje się monitor oraz duży pojemnik. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Szynka z beczki

4
1
RUFgg6sp6FyoB1
Źródło ilustracji: Contentplus.pl sp. z o.o, licencja: CC BY‑SA 3.0.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Atlas interaktywny przedstawia projektowanie linii technologicznej do produkcji szynki z beczki. Atlas składa się z kilkudziesięciu zakładek. Każda zakładka zawiera tytuł oraz informacje uzupełniające w postaci ilustracji, schematu lub treści. Treść jest tożsama z nagraniami dźwiękowymi (plikami audio).

Pierwsza zakładka. Dobór surowca zgodnie z recepturą. Widoczny jest schemat produkcji szynki z beczki. Proces rozpoczyna się od ważenia surowca. Następnie odbywa się nastrzykiwanie, przygotowanie solanki oraz ważenie składników solanki i wody. Kolejnym etapem jest masowanie. Następnie odbywa się leżakowanie. Po nim przy użyciu materiałów pomocniczych mamy formowanie. Kolejnym etapem jest umieszczenie na koszach, obróbka cieplna (osadzanie, suszenie, wędzenie, parzenie, studzenie). Kolejno jest chłodzenie oraz na końcu pakowanie/ważenie/etykietowanie.

Druga zakładka. Agregat chłodniczy. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry agregatu. Magazyn chłodniczy mięs 0°C - 6°C (mięso czerwone). Agregat chłodniczy skraplający średniotemperaturowy. Krótkotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: MBP: od 0,75 do 14,92 kW (EN 13215: te=-10ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R449A), LBP: od 0,48 do 5,84 kW (EN 13215: te=-35ºC, ta=32ºC, SH=10K, SC=0K, R404A). Szerokość robocza: 1090 mm. Temperatura: temperatura parowania -25°C do 8°C. Moc pobraniowa z sieci: Pobór mocy wentylatora przy 50 Hz [W]: 110 W. Gabaryty: 813 (wys.) x 1090 (szer.) x 480 (gł.) mm. Cena: 14660 zł netto. Na ilustracji widoczny jest agregat chłodzący. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Zbudowany jest z wentylatora oraz kompaktowej obudowy. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Trzecia zakładka. Komora mroźnicza. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory. Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Długotrwałe przechowywanie surowców. Wydajność techniczna: kubatura 8,4 m3. Szerokość robocza: 223 cm. Temperatura: od -1°C do -30°C. Moc pobraniowa z sieci: 1,2 kW V/ph/Hz 230/1/50. Gabaryty: wymiary zewnętrzne: 223 cm x 223 cm x 223 cm. Cena: 30000 zł. Głębokie mrożenie, poniżej -18°C - komora mroźnicza. Na ilustracji widoczna jest komora mroźnicza. Ma kształt prostokątnej skrzyni. Na przedniej ścianie widoczne po lewej stronie zamknięte drzwi. Po prawej stronie drzwi są otwarte i widać znajdujące się wewnątrz półki. Przed drzwiami jest niewielki podjazd. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Czwarta zakładka. Ważenie surowca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Waga elektroniczna pomostowa. Popularna waga magazynowa dwudziałkowa CAS model DB‑1H 150 o szerokim zakresie ważenia produktów od 20 g/50 g do 150 kg. Duży, ruchomy wyświetlacz oraz szalka ze stali nierdzewnej w zestawie. Prędkość robocza: Zakres ważenia od 20 g do 150 kg. Szerokość robocza: 420 mm. Temperatura: -10°C do 40°C. Moc pobraniowa z sieci: 9 V/300 mA. Gabaryty: 635 (D) x 420 (S) x 765 (W). Cena: 1700 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z prostokątnego elementu ważącego oraz stojącego, podłużnego słupka, na końcu którego znajdują się pokrętła do regulacji oraz ekran wagi. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest przygotowanie mieszanki.

Piąta zakładka. Ważenie składników solanki i dodawanie wody. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry zbiornika. Zbiornik do przygotowania solanki. Przygotowanie solanek. Wydajność techniczna: 600 l. Szerokość robocza: 1400 mm. Moc pobraniowa z sieci: 400V 50Hz. Gabaryty: 1400 (szer.) x 850 (dł.) x 1900 (wys.) mm. Cena: 10000 zł.  Na ilustracji widoczny jest zbiornik do przygotowania solanki. Składa się z pojemnika w kształcie cylindra. Z przodu przyczepiona jest do niego prostokątna skrzynka, a poniżej otwarty pojemnik. Odchodzą od nich rury i przewody. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Następny etap to nastrzykiwanie.

Szósta zakładka. Nastrzykiwarka MH‑117 SAS.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry nastrzykiwarki. Zaawansowany proces nastrzyku różnego rodzaju mięs. Wydajność techniczna: do 5000 kg/h. Prędkość robocza: 10 - 60 cykli /min. Szerokość robocza: 450 mm. Moc pobraniowa z sieci: 8 kW+ 1,1 kW (filtr). Gabaryty: 2400 x 1150 x 2500 - wymiary nastrzykiwarki, 1900 x 790 x 750 - wymiary filtra. Cena: 267900 zł.  Na ilustracji widoczna jest nastrzykiwarka. Widoczna jest duża skrzynia. W górnej części znajdują się drzwiczki oraz przeszklony otwór. Poniżej do prostokątnej skrzyni przyczepiony jest ekran. W dolnej części widoczne są połączone skrzynki i pojemniki.  W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest masowanie.

Siódma zakładka. Masownica próżniowa MA 3600 PSCH. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry masownicy. Uplastycznianie, masownie i marynowanie w próżni szerokiego spektrum surowców. Wydajność techniczna: max. wsad 1800 kg, poj. bębna 3600 dm3. Prędkość robocza: 7 obr/min. Szerokość robocza: 1800 mm. Temperatura: -20°C do 99°C. Moc pobraniowa z sieci: 12,5 kW. Gabaryty: 3750 x 1800 x 2050. Cena: 228000 zł.  Na ilustracji widoczna jest masownica. Pojemnik o cylindrycznym kształcie opiera się na prostokątnej ramie. Za nim znajduje się prostokątna skrzynka. Z przodu jest pokrywa z wajchą. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejny etap to leżakowanie. Zakładki ósma i dziewiąta dotyczą procesu formowania.

Ósma zakładka. Wiązarka (sznurowaczka) MK FRT‑S-G MK4. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wiązarki. Półautomatyczne mechaniczne wiązanie wyrobów wędliniarskich. Wydajność techniczna: ok. 60 wiązań / minutę przy pojedynczym splocie. Szerokość robocza: 565 mm. Moc pobraniowa z sieci: 1 m 6 kW. Gabaryty: 800 x 565 x 1380 mm. Cena: 79000 zł. Prostokątna skrzynka na kółkach. Na jednej ze ścian widoczne są pokrętła. Górna część jest wycięta w kształcie litery L z okrągłym otworem na jednej ze ścian.  W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiąta zakładka. Pętelkownica B10.  Widoczny jest tekst przedstawiający parametry pętelkownicy. Maszynowe zakładanie pętelek na produktach. Wydajność techniczna: ok. 2400 pętelek / godzinę. Szerokość robocza: 550 mm. Moc pobraniowa z sieci: 0,37 kW. Gabaryty: 700 x 550 x1080 mm. Cena: 42804 zł. Widoczna jest prostokątna skrzynka na nóżkach z przodu i kółkach z tyłu. Na przedniej ścianie znajdują się uchwyty oraz pokrętło. Na bocznej są drzwiczki oraz pokrętło. W górnej części znajduje się otwór, z którego wystaje sznurek. Widoczna jest także wajcha. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki dziesiąta i jedenasta obejmują elementy wykorzystywane przy umieszczaniu wyrobów w koszach.

Dziesiąta zakładka. Kosze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kosza. Wydajność techniczna: nośność 1500 kg. Szerokość robocza: 1000 mm. Gabaryty: 1200 x 1000 x 890 mm. Cena: 800 zł.  Na ilustracji widoczny jest kosz. Prostokątna skrzynka z prętów rozmieszczonych co kilka centymetrów. Część przedniej ściany jest otwarta. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Jedenasta zakładka. Kije wędzarnicze. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kijów wędzarniczych.  Służą do zawieszania kiełbas i wędzonek w wędzarni. Szerokość robocza: 980 mm. Temperatura: do 125°C. Gabaryty: dł. 980 mm. Cena: 30,5 zł/szt. Na ilustracji widoczne są kije wędzarnicze. Trzy podłużne kije o różnej długości i grubości. Mają zaokrąglone końce. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwunasta zakładka. Osadzanie. Komora wędzarniczo‑parzelnicza 2EP. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory wędzarniczo‑parzelniczej. Osadzanie wędlin, które będą poddawane obróbce cieplnej, powinno się odbywać w pomieszczeniach o dość intensywnym ruchu powietrza o temp. 20–30°C i częstej jego wymianie. Czas osadzania trwa 0,5–2 godz., w zależności od średnicy batonów. Proces ten odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych i zaciemnionych. Wędliny wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych w temperaturze 2–6°C, przy wilgotności względnej powietrza ok. 85%, przez 1–4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu. Proces osadzania można pominąć w produkcji metodą peklowania szybkiego (nitrytowego).  Wydajność techniczna: Moc grzewcza: 120 kW, ładowność: 480 - 800 kg (4 wózki wędzalnicze o wymiarach 1 m x 1 m x 2 m). Szerokość robocza: 1670 mm. Temperatura: max temp. 140°C. Moc pobraniowa z sieci: 34,4 kW. Gabaryty: 1400 (dł.) x 1670 (szer.) x 2333 (wys.) cm. Cena: 251733 zł. Na ilustracji widoczna jest komora wędzarniczo‑parzelnicza. To prostokątna skrzynia. Z przodu widoczne są drzwi z klamką oraz panel z przyciskami. Od boku dołączona jest komora z rurą, od której odchodzą mniejsze rurki w górnej części urządzenia. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest suszenie.

Trzynasta zakładka. Wędzenie. Komora wędzarniczo‑parzelnicza 2EP. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry komory wędzarniczo‑parzelniczej. Osadzanie wędlin, które będą poddawane obróbce cieplnej, powinno się odbywać w pomieszczeniach o dość intensywnym ruchu powietrza o temp. 20–30°C i częstej jego wymianie. Czas osadzania trwa 0,5–2 godz., w zależności od średnicy batonów. Proces ten odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych i zaciemnionych. Wędliny wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych w temperaturze 2–6°C, przy wilgotności względnej powietrza ok. 85%, przez 1–4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu. Proces osadzania można pominąć w produkcji metodą peklowania szybkiego (nitrytowego).  Wydajność techniczna: Moc grzewcza: 120 kW, ładowność: 480 - 800 kg (4 wózki wędzalnicze o wymiarach 1 m x 1 m x 2 m). Szerokość robocza: 1670 mm. Temperatura: max temp. 140°C. Moc pobraniowa z sieci: 34,4 kW. Gabaryty: 1400 (dł.) x 1670 (szer.) x 2333 (wys.) cm. Cena: 251733 zł. Na ilustracji widoczna jest komora wędzarniczo‑parzelnicza. To prostokątna skrzynia. Z przodu widoczne są drzwi z klamką oraz panel z przyciskami. Od boku dołączona jest komora z rurą, od której odchodzą mniejsze rurki w górnej części urządzenia. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Zakładki czternasta i piętnasta dotyczą parzenia.

Czternasta zakładka. Kocioł warzelny. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry kocioł warzelny.  Gotowanie i parzenie mięsa i wędlin oraz topienie tłuszczów. Wydajność techniczna: pojemność: 100 dmIndeks górny 3, moc grzewcza: 18 kW. Szerokość robocza: 1035 mm. Temperatura: temperatura robocza pary zasilającej 110°C. Moc pobraniowa z sieci: 3 N, ~ 400 V, 50 Hz. Gabaryty: 1020 (dł.) x 1035 (szer.) x 900 (wys.) mm. Cena: 22000 zł. Na ilustracji widoczny jest kocioł warzelny. To pojemnik o walcowatym kształcie. Od góry znajduje się zamknięta pokrywa z wajchą. Obok widoczne są wskaźniki. Na pojemniku widać również pokrętła oraz kran. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Piętnasta zakładka. Komora parowa (uniwersalna) na 60 kg. Suszenie, wędzenie, podpiekanie, pieczenie wędlin. Wydajność techniczna: pojemności do 60 kg. Szerokość robocza: 90 cm. Temperatura: zakres temperatur: +30°C do +90°C, bez chłodzenia 18‑90°C z chłodzeniem. Moc pobraniowa z sieci: 230 V. Gabaryty: 200 (dł) x 90 (szer.) x 88,5 (gł.) cm. Cena: 21500 zł.  Na ilustracji widoczna jest komora parowa. Ma kształt wysokiej prostokątnej skrzyni. Przednią ścianę stanowią drzwi z widocznymi klamkami oraz przeszklonym otworem. Obok nich widoczny jest panel z przyciskami.  W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Kolejnym etapem jest studzenie.

Szesnasta zakładka.  Chłodnia gastronomiczna (mini chłodnia). Widoczny jest tekst przedstawiający parametry chłodni gastronomicznej. Chłodzenie produktów, długotrwałe przechowywanie produktów. Wydajność techniczna: pojemność 1240 l. Szerokość robocza: 975 mm. Temperatura: zakres temperatur: 2°C do 10°C. Moc pobraniowa z sieci: 0,571 kW, 230 V, 50 Hz. Gabaryty: 975 (szer.) x 1040 (gł.) x 2200 (wys.) mm. Cena: 17500 zł. Na ilustracji widoczna jest mini chłodnia. To prostokątna skrzynia. Jej drzwi są otwarte. Wewnątrz widać od góry półki, poniżej ustawione kosze i półki połączone ramą na kółkach. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Siedemnasta zakładka. Maszyna pakująca Multivac R126. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry maszyny pakującej Multivac R126. Pakowanie rolowe. Wydajność techniczna: długość formowania 190 mm, szerokość formowania 150 mm, głębokość formowania 100 mm. Szerokość robocza: 1045 mm. Moc pobraniowa z sieci: 6 kW. Gabaryty: 4420 (dł.) x 1045 (szer.) x 1740 (wys.) mm. Cena: 150000 zł. Na ilustracji widoczna jest maszyna pakująca. Na podłużnej, prostokątnej podstawie znajdują się elementy maszyny. Widoczne są rolki, rurki i podstawki służące do pakowania rolowego. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Osiemnasta zakładka. Waga kontrolująca. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry wagi. Ważenie produktów. Wydajność techniczna: zakres ważenia: 3 kg. Szerokość robocza: 245 mm. Temperatura: 0‑40°C. Moc pobraniowa z sieci: bateryjne. Gabaryty: 245 x 190 mm. Cena: 820 zł. Na ilustracji widoczna jest waga. Składa się z podstawy z ekranem, na którym widoczne są zera oraz z położonej na niej prostokątnej szalki ważącej. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dziewiętnasta zakładka. Etykieciarka do wędlin. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry etykieciarki. Owijanie wędlin za pomocą samoprzylepnych etykiet. Wydajność techniczna: owijanie wędlin o średnicach od 30 do 80 mm. Prędkość robocza: wydajność maksymalna 50 cykli/min. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczna jest etykieciarka. Podstawą maszyny jest stojąca na wysokich nóżkach prostokątna skrzynia. Do niej z jednej strony przyłączony jest pochyły taśmociąg regulowany wajchami. Z drugiej widać pojemnik z otworami. Na skrzyni znajduje się także druga część urządzenia z rolkami, taśmami i przegrodami. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią.

Dwudziesta zakładka. Automat wiążąco‑etykietujący BIZERBA. Widoczny jest tekst przedstawiający parametry automatu wiążąco‑etykietującego. Ważenie oraz automatyczne etykietowanie. Wydajność techniczna: zakres ważenia: do 6 kg. Temperatura: 0°C do 40°C (Standby do -10 °C). Moc pobraniowa z sieci: 230 V/50‑60 Hz. Gabaryty: średnica zewnętrzna 300 mm. Cena: 30000 zł. Na ilustracji widoczny jest automat wiążąco‑etykietujący. Składa się z taśmociągu opartego na prostokątnej ramie. Pod nim widoczne są skrzynki, przewody i elementy urządzenia. Nad nim znajduje się monitor oraz duży pojemnik. W zakładce znajduje się nagranie dźwiękowe, które jest tożsame z treścią

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia