E-materiały do kształcenia zawodowego

Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403

Słownik pojęć

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑zasobu zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑zasobu, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑zasobie.

1
aerograf
aerograf

Pistolet do precyzyjnego ręcznego malowania. Farbę z aerografu rozprowadza się metodą rozpylania przez strumień powietrza. Farba idealnie kryje powierzchnię malowaną, dając efekt rozmytych brzegów. Urządzenie wykorzystywane zarówno w branży cukierniczej, jak również w pracach konserwatorskich, modelarskich.

RPXUJ3M5D34KN
Aerograf
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychD1AF2GPUYSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych

  • Źródło: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert‑Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 08.09.2022 r.].

ausztacher
ausztacher

Pierścień ze stali nierdzewnej, wykorzystywany przez kucharzy i cukierników do wycinania kształtów z ciast lub do nadawania ostatecznej formy potraw na talerzach.

R1231vSlOBXIj
Ausztacher
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Serwis internetowy youtube.com, PysznaPaczkaPL, Foremki do dań / ausztachery 4 wzory TESCOMA GrandCHEF, https://www.youtube.com/watch?v=HvYZGVjxJ5o, film [dostęp 08.09.2022 r.].

biały mak
biały mak

Łagodniejsza i szlachetniejsza odmiana maku. Mak ten ma słodki smak, jest bogatym źródłem makro- i mikroelementów, w szczególności żelaza, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi i manganu.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Biały mak: właściwości. Gdzie go kupić i jak przygotować?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/bialy-mak-wlasciwosci-gdzie-go-kupic-i-jak-przygotowac-aa-nV9Y-nNhS-CRAq.html [dostęp 08.09.2022 r.].

ciecierzyca
ciecierzyca

Osiągające wysokość do 1 m jednoroczne warzywo strączkowe, mające okrągłe strąki z żółtymi, czerwonymi lub czarnymi nasionami. Najbardziej rozpowszechniona odmiana ciecierzycy przybiera kolor żółtobeżowy, wielkością i kształtem zaś zbliżona jest do orzecha laskowego.

R1axsvwNrYLnv
Ciecierzyca
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze cieciorki, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki-aa-nsHr-et8p-pLYx.html [dostęp 08.09.2022 r.].

drut florystyczny
drut florystyczny

Zielony lub biały drut do kwiatów z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej. Druty pokryte są warstwą materiału, do której – z użyciem kleju cukierniczego, bądź też bez niego – łatwo przykleić masę cukrowąmasa cukrowamasę cukrową.

RYtNqiF3EJGSY
Drut florystyczny
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
falbanka
falbanka

Dekoracja z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej, wycięta przy użyciu okrągłej formy i uformowana na gąbce do modelowaniagąbka do modelowania dekoracji z masy cukrowejgąbce do modelowania z wykorzystaniem narzędzi kulkowychnarzędzie kulkowenarzędzi kulkowych.

R1HwJTtxpEsiM
Falbanka z masy cukrowej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychDR7am2T8FGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 08.09.2022 r.].

fasola
fasola

Warzywo strączkowe występujące w licznych odmianach, zróżnicowane pod względem wielkości i koloru nasion.

RPBhCuhgmSfFt
Fasola
Źródło: https://pixnio.com/, domena publiczna.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Fasola - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania-aa-Tmy3-Tw6d-L1uw.html [dostęp 08.09.2022 r.].

figurka z masy cukrowej
figurka z masy cukrowej

Dekoracja wykonana z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej, podzielonej na odpowiednią liczbę fragmentów, często barwionej na wiele kolorów. Figurki mogą mieć różne postaci, np. zwierząt, aniołów czy kwiatów.

RYMaj0liBKv0K
Figurki z masy cukrowej
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
  • Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychDR7am2T8FGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Ubierz swój tort, blog, Naucz się lepić figurki z masy cukrowej. Jak zacząć lepić cukrowe dekoracje? Masa cukrowa podstawy, https://www.ubierzswojtort.pl/ulep-swoja-figurke/figurkowe-abc/naucz-sie-lepic-figurki-z-masy-cukrowej-jak-zaczac-lepic-cukrowe-dekoracje-masa-cukrowa-podstawy/ [dostęp 08.09.2022 r.].

formy silikonowe
formy silikonowe

Wykonane z odpornego na uszkodzenia silikonu, nie pochłaniają zapachu, nie zmieniają smaku produktów i są łatwe w utrzymaniu czystości. Formy te są odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].

gąbka do modelowania dekoracji z masy cukrowej
gąbka do modelowania dekoracji z masy cukrowej

Akcesorium wykorzystywane do modelowania masy cukrowejmasa cukrowamodelowania masy cukrowej. Na gąbce można łatwo wyciągnąć krawędzie figurekfigurka z masy cukrowejfigurek, wymodelować brzegi płatków kwiatków, nanosić strukturę na listki, formować falbanki, bez konieczności podsypywania cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczanąskrobia ziemniaczanaskrobią ziemniaczaną.

R1YGERiIvE651
Gąbka do modelowania dekoracji z masy cukrowej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychD1AF2GPUYSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych

  • Źródło: Strona internetowa wszystkiegosłodkiego.pl, Porady, Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?, https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto [dostęp 08.09.2022 r.].

Gum Paste
Gum Paste

Masa cukrowamasa cukrowaMasa cukrowa zawierająca w swoim składzie białko w proszku i substancje pianotwórcze. Masamasa cukrowaMasa przeznaczona do modelowania figurekfigurka z masy cukrowejfigurek.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Serwis internetowy youtube.com, SWEET DECOR TV, Florystyka cukiernicza. Kwiaty Cukrowe - ODCINEK 16, https://www.youtube.com/watch?v=BaOhx6lWgJM, film [dostęp 08.09.2022 r.].

kokarda
kokarda

Dekoracja z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej. Może być wykonana ze wstążki wyciętej z masymasa cukrowamasy, do czego wykorzystuje się specjalny szablon, albo uformowana z cienkich, obsuszonych pasków wstążki z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej, udekorowana drobnymi kwiatkami wyciętymi przy użyciu foremki do wykrawania kwiatków.

RTUGMGL6KT9RS
Kokarda z masy cukrowej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychDR7am2T8FGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 08.09.2022 r.].

kompresor
kompresor

Urządzenie zapewniające najwyższą jakość sprężonego powietrza. Niezbędny w pracy z aerografemaerografaerografem.

R4NvC46Q324uw
Kompresor
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychD1AF2GPUYSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych

  • Źródło: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert‑Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 08.09.2022 r.].

marcepan naturalny
marcepan naturalny

Słodka masa cukiernicza produkowana z prażonych, zmielonych migdałówmigdałymigdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Może zawierać do 35% cukru i 17% wody.

RUXDHndVkJHlV
Marcepan naturalny
Źródło: https://en.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 2.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Marcepan naturalny, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.htm[dostęp 08.09.2022 r.].

marcepan pokrewny
marcepan pokrewny

Masa wytwarzana z oczyszczanych i miażdżonych orzechów włoskichorzechy włoskieorzechów włoskich, laskowych lub ziarna sezamowego, zmieszanych z cukrem i wodą.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 08.09.2022 r.].

marcepan zastępczy
marcepan zastępczy

Masa otrzymywana z surowców zastępczych, takich jak fasolafasolafasola, biały makbiały makbiały mak, ziarna słonecznika, ziarna dyni, ryż, a także z miąższu pestek moreli.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 08.09.2022 r.].

masa cukrowa
masa cukrowa

Inaczej fondant, lukier plastyczny. To plastyczna masa sporządzona z cukru pudru oraz żelatyny, ale może w swoim składzie zawierać również masło kakaowe czy migdałymigdałymigdały. Jest wykorzystywana do obkładania gotowych ciast oraz wykonywania dekoracji, np. falbanekfalbankafalbanek, kokardkokardakokard czy figurekfigurka z masy cukrowejfigurek.

R1aa8BDsgc29a
Masa cukrowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychD1AF2GPUYSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych

  • Źródło: Blog internetowy Cukrowa masa. Wszystko o masach cukrowych - porady, przepisy i testy, Co to jest masa cukrowa?, https://cukrowamasa.blogspot.com/2018/01/co-to-jest-masa-cukrowa.html [dostęp 08.09.2022 r.].

masa Ticino
masa Ticino

Masa przeznaczona do okładania tortów w stylu angielskimstyl angielski w cukiernictwiestylu angielskim, nazywana inaczej świeżym fondantem lub lukrem plastycznym. Może być również wykorzystywana do rzeźbienia figurek i wykonywania innych dekoracji. Jest biała, elastyczna i dobrze się barwi.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Serwis internetowy youtube.com, SavpolGliwice, Tort w stylu angielskim z Massa Ticino - sklep.savpol.pl, https://www.youtube.com/watch?v=KhTRlWbG4Vg, film [dostęp 08.09.2022 r.].

Model Past
Model Past

Masa śnieżnobiała, sztywna, przeznaczona do formowania figurekfigurka z masy cukrowejfigurek i kwiatów.

migdały
migdały

Słodki lub gorzki owoc pestkowy drzewa migdałowego, uprawianego w krajach śródziemnomorskich. W cukiernictwie wykorzystywane są migdały słodkie w postaci zmielonej, całych nasion, płatków, słupków.

R7eu7gZqxE711
Migdały
Źródło: https://pixabay.com/, domena publiczna.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Planteon, blog, Migdały - smaczne, zdrowe i odżywcze, czego chcieć więcej?, https://planteon.pl/blog/migdaly-wlasciwosci [dostęp 08.09.2022 r.].

narzędzie kulkowe
narzędzie kulkowe

Narzędzie, czasem zestaw narzędzi, wykorzystywane do modelowania elementów z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej.

RsjHGCft6YwGG
Narzędzia kulkowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Nibypestkowiec należący do orzechowatych. Orzechy zawierają duże ilości witaminy E i ok. 60% tłuszczu, przez co mogą ulegać jełczeniu.

R10PTT6t0gQrG
Orzechy włoskie
Źródło: https://pixabay.com/, domena publiczna.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Orzechy włoskie - właściwości odżywcze orzechów włoskich, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze-aa-sDrU-BQPG-HfpE.html [dostęp 08.09.2022 r.].

Pettinice White
Pettinice White

Miękka śnieżnobiała masa cukrowamasa cukrowamasa cukrowa produkowana z cukru, syropu glukozowego, wody i tłuszczów utwardzonych. Masa ma zastosowanie do wycinania falbanek, koronek, korali.

  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa Bakels Bakery ingredients since 1904, Pettinice biały – biała masa cukrowa do powlekania i dekoracji, https://www.bakels.pl/produkty/pettinice-bialy-biala-masa-cukrowa-do-powlekania-i-dekoracji/ [dostęp 08.09.2022 r.].

pędzelek wodny
pędzelek wodny

Narzędzie wykorzystywane do mocowania elementów dekoracyjnych na tortach obłożonych masą cukrowąmasa cukrowamasą cukrową.

R4iUMvEq4Gvdt
Pędzelek wodny
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa sweetdecor.pl, Pędzle cukiernicze do tortów, ciasta, pieczywa - spożywcze pędzelki silikonowe i z włosiem, https://www.sweetdecor.pl/pedzle-cukiernicze.html [dostęp 08.09.2022 r.].

packa cukiernicza
packa cukiernicza

Narzędzie wykorzystywane do obkładania i wygładzania powierzchni marcepanumarcepan naturalnymarcepanu, masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej i innych surowców cukierniczych.

RyKeXByj0yQpc
Packa cukiernicza
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].

podkład silikonowy
podkład silikonowy

Sprzęt wykonany z odpornego na uszkodzenia mechaniczne, fizyczne i chemiczne silikonu. Stosuje się go jako podkład do wypieku na blachach lub jako podkład do rozwałkowywania i formowania wyrobów cukierniczych.

radełko
radełko

Niewielkie narzędzie używane do tworzenia dekoracji z mas cukrowychmasa cukrowamas cukrowychmarcepanumarcepan naturalnymarcepanu.

R31Y0Zb7yiuid
Radełka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
skrobia ziemniaczana
skrobia ziemniaczana

Roślinny węglowodan pozyskiwany między innymi z ziemniaków. Skrobia, która ma kolor biały, po napęcznieniu, rozkleja się w środowisku gorącym, dając efekt  nabłyszczenia.

R8DTvx6KtzypD
Skrobia ziemniaczana
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychDR7am2T8FPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

  • Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Skrobia - właściwości. W jakich produktach występuje?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/skrobia-wlasciwosci-w-jakich-produktach-wystepuje-aa-LEke-sZz1-3Z9n.html [dostęp 08.09.2022 r.].

skrobka cukiernicza
skrobka cukiernicza

Narzędzie wykonane z tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej, używane do modelowania lub przenoszenia dekoracji z masy cukrowejmasa cukrowamasy cukrowej.

R86hkdfx7ZtcG
Przykładowe skrobki cukiernicze
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
styl angielski w cukiernictwie
styl angielski w cukiernictwie

Styl angielski to nie tylko ciasta i kremy, ale i dekoracje. Wypieki w tym stylu pokryte są masami cukrowymimasa cukrowamasami cukrowymi, dowolnie barwionymi lub wycinanymi. Torty w stylu angielskim to w większości arcydzieła sztuki cukierniczej.

R1dh1FsXuj7GM
Tort w stylu angielskim
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.
szczypce dekoratorskie
szczypce dekoratorskie

Niewielkich rozmiarów narzędzie, wykonane ze stali, używane przy pracy z masami cukrowymimasa cukrowamasami cukrowymi.

R1L7zAvPn0RUu
Szczypce dekoratorskie
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
szpatułka kątowa
szpatułka kątowa

Małe, profesjonalne narzędzie do ciast i monoporcji, wykonane ze stali nierdzewnej.

R10bKnTUr0kY4
Szpatułka kątowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
wałek do mas cukrowych
wałek do mas cukrowych

Narzędzie używane do rozwałkowywania mas cukrowychmasa cukrowamas cukrowych. Jest wykonane z plastiku, do którego masa cukrowa nie przywiera, tak jak do drewna. Może być również dekoracyjny, pokryty wzorami.

RTHg72NIhVWPz
Wałek gładki do rozwałkowywania mas cukrowych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
ROzOAUVU43aDP
Wałek dekoracyjny do rozwałkowywania mas cukrowych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychD1AF2GPUYSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych

  • Źródło: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 08.09.2022 r.].

Wonder Paste
Wonder Paste

Masa śnieżnobiała, miękka, nadająca się do obkładania tortów i deserów w stylu angielskimstyl angielski w cukiernictwiestylu angielskim.