Technik żywienia i usług gastronomicznych

1
RzhQewHzsMmSL
Model trzy D przedstawiający wnętrze kuchni wraz z przyrządami i sprzętami potrzebnymi do przygotowywania posiłków
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Wnętrze kuchni wraz z przyrządami i sprzętami potrzebnymi do przygotowywania posiłków, licencja: CC BY-SA 3.0.

Model 3D przedstawiający wnętrze kuchni wraz z przyrządami i sprzętami potrzebnymi do przygotowywania posiłków.

Widoczne jest pomieszczenie wyłożone białymi płytkami. Widać także kuchenki z palnikami, lodówki i zamrażarki, blaty robocze do obróbki produktów spożywczych oraz zlewy. Na blacie leżą dwa urządzenia niezbędne przy przygotowywaniu posiłków.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Szatkownica, mikser

Szatkownica

Szatkownica to urządzenie kuchenne służące do krojenia, siekania lub rozdrabniania różnych produktów spożywczych na mniejsze kawałki. Najczęściej jest wyposażona w noże ze stali nierdzewnej i chirurgicznej, co znacznie ułatwia cały proces szatkowania.
Uchwyty wyposażone w gumową rękojeść umożliwiają komfortową i  bezpieczną pracę. Poręczny uchwyt ułatwia obsługę narzędzia.

Mikser

Mikser ręczny zanurzeniowy, to rodzaj urządzenia kuchennego używanego do mieszania, ubijania lub rozdrabniania składników bezpośrednio w naczyniu, w którym się gotuje lub w pojemniku do mieszania. Składa się z obudowy z silnikiem oraz metalowego lub plastikowego pręta zanurzeniowego, posiadającego różne końcówki do ubijania lub mieszania. Mikser jest użyteczny podczas przygotowywania zup, sosów, kremów, a także do miksowania koktajli czy ubijania piany jajek.

Na modelu 3D kuchni można klikać elementy szatkownicy i miksera. Po kliknięciu elementu podświetla się on i wyświetlana jest jego nazwa.

Elementy:

  • mikser,

  • szatkownica,

  • uchwyt,

  • pokrętło regulacji grubości,

  • stalowe ostrze regulowane,

  • stalowe ostrze nieregulowane,

  • uchwyt do trzymania.