E-materiały do kształcenia zawodowego

Charakterystyka, właściwości i przydatność rolnicza gleby

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

Rolnicze gleby w oparciu o ich przydatność do produkcji roślin jarych

PLANSZA INTERAKTYWNA

4

Spis treści

  1. Rolnicze gleby w oparciu o ich przydatność do produkcji roślin jarychRolnicze gleby w oparciu o ich przydatność do produkcji roślin jarych

  2. Wymagania glebowe i stanowiskowe roślin jarychWymagania glebowe i stanowiskowe roślin jarych

  3. Mapy glebowo‑rolniczeMapy glebowo‑rolnicze

  4. Wpływ zabiegów uprawowych na właściwości i strukturę glebyWpływ zabiegów uprawowych na właściwości i strukturę gleby

1
bg‑green

1. Rolnicze gleby w oparciu o ich przydatność do produkcji roślin jarych

R1EE1afesHiUa1
Na grafice znajduje się plansza interaktywna o tytule: Rolnicze gleby w oparciu o ich przydatność do produkcji roślin jarych. Została podzielona na trzy segmenty. Segment pierwszy. Nizinne. Wśród nich wyróżniamy: pszenne (w które skład wchodzą: pszenny bardzo dobry; pszenny dobry; pszenny wadliwy), żytnie (w które skład wchodzą: żytni bardzo dobry; żytni dobry; żytni słaby, żytni bardzo słaby) oraz zbożowo-pastewne (w które skład wchodzą: zbożowo-pastewne mocne i zbożowo-pastewny słaby). Segment drugi. Górskie, w które skład wchodzą: kompleks pszenny górski; kompleks zbożowy górski; kompleks owsiano-ziemniaczano górski; kompleks owsiano-pastewny górski. Segment trzeci. Podsumowanie. W podsumowaniu widoczna jest tabela, która przedstawia kompleksy gruntów ornych. Podzielona jest na trzy tabele. Są to: Nazwa kompleksu, Udział procentowy oraz Rośliny wskaźnikowe (ocena rolnicza). Wers pierwszy. Nazwa kompleksu: Pszenny bardzo dobry. Udział [%] 3,7. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): pszenica, buraki cukrowe, jęczmień, rzepak, ozimy, groch siewny, bobik, lucerna, koniczyna czerwona, kapusta pastewna, chmiel, tymotka. Wers drugi. Nazwa kompleksu: Pszenny dobry. Udział [%] 18,7. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): pszenica, buraki cukrowe, jęczmień, rzepak, ozimy, groch siewny, bobik, lucerna, koniczyna czerwona, tytonie ciężkie, wyka siewna, chmiel kapusta pastewna, tymotka. Wers trzeci. Nazwa kompleksu: Pszenny wadliwy. Udział [%] 3,6. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): pszenica, jęczmień, kukurydza, słonecznik, lucerna. Wers czwarty. Nazwa kompleksu: Żytni bardzo dobry. Udział [%] 15,3. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, jęczmień ozimy, jęczmień, kukurydza, ziemniaki, buraki pastewne, słonecznik, tytonie lekkie, chmiel, groch siewny, bobik, wyka siewna, koniczyna czerwona, facelia, życica wielokwiatowa. Wers piąty. Nazwa kompleksu: Żytni dobry. Udział [%] 16,4. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, jęczmień ozimy, kukurydza, owies, gryka, buraki pastewne, ziemniaki, słonecznik, tytonie lekkie, peluszka, wyka ozima, łubin wąskolistny, koniczyna biała, facelia, kupkówka. Wers szósty. Nazwa kompleksu: Żytni słaby. Udział [%] 18,1. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, gryka, ziemniaki, wyka ozima, łubin żółty, seradela, facelia. Wers siódmy. Nazwa kompleksu: Żytni słaby i bardzo słaby. Udział [%] 11,3. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, łubin żółty na zielony nawóz. Wers ósmy. Nazwa kompleksu: Zbożowo‑pastewny mocny. Udział [%] 4,5. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, owiec, buraki pastewne, marchew pastewna, rzepa, kupkówka. Wers dziewiąty. Nazwa kompleksu: Zbożowo‑pastewny słaby. Udział [%] 3,4. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): żyto, owiec, buraki pastewne, marchew pastewna, rzepa, kupkówka. Wers dziesiąty. Nazwa kompleksu: Pszenny górski. Udział [%] 1,6. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): pszenica, jęczmień jary, buraki cukrowe, buraki pastewne, len włóknisty, koniczyna czerwona, facelia, życica trwała, życica wielokwiatowa, tymotka. Wers jedenasty. Nazwa kompleksu: Zbożowy górski. Udział [%] 1,9. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): owiec, ziemniaki, brukiew, len włóknisty, koniczyna czerwona, życica trwała tymotka. Wers dwunasty. Nazwa kompleksu: Owsiano‑ziemniaczany górski. Udział [%] 1,1. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): owies, koniczyna czerwona, życica trwała, tymotka. Wers trzynasty. Nazwa kompleksu: Owsiano‑pastewny górski. Udział [%] 0,4. Rośliny wskaźnikowe (ocena przyrodnicza): owiec, koniczyna szwedzka, tymotka.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2
bg‑green

2. Wymagania glebowe i stanowiskowe roślin jarych

RG9CMmCVA5KgN1
Ilustracja interaktywna zawiera tekst, który jest tożsamy z nagraniem (plikiem dźwiękowym). Plansza interaktywna. Napis. Wymagania glebowe i stanowisko roślin jarych. Opisano następujące elementy: 1. Roślina: pszenna jara; pszenny bardzo dobry i dobry. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): pszenny wadliwy; pszenny górski. Opis wymagań: Gleby głębokie o dobrych właściwościach fizycznych, zasobnych w substancje pokarmowe, o odczynie zbliżonym do obojętnego, dostatecznie wilgotnych i dobrze utrzymujących wodę. 2. Roślina: jęczmień jary; żytni bardzo dobry. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): żytni dobry; pszenny wadliwy, żytni słaby. Opis wymagań: Duże wymagania co do kultury gleby, odczynu i stosunków wodno-powietrznych, a mniejsze odnośnie do żyzności i zwięzłości. 3. Roślina: owies; żytni dobry. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): zbożowo-pastewny mocny, zbożowo pastewny słaby; zbożowy górski, owsiano-ziemniaczany górski, owsiano-pastewny górski. Opis wymagań: Gleby lekkie, kwaśne, o niskiej kulturze i wadliwych stosunkach wodnych. 4. Roślina: Pszenżyto jare; żytni bardzo dobry. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): żytni dobry. Opis wymagań: Nieduże wymagania termiczne, gleby lżejsze o zwięźlejszym podglebiu. 5. Roślina: bobik. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): pszenny bardzo dobry, pszenny dobry; żytni bardzo dobry. Opis wymagań: Duże wymagania glebowe i wodne, gleby zwięzłe dobrze uwilgotnione o odczynie obojętnym. 6. Roślina: groch siewny. Kompleks (w kolejności wielkości plonowania): pszenny bardzo dobru, pszenny dobry; żytni bardzo dobry. Opis wymagań: Gleby żyzne, strukturalne niepodmokłe wykazujące dużą pojemność cieplną.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3
bg‑green

3. Mapy glebowo‑rolnicze

Mapy glebowo‑rolnicze informują o właściwościach i przestrzennym rozmieszczeniu siedlisk rolniczych i używane są do planowania produkcji rolniczej – doboru odpowiednich upraw i zabiegów agrotechnicznych.

Do mapy dołączany jest aneks liczbowy i opisowy, który zawiera:

  • charakterystykę środowiska przyrodniczego,

  • opis właściwości gleb,

  • wskazanie odkrywek, które są reprezentatywne dla danego terenu,

  • listę konturów wymagających uregulowania stosunków wodnych, zagrożonych erozją, wymagających zmiany trybu użytkowania,

  • wskazanie poziomu zasobności gleb oraz stopnia trudności prowadzenia upraw.

RneyIr4L5KwXo
Na ilustracji znajduje się symulacja mapy zasobności gleby w magnez. Ma kształt nieregularnej, spadzistej formy w kształcie trójkąta. Opisano następujące elementy: 1. Wysoka. Znajduje się w górnej części mapy. Jest oznaczona kolorem zielonym. 2. Średnia. Znajduje się w środkowej części mapy. Jest oznaczona kolorem jasnozielonym. 3. Bardzo wysoka. Znajduje się pod średnią, w środkowej części. Jest oznaczona kolorem ciemnozielonym. 4. Niska. Znajduje się w środkowej części mapy, między średnią a bardzo wysoką. Jest oznaczona kolorem żółtym. 5. Bardzo niska. Znajduje się u podnóża mapy, na prawo od niskiej. Jest oznaczona kolorem brązowym.
Symulacyjna mapa zasobności gleby w magnez
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5
bg‑green

4. Wpływ zabiegów uprawowych na właściwości i strukturę gleby

Uprawa gleby przez rolnika wpływa znacząco na jej stan. Dzieje się tak z kilku powodów, najważniejsze z nich to:

  • uprawy monokulturowe, prowadzone bez płodozmianu prowadzą do wyjaławiania gleby, czyli  nadmiernego wykorzystania zasobów mineralnych i biologicznych gleby;

  • zabiegi mechaniczne wykonywane pługiem, broną i innymi maszynami rolniczymi znacząco ingerują w strukturę gleby, powodując jej stopniową degradację, czyli utratę struktury;

  • intensywne używanie środków ochrony roślin, np. herbicydów wpływa negatywnie na bioróżnorodność środowiska,  tym samym na na żyzność i zasobność gleb;

  • powszechna melioracja pól prowadzi do utraty zasobów wody w glebie i możliwości zatrzymywania wilgoci podczas opadów, co w warunkach okresowej suszy również obniża przydatność gleby do upraw.

Miejsce na notatki

RAq6Tobhh4xb2
Miejsce na notatki: (Uzupełnij).

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia