E-materiały do kształcenia zawodowego

Metody produkcji ryb w stawach

RYB.01. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych
– rybak śródlądowy 622201, technik rybactwa śródlądowego 314208

bg‑cyan

Elementy gospodarstwa karpiowego

GRAFIKA INTERAKTYWNA

s

Spis treści

1

Gospodarstwo karpiowe – budynki gospodarcze, zimochowy, magazyny

R1C28zUOYavhJ1
Grafika przedstawia gospodarstwo karpiowe w widoku z góry. Składa się ono z budynków, zbiorników oraz stawów. Na rysunku zostały umieszczone ponumerowane znaczniki. Znacznik numer jeden przedstawia płuczki i zbiorniki manipulacyjne. Są to małe zbiorniki zbudowane z betonu lub z tworzywa sztucznego służące do prac manipulacyjnych związanych z sortowaniem ryb, odłowem ryb, przetrzymaniem przed sprzedażą, kąpielami profilaktycznymi i tym podobne. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia umiejscowione obok siebie płuczki. Są to małe prostokątne zbiorniki z wodą, oddzielone od siebie betonem. W jednym miejscu w każdej płuczce widać tryskającą wodę. Pod zdjęciem znajduje się podpis, że jest ono autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer dwa przedstawia zimochowy. Są to małe stawy o powierzchni do kilkuset metrów kwadratowych, o głębokości około dwóch do trzech metrów. Służą do zimowania ryb od jesieni do wiosny. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia zimochowy. Są to prostokątne stawy wypełnione wodą. Stawy oddzielone są od siebie porośniętymi zieloną trawą groblami. Pod zdjęciem znajduje się podpis, że jest ono autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer trzy przedstawia karmniki. Są to zbiorniki z paszą ustawione w stawie. Ryby, przepływając pod karmnikiem, wprawiają w ruch ramię i strącają granulat do wody. Dzięki temu ryby samoczynnie pobierają paszę. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia karmnik. Jest to stożkowaty pojemnik umieszczony nad wodą. Z jego dolnej części odchodzi podłużne ramię. Sięga ono wody. Karmnik jest przymocowany do metalowego pręta, który znajduje się nad wodą. Pod zdjęciem znajduje się podpis, że jest ono autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer cztery przedstawia magazyny paszowe. Są to zbiorniki do magazynowania paszy dla ryb. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia magazyny paszowe. Są to wysokie metalowe zbiorniki. Mają one kształt walca, na którego bokach są stożkowate zakończenia. Pod zdjęciem znajduje się podpis, że jest ono autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer pięć przedstawia magazyn sprzętu rybackiego. Są to pomieszczenia (wiata) do przetrzymywania sprzętu rybackiego: łodzi, sieci, kasarków, wanien, pojemników i innego sprzętu wykorzystywanego w pracy rybaka. Tu znajdują się dwie fotografie. Zdjęcie pierwsze przedstawia magazyn sprzętu rybackiego z oddali. Jest to wiata o ścianach i dachu z blachy. Przed magazynem stoi traktor z przyczepą. Obok magazynu widać też stawy. Zdjęcie drugie przedstawia otwarty magazyn sprzętu rybackiego. Wewnątrz widać między innymi kasarki, miotły, butle, wiadra, pojemniki. Za zdjęciami tekst jest kontynuowany. Wymieniony jest sprzęt rybacki razem z przykładami zdjęć: – sortownica do ryb: Zdjęcie przedstawia sortownicę leżącą na ziemi. Jest ona prostokątna. Składa się z desek. Z jednej strony nie posiada ścianki. Znajdują się tam za to dwie drewniane deseczki, zamontowane tak, że tworzą ramiona trójkąta, – kasarek, czyli siatka osadzona na obręczy, służąca do odławiania ryb: Fotografia przedstawia dwa kasarki ręczne różniące się wielkością siatki. Widać długie trzonki kasarków oraz zamieszczone na ich końcach obręcze z siatkami, – pojemniki do ryb: Zdjęcie przedstawia dwa pojemniki do ryb. Są to duże metalowe wiadra, posiadające po dwa uchwyty, – pompa do wody: Fotografia przedstawia pompę, która w dolnej części posiada cztery blaszki, które służą do osadzenia jej na dnie. Od pompy odchodzi szeroka rura, przez którą odciągana jest woda. Pod zdjęciami znajduje się podpis, że są one autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer sześć przedstawia sadze do przetrzymywania żywych ryb. W pobliżu pomieszczeń gospodarczych umieszcza się siatki do krótkotrwałego przetrzymywania żywych ryb. Sadze mogą być zbudowane w formie metalowych lub drewnianych klatek. Tu znajdują się dwie fotografie. Zdjęcie pierwsze przedstawia sadze do przetrzymywania ryb. Jest to prostokątna klatka zanurzona w małym basenie z wodą, który znajduje się przy pomieszczeniu gospodarczym. Nad wodą znajdują się deski, po których można chodzić. Zdjęcie drugie przedstawia wyjęty z wody sadz. Jest to sześcienna klatka, posiadająca u góry otwór. Pod zdjęciami znajduje się podpis, że są one autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego.
Schemat gospodarstwa karpiowego (budynki gospodarcze, zimochowy, magazyny)
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Powrót do spisu treścis
2

Gospodarstwo karpiowe – stawy produkcyjne

R1A6dUbHHc1Mq1
Grafika przedstawia gospodarstwo karpiowe ze stawami produkcyjnymi w widoku z góry. W skład gospodarstwa wchodzą stawy różnej wielkości oddzielone od siebie zielonymi groblami. Na grafice w różnych miejscach umieszczone są znaczniki z numerami. Znacznik numer jeden rów doprowadzający wodę do stawów. Rów zasilający gospodarstwo rybackie w wodę, najczęściej jest to rów naturalny lub z umocnionymi brzegami o szerokości od jednego do kilku metrów. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia rów z wodą. Rów jest zagłębieniem w terenie. Jego brzegi pokrywa trawa. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer dwa urządzenie piętrzące umożliwiające rozdzielanie wody do rurociągu zasilającego stawy narybkowe i zasilanie pozostałych stawów. Zastawka stanowi jedną z najmniejszych i najprostszych budowli hydrotechnicznych i jest usytuowana na niewielkich ciekach oraz w rowach melioracyjnych. Jej głównym zadaniem jest utrzymywanie poziomu wody niezbędnego do zalania stawów na odpowiednią głębokość. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia zastawkę piętrzącą. Jest to betonowa budowla znajdująca się na cieku wodnym. Przebiega ona z jednego brzegu na drugi. Na środku zastawki znajduje się otwór, przez który przepływa woda. Woda po jednej stronie zastawki ma o wiele wyższy poziom niż po drugiej. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer trzy rów lub rurociąg doprowadzający wodę do stawów narybkowych. Boczny rów lub rurociąg doprowadzający wodę do stawów w sposób niezależny od płynącej wody w głównym rowie. Dzięki niemu możliwe jest zalewanie i spuszczanie wody ze stawów w dowolnym momencie. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia wąski rów z wodą. Jego brzegi posiadają drewniane ściany. Dzięki temu kształt rowu jest wyregulowany i prosty. Rów stanowi zagłębienie w terenie. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer cztery studzienka umożliwiająca zalewanie stawu narybkowego. Studzienka rewizyjna na rurociągu, umożliwiająca rozdział wody na poszczególne stawy. Tu znajduje się grafika przedstawiająca studzienkę umożliwiającą zalewanie stawu narybkowego. Studzienka składa się z kilku rur, które prowadzą w różnych kierunkach. Znacznik numer pięć ogrzewalnik. Płytki staw umożliwiający naturalne podgrzanie wody do temperatury około osiemnastu-dziewiętnastu stopni Celsjusza przed wpuszczeniem jej na tarliska. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia staw ogrzewalnik. Jest to płytki staw porośnięty roślinnością przybrzeżną. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer sześć tarliska. Służą do przeprowadzenia naturalnego tarła karpi. Są to małe, płytkie stawy o głębokości od około pięćdziesięciu centymetrów do jednego metra. Dno stawu jest porośnięte trawami, do których przyczepia się ikra. Tu znajdują się dwie fotografie. Zdjęcie pierwsze przedstawia tarlisko. Jest to płytki staw porośnięty roślinnością. Rośliny porastają nie tylko brzegi, ale też występują dalej od niego, bliżej środka stawu. Zdjęcie drugie przedstawia staw tarliskowy gęsto porośnięty roślinnością. Wodę widać tylko w środkowej części stawu, reszta jego powierzchni jest zarośnięta. Przy jednym z brzegów widać drewnianą konstrukcję. Zdjęcia są autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer siedem stawy narybkowe pierwsze przesadki. Staw narybkowy przeznaczony jest do produkcji narybku karpia w pierwszym roku produkcji. Powinien to być staw żyzny, o głębokości od jednego do dwóch metrów. Zarybiany jest wylęgiem karpia pod koniec maja. Na początku lipca odławia się z tego stawu narybek letni. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia stawy narybkowe, przesadki pierwsze. Są to prostokątne stawy rozmieszczone jeden przy drugim. Stawy oddzielone są od siebie porośniętymi trawą groblami. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer osiem stawy narybkowe drugie przesadki. Stawy przeznaczone do produkcji narybku jesiennego karpia (od lipca do jesieni lub do wiosny następnego roku). Są to stawy o powierzchni kilku hektarów, o głębokości do trzech metrów. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia stawy narybkowe, przesadki drugie. Jest to większy staw niż przesadki pierwsze. Na pierwszym planie widać roślinność przybrzeżną. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer dziewięć grobla wewnętrzna. Budowla ziemna służąca do piętrzenia i utrzymania wody w stawie. Szerokość korony grobli zależy od jej przeznaczenia. W przypadku grobli komunikacyjnych powinna wynosić około czterech metrów. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia groblę. Jest to wzniesienie terenu oddzielające od siebie dwa stawy. Po dwóch stronach grobli widać stawy wypełnione wodą. W oddali, przy jednym z brzegów stawów widać mnichy. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer dziesięć przepust. Budowla hydrotechniczna umożliwiająca przepuszczenie wody pod przeszkodą (groblą, drogą). Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia przepust. Jest to otwór pod drogą, która prowadzi z jednego brzegu cieku wodnego na drugi brzeg. Umożliwia to przepływ wody. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer jedenaście staw kroczkowy. Stawy przeznaczone do produkcji karpia w drugim roku życia od narybku jesiennego do kroczka. Okres użytkowania trwa od marca do listopada. Głębokość stawów wynosi od półtora do trzech metrów. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia duży staw kroczkowy. Widać tylko w oddali jeden brzeg stawu. Rosną na nim drzewa. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer dwanaście staw towarowy. Stawy przeznaczone do produkcji ryb handlowych w trzecim roku produkcji. Powinny zajmować największą powierzchnię w gospodarstwie karpiowym. Głębokość od półtora metra do trzech-czterech metrów. Powinny posiadać przygotowane miejsce do odłowu ryb. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia staw towarowy. Jest to bardzo duży staw. Przeciwległy brzeg widoczny jest w oddali. Przy jednym z brzegów stoi mnich. Jest nim spuszczana woda ze stawu. Woda jest więc obecna tylko w łowisku. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer trzynaście mnich piętrzący i regulujący poziom wody w stawie. Jest to budowla hydrotechniczna służąca do piętrzenia i regulowania przepływu wody w stawach. Mnich składa się z dwóch części: stojaka i leżaka połączonych ze sobą pod kątem prostym. W celu piętrzenia wody zastawki są wsuwane w prowadnice stojaka, a przy spuszczaniu wody są wyciągane. Wielkość przepływu zależy od szerokości mnicha i wysokości przelewającej się wody nad zastawkami. Mnichy mogą być zbudowane z różnego rodzaju materiałów: z betonu, rur stalowych lub drewna. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia mnicha. Jest to drewniana prostokątna budowla znajdująca się przy grobli oddzielającej dwa stawy. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer czternaście łowisko w stawie. Miejsce w stawie, w którym gromadzą się ryby spływające wraz z wypływającą ze stawu wodą. Jest to najgłębsze miejsce w stawie. Po opuszczeniu wody w stawie i zagęszczeniu ryb w łowisku następuje odłów ryb. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia łowisko w stawie. Jest to najgłębsza część stawu, w której gromadzi się woda przy spuszczaniu jej ze stawu. W łowisku, przy mnichu widoczne są dwie osoby w strojach roboczych. Sieciami zagarniają one ryby. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego. Znacznik numer piętnaście odłówka za mnichem. Innym sposobem odłowu ryb jest odłów za mnichem. Ryby przepuszcza się wraz ze spływającą wodą ze stawu przez mnich i odławia się w rowie za mnichem. Tu znajduje się fotografia. Zdjęcie przedstawia odłówkę za mnichem. Mnich znajduje się przy grobli. Za groblą widoczny jest staw wypełniony po brzegi wodą. Woda jest z niego spuszczana do drugiego stawu, w którym rozstawiona jest odłówka. Odłówka posiada na przeciwległym do mnicha końcu rozstawioną sieć. We wpływającej wodzie stoją ludzie w strojach roboczych. Zajmują się oni odłowem ryb. Zdjęcie jest autorstwa Tadeusza Andrzejewskiego.
Schemat gospodarstwa karpiowego (stawy produkcyjne)
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Powrót do spisu treścis

Powiązane ćwiczenia