Trawienie jest procesem sterowanym przez układ nerwowy i hormonalny. Hormony wydzielane przez różne części układu pokarmowego spełniają funkcję chemicznych przekaźników, transportowanych wraz z krwią do narządów docelowych. Ośrodki nerwowe regulujące połykanie, żucie czy ssanie znajdują się w rdzeniu przedłużonym. Przyjmowanie pokarmu wywołane odczuciem głodu, a po jego zaspokojeniu zaniechanie spożywania pokarmu to mechanizmy związane z działaniem ośrodków głodu i sytości, zlokalizowanych w podwzgórzu. Wydzielanie śliny i soku żołądkowego następuje wskutek reakcji odruchowej na pokarm przebywający w jamie ustnej i podrażniający znajdujące się tu zakończenia nerwowe (odruch bezwarunkowy), a także na skutek bodźców powstających w korze mózgu na widok pokarmu, pod wpływem jego zapachu lub myśli o nim (odruch warunkowy).
Opiszesz fazy mechanizmu połykania.
Scharakteryzujesz gruczoły i ich wydzieliny umożliwiające trawienie pokarmu.
Przedstawisz i scharakteryzujesz główne hormony regulujące pobieranie i trawienie pokarmu.
Wskażesz, gdzie znajdują się ośrodki głodu i sytości oraz jaka jest zasada ich działania.