Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Procesy fizycznej i chemicznej obróbki pokarmu w przewodzie pokarmowym nazywane są trawieniem. Trawienie fizyczne obejmuje żucie, mieszanie, połykanie i przesuwanie treści pokarmowej. Trawienie chemiczne polega na enzymatycznym rozkładzie wewnątrzcząsteczkowych wiązań chemicznych oraz pozyskiwaniu tłuszczów, węglowodanów, białek i innych substancji, wchłanianych następnie do układu krążenia. Związki te dystrybuowane są po wszystkich komórkach organizmu. Oba rodzaje trawienia odbywają się kolejno: w jamie ustnej, żołądku i odcinkach jelita cienkiego (dwunastnicydwunastnicadwunastnicy, jelicie czczymjelito czczejelicie czczymjelicie krętymjelito krętejelicie krętym). Przełyk odpowiada za przesuwanie treści pokarmowych z gardła do żołądka, a do funkcji jelita grubego należą wchłanianie wody i formowanie kału.

Dla zainteresowanych

Więcej o trawieniu substancji pokarmowych przeczytasz w e‑materiałach:

bg‑blue

Trawienie

Sprawność tego procesu zależy od działania trzech gruczołów, których zadaniem jest wydzielanie substancji niezbędnych do trawienia pokarmu: ślinianki wydzielają ślinę, wątroba – żółć, a trzustka – enzymy trawienne.

1
Ślinianki

Ślinianki znajdują się w jamie ustnej. Odpowiadają za produkcję śliny, dzięki której przyjmowany pokarm jest nawilżany oraz podlega wstępnemu rozkładowi enzymatycznemu polisacharydów za sprawą amylazy ślinowejamylaza ślinowaamylazy ślinowej. Ślina produkowana przez gruczoły ślinowe składa się w 99,5% z wody i 0,5% z białka, mucynymucynymucyny, soli mineralnych i amylazy ślinowej. Bezpośrednim bodźcem do wydzielania śliny jest pojawienie się pokarmu w jamie ustnej. Również widok, zapach, a nawet myśl o pokarmie powodują produkcję tej wydzieliny. Ślinianki zdrowego człowieka wytwarzają od 1 do 1,5 l śliny w ciągu doby.

R1RD2Tu86Y7UQ
Na ilustracji widoczne są ślinianki znajdujące się w jamie ustnej. Przedstawiony jest przekrój przez ludzką twarz ujętą z profilu. Każda ze ślinianek składa się z połączonych ze sobą okrągłych pęcherzyków. Oznaczona cyfrą 1 ślinianka przyuszna jest największa i znajduje się pomiędzy ustami a uchem. Bezpośrednio pod językiem znajduje się oznaczona cyfrą 2 niewielka ślinianka podjęzykowa. Za ślinianką podjęzykową nad żuchwą znajduje się ślinianka podżuchwowa oznaczona cyfrą 3.
Umiejscowienie ślinianek.
Źródło: Goran tek-en, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Więcej informacji na temat tych gruczołów znajdziesz w e‑materiale pt. Ślinianki i ich wydzielinaPPILBh89yŚlinianki i ich wydzielina.

Trzustka

Trzustka to podłużny narząd o długości ok. 12‑20 cm, zlokalizowany w jamie brzusznej tuż za żołądkiem, o wadze od 60 do 125 g. Produkuje i wydziela do dwunastnicy sok trzustkowysok trzustkowy sok trzustkowy, będący mieszaniną enzymów pozwalających na trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek.

Więcej informacji na temat funkcjonowania tego narządu znajdziesz w e‑materiale pt. Trzustka – gruczoł trawienny i dokrewnyPBiiw0VvMTrzustka – gruczoł trawienny i dokrewny.

Wątroba

Wątroba leży pod przeponą. U dorosłej kobiety waży 1300–1500 g, a u dorosłego mężczyzny 1500–1700 g. Pełni liczne funkcje w organizmie, jednak w trawieniu najistotniejsza jest synteza żółciżółćżółci, transportowanej następnie do pęcherzyka żółciowego. Tam żółć jest magazynowana, zagęszczana i wydzielana do dwunastnicy, gdzie wspomaga proces trawienia tłuszczów. Bodźcem stymulującym uwalnianie żółci z pęcherzyka żółciowego do jelit jest pokarm bogaty w tłuszcze. W ciągu doby powstaje do 1500 ml żółci.

Więcej informacji na temat tego narządu znajdziesz w e‑materiale pt. Wątroba – wielofunkcyjny gruczoł trawiennyP1HHrDr3oWątroba – wielofunkcyjny gruczoł trawienny.

bg‑blue

Odruch przełykania

Częściowo rozdrobiony i nawilżony pokarm musi przedostać się z jamy ustnej do kolejnych odcinków układu pokarmowego. Przełykanie (połykanie) to zatem przesunięcie treści pokarmowej z jamy ustnej do gardła, a następnie do przełyku. Z tego powodu wyróżnia się trzy fazy połykania: ustną, gardłową i przełykową.

RMYTamXkRCCNF1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
bg‑blue

Działanie ośrodka głodu i sytości

Ilość przyjmowanych pokarmów kontrolowana jest przez ośrodkowy układ nerwowy (OUN), a dokładniej podwzgórze. Tam zlokalizowane są ośrodki głodu oraz sytości, generujące popęd głodowy. Ośrodek głodu, pobudzany wskutek niskiego poziomu glukozy we krwi, zlokalizowany jest w jądrze bocznym podwzgórza. Wyzwala on mechanizm poszukiwania, zdobywania i przyjmowania pokarmów. Ośrodek sytości, pobudzany m.in. przez podwyższony poziom glukozy we krwi, umiejscowiony jest w jądrze brzuszno‑przyśrodkowym podwzgórza. Hamuje on apetyt, gdy organizm przyjmie wystarczającą ilość składników odżywczych.

Więcej na temat mechanizmów kontroli ilości przyjmowania pokarmów przeczytasz w e‑materiałach pt. Apetyt – regulacja hormonalna i uwarunkowania genetycznePuW1lVvxIApetyt – regulacja hormonalna i uwarunkowania genetyczne oraz Działanie ośrodka głodu i sytościPDcaiZ3a5Działanie ośrodka głodu i sytości.

bg‑blue

Hormonalna kontrola czynności układu pokarmowego

Gdy w przewodzie pokarmowym nie ma pokarmu, wówczas synteza (produkcja) i sekrecja (wydzielanie) soków trawiennych – żołądkowego, trzustkowego i jelitowego – są ograniczone. Procesy te uaktywniają się podczas jedzenia. Regulacja wydzielania soków trawiennych odbywa się głównie za sprawą hormonów układu pokarmowego.

bg‑cyan

Gastryna

To główny czynnik pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. Jest hormonem syntetyzowanym przez komórki G, obecne w błonie śluzowej odźwiernikowejodźwiernik odźwiernikowej części żołądka oraz częściowo w dwunastnicy. Pobudzenie komórek G następuje w czasie, gdy treść pokarmowa znajduje się w żołądku i mechanicznie podrażnia mechanoreceptory w ścianach tego narządu. Uwolniona wówczas gastryna dociera do komórek okładzinowychkomórki okładzinowekomórek okładzinowych żołądka, stymulując je do zwiększenia produkcji i sekrecji soku żołądkowego. Ponadto gastryna powoduje wzmożenie ruchów perystaltycznychruch perystaltyczny ruchów perystaltycznych żołądka oraz wpływa pobudzająco na trzustkę, przez co wydziela ona więcej soku trzustkowego do dwunastnicy. W efekcie wydzielanie gastryny poprawia trawienie.

bg‑cyan

Grelina

Nazywana jest hormonem głodu. Zapobiega zagłodzeniu organizmu, wskazując, kiedy w ustroju brakuje składników odżywczych. W ciągu dnia poziom greliny w naturalny sposób się zmienia: gwałtownie rośnie przed posiłkiem, a spada po jego spożyciu. Hormon ten jest uwalniany głównie w żołądku i dwunastnicy, ale także w jelicie czczym, płucach, gonadach, korze nadnerczy, łożysku i nerkach. Następnie dociera do mózgu, gdzie oddziałuje zarówno z podwzgórzem, jak i z mózgowymi ośrodkami przyjemności, wywołując głód i zwiększając apetyt. Ponadto spowalnia metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, przez co sprzyja gromadzeniu się jej w okolicy brzucha.

bg‑cyan

Cholecystokinina i sekretyna

Hormony te są syntetyzowane odpowiednio przez komórki I oraz komórki S, zlokalizowane w ścianach dwunastnicy i jelita cienkiego. Ich funkcja jest zbliżona: zarówno cholecystokinina, jak i sekretyna zwiększają efektywność trawienia treści pokarmowej.

Cholecystokinina

Wydzielana jest m.in. przez śluzówkę dwunastnicy i jelita czczego. Najwyższy poziom cholecystokininy we krwi występuje po ok. 15 minutach od zjedzenia posiłku. Hamuje wówczas uczucie głodu.

Zwiększenie sekrecji cholecystokininy następuje po pojawieniu się w dwunastnicy częściowo strawionych substancji pokarmowych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych i niektórych aminokwasów. Podwyższone stężenie tego hormonu we krwi prowadzi do zamknięcia odźwiernika i spowolnienia perystaltyki żołądka (cholecystokinina jest więc antagonistą gastryny) oraz zwiększenia wydzielania soku trzustkowego i żółci. Wpływa to na skuteczniejsze trawienie i wchłanianie substancji odżywczych w jelicie cienkim.

Sekretyna

Produkowana jest przez komórki S dwunastnicy i jelita cienkiego. Funkcją sekretyny jest m.in. pobudzanie wydzielania żółci i soku trzustkowego. Do zwiększenia jej sekrecji dochodzi też w wyniku nadmiernego zakwaszenia żołądka poprzez soki trawienne, czyli gdy wartość pH również w dwunastnicy ulegnie obniżeniu (zwykle w sytuacji, gdy w żołądku jest dużo treści pokarmowej i kwasu solnego). Sekretyna łączy się z receptorami komórek trzustki, pobudzając je do produkcji i wydzielania do dwunastnicy soku bogatego w wodorowęglany, które przywracają optymalną wartość pH. Właściwy odczyn w dwunastnicy jest niezbędny dla poprawnego działania enzymów trawiennych w soku trzustkowym.

Ponadto sekretyna wpływa hamująco na komórki okładzinowe żołądka (jest więc antagonistą gastryny) i perystaltykę mięśni żołądka oraz zwiększa syntezę żółci w wątrobie.

Słownik

amylaza ślinowa
amylaza ślinowa

enzym trawienny obecny w ślinie człowieka; funkcją amylazy ślinowej jest wstępne trawienie węglowodanów

dwunastnica
dwunastnica

początkowy odcinek jelita cienkiego

jelito czcze
jelito czcze

środkowa część jelita cienkiego, położona między dwunastnicą a jelitem krętym

jelito kręte
jelito kręte

końcowy odcinek jelita cienkiego, który przechodzi następnie w jelito grube

komórki okładzinowe
komórki okładzinowe

komórki zlokalizowane w ścianach żołądka, których główną funkcją jest wydzielanie kwasu solnego, niezbędnego do trawienia żołądkowego

mucyny
mucyny

glikoproteiny występujące w ślinie i żółci (nadające jej lepkość) oraz śluzie żołądka i jelit (chroniące błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych)

nagłośnia
nagłośnia

ruchoma chrząstka krtani oddzielająca drogi oddechowe od pokarmowych; zamyka wejście do tchawicy podczas odruchu przełykania

odźwiernik
odźwiernik

mięśniowe połączenie oddzielające żołądek od dwunastnicy, które dzięki obecności zwieracza ma możliwość czasowego otwierania połączenia i regulacji przepływu treści pokarmowej

ruch perystaltyczny
ruch perystaltyczny

przesuwanie się treści pokarmowej w drogach pokarmowych za sprawą charakterystycznych skurczów mięśni przełyku, żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego

sok trzustkowy
sok trzustkowy

wydzielina trzustki o odczynie zasadowym, która zawiera enzymy trawienne odpowiedzialne za trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek; jest wydzielana do dwunastnicy

żółć
żółć

wydzielina syntetyzowana w wątrobie, a magazynowana i uwalniana z woreczka żółciowego; żółć jest wydzielana do dwunastnicy i wspomaga proces trawienia tłuszczów