Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Podstawy produkcji rybackiej

RYB.01. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych
– rybak śródlądowy 62220, technik rybactwa śródlądowego 314208

bg‑cyan

Anatomia i fizjologia ciała ryb

ATLAS INTERAKTYWNY 2D

10

Spis treści

1. Układ powłokowy1. Układ powłokowy
2. Układ mięśniowy2. Układ mięśniowy
3. Układ krwionośny3. Układ krwionośny
4. Układ pokarmowy4. Układ pokarmowy
5. Układ rozrodczy5. Układ rozrodczy
6. Układ kostny6. Układ kostny
7. Układ oddechowy7. Układ oddechowy
8. Układ nerwowy8. Układ nerwowy
9. Różnorodność ryb9. Różnorodność ryb
10. Ćwiczenia10. Ćwiczenia

1
Kliknij, aby rozwinąć instrukcję przeglądania atlasu

Każdy układ narządów jest zaprezentowany jako osobna galeria. U góry znajduje się jego nazwa.

R10Rfc7QFWMUr
Przykładowy wygląd głównej planszy atlasu
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wszystkie opisy są pogrupowane w zakładki oznaczone strzałkami. Numeracja wskazuje, ile stron znajduje się w danym układzie.

RRKW3ZAf9laH5
Przykładowy wygląd planszy atlasu; czerwona strzałka wskazuje tytuł planszy atlasu
Źródło: Englishsquare.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Po kliknięciu na nazwę oznaczoną strzałką wyświetli się opis oraz nagranie audio, a także pojawią się oznaczenia na rysunku. Nagranie włącza się za pomocą ikony trójkąta i można je w dowolnej chwili zatrzymać. Nagrania audio są tożsame z prezentowanymi opisami.

RfCEXlmkmayih
Wygląd planszy atlasu
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aby przejść do kolejnego zagadnienia w danym układzie, należy kliknąć znajdującą się po prawej stronie strzałkę. Gdy chce się wrócić do poprzedniego opisu i obrazka, należy kliknąć strzałkę skierowaną w lewo.

Rc2BkIqjL0F82
Przykładowy wygląd głównej planszy atlasu; czerwona strzałka wskazuje strzałkę umożliwiającą przejście do kolejnego zagadnienia
Źródło: Englishsquare.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
RIhe8wjsnu7MG
Strzałka pozwalająca przejść do kolejnego zagadnienia
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1

1. Układ powłokowy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Układ mięśniowy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Układ krwionośny

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

4. Układ pokarmowy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

5. Układ rozrodczy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

6

6. Układ kostny

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

7

7. Układ oddechowy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

8

8. Układ nerwowy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

9

9. Różnorodność ryb

Ro5vrqgDz2QKL1
Atlas interaktywny przedstawia sześć grafik ryb ułożonych w dwóch rzędach po trzy. Każda z ryb posiada też opis. Opis jest też dostępny w formie nagrania. Pierwszy jest karp. Jest to silnie wygrzbiecona ryba o zielonożółtym kolorze. Przy pyszczku posiada krótkie wąsiki. Łuski karpia rozmieszczone są wzdłuż linii nabocznej i grzbietu. Płetwa grzbietowa jest wydłużona, a płetwa ogonowa posiada w środkowej części wcięcie. Po stronie brzusznej widać parę płetw piersiowych, parę płetw brzusznych oraz płetwę odbytową. Drugą rybą jest łosoś. To ryba o wydłużonym i opływowym kształcie. Ubarwienie ciała jest srebrne. Końcowe części pyska są lekko do siebie zakrzywione. Oprócz typowych dla ryb płetw, czyli płetw piersiowych, brzusznych, płetwy odbytowej, ogonowej i grzbietowej, łosoś posiada również małą płetwę tłuszczową umiejscowioną na grzbiecie przed ogonem. Kolejną rybą jest okoń. Jest to lekko wygrzbiecona ryba o oliwkowozielonej górnej połowie ciała i białym brzuchu. Na grzbietowej stronie ciała okoń posiada ciemnozielone paski. Płetwa ogonowa, odbytowa i płetwy brzuszne mają różowopomarańczowy kolor. Płetwy piersiowe są zielonożółte. Okoń posiada dwie płetwy grzbietowe. Ta bliżej głowy posiada twarde promienie, które na końcach są ostre. Druga płetwa jest mniejsza i nie posiada ostrych zakończeń. Pierwszą rybą w dolnym rzędzie jest sum. Jest to długa ryba o charakterystycznym wyglądzie. Jej ubarwienie jest ciemnoszare. Pysk jest szerszy niż u innych ryb. Nad jamą gębową wyrastają długie wąsy, które sięgają za płetwy piersiowe. Po spodniej stronie pyska wyrastają jeszcze dwie kolejne pary, krótszych już wąsów. Sum posiada bardzo wydłużony ogon. Przez jego spodnią część przebiega długa płetwa odbytowa. Płetwa ogonowa i płetwa grzbietowa są stosunkowo małe. Płetwy piersiowe i brzuszne mają są standardowe. Kolejną rybą jest tołpyga. Ma opływowy kształt ciała o srebrzystym kolorze. Charakterystyczne dla tołpygi jest ułożenie jej oczu. Znajdują się one nisko, bo pod linią otworu gębowego. Ryba ta posiada typowe dla ryb płetwy, czyli piersiowe, brzuszne, odbytową, ogonową i grzbietową. Ostatnią rybą jest węgorz. Jest to ryba o wydłużonym, wężowatym kształcie. Posiada małą głowę i wąskie ciało. Płetwy piersiowe są małe. Oprócz nich węgorz posiada jeszcze długą płetwę grzbietową i długą płetwę odbytową, które łączą się ze sobą na końcówce ogona.
Różnorodność gatunkowa ryb
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11

Powiązane ćwiczenia

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści